Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , z całym szacunkiem ale z tego wątku nic nie wynika . Kolejny wątek , który niczego nie wnosi oprócz napięcia , którego nie można zmierzyć 🫤. Strata czasu bo akurat w DIY adrenalina nie jest potrzebna . 

...there is no spoon...

27 minut temu, Ajothe napisał:

Co mnie to obchodzi, to ten sam człowiek i w filmie, który podałem opowiada o PMC.

Obejrzyj i przenysl swój pogląd na sprawę, bo na tym forum nie robisz nic poza trollingiem, z którego nic nie wynika. 

Uczepileś się anegdoty o PMC i uważasz to za prawdę objawioną. Może lepiej przeczytaj wywiady z Peterem Thomasem, założycielem PMC, w których wypowiada się na temat pomiarów, jakie pomiary wykonują, jak są dla nich istotne. To, co dodatkowo wykonują to sesje odsłuchowe, w których dostrajają swoje produkty, co jest zupełnie naturalnym i typowym procesem projektowania zestawów głośnikowych. 

Jeszcze rzuć okiem na zwrotnice PMC, gdzie znajdziesz najbardziej podłej jakości elementy w mniemaniu audiofilskich ekspertów. Więc albo te elementy nie mają znaczenia, albo panowie z PMC robią sobie po prostu jaja że swoich klientów.

4 minuty temu, arturp napisał:

Panowie , z całym szacunkiem ale z tego wątku nic nie wynika . Kolejny wątek , który niczego nie wnosi oprócz napięcia , którego nie można zmierzyć 🫤. Strata czasu bo akurat w DIY adrenalina nie jest potrzebna . 

Wynika tyle, że różnica po wymianie kondensatora w torze jest praktycznie niemierzalna, może co najwyżej znikoma w innych przypadkach i to jest merytoryczna próba uzasadnienia tych,,ogromnych" różnic, które niektórzy słyszą, a że z pomiaru wynika, że mogą ulegać złudnemu efektowi placebo - to całkiem zrozumiałe, że im się ten wynik nie podoba...

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Uczepileś się anegdoty o PMC i uważasz to za prawdę objawioną. Może lepiej przeczytaj wywiady z Peterem Thomasem, założycielem PMC, w których wypowiada się na temat pomiarów, jakie pomiary wykonują, jak są dla nich istotne. To, co dodatkowo wykonują to sesje odsłuchowe, w których dostrajają swoje produkty, co jest zupełnie naturalnym i typowym procesem projektowania zestawów głośnikowych. 

Jeszcze rzuć okiem na zwrotnice PMC, gdzie znajdziesz najbardziej podłej jakości elementy w mniemaniu audiofilskich ekspertów. Więc albo te elementy nie mają znaczenia, albo panowie z PMC robią sobie po prostu jaja że swoich klientów.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że kolumn nie da się zrobić beż pomiarów i szanuje Twoje osiągnięcia w tej dziedzinie. 

To film skierowany do troli powołujących się na tego Pana 😉

4 minuty temu, wlodek71 napisał:

Wynika tyle, że różnica po wymianie kondensatora w torze jest praktycznie niemierzalna, może co najwyżej znikoma w innych przypadkach i to jest merytoryczna próba uzasadnienia tych,,ogromnych" różnic, które niektórzy słyszą, a że z pomiaru wynika, że mogą ulegać złudnemu efektowi placebo - to całkiem zrozumiałe, że im się ten wynik nie podoba...

A jakie kondensatory porownywales i w jakich aplikacjach? 

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Ojej, to może być zbyt bolesne dla niektórych, jeszcze jakbyś zrobił porównanie takiego podłego kondensatora z audiofilskim i nie byłby różnic, to mogliby sowie włosy z głowy wyrwać i skończyć z tą bajeczną zabawą w audiofilię.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

A jakie kondensatory porownywales i w jakich aplikacjach? 

A czy ja gdzieś pisałem, ze porównywałem? Obejrzałem ten test i widzę wyniki - o tym jest ten temat.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że kolumn nie da się zrobić beż pomiarów i szanuje Twoje osiągnięcia w tej dziedzinie. 

Powiem wiecej. Nie zrobisz dobrych kolumn wielodrożnych wyłącznie na słuch, bez pomiarów. Za to zrobisz bardzo dobre kolumny, bez błędów technicznych bazując wyłącznie na pomiarach, bez dostrajania na ucho. Oczywiście konieczny jest do tego czynnik ludzki, który posiada doświadczenie w zakresie pomiarów i projektowania zestawów głośnikowych.

1 minutę temu, wlodek71 napisał:

A czy ja gdzieś pisałem, ze porównywałem? Obejrzałem ten test i widzę wyniki - o tym jest ten temat.

Aha.....to gratulacje ambicji poznawczych. 

Powiem wiecej. Nie zrobisz dobrych kolumn wielodrożnych wyłącznie na słuch, bez pomiarów. Za to zrobisz bardzo dobre kolumny, bez błędów technicznych bazując wyłącznie na pomiarach, bez dostrajania na ucho. Oczywiście konieczny jest do tego czynnik ludzki, który posiada doświadczenie w zakresie pomiarów i projektowania zestawów głośnikowych.

Oczywiście, ale trzeba też przede wszystkim mieć pomysł na świetne brzmienie 😉

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Myślisz, że to na kimś robi jakiekolwiek wrażenie? 🤭

Nie o to mi chodzi, dyskusja polega na wymianie własnych spostrzeżeń, interpretacji... Jeśli słyszysz to OK, ale faktem jest, ze trudno to merytorycznie uzasadnić, co nie znaczy, że ja nie wierzę, że słyszysz inaczej niż ja (i wiem, że wg. Ciebie ty słyszysz lepiej bo obiektywizm w odbiorze dźwięku nie jest dla Ciebie najważnieszy).

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Za to zrobisz bardzo dobre kolumny, bez błędów technicznych bazując wyłącznie na pomiarach, bez dostrajania na ucho.

To zapytam przewrotnie (mimo iż uważam że pomiary kolumn to podstawa w pierwszej kolejności), a kto ocenia(ł) te kolumny zrobione wyłącznie z samych pomiarów i twierdzi że są bardzo dobre?

Bez błędów technicznych nie oznacza jeszcze wybitnego grania..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jakbyś przerobił kilka różnych kondensatorów i miał podobne spostrzeżenia jak inni którzy to zrobili co do charaktery i ich wpływu to jakie znaczenie miałyby dla Ciebie takie pomiary nie wykazujące różnic?

bo obiektywizm w odbiorze dźwięku nie jest dla Ciebie najważnieszy

Raczej powinieneś powiedzieć że "nie jest dla ciebie blokujący"

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Wiesz jaki jest paradoks tej branży? Cokolwiek zrobisz, jakiekolwiek pomysł zrealizujesz, to przy odpowiedniej reklamie znajdziesz klientów, którzy go kupią, bo brzmienie będzie dla nich odpowiednie. Na każdym poziomie cenowym masz duży rozrzut pomysłów na dźwięk, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Tu sprzedaje się wszystko, nawet zupełnie zwalone pod kątem technicznym produkty.

1 minutę temu, rafa napisał:

To zapytam przewrotnie (mimo iż uważam że pomiary kolumn to podstawa w pierwszej kolejności), a kto ocenia(ł) te kolumny zrobione wyłącznie z samych pomiarów i twierdzi że są bardzo dobre?

Bez błędów technicznych nie oznacza jeszcze wybitnego grania..

Ktokolwiek. Przecież liczy się wyłącznie opinia, a nie wiarygodne testy odsłuchowe.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Aha.....to gratulacje ambicji poznawczych. 

Skupiam się na słuchaniu muzyki, a nie kondensatorów, bo nie mam na to czasu, dla tego doceniam ten test, który ktoś bardziej obeznany w temacie zrobił za mnie i potwierdził tym, ze nie warto za bardzo skupiać się na kondensatorach - szkoda na to czasu.

17 minut temu, Ajothe napisał:

A tam zaraz pomysł. Rynku nie obserwujesz gazet nie czytasz?
bierzesz najtańsze na rynku głośniki wsadzasz to w losową bude byle w połysku lub morce bo tera take modne. Stroisz prawie na słuch ( sprzęt pomiarowy Mają i to bardzo dobry tylko ze z nauką korzystania gorzej ) i sprzedajesz w cenie Sonusów 🙂 i to z pominięciem Salonów 🙂
Wilkołaki chytruski - Tak działa rynek A ilu ludzi zadowolonych 🙂
Wilki to nie jedyny przykład i nie tylko na Polskim rynku.
Każdy Wariat znajdzie swoje brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics

Wiesz jaki jest paradoks tej branży? Cokolwiek zrobisz, jakiekolwiek pomysł zrealizujesz, to przy odpowiedniej reklamie znajdziesz klientów, którzy go kupią, bo brzmienie będzie dla nich odpowiednie. Na każdym poziomie cenowym masz duży rozrzut pomysłów na dźwięk, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Tu sprzedaje się wszystko, nawet zupełnie zwalone pod kątem technicznym produkty.

To dlatego, że odbiór audio jest subiektywny i nie dość że zależy od preferencji, gatunków słuchanej muzyki to jeszcze od wieku słuchacza. 

A wracając do kondensatorów to podobny temat jak z przewodami głośnikowymi, na pomiarach wielu różnic nie widać, a jednak niektóre lepiej pasują do danego systemy, a inne gorzej. 

Skupiam się na słuchaniu muzyki, a nie kondensatorów, bo nie mam na to czasu, dla tego doceniam ten test, który ktoś bardziej obeznany w temacie zrobił za mnie i potwierdził tym, ze nie warto za bardzo skupiać się na kondensatorach - szkoda na to czasu.

Ja tak samo, ale lubię sprawdzać różne aspekty audio. Mam możliwość wpinania i wypinania kondensatorów w 1 miejscu i sobie sprawdziłem kilka różnych marek dzięki uprzejmości forumowicza. Były to kondensatory tanie jak i drogie, różnicę były słyszalne nie tylko przeze mnie. 

Mało tego byłem męczony z pół roku, żeby koniecznie kupić Kaiseia po takiej próbie 😉

2 minuty temu, zapacoustics napisał:

A tam zaraz pomysł. Rynku nie obserwujesz gazet nie czytasz.
bierzesz najtańsze na rynku głośniki wsadzasz to w losową budę byle w połysku lub morce bo tera modne. Stroisz na słuch i sprzedasz w Cenie Sonusów 🙂

Ukryta Zawartość

To mnie akurat równie, bawi, ale w sumie jest to smutne 😏

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

To dlatego, że odbiór audio jest subiektywny i nie dość że zależy od preferencji, gatunków słuchanej muzyki to jeszcze od wieku słuchacza. 

A wracając do kondensatorów to podobny temat jak z przewodami głośnikowymi, na pomiarach wielu różnic nie widać, a jednak niektóre lepiej pasują do danego systemy, a inne gorzej. 

No i pięknie, tylko kolejny raz wracamy do początku. Twoja opinia jest nic nie warta, póki wiesz, czego słuchasz. Tak jak badanie słuchu byłoby nic nie warte, gdybyś widział działanie generatora w czasie badania.

Jeśli jesteś w stanie wykazać różnice we właściwym teście, to jesteś zwycięzcą, ale niewielu ma odwagę na taki test.

Też nie widzę sensu takiego ślepego testu, nawet jakby ktoś trafił 10/10 to przecież byś nie zmienil zdania, bo pomiary dla Ciebie mówią co innego 😉

7 minut temu, Ajothe napisał:

To mnie akurat równie, bawi, ale w sumie jest to smutne 😏

Ale zgodzisz się chyba, że tacy korzystają z takiego bajania, ze obiektywne pomiary i testy nie są ważne tylko to co się słyszy, a przecież wszyscy wytwórcy takich dzieł słyszą dźwięk ,,nieziemski" z tych swoich konstrukcji i teraz pomyśl - ilu jest takich którzy odważą się powiedzieć; ,,król jest nagi"?

4 minuty temu, Ajothe napisał:

nawet jakby ktoś trafił 10/10

Wiem, ze nie do mnie, ale miałbym pewność, że nie ulegasz sugestywnemu widokowi...

6 minut temu, Ajothe napisał:

Też nie widzę sensu takiego ślepego testu, nawet jakby ktoś trafił 10/10 to przecież byś nie zmienil zdania, bo pomiary dla Ciebie mówią co innego 😉

To najpierw znajdźmy takiego co trafi 10/10. Czy on potem zmieni zdanie, czy się ubiczuje, zobaczymy.

Nie ma to sensu, napisałem dlaczego. 

Natomiast to żadna strata, bo jedni sobie będą stosować tanie kondensatory przekonaniu, że drogich nie ma sensu kupować, a drudzy będą sobie testować co jakiś czas jakieś nowe ciekawe i tyle.

Zupełnie tak samo jak w przypadku przewodów głośnikowych, a że są tacy którzy nie słyszą to trudno 😁

Edytowane przez Ajothe
44 minuty temu, zapacoustics napisał:

A tam zaraz pomysł. Rynku nie obserwujesz gazet nie czytasz?
bierzesz najtańsze na rynku głośniki wsadzasz to w losową bude byle w połysku lub morce bo tera take modne. Stroisz prawie na słuch ( sprzęt pomiarowy Mają i to bardzo dobry tylko ze z nauką korzystania gorzej ) i sprzedajesz w cenie Sonusów 🙂 i to z pominięciem Salonów 🙂
Wilkołaki chytruski - Tak działa rynek A ilu ludzi zadowolonych 🙂
Wilki to nie jedyny przykład i nie tylko na Polskim rynku.
Każdy Wariat znajdzie swoje brzmienie.

Ukryta Zawartość

Przepraszam Was Wariaty zagalapowałem sie i napisałem w połysku. A później zobaczyłem oficjalne zdjęcia promocyjne z katalogu produktu.
Jakby moje koleje życiowe się tak nieszczęśliwie potoczyły że zamawiałbym ten model od Wilków to poprosił bym surowe do samodzielnego pomalowania 

42.jpg

to nie jest lakier na połysk tylko kolor "nasmarkane czarnym". żeby nie było że zmyślam to inne zdjęcie innej Polskiej manufaktury tym razem warsztatowe z montażu

41.jpg

BOT. ciekawe czy Wilki mierzą kondensatory przed ich słuchaniem ??🤐

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
18 minut temu, Ajothe napisał:

Nic podobnego! Nie rozumiem skąd opinia, że uważam iż wszystkie kondensatory grają tak samo? Absolutnie nie. Ja jedynie chciałbym zobaczyć dowód na głoszenie jakieś tezy.

Zaliczenie ślepego testu w 9/10 czy 10/10 próbach jest dowodem, a nie zgadywaniem. To racze osoby słyszące absolutnie powinny poddawać się takim testom dla weryfikacji swoich umiejętności, bądź po prostu autosugestii. Jasne, nie można nikogo do niczego zmuszać. Niech się każdy w domu bawi w swoje gierki i zabawy. Jednak to audiofile w zdecydowanej większości odrzucają takie testy, a przeciętni słuchacze są bardziej otwarci, choćby z czystej ciekawości, bo w końcu nie mają nic do stracenia, a wiele do zyskania. W przypadku audiofilów, szczególnie tych znanych z recenzji, doświadczonych i cenionych ryzyko jest zbyt wielkie, więc trochę im się nie dziwię, że mają takie opory.

4 minuty temu, meloV8 napisał:

W przypadku audiofilów, szczególnie tych znanych z recenzji, doświadczonych i cenionych ryzyko jest zbyt wielkie, więc trochę im się nie dziwię, że mają takie opory.

To po co piszą/mówią, że to takie oczywiste kreując się na wyrocznie dźwiękowe...

A co się dziwisz, jak tutaj był test podczas którego nie odróżniano różnych wzmacniaczy?

Nie wierzę, że byś zwątpił w swoje pomiary, bo wtedy zachwiały by się podstawy projektowania 😉

Myślę że generalizowanie audiofilizm i wrzucanie wszystkich do jednego worka razem z propagatorami audio voodoo jest nie fair. 

Po moich testach słuchowych zarówno kable głośnikowe jak i kondensatory maja wpływ na brzmienie i różnią się między sobą. 

Dlatego pomiary, które tego nie wykazują mało mnie interesują, ale z drugiej strony szkoda mi osób które to przeczytają i same nie spróbują posłuchać różnych kondensatorów. 

6 minut temu, wlodek71 napisał:

To po co piszą/mówią, że to takie oczywiste kreując się na wyrocznie dźwiękowe...

Komercyjni redaktorzy audio mają płacone za artykuły. 

• Pokaż nowe odpowiedzi