Skocz do zawartości
IGNORED

DAC + streamer który wspiera materiały niższej jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w systemie Yamahe CD-NT670D, która pracuje jako streamer i DAC.

Zgodzę się w pełni z jej znalezionym opisem "bas Yamahy ma siłę i zamaszystość, w której ważny jest zarówno rytm, jak i ocieplenie całego obrazu. Taki profil z jednej strony ogranicza różnicowanie nagrań, nie jest to brzmienie stuprocentowo dokładne i obiektywne, ale z drugiej - nie tylko dodaje masy, lecz również przysposabia do słuchania materiały niższej jakości"

Szukam dla niej zamiennika, gdzie nie zależy mi na neutralnym graniu.

B&W z Rotelem dają bardzo dużo analityczności, którą lubię, ale przy słabszych jakościowo nagraniach potrafią męczyć. Samego zejścia na basie też nie potrzebuję gdyż mam sub'a od tego. Yamaha dobrze się spisuje w swym zadaniu, ale chciałbym nie lepszego źródła. Gęstość i melodyjność jest tu priorytetem. 

Godzinę temu, Pipeman napisał:

Mam w systemie Yamahe CD-NT670D, która pracuje jako streamer i DAC.

Zgodzę się w pełni z jej znalezionym opisem "bas Yamahy ma siłę i zamaszystość, w której ważny jest zarówno rytm, jak i ocieplenie całego obrazu. Taki profil z jednej strony ogranicza różnicowanie nagrań, nie jest to brzmienie stuprocentowo dokładne i obiektywne, ale z drugiej - nie tylko dodaje masy, lecz również przysposabia do słuchania materiały niższej jakości"

Szukam dla niej zamiennika, gdzie nie zależy mi na neutralnym graniu.

B&W z Rotelem dają bardzo dużo analityczności, którą lubię, ale przy słabszych jakościowo nagraniach potrafią męczyć. Samego zejścia na basie też nie potrzebuję gdyż mam sub'a od tego. Yamaha dobrze się spisuje w swym zadaniu, ale chciałbym nie lepszego źródła. Gęstość i melodyjność jest tu priorytetem. 

W ten opis wpisuje się idealnie Bluesound. Ich klocki grają barwnie i miękko. Dźwięk jest dociążony i ma głębię. Polecam modele Node oraz wyżej Node Icon

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, w jakim budżecie poszukujesz? 🙂 Ogółem zainteresowałbym się EverSolo DMP-A6 Gen 2, może Denonem DNP-2000NE 🙂 Z takich bardzo wstępnych opcji oczywiście 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

BS Node w starszej wersji ma ten sam przetwornik DAC PCM5242 jak Rotel. Praktycznie nie potrafię ich odróżnić. Nowy Icon gra nawet ciut bardziej górą niż starsza wersja j ma ciut dół słabszy. Może był niewygrzany. W sumie jest bez sensu, skoro identyczny DAC mam, a Yamaha jest wyraźnie mniej analogowa, ale muzykalną bym ją nie nazwał. 

Czy nowy Eversolo różni się w brzmieniu od poprzednika ?

Jak się ma granie Eversolo do Denona DNP 2000NE ?

3 godziny temu, Pipeman napisał:

BS Node w starszej wersji ma ten sam przetwornik DAC PCM5242 jak Rotel. Praktycznie nie potrafię ich odróżnić. Nowy Icon gra nawet ciut bardziej górą niż starsza wersja j ma ciut dół słabszy. Może był niewygrzany. W sumie jest bez sensu, skoro identyczny DAC mam, a Yamaha jest wyraźnie mniej analogowa, ale muzykalną bym ją nie nazwał. 

Masz tą samą kość dac a jej implementacja, zasilanie? Rozumiem że tego nie bierzemy pod uwagę. Za chwilę się okaże że ten sam dac jest w przetworniku za set tysięcy 😉 

Evereolo s barwie gra jaśniej od Bluesound 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Masz tą samą kość dac a jej implementacja, zasilanie? Rozumiem że tego nie bierzemy pod uwagę. Za chwilę się okaże że ten sam dac jest w przetworniku za set tysięcy 😉 

Evereolo s barwie gra jaśniej od Bluesound 

Wyrażę się jaśniej. Słuchałem każdego z tych BS jako DAC i wpiętego jako streamer dla zestawienia z DAC'iem z Rotela. Różnica jest niemalże niezauważalna, lub znikoma. 

Szkoda ze starych RT 12 już nie ma .... 

Jeszcze ktoś na innym forum sugerował Omnia WR-2 ...

Jeśli chcesz sprzętu, który faktycznie daje sobie radę z materiałem kiepskiej jakości to najlepszym rozwiązaniem jest PC/Mac z dobrą kartą dźwiękową (Creative, Asus itp.)

13 godzin temu, Pipeman napisał:

B&W z Rotelem dają bardzo dużo analityczności, którą lubię, ale przy słabszych jakościowo nagraniach potrafią męczyć.

Od tego bym zaczął. Wywalić Rotela, wywalić B&W. Kupić porządne paczki i wzmacniacz. A dopiero potem myśleć o przetworniku. Ciebie to męczy przy słabszych nagraniach a mnie to "szczęśliwe" połączenie by męczyło 10 minutach najlepszych nagrań. Gorzej nie mogłeś systemu dobrać.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja bym zaczął od wywalenia materiałów "gorszej jakości." - to jest prawdziwy problem 😉

Ciekawe którego Rotel z PCM5242 @Pipeman posiada? Nie napisał. Kolumn B&W również nie określił. Miałem do niedawna Rotel A14 Mk2 z dokładnie ten samym DAC i grało to... no właśnie męcząco. Nie wiem co sknocił, ale była kaszana. A nie mam kolumn B&W.

Spróbowałbym inaczej ustawić w komputerze jakość sygnału. Zakładam, że użytkownik używa tego DAC podłączonego do komputera i ma najnowszy firmware oraz sterownik. Wszyscy wybierają jakość max czyli tam jest chyba 24bit@384kHz. Ograniczyłbym zakres pracy do 16bit@88,2kHz. W niektórych DAC taki zabieg poprawia brzmienie na słabym materiale. 

Nie wiem jak bardzo skomplikowany zestaw chcesz @Pipeman złożyć, ale możliwe, że postawienie dobrego DAC pomiędzy streamerem a wzmacniaczem mogłoby załatwić problem. Gdyby trafił Ci się używany Pro-Ject DAC Box RS to może być dobry kierunek. Wyjątkowo miękki DAC. Z tanich to Arcam rDAC. Na uratowanie brzmienia samym streamerem (i to tanim) raczej bym nie liczył.

Nazwe sprawe po imieniu

Redukowanie jakosci sprzetu w celu maskowania zlej jakosci nagran jest „debilne“ a rozwiazanie max proste i tanie: „kupic radio kuchenne“

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Ja bym zaczął od wywalenia materiałów "gorszej jakości." - to jest prawdziwy problem 😉

Ciekawe którego Rotel z PCM5242 @Pipeman posiada? Nie napisał. Kolumn B&W również nie określił. Miałem do niedawna Rotel A14 Mk2 z dokładnie ten samym DAC i grało to... no właśnie męcząco. Nie wiem co sknocił, ale była kaszana. A nie mam kolumn B&W.

Spróbowałbym inaczej ustawić w komputerze jakość sygnału. Zakładam, że użytkownik używa tego DAC podłączonego do komputera i ma najnowszy firmware oraz sterownik. Wszyscy wybierają jakość max czyli tam jest chyba 24bit@384kHz. Ograniczyłbym zakres pracy do 16bit@88,2kHz. W niektórych DAC taki zabieg poprawia brzmienie na słabym materiale. 

Nie wiem jak bardzo skomplikowany zestaw chcesz @Pipeman złożyć, ale możliwe, że postawienie dobrego DAC pomiędzy streamerem a wzmacniaczem mogłoby załatwić problem. Gdyby trafił Ci się używany Pro-Ject DAC Box RS to może być dobry kierunek. Wyjątkowo miękki DAC. Z tanich to Arcam rDAC. Na uratowanie brzmienia samym streamerem (i to tanim) raczej bym nie liczył.

Rotel 1592 mkII + 704s3 + ASW610 ustawiony na 40 Hz. 

Komentarze typu zmień kolumny i wzmak są idiotyczne. Nie po to dwa miesiące wybierałem, żeby z nich rezygnować. Lubię brytyjski styl grania, a blues instrumentalny na tym zestawie to bajka. Ewentualnie Evo 150 w zestawie z SF Sonetto też było interesujące, ale Rotel przy Evo ma swój charakter, a Evo wydawał się nijaki. 

Ciepłe zestawy grają fajnie, ale zawsze jak odpalałem na testach bardziej analityczne zestawy z odpowiednią mocą i powietrzem w dźwięku czułem że to ten kierunek. To był w pełni świadomy wybór. Przy większym zapasie finansowym 702s3 bym wsadził z DB4S. 

W obecny zestaw Chord Clearway X fajnie się wpisał, zaokrąglił górę i delikatnie obniżył analityczność. 

To co irytuje najbardziej, to radio netowe, które jest przesunięte w wyższe pasma dla zyskania wyrazistości dla speakerów. Brzmi to fatalnie.

Pro-Ject DAC RS wygląda dobrze. Jak się ma on do Atoll MS 120 ?

10 godzin temu, Pipeman napisał:

Wyrażę się jaśniej. Słuchałem każdego z tych BS jako DAC i wpiętego jako streamer dla zestawienia z DAC'iem z Rotela. Różnica jest niemalże niezauważalna, lub znikoma. 

Szkoda ze starych RT 12 już nie ma .... 

Jeszcze ktoś na innym forum sugerował Omnia WR-2 ...

Podłączam te sprzęty na codzień klientom i taki Node Icon gra już sporo lepiej od wbudowanego dac w rotela. No ale jak testujesz na marnej jakości plikach to nie dziwota, że różnice są niewielkie 😉 

Dac nic tu nie poprawi

www.tophifi.pl

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Od tego bym zaczął. Wywalić Rotela, wywalić B&W. Kupić porządne paczki i wzmacniacz. A dopiero potem myśleć o przetworniku. Ciebie to męczy przy słabszych nagraniach a mnie to "szczęśliwe" połączenie by męczyło 10 minutach najlepszych nagrań. Gorzej nie mogłeś systemu dobrać.

To czym jest według Twojej opinii porządny wzmacniacz i dobre paczki do 20k ?

1 minutę temu, Pipeman napisał:

To czym jest według Twojej opinii porządny wzmacniacz i dobre paczki do 20k ?

OK. Rozumiem, że masz 20 tysi i chcesz je dobrze wydać? Jak duży pokój? Jaka muzyka? Ma być dużo basu czy obojętnie? Dynamicznie czy słodko i delikatnie? Detalicznie czy lampowy zamuł? Czy kolumny mogą być bardzo duże?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Audio, które radzi sobie dobrze w gęstych brzmieniach i nie męczy przy dłuższych odsłuchach, z każdym innym repertuarem np pojedynczymi instrumentami, kwartetami itp. też sobie poradzi. W drugą stronę to już nie niestety działa 😞

Godzinę temu, il Dottore napisał:

OK. Rozumiem, że masz 20 tysi i chcesz je dobrze wydać? Jak duży pokój? Jaka muzyka? Ma być dużo basu czy obojętnie? Dynamicznie czy słodko i delikatnie? Detalicznie czy lampowy zamuł? Czy kolumny mogą być bardzo duże?

35m2 do 3m od kolumn. Dynamika, dużo powietrza, detaliczność, sprężysty bas, zaokrąglona góra, gęsty dźwięk... Również sporo detalu w basie....

43 minuty temu, Pipeman napisał:

35m2 do 3m od kolumn. Dynamika, dużo powietrza, detaliczność, sprężysty bas, zaokrąglona góra, gęsty dźwięk... Również sporo detalu w basie....

OK. Spokojnie mieścimy się w budżecie. Oczywiście w tym celu trzeba pójść do majfrenda. 🙂 Nie będzie prestiżowo ale zagra tak, że daj Boże zdrowie. 

Wzmacniacz:

Opcja 1: 2x10W cena 2622 zeta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , cena 9495 zeta

Ukryta Zawartość

Głośniki:  cena 5815 para

Ukryta Zawartość

Tu masz demko tego maluszka SMSL: zero agresji. Na wysokoskutecznych koaksjalach będzie pewnie minimalnie ostrzej (choć na demo Vestlyd nie jest wcale źle), ale Harbeth SHL+ nie mieści się w budżecie. 😄 

A tu głośniki (V12 idzie na przemian z V15, które IMO mają gorszą kontrolę): może nie klasa Tannoya (na pewno nie! 🙂 ) ale za taką kasę... Łojezu!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Szczególnie w kawałku Diany Krall grają IMO bardzo przyjemną średnicą. Fajny bas także.

13 godzin temu, xajas napisał:

Nazwe sprawe po imieniu

Redukowanie jakosci sprzetu w celu maskowania zlej jakosci nagran jest „debilne“ a rozwiazanie max proste i tanie: „kupic radio kuchenne“

Ukryta Zawartość

No tak, lepiej maksymalizować jakość sprzętu żeby na słabych nagraniach urywało uszy. Bardzo przyjemna opcja.

Ukryta Zawartość

@Pipeman nie znam tego Atoll, jednak to nie jest firma słynąca z dobrych DAC. 

Zapytaj się kolegi @NRK o wrażenia z Eversolo DPM A8 - chyba nic lepszego do 10k PLN teraz nie kupisz. 

Goowniane pliki dobrze maskuje Arcam CDS50, jednak to jest masakrycznie źle zaprogramowany odtwarzacz więc nie polecam - szkoda nerwów. 

@il Dottore na pewno na ostrych kolumnach usłyszę na YouTube szczególne wygładzenie innego zestawu 🤪

3 godziny temu, Gargan napisał:

na pewno na ostrych kolumnach usłyszę na YouTube

Ale masz słuchawki w domu?

26 minut temu, il Dottore napisał:

Ale masz słuchawki w domu?

Nie używam, pomimo posiadania integry z bardzo dobrym wzmacniaczem słuchawkowym. Słuchawki służą tylko i wyłącznie do niszczenia słuchu.

@il Dottore skąd przekonanie, że na słuchawkach słychać lepiej? Przecież to nielogiczne.

2 godziny temu, Gargan napisał:

skąd przekonanie, że na słuchawkach słychać lepiej?

Jeśli są lepsze od kolumn to słychać na nich lepiej, jeśli są gorsze - to gorzej.

Proste.

24 minuty temu, il Dottore napisał:

Jeśli są lepsze od kolumn to słychać na nich lepiej, jeśli są gorsze - to gorzej.

Proste.

Nie ma słuchawek lepszych od kolumn.

Teraz, Gargan napisał:

Nie ma słuchawek lepszych od kolumn.

🤡🤡🤡

Tak. Jasne, jasne. 😄 

W dniu 21.02.2025 o 19:30, Pipeman napisał:

Tak, poprawa sceny, szczegółu. Więcej powietrza. 

W dniu 21.02.2025 o 19:30, Pipeman napisał:

Denon będzie cieplejszy, nieco spokojniejszy. Moim zdaniem ma lepszy, ale mniej zaznaczony detal i przyjemniejszą barwę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Pojawił się w mojej okolicy Onkyo ns6170. Z opisów ciepły, basowy umilacz wieczorów na dual AK 4490.

Ma FM, na którym mi zależy, tylko brak mu wejść cyfrowych dla TV....

Jak się on wpisuje do ogólnych założeń wątku ?