Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe + wzmacniacz - ok. 7k.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 

Przymierzam się do swojego pierwszego stereo. Podłogówki + wzmacniacz do około 7k. W grę jak najbardziej wchodzi sprzęt używany.
Grać to będzie w salonie z aneksem, około 40 m2. Muzyka elektroniczna, czasem trochę rocka czy współczesnej klasyki. Lubię ciepły, dociążony dźwięk, ze spokojną, niekłującą górą. Chciałbym, żeby kolumny grały pełnym dźwiękiem już od niskich poziomów głośności (tutaj pytanie, czy to kwestia charakterystyki kolumn, czy odpowiedniej mocy wzmacniacza ?), natomiast wzmacniacz posiadał wejścia cyfrowe (TV).
Posiadam gramofon (Rega Planar 1 Plus), który będzie głównym źródłem w nowym zestawie. 

Co chciałbym odsłuchać po przemieleniu forów i testów:

Kolumny:
-Klipsch 6000 II
-Triangle borea br09
-Monitor audio bronze 500
-Dali Oberon 7

Wzmacniacze:
-NAD C368
-Marantz PM7000N
-DENON PMA-1600NE

Proszę o Wasze sugestie. 
Z góry dziękuję,
Mateusz.

Cześć 

Skoro zależy Ci na spokojnej i niekłującej górze, to raczej nie patrzyłbym na Klipscha. Monitor Audio zależnie od wzmacniacza. Dopisałbym za to Pylony Sapphire 31System Audio Saxo 60, w dobrej cenie mamy białe Polki R600 😉 

Do listy wzmacniaczy bym dopisal z kolei Audiolaba 6000A Play

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, budi22pl napisał:

Witajcie. 

Przymierzam się do swojego pierwszego stereo. Podłogówki + wzmacniacz do około 7k. W grę jak najbardziej wchodzi sprzęt używany.
Grać to będzie w salonie z aneksem, około 40 m2. Muzyka elektroniczna, czasem trochę rocka czy współczesnej klasyki. Lubię ciepły, dociążony dźwięk, ze spokojną, niekłującą górą. Chciałbym, żeby kolumny grały pełnym dźwiękiem już od niskich poziomów głośności (tutaj pytanie, czy to kwestia charakterystyki kolumn, czy odpowiedniej mocy wzmacniacza ?), natomiast wzmacniacz posiadał wejścia cyfrowe (TV).
Posiadam gramofon (Rega Planar 1 Plus), który będzie głównym źródłem w nowym zestawie. 

Kolumny:
-Klipsch 6000 II
-Triangle borea br09
-Dali Oberon 7

Wzmacniacze:
-NAD C368
-Marantz PM7000N
-DENON PMA-1600NE

Proszę o Wasze sugestie. 
Z góry dziękuję,
Mateusz.

Z wszystkich ktore wskazales najbardziej chyba dali .. 

co do propozycji q21 to polk audio moze byc tym zlotym srodkiem , na pylon audio sapphire bym uwazal lubia miec iskrzącą góre . Jak juz cos to diamond 25mk1 sa teraz w dobrej cenie

Ja bym dobrał NAD C368 z MA Bronze 500 (sam korzystałem z tego zestawienia) lub Marantz PM7000n z Dali Oberon 7, bądź nieco tańszą, rewelacyjną w swojej cenie kolumną Heco Aurora 700.

Edytowane przez Mark75X

dziękuję za odpowiedzi, doceniam pomoc. 

1) Polki wydają się świetną opcja, a i druga połówka by się cieszyła, bo wyglądają genialnie, tylko, że pewnie zdążą się sprzedać, a ja zakupy planuję pod koniec miesiąca. 🙂

2) System Audio saxo 60 - obawiam się, że będą za słabe do mojego metrażu. 

3) 6000play - czytałem, że gra nieźle, tylko funkcje sieciowe tragedia. 

Z pewnością sprawdzę propozycje od Mark75X, może któryś zestaw mi podejdzie. 

Możecie się wypowiedzieć o wzmacniaczach od Denona ? Wspominany PMA 1600NE znalazłem w dobrej cenie. Duży zapas mocy (170W przy 4 omach), mógłby być fajną bazą pod przyszły "upgrade" kolumn. 

Denon moze byc ciekawy i lepszy od audiolaba, tak jak wspomniales to lepsza baza , a w razie co streamerow jest na peczki teraz wiec cos dobierzesz. 

denon moze pasowac do ma bronze

Ja bym zaproponował Music hall a 70.2 do pary z jakimś Duńczykiem . Np dali Mentor 6 lub dynaudio excite 34 . Powinieneś zmieścić się w budżecie . 

Godzinę temu, budi22pl napisał:

Możecie się wypowiedzieć o wzmacniaczach od Denona

W tym zestawieniu Denon/Marantz, ten drugi dla mnie nieporównywalnie wyżej. W mojej ocenie charakterystyka tonalna Marantza jest dużo bardziej atrakcyjna; to po prostu przepaść między nimi. Marantz gra badziej detalicznie, przestrzennie, melodyjnie, dźwięcznie. Jest w nim dużo więcej ekspresji muzycznej, takiej fajnej energii i wyrazistości. Denon jest mniej wyraźny na górze, jakby przygaszony w całym paśmie, taka "ściana" w zestawieniu z Marantzem. Fakt, nie słuchałem PMA 1600, jedynie 900 i kilka lat temu przez pewien czas miałem amplituner stereo DRA-800H. Zakładam jednak, że ogólny rys brzmieniowy w 1600 jest zbliżony. Najprościej mówiąc, nie lubię Denona i ngdy do niego nie wrócę. Najmniej mi odpowiada w porównaniu z wieloma innymi markami, nie tylko z Marantzem.

Godzinę temu, budi22pl napisał:

że będą za słabe do mojego metrażu. 

Do swojego metrażu możesz też dobrać Heco Aurora 1000. To jeszczę potężniejsze brzmienie niż 700.

14 godzin temu, budi22pl napisał:

1) Polki wydają się świetną opcja, a i druga połówka by się cieszyła, bo wyglądają genialnie, tylko, że pewnie zdążą się sprzedać, a ja zakupy planuję pod koniec miesiąca. 🙂

O cenach zawsze można porozmawiać, gdyby ta para się sprzedała 😉 

Warto dać im szansę, bo można się zdziwić 🙂 Nie zejdą najniżej, ale dobrze radzą sobie z większymi powierzchniami. 

Możecie się wypowiedzieć o wzmacniaczach od Denona ? Wspominany PMA 1600NE znalazłem w dobrej cenie. Duży zapas mocy (170W przy 4 omach), mógłby być fajną bazą pod przyszły "upgrade" kolumn. 

Bardzo dobre granie, nowszą wersję omawiamy w filmie, a one są mocno zbliżone.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.02.2025 o 13:46, budi22pl napisał:

Kolumny:
-Klipsch 6000 II
-Triangle borea br09
-Dali Oberon 7

Wzmacniacze:
-NAD C368
-Marantz PM7000N
-DENON PMA-1600NE

Proszę o Wasze sugestie. 
Z góry dziękuję,
Mateusz.

Wyciągając wnioski z Twojej wypowiedzi sądzę że Oberon 7 będzie najlepszym wyborem pod kątem barwy brzmienia. W kwestii wzmacniacza myślę że trzeba wziąć pod uwagę dwa mocne typy czyli Creek 4040a i Cambridge Audio CXA81 MKII, które świetnie sprawdzają się w zestawieniu z Dali.

Dlaczego reszta odpada, Klipsch będzie ostry góra, a oczekujesz łagodnego brzmienia w górze pasma. Triangle nie sa ciepłe na basie raczej zwarte i szybsze. Bronze mają aluminiową kopułke która jest ostrzejsza od Dali, aczkolwiek jest to jakaś alternatywa.

Jest jeszcze trzecia opcja czyli Pylon Audio Shappire 31 według mnie najsensowniejsza. Cieplejszy dół i góra klarowna ale nie taka która by męczyła podczas długiego odsłuchu.

W dniu 5.02.2025 o 14:46, budi22pl napisał:

Grać to będzie w salonie z aneksem, około 40 m2. Muzyka elektroniczna, czasem trochę rocka czy współczesnej klasyki. Lubię ciepły, dociążony dźwięk, ze spokojną, niekłującą górą.

Cantony RC-L, koniecznie w komplecie z kontrolerem. Z tym, że bardziej opłaca się sprowadzić z Niemiec (1000zł tańsze i w lepszym stanie). Do tego ciepły wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lub Cantony SC-L, też z kontrolerem.

image(6).thumb.jpeg.ec2bb9763a37fc6b99ecdb8ad42b44e6.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
dziękuję za odpowiedzi, doceniam pomoc. 
1) Polki wydają się świetną opcja, a i druga połówka by się cieszyła, bo wyglądają genialnie, tylko, że pewnie zdążą się sprzedać, a ja zakupy planuję pod koniec miesiąca.
3) 6000play - czytałem, że gra nieźle, tylko funkcje sieciowe tragedia. 
Z pewnością sprawdzę propozycje od Mark75X, może któryś zestaw mi podejdzie. 

Bierz tego Denona to jest zwycięzcą testu grupowego
"PMA-1600NE otrzymało 5 gwiazdek i jest ZWYCIĘZCĄ TESTU GRUPY, pokonując silnych konkurentów z firm Arcam, Hegel, NAD, Technics i Yamaha."
Słucham metalu na pma 1700ne z B&W 603 s2 AE w akustycznie zaadoptowanym pokoju i doskonale rozumiem czemu ten test wygrał. Dla mnie zagrał lepiej od Atoll in 200.
35 minut temu, Grzech76 napisał:

Bierz tego Denona to jest zwycięzcą testu grupowego
"PMA-1600NE otrzymało 5 gwiazdek i jest ZWYCIĘZCĄ TESTU GRUPY, pokonując silnych konkurentów z firm Arcam, Hegel, NAD, Technics i Yamaha."

Widzisz, ja nie potrafię sobie wyobrazić, że ktoś preferuje brzmienie Denona, względem charakterystyki Hegla czy NADa. Oczywiście przyjmuję taką ocenę do wiadomości jako wiarygodną. Jest to zdecydowanie rezultat zupełnie odmiennych subiektywnych odczuć. Dlatego @budi22plpowinien niewątpliwie przesłuchać różne zestawienia i dokonać wyboru wg własnych preferencji. Sugestie tak, narzucanie mu czegololwiek tylko dlatego, że dany wzmacniacz jest zwycięzcą testu, zdecydowanie nie.

Zgadzam się, że nic nie zastąpi odsłuchu.
Może słowo bierz faktycznie za bardzo narzucało wybór. Bardziej chodziło mi o mocniejsze zwrócenie uwagi na Denona, który został doceniony w teście. Kolega przyniósł amplituner stereo Nada, podobno jakiś wyższy model. Niestety poległ z moim wcześniejszym Demonem 1500ae.
Lubię szybkie zestawy bo słucham metalu. O ile z Atollem mógłbym żyć, tak Nad przestrzenią, stereofonią i dynamiką wysiadł. Być może Bowersy były za trudne do wysterowania.

14 minut temu, Grzech76 napisał:

Kolega przyniósł amplituner stereo Nada,

Dziękuję. To wiele wyjaśnia. Pytanie jeszcze jaki konkretnie, a więc jakiej mocy, i czy na pewno stereo, a nie do KD, choć to już bez większego znaczenia. NAD to przede wszystkim równa się wzmacniacz od lat. To bardzo solidne konstrukcje, na ogół o bardzo dobrej dynamice i masywnej podstawie basowej. Miałem wzmacniacz NAD C356 BEE analogowy, obecnie mam m.in. C368 w kl. D. Pierwszy miał wyjątkowo mocny, przysadzisty bas, fakt nieco mniej kontrolowany. 368 ma go trochę mniej (oczywiście to nadal wyraźne, dostatecznie duże pokłady), za to bardziej konturowy, "trzymany w ryzach". Obydwa pow. 100 do 120 W/kanał przy 4 ohm, obydwa bez problemu napędzały duże kolumny podłogowe jak Heco Aurora 700 czy MA Bronze 500. Oczywiście jeszcze mocniejsze odpowiedniki w ich klasach to np. C375BEE analog i C399 cyfrowy (miałem na odsłuchach). Dźwięk, szczególnie C368 piękny, klarowny, o wysokiej separacji, świetna wyrazista góra. Mniej ciepłoty niż w C356 bo to klasa D. C368 słuchałem też z B&W 603 S3 i 704 S3. Żadnych, kompletnie żadnych problemów z właściwym napędzeniem. Staraj się nie oceniać grupy produktów danej marki na podstawie jednego modelu, a już szczególnie dokonywać oceny wzmacniaczy na bazie amplitunerów, gdyż tego nie da się porównać ze sobą w prosty sposób. Oceniaj wzmacniacz - wzmacniacz, bądź amp - amp i to o zbliżonej mocy.

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Obydwa pow. 100 do 120 W/kanał przy 4 ohm,

Tu jedna uwaga. Chciałem napisać przy 8 ohm, więc przy 4 jeszcze więcej, choć w przypdadku NAD te różnice nie są znaczące, co oczywiście generalnie jest sporą zaletą tych wzmacniaczy.

18 minut temu, Gargan napisał:

@Mark75X ja bym to nazwał wadą i oszczędnościami na zasilaczach 😀

Wiesz, przede wszystkim liczy się moc i doznania z nią związane. Te nie budzą zastrzeżeń. Z drugiej strony, te małe różnice mocy zawsze były wskazywane w postaci zalety opisywanej jako słynne "waty nadowskie". Nie wiem też czy istotnie ktokolwiek kiedykolwiek miał uwagi do układów zasilających NADa. Zasilacze impulsowe wersji w kl. D zostały bardzo dobrze ocenione przez uznane serwisy recenzujące sprzęt HiFi. W kl. AB serii BEE masz z kolei normalne, b. przyzwoite transformatory toroidalne, spore baterie kondensatorów filtrujących. Klasyczne, dobrej jakości topologie, typowe dla kl. AB. Poniżej wnętrze, odpowiednio C356BEE i C375BEE. Czy uwzględniając oczywiście sporą różnicę mocy między nimi, można się tu do czegoś dop...ić 🙂? 375 wygląda wprost bajecznie.

Ukryta Zawartość

17389610444008946431658101742244.thumb.jpg.a356d3c3ccd4e271bf497d16d9d4770c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mark75X
Literówka

Moc NAD C375 BEE tak naprawdę nie jest jednakowa dla różnych obciążeń, jednak nie podwaja się przy zmniejszeniu impedancji o połowę. 

Trzeba mieć na uwadze, że jak by nie patrzeć ten model to jest zwykły średniak. Żeby w takiej cenie dać tyle mocy trzeba było mocno oszczędzać - serio te potencjometry są kaszaniarskie, normalnie jak w jakimś Leben 🤦 

Prawdopodobnie ten wzmacniacz wymięka termicznie. Dali takie blaszki, żeby rozproszyć 300W? Yamaha A-S2000 ma raptem 160W i ma potężniejsze żeberka. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, Gargan napisał:

Prawdopodobnie ten wzmacniacz wymięka termicznie.

Wiadomo, patrząc na ceny, musi być różnica co najmniej klasy, jak nie dwóch, w porównaniu z Yamaha AS-2000, ale akurat nie ona jest tu rywalem do porównań, myślę. Jeśli już to największa z tych budżetówek, czyli AS-701 i to już przeciwnik stawiający C356 i 375 faktycznie spore wyzwanie. Generalnie 375 w swojej klasie cenowej nie ma (w sumie nie miał bo jest już de facto wycofany) większej konkurencji. Zawsze, jak sięgam pamięcią (a wszedł na rynek, o ile dobrze kojarzę ok. 2009-2010 r.), był oceniany wzorowo. Co do wykonania, to cóż ..., taki ładny brzydal w sosie własnym. Przez lata te obudowy klasycznych analogów NADa nie ulegały większym zmianom, patrząc generalnie od czasów legendy, tj. C3020. Nie na darmo mówiono kiedyś o NADach, że mają najwyższy współczynnik akceptacji małżonki 😉. Kupowałeś nowy, mniej czy bardziej udoskonalony model, a ta nawet nie była w stanie dostrzec zmiany.👍