Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Beyerdynamic DT 990 Pro - bez tej kłującej góry

Rekomendowane odpowiedzi

Doradzicie czym się zainteresować zamiast Beyerdynamic DT 990 Pro ale bez tej kłującej czasem uszy góry? Jest tam to pasmo (chyba 7-9kHz) które daje czasem po uszach niemiłosiernie. Może być też trochę więcej basu. Miałem wersję 250 Ohm.

Muzyka: perkusja, kontrabas, pianino, wokal żeński, również elektronika i fusion.

Grać to będzie z: WiiM Pro/komputer (głównie Tidal) => Fosi SK02

Lubię: powietrze, detale, rozbudowana góra (ale bez...), bas nie musi atakować cały czas.

Próbowałem AKG K612 Pro ale brakowało mi detaliczności, sceny. Złapałem się na tym, że calu czas podkręcałem głośność z nadzieja, że w końcu się "otworzą".

Edytowane przez Avant_2
41 minut temu, Avant_2 napisał:

w końcu się "otworzą".

jak wywalisz to 

Fosi SK02

i kupisz wzmacniacz słuchawkowy dorównujący tym słuchawkom.

Beyerdynamic DT 990 Pro

Im lepsze nauszniki tym wyraźniej pokazują mierność wzmacniacza słuchawkowego i źródła.  Wtedy zamiast kłującej góry będziesz miał rozdzielcze wysokie tony i wszystko inne, tak jak trzeba 

51 minut temu, Avant_2 napisał:

Lubię: powietrze, detale, rozbudowana góra (ale bez...), bas nie musi atakować cały czas.

Wypisz wymaluj - Hifiman Edition XS

4 godziny temu, Avant_2 napisał:

Doradzicie czym się zainteresować zamiast Beyerdynamic DT 990 Pro ale bez tej kłującej czasem uszy góry?

To nie wina słuchawek. Beyery grają przy dobrej amplifikacji bardzo fajnie i na bank nie kłują. Problemem nie są sluchawki, a reszta toru.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Doradźcie zatem co kupić. Zródło WiiM Pro Plus i CA MNX10 (będę miał w poniedziałek).

Zakładając te DT 990 Pro 250 Ohm lub te Hifiman Edition XS.

23 godziny temu, Avant_2 napisał:

zamiast Beyerdynamic DT 990 Pro ale bez tej kłującej czasem uszy góry?

Widzisz, te słuchawki są zrobione w taki sposób, że jak przy PRODUKCJI muzyki góry finalnie jest ZA MAŁO, to na pewno miks jest do poprawki.
One nie dążą do zrównoważenia, tylko do naświetlenia... ewentualnych problemów.

15 godzin temu, Avant_2 napisał:

Zakładając te DT 990 Pro 250 Ohm

W związku z czym, jak zostawisz sobie te słuchawki - które oceniasz jak oceniasz - to BEZ WZGLĘDU na wzmacniacz, będą grały jak grają : -)

Gdyby miały grać INACZEJ z powodu różnych wzmacniaczy, to ich produkowanie byłoby bez sensu.

Można wrócić do pytania, jakie inne słuchawki kupić. Ale najpierw przetraw sprawę wzmacniacza, bo jak dodasz budżet słuchawek do budżetu zaoszczędzonego na bezsensownym rozważaniu wzmocnienia, to może sam coś wybierzesz dla siebie.

20 godzin temu, Avant_2 napisał:

WiiM Pro Plus i CA MNX10

Lubisz marnować pieniądze ?

Czasem na rynku wtórnym pojawia się RME. Osiwiejesz od ilości ustawień ale jeśli przez nie przebrniesz, będziesz naprawdę miał temat zamknięty na lata 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Osiwiejesz od ilości ustawień

Rzeczywiście najwartościowsze polecenie dla kogoś...

kto potrzebuje...

tylko regulacji GŁOŚNOŚCI.

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Lubisz marnować pieniądze ?

Wtedy (RME) to dopiero będą zmarnowane.

Nikt wzmacniacza wbudowanego w takie pudełeczko nie projektował pod dziwaczne i nadnaturalnie wymagające słuchawki.

Sam Beyerdynamic zróżnicował JAKOŚCIOWO słuchawki, wprowadzając ich różną omowość (bo to nie tylko wskazanie dla wzmacniacza). Po co jeszcze wprowadzać niewiadomą w postaci nowego wzmacniacza? Platformy streamingowe mają wbudowany korektor (lub można coś dopiąć za darmo lub za 100 zł) i od tego bym zaczął.

Bo ilość (głośność) w podzakresach to nie odpowiednik jakości. Wzmacniacz jakości słuchawek też nie poprawi.

Po co jeszcze wprowadzać niewiadomą w postaci nowego wzmacniacza? Platformy streamingowe mają wbudowany korektor (lub można coś dopiąć za darmo lub za 100 zł) i od tego bym zaczął.
Bo ilość (głośność) w podzakresach to nie odpowiednik jakości. Wzmacniacz jakości słuchawek też nie poprawi.

Nie masz zielonego pojecia o tym, co to ustrojstwo potrafi i co w tej branzy sie dzieje.

Jako przyklad podam tylko jedno.
W sieci ZNAJDZIESZ wiele stron zajmujacych sie pomiarami i specjalnymi generycznymi profilami do setek (nawet topowych) modeli sluchawek. Ale podaja takze gotowe rozwiazania: parametry EQ wyliczone dla jednego jedynego wybranego wzorcowego wzmacniacza sluchawkowego: RME ADI 2.

Dlaczego?

Tyle na temat tego, czy wzmacniacz moze poprawic jakosc sluchawek

Long speech short.

Wypisujesz bzdury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5853.thumb.jpg.fa5d26a1aa88da0d170c7a1688e0ae84.jpg

IMG_5854.thumb.jpg.b9995e6c4d0c2800f889ae3a1dfdd7bd.jpg

IMG_5855.thumb.jpg.0d6ba808de137436ac41bd5d02e8d2f3.jpg

IMG_5856.thumb.jpg.8dd8295435148709d7b97c177a8daea2.jpg

IMG_5857.thumb.jpg.335852a6bf5c34ffb567fb6147c3fa10.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie nie ten budżet.... Ja tych DT990 już nie mam. Odesłałem bo nie dałem rady. Były "puszczone" na kilkanaście godzin na sygnały i szumy z nadzieją że.... ale nie.

Podałem co mnie interesuje w kwestii dzięki teraz czas na sprzęt. Po dzisiejszym dniu chyba przyszedł czas na wypróbowanie Hifiman XS. Co do tego IFI ZEN CAN 3? Nie uspokoi mi tej góry za bardzo? Nie słyszałem tego sprzętu, opieram się na info z forów i YT.

Czyli mamy do dyspozycji ok. 2k PLN. (XS z Ali będą za 1065 zł, CAN 3 jest w PL za 999 zł).

Priorytet: kontrabas, perkusja /detal, masa, powietrze, bez męczącej góry.

Masa i kontrabas, to zamkniete sluchawki.

Ale sa jeszcze jako zadkosc polzamkniete. I dokladnie takie robi Beyerdynamic: DT 880

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Wuelem napisał:

Gdyby miały grać INACZEJ z powodu różnych wzmacniaczy, to ich produkowanie byłoby bez sensu.

No popatrz, a jednak je produkują, mimo że ludzie je łączą z różnymi wzmacniaczami, osiągając różne efekty... Ty widzę lubisz filozofować kolego lub zwyczajnie pomijasz masę ważnych rzeczy, bo nie masz o nich pojęcia. Za chwilę wymyślisz, że dane kolumny grają identycznie z każdym wzmacniaczem... bo przecież jeśli słuchawki tak się wg ciebie zachowują to czemu nie iść z tym dalej?

2 godziny temu, Avant_2 napisał:

Próbowałem też DT770 PRO. Problem jest góra.

A rozwiązaniem jest korektor lub RME ADI 2, który ma go wbudowanego. Utemperujesz górę niemal w każdych słuchawkach... no prawie, bo spotkałem się z takimi co się nie dały utemperować, ale to był chyba wyjątek 😉

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zdecydowanie problemem może być tu wzmacniacz. Sprawdziłbym iFi Zen CAN 3. Jeśli jednak chcesz zmieniać słuchawki, to warto sprawdzić Meze 105 AER 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, qbakos napisał:

Za chwilę wymyślisz, że dane kolumny grają identycznie z każdym wzmacniaczem...

Piszesz całkowicie bezrefleksyjnie, żeby nie nazwać tego ostrzej.
To wyobraź sobie, że w poważnym magazynie kolumny recenzowane są bez podania współpracującego wzmacniacza. Czyli trzeba potraktować to tak, że bez względu z jakim je połączysz, wnioski będą słuszne i aktualne. Jak chcesz przedstawić swoje spojrzenie na to, pisz do p. Andrzeja Kisiela.

15 godzin temu, qbakos napisał:

bo nie masz o nich pojęcia.

Koniecznie do p. Andrzeja Kisiela napisz, bo nie ma pojęcia. Najbardziej ze wszystkich on nie ma.

Słuchawki planarne Fostex załatwią wszystkie potrzeby - za jedynego tysiaka.

2 godziny temu, Wuelem napisał:

Koniecznie do p. Andrzeja Kisiela napisz, bo nie ma pojęcia. Najbardziej ze wszystkich on nie ma.

Niezłe fikołki jeszcze robisz... gdzieś pisałem, że on nie ma pojęcia czy o Tobie pisałem? Każdy wzmacniacz czy DAC doda ci do dźwięku swój "stempel", to raz, a dwa jeśli masz za słabe wzmocnienie to zarówno z słuchawek jaki z kolumn nie wyciągniesz 100% ich możliwości. Podłącz sobie słuchawki do line-out i zobacz jaki będziesz miał dół pasma. A to jak robią pomiary średnio mnie interesuje.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 3.02.2025 o 05:10, xajas napisał:

RME to inny budzet

Oczywiście że inny. Ale dlatego od razu pisałem o rynku wtórnym. 

W dniu 1.02.2025 o 10:58, Avant_2 napisał:

Doradzicie czym się zainteresować zamiast Beyerdynamic DT 990 Pro ale bez tej kłującej czasem uszy góry? Jest tam to pasmo (chyba 7-9kHz) które daje czasem po uszach niemiłosiernie. Może być też trochę więcej basu. Miałem wersję 250 Ohm.

Muzyka: perkusja, kontrabas, pianino, wokal żeński, również elektronika i fusion.

Grać to będzie z: WiiM Pro/komputer (głównie Tidal) => Fosi SK02

Próbowałem AKG K612 Pro ale brakowało mi detaliczności, sceny. Złapałem się na tym, że calu czas podkręcałem głośność z nadzieja, że w końcu się "otworzą".

Sprawdz Sennheisery HD650, super przyjemne sluchawki po Beyerdynamicach.