Skocz do zawartości
IGNORED

Open space z salonem , kuchnią i jadalnią, czy KD ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o porady, sugestie. Jak przygotować takie pomieszczenie wielofunkcyjne, dodatkowo bardzo wysokie i ze skosami na suficie?

Czy mają sens głośniki schowane w zabudowie , a może jakieś maleństwa typu Bose? Czy jestem skazany na soundbara i nie warto tematem KD sie zajmować?

System musi być wizualnie dyskretny, żona zgodziła sie na jeden pokój do audio i tam rozwinę skrzydła ( i fantazje ). Chodzi o to żeby film czy muzyka brzmiały przyzwoicie , nie oczekuje hiendu w tej konfiguracji.

Troche wypadłem z obiegu jeśli chodzi o aktualne technologie i możliwości techniczne i nie wiem od czego zacząć ani w którą stronę iść.

Powierzchnia całego pomieszczenia to 40 m2, dłuższa ściana ma 7m, w najwyzszym miejscu wyjdzie około 5.60 m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2966.jpg

Zrzut ekranu 2025-02-22 o 08.01.21.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.02.2025 o 08:12, s3etcher napisał:

żona zgodziła sie na jeden pokój do audio i tam rozwinę skrzydła ( i fantazje ). Chodzi o to żeby film czy muzyka brzmiały przyzwoicie , nie oczekuje hiendu w tej konfiguracji.

Witaj

Jeśli żona zgodziła się na pokój dedykowany ,to nie kombinuj z kinem w salonie.Tym bardziej tej kategorii.Postaw konkretne stereo z z głośnikami on Wall i będxiesz zadowolony Nie określiłeś budżetu.Jakie masz "widełki "?

Pokój który mogę zagospodarować ma tylko 12m2, akurat na skromne stereo w dobrej akustyce, bardziej miejsce na relaks , muzykę i książkę. 
Salon bardziej imprezowy, spotkania, muzyka i film w większym gronie. Bez większych wymagań co do jakości dźwięku , ma być przyzwoicie i to wystarczy. Budżet? Rozsądny, lepiej tanio niż drogo. 

W dniu 22.02.2025 o 07:12, s3etcher napisał:

Troche wypadłem z obiegu jeśli chodzi o aktualne technologie i możliwości techniczne i nie wiem od czego zacząć ani w którą stronę iść.

Ja bym zrobił tak: konkretne centralny i sub, na przód małe monitory, na tył jeszcze mniejsze satelitki. Ustawienie jest symetryczne - to plus, a resztę ogarnie autokalibracja. W necie znajdziesz schematy rozmieszczenia głośników dla poszczególnych systemów.

Ps.

Ale ja się na tym nie znam.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dodatkową komplikacją jest to że na ścianach w których jest okno narożne będą zasłony , powieszenie czegokolwiek będzie trudne .

To może jeden głośnik w suficie na środku grający dwa kanały? Czy zda egzamin nie wiem, ale opcja jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, s3etcher napisał:

Dodatkową komplikacją jest to że na ścianach w których jest okno narożne będą zasłony , powieszenie czegokolwiek będzie trudne .

Miałem sourand za zasłoną dla dolnej i górnej warstwy. Kalibracja wszystko ustawi.

Polecałem swoje Tannoy Hts 101xp na PW 🙂

Ukryta Zawartość

IMG_20240319_180405.jpg

IMG_20240319_180422.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, max720 napisał:

Miałem sourand za zasłoną dla dolnej i górnej warstwy. Kalibracja wszystko ustawi.

Moje to KEF Egg, które leżą sobie między kanapą a ścianą. Czy jest źle? Na pewno lepiej jest z nimi niż bez nich.

Edytowane przez szymon1977

10 godzin temu, max720 napisał:

Polecałem swoje Tannoy Hts 101xp na PW 🙂

Dziękuje, widziałem, fajne ale moge zamontować tylko białe ( musi być dyskretnie).

Co do dzwięku zza zasłony to.... no aż takich błędów nie chce popełniać, zasłony w planach są grube i ciężkie, mają poprawić akustykę i dzwięk bedzie miał problem przez nie przejść.

Białe z czasem robi się żółte , wtedy wygląda to mało estetycznie .

Telewizor też będzie biały ? 🙂

Twój wybór , szukaj i podziel się wynikami 🙂

Miłego dnia:)

Obiło mi się o uszy, że głośniki tylne są z przodu, a grają dźwiękiem odbitym od sufitu - musisz poszukać.

Jamo:

jamo_speak290.05_dec2018.jpg

Zawsze można zamontować głośniki on-wall lub in-wall skoro jesteś na etapie wykończenia wnętrza i jeszcze da się nieinwazyjnie pociągnąć kable.

Chociaż ja bym olał te wszystkie mecyje przestrzenne i zakończył zabawę na 2.1 lub 3.1 z kolumnami naściennymi w kształcie długich pudełek (jak w kościele) plus procesor akustyki, żeby nieco wygasić akustykę kaplicy. 

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Obiło mi się o uszy, że głośniki tylne są z przodu, a grają dźwiękiem odbitym od sufitu - musisz poszukać.

Jamo:

Ukryta Zawartość

To tak nie działa.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Gargan napisał:

To tak nie działa.

Czekam na sprostowanie - co to jest?

Przeciez to są nakładki do atmosa odbijanego od sufitu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czekam na sprostowanie - co to jest?

To nie ma robić dźwięku z tyłu tylko z góry. Wciąż potrzebujesz tylnych kolumn. Przy wyjątkowo wysokim suficie lepiej tego nie montować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Przy wyjątkowo wysokim suficie lepiej tego nie montować.

Zaryzykuję stwierdzenie, ze lepiej w ogóle tego nie montować 😉 tym bardziej w przypadku autora, który w pierwszym poście napisał

W dniu 22.02.2025 o 08:12, s3etcher napisał:

dodatkowo bardzo wysokie i ze skosami na suficie?

Przy skosach to nawet jesli cos tam się od tego sufitu odbije to i tak pewnie w niewłaściwym kierunku. Poza tym i tak nie potrzebuje atmosa.

Jeszcze nie spotkałem opinii, żeby ktoś z tych nadstawek na głosniki frontowe był zadowolony. Pomimo skierowania głośników w sufit i tak część dźwięku dociera bezpośrednio i to co ma być słyszane nad głową słychać po prostu z przodu. 

Co prawda autora tematu ten temat nie dotyczy ale skoro juz zostały takie głośniki przytoczone w wątku to warto od razu wspomnieć o tym ze jest to raczej namiastka prawdziwego atmosa.

21 godzin temu, s3etcher napisał:

A po co wieszać surroundy tak daleko za widzem? Jesli miałoby to być poczciwe 5.1 to wystarczy aby surroundy były lekko za linią kanapy, czyli tam gdzie akurat są scianki. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No Panowie, dajecie dużo do myślenia. Ale to dobrze, więcej opcji, więcej możliwości. A co gdybym głośniki sufitowe zamontował na skosach, 3 z przodu  i dwa z tyłu? Dał bym Heco Instal z regulowanymi wysokotonowymi żeby skierować je w stronę kanapy? Plus sub gdzieś koło kanapy? Było by dyskretnie bo wybrał bym białe maskownice. 

10 godzin temu, max720 napisał:

Białe z czasem robi się żółte , wtedy wygląda to mało estetycznie .

Telewizor też będzie biały ? 🙂

Twój wybór , szukaj i podziel się wynikami 🙂

Miłego dnia:)

Telewizor nie będzie biały to prawda, ale głośniki będą na białej ścianie i białe się lepiej wkomponują. Jesli zżółkną to można pomalować albo zmienić maskownice. Ale jak się nie pali fajeczek to tak szybko nie zmienią koloru. 

41 minut temu, s3etcher napisał:

A co gdybym głośniki sufitowe zamontował na skosach, 3 z przodu  i dwa z tyłu?

Masz na mysli aby te głosniki sufitowe na skosach działały jako lewy, centralny, prawy i surroundy? Odradzam takie pomysły. W wątku obok inny user zainstalował sobie głośniki sufitowe jako surroundy (nie atmos) i jest zadowolony chociaz ja mam mieszane uczucia no ale zdaję sobie sprawę, ze taka prezentacja dzwięku moze się komus podobać. No ale Ty chcesz frontowe plus centralny dać na skosach. W dodatku bardzo wysoko. Nie kombinuj az tak😉

1 godzinę temu, s3etcher napisał:

A co gdybym głośniki sufitowe zamontował na skosach, 3 z przodu  i dwa z tyłu?

Ucho potrafi rozpoznać wysokość źródła dźwięku, więc to chyba nie jest najlpeszy pomysł.

W dodatku to jest naprawde wysokie pomieszczenie. Telewizor będzie zapewne na przeciętnej wysokości, a głosniki byłyby gdzieś w chmurach 😜

Ja miałem w ramach sprawdzenia centralny na podłodze: aktorzy mówili stopami.

BTW problemem jest tył, z którego zazwyczaj i tak nie wydobywa się zbyt wiele dźwięków - może na środku za kanapą niewielką skrzyneczkę, a w niej taki podwójny Dynaudio jak wklejałem?  

To jeszcze inaczej, a gdyby na skosach zamontować sufitowe Heco Instal z wysokotonowym który ma możliwość regulacji kąta do 35*. Wtedy można by skierować je w stronę kanapy, zarówno przednie jak i tylne, co o tym sądzicie?

Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Chloru napisał:

Sądzimy, że glosniki warstwy dolnej montuje się na wysokości odsłuchu.

Czyli na dole 😎

Kazde inne ustawienie to jest wymysł mający niewiele wspólnego z systemem Dolby.

6 godzin temu, s3etcher napisał:

To jeszcze inaczej, a gdyby na skosach zamontować sufitowe Heco Instal z wysokotonowym który ma możliwość regulacji kąta do 35*. Wtedy można by skierować je w stronę kanapy, zarówno przednie jak i tylne, co o tym sądzicie?

Sądzimy, ze zaczynasz kombinować jak koń pod górę 😉

U Ciebie te skosy w najnizszym miejscu zaczynają się na wysokości na jakiej większość ludzi ma juz sufit. Im blizej srodka pomieszczenia tym wyzej. To po prostu nie ma sensu i kropka 

Miałem kiedyś uklad 5.0 z głośnikami surround za głową na wysokości około 2.2m. Wydawało mi się, że gra to dobrze
dopóki nie zamontowałem głośników surround zgodnie z zasadami czyli niżej i bardziej z boku. Żona ciężki temat ale skoro już jest to warto spróbować postawić na swoim, najwyżej się wyprowadzi i będzie spokój

Obawiam się, że takie pomieszczenie będzie brzmieć jak kościół. 

Ciężko coś takiego opanować.

Może trzeba poczytać o nagłośnieniu obiektów sakralnych? 🤔

Edytowane przez Gargan
Godzinę temu, przmor napisał:

Miałem kiedyś uklad 5.0 z głośnikami surround za głową na wysokości około 2.2m. Wydawało mi się, że gra to dobrze
dopóki nie zamontowałem głośników surround zgodnie z zasadami czyli niżej i bardziej z boku

A widzisz tutaj wypadłyby jeszcze wyzej to raz, a dwa tak wysoko miałyby wisieć dodatkowo fronty i centralny. Ja tego nie widzę i jednoczesnie nie polecam takich kombinacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi