Skocz do zawartości
IGNORED

Singxer SU-6, czyli wszystko czego nie wiecie o DDC, ale boicie się zapytać. :)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Pisałem o tym na samym początku tego wątku.

DDC i zegar jest dobry ale do tuningu słabego DAC. U Gustard masz nawet gotowe propozycje zestawów. To jest fajny pomysł na sprzedaż high-end na raty. Ale jeśli już masz wysoki DAC to nie ma sensu.

Pisałem na samym początku że  dac hegel hd25  który kosztował 25tys ,niestety nie grał zbyt dobrze na usb  ale z singxerem su-6 po coax już jak najbardziej , także obalam twój mit że drogi dac to juz musi byc git , nie jest git i taki singxer  pomaga prawie w każdym dac , ja sie nie spotkałem z żadnymd dac w którym singxer nie wniósł by pozytywnych aspektów. brzmienia 

1 minutę temu, freju napisał:

Pisałem na samym początku że  dac hegel hd25  który kosztował 25tys ,niestety nie grał zbyt dobrze na usb  ale z singxerem su-6 po coax już jak najbardziej , także obalam twój mit że drogi dac to juz musi byc git , nie jest git i taki singxer  pomaga prawie w każdym dac , ja sie nie spotkałem z żadnymd dac w którym singxer nie wniósł by pozytywnych aspektów. brzmienia 

Hegle niestety mają słabe zaimplementowane usb dlatego tak duża poprawa przy użyciu ddc.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Pisałem o tym na samym początku tego wątku.

DDC i zegar jest dobry ale do tuningu słabego DAC. U Gustard masz nawet gotowe propozycje zestawów. To jest fajny pomysł na sprzedaż high-end na raty. Ale jeśli już masz wysoki DAC to nie ma sensu.

dokończe myśl bo coś mi sie tu pomerdało w tych wpisach ,wracając do singxera ; nie dodaje swoich własnych humorków , wiecie o co mi chodzi  jak to w audio często jakaś korzyść jest okupiona kradzieżą czegoś tam itd,, tutaj to zjawisko nie wystepuje ,dlatego jest ze mną tak długo a lubię zmieniac i zmieniam ale ten grat nie chce ustąpić ;))

8 minut temu, Gargan napisał:

@freju mylisz dobry DAC z drogim DAC.

Nie miałem twojego gustarda ,ale myślę że hd30 po coax zagrałby lepiej ,to nie był wybitny dac uważam także bo juz go sprzedałem ,ale nie był to tez jakiś totalny  schitt

Edytowane przez freju
32 minuty temu, freju napisał:

Pisałem na samym początku że  dac hegel hd25  który kosztował 25tys ,niestety nie grał zbyt dobrze na usb  ale z singxerem su-6 po coax już jak najbardziej

ojezu. ten dac nie ma coax? potrzebuje pośrednika? na ch... komplikować połączenia.

tak wiem, że są różne implementacje usb, ale NIE ma przymusu aby z usb korzystać

a ten hd25 naprawdę kosztował 25tys? 😂

Edytowane przez ro35

Ma coax ,ale ja gram z roon tylko pliki i trzba było to jakoś obejść 😉 taka była cena katalogowa wiadomo że tyle nie położyłem kupiłem używke za 9tys chyba jakoś tak 😉

17 minut temu, freju napisał:

Ma coax ,ale ja gram z roon tylko pliki i trzba było to jakoś obejść 😉 taka była cena katalogowa wiadomo że tyle nie położyłem kupiłem używke za 9tys chyba jakoś tak 😉

Chodzi Ci o hd30 bo wcześniej napisałeś, że tyle kosztował hd25 😉

Nie nie tutaj mówię o hd30 pomyłka  , choć hd25 też miałem co prawda i w tym usb to juz kulało bardzo mocno , w hd30 było lepiej  ale tez bez szału , to juz tooping d90se miał lepsze usb  , a teraz sie bawie chinczykami i mam smsl su-x i ten dac mnie nawet zaskakuje o dziwo bo nie bardzo mam sie do czego przyczepic po za troche krótkimi wybrzmieniami blach instrumentów dętych itp,,, to reszta jest bardzo poprawna ,no ale singxer też musi tu być w torze , choc usb jest naprawdę tutaj dobre i gdyby nie singxer to też bym myślał że juz chyba lepiej sie nie da  ,ale jak sie go ma i porówna to mimo wszystko musi być 😉

5 godzin temu, Devon napisał:

Wracając do tematu, bo widzę, że zaczyna się standardowa przepychanka a la "Tonący Składowy" 😉

Czy Singxer SU-6 ma izolację galwaniczną USB? Bo z tego co czytałem powyżej, dzięki za wrażenia @il Dottore jestem pod wrażeniem ;), DDC "przetwarza" sobie sygnał wejściowy "uporządkowując go". Pytanie czy mamy tam separację? 

Ma. Na optoprzekaźnikach.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@freju ja tu nie widzę większego wkładu materiałowego, a Gustard A26 część cyfrową ma dużo lepszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dac-14.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No widzisz jaki ci się gold strzał trafił ;)) ja sie tutaj z tobą młody nie będe bił już zapomniałem o hd30 😉 , nie wiem też kiedy powstał twój gustard bo hegel hd30 to juz leciwy klocuś , tak czy inaczej wepnij  sobie tam nawet na próbe singxera i myśle że zmienisz zdanie .

@il Dottore tam LAN jest do zarządzania?

porownywales vs nowy Laiv? Sa gdzieś porównania jakies? Laiv bardziej pasuje bo ma clock 10hz 😉 

10 minut temu, Ghotti napisał:

LAN jest do zarządzania?

Nie. To co na pozór wygląda jak wejście LAN jest w istocie WYJŚCIEM oznaczonym jako I2S. Nawet nie wiedziałem, że I2S można na takim połączeniu realizować.

Tam nie ma żadnych regulacji z zewnątrz.

13 minut temu, Ghotti napisał:

porownywales vs nowy Laiv?

Nie. Singxer mierzy się lepiej niż 3x droższy Denafrips Gaia.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Można można testowałem ale nie miałem dobrego kabla rj45 i wole i2s po przez hdmi bo tutaj mam troche lepszy kabel ,ale działa tak samo.

27 minut temu, il Dottore napisał:

Nie. To co na pozór wygląda jak wejście LAN jest w istocie WYJŚCIEM oznaczonym jako I2S. Nawet nie wiedziałem, że I2S można na takim połączeniu realizować.

Tam nie ma żadnych regulacji z zewnątrz.

Nie. Singxer mierzy się lepiej niż 3x droższy Denafrips Gaia.

Teraz zauważyłem że laiv jest w sumie tylko do i2s, reszta to input 

47 minut temu, il Dottore napisał:

Nawet nie wiedziałem, że I2S można na takim połączeniu realizować.

Jak się zaczęła moda na wypuszczanie I2S na zewnątrz, to właśnie gniazda RJ45 do tego użyto. Dopiero później pojawił się standard (właściwie brak standardu) HDMI. Miałem kiedyś DAC Audio GD z takim wejściem 🙂 

Edytowane przez mandek

W DDC dominuje 1:n bądź n:1, n:n to rzadkość. Stosunek portów mam na myśli.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

18 godzin temu, Devon napisał:

jestem pod wrażeniem

Założeniem tekstu była edukacja a nie reklama Singxera. I broń Boże - nie miał on "robić wrażenia"! Sigxer za reklamę mi nie płaci. Jakby był syf, to bym napisał, że to syf. Piszę prawdę, gdzieś mam świętości, nie modlę się do sprzętów i po 30 latach przerzucania gratów audio wiem doskonale, dokąd idę. Stać mnie na naprawdę bardzo drogie klocki a gram na leciwych gratach, często z drugiej ręki i mam największą radochę gdy kupię tanio coś naprawdę z sonicznej najwyższej półki. Zresztą życie mnie nauczyło, że cena nie zawsze gra. Na rynku jest pełno nachalnie reklamowanych wydmuszek za chore pieniądze, które rozwali 10x tańszy byle Chińczyk.

Digital Audio to temat obecny w komercji od lat 80-tych wraz z nastaniem płyty CD (złote czasy Hi-Fi swoją drogą!). Potem pojawiły się przetworniki D/A i transporty osobno. A potem przyszły pliki. I nagle się okazało, że wymyślny odtwarzacz CD za pierdylion monet można sobie wsadzić, bo śmieciowy pecet + dobry DAC rozniosą go na strzępy. Za ułamek jego ceny. Wraz z włączeniem PC w systemy audio pojawiły się jednak problemy, o których piszę powyżej. I DDC wymyślono właśnie jako remedium na owe problemy. Początkowo chodziło tylko o ratowanie funkcjonalności starych przetworników D/A bez wejścia USB a potem powstawały coraz lepsze DDC oferujące POPRAWĘ brzmienia w stosunku do gorzej dopracowanego wejścia USB w DAC. Tak działał mój Musical Fidelity V-Link, Audiophileo i kilka innych DDC starszych generacji. Na V-Linku do SPDIF RCA Havany grało lepiej, niż bezpośrednio z PC do wejścia USB Havany. Wtedy pierwszy raz usłyszałem o izolacji galwanicznej. 😄 Zwykle te pierwsze DDC oferowały tylko jedno wyjście: RCA albo BNC. Kolejne generacje DDC poszerzały repertuar wyjść aż do obecnych modeli z I2S. Mówię o rynku konsumenckim, bo w studiach nagraniowych DDC pojawiły się oczywiście wcześniej.

Ale wracając do bohatera testu mogę tylko powtórzyć: takiego grania w domu jeszcze nie miałem.

Ukryta Zawartość

I nie wiem, ile bym musiał zapłacić za tak grający odtwarzacz CD. Havana kosztowała 900€, śmieciowy pecet dostaniecie za 100€ (lepszego nie trzeba), Singxer 700€, kable jakieś 50€ (bo to cyfrowe - nie trzeba płacić kokosów za kable cyfrowe, zostawcie sobie kasę na interkonekty analogowe i kable głośnikowe: to wymaga niestety inwestycji). Razem 1750€. A Havana bez Singxera zmiotła z planszy w bezpośrednim porównaniu CD Meridian Signature Reference za 12 tys €. 

I o tym tutaj rozmawiamy. Jak sobie zrobić dobrze za niewielką kasę. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Temat na tyle ciekawy że warto spróbować. Mam w związku z tym pytanie, może ktos sie spotkał już z takim wyzwaniem.a mianowicie: Mam w dacu gniazdo I2sw standardzie rj45 a singxer ma hdmi. Jak sobie z tym poradzić w najprostszy ,mało inwazyjny sposób? Czy ktoś z Was ma jakiś "patent" na to ? 

Widziałem jakieś dziwne przejściówki, czy to będzie jedyne rozwiązanie?

22 minuty temu, s3etcher napisał:

No raczej tylko przejściówka w jakiejś postaci.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, Ghotti napisał:

@il Dottore lub ktoś może się natknął na porównanie su6 vs np Audio-GD DI-24HE?

Ja niestety nie.

31 minut temu, s3etcher napisał:

Np. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, s3etcher napisał:

Mam w dacu gniazdo I2sw standardzie rj45 a singxer ma hdmi. Jak sobie z tym poradzić w najprostszy ,mało inwazyjny sposób?

Su-6 ma I2S w standardzie rj45 - żadnych przejściówek nie potrzebujesz.

d9fd174fe41ccd6fe60acd606175935e.jpg?v=1

Ciekawe czy przy i2s rj45 jest jakiś standard połączeń. Bo jak go nie ma, tak jak przy Hdmi, to zastosowanie przejściówki może być nie do ogarnięcia. 

3 minuty temu, Ghotti napisał:

@il Dottore lub ktoś może się natknął na porównanie su6 vs np Audio-GD DI-24HE?

Na Head-Fi w różnych wątkach dotyczących poszczególnych ddc, znajdziesz sporo informacji i porównań od użytkowników. Generalnie di-24he jest bardziej wyrafinowanym ddc od su-6, ale o trochę innej sygnaturze brzmienia.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Su-6 ma I2S w standardzie rj45 - żadnych przejściówek nie potrzebujesz.

To problem z głowy 🙂

5 minut temu, robo27 napisał:

To problem z głowy 🙂

Jeżeli chodzi o su6, pozostałe singxery mają tylko hdmi.

• Pokaż nowe odpowiedzi