Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch wzmacniacz audio

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wzmacniacza w kwocie 8000zł (+-) do pomieszczenia 8X5,5m (tak naprawdę połowa z tego, ponieważ będzie umieszczony w poprzek). Główne założenie, żebym mógł podłączyć TV oraz miał wejście usb audio. Czy wejście optical wystarczy do podłączenia TV czy lepiej hdmi? 

Za tydzień jadę na odsłuch Hegel H120, Yamaha r-n1000, rotel 1572II. Do tego podłączam moje stare kolumny 602S3, natomiast będę chciął kupić kolumny, coś w rodzaju dali rubicore 2, B&W. Jednak na początku chciałbym zobaczyć jak będą sprawować się stare kolumny, czy monitory wystarczą itd. 

Może macie jeszcze jakies pomysł na wzmacniacz. Ma ktoś takie połączenie? Jak się sprawuje?

https://www.audiostereo.pl/topic/169508-ods%C5%82uch-wzmacniacz-audio/
3 godziny temu, Dionizos79 napisał:

Szukam wzmacniacza w kwocie 8000zł (+-) do pomieszczenia 8X5,5m (tak naprawdę połowa z tego, ponieważ będzie umieszczony w poprzek). Główne założenie, żebym mógł podłączyć TV oraz miał wejście usb audio. Czy wejście optical wystarczy do podłączenia TV czy lepiej hdmi? 

Za tydzień jadę na odsłuch Hegel H120, Yamaha r-n1000, rotel 1572II. Do tego podłączam moje stare kolumny 602S3, natomiast będę chciął kupić kolumny, coś w rodzaju dali rubicore 2, B&W. Jednak na początku chciałbym zobaczyć jak będą sprawować się stare kolumny, czy monitory wystarczą itd. 

Może macie jeszcze jakies pomysł na wzmacniacz. Ma ktoś takie połączenie? Jak się sprawuje?

Witaj 😉 

urządzeń będzie od groma. Musisz sprecyzować wymagania co do brzmienia. Myślę, że po pierwszym odsłuchu już będziesz potrafił je określić. Posłuchaj na swoich kolumnach różnych wzmacniaczy oraz poproś o podłączenie coś lepszego dla porównania. Wtedy będziesz wiedział ile trzeba wydać oraz w jakich producentów celować. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Muzyka będzie bardzo różna i do tego TV. Słuchałem kiedyś a-s2000 i brzmienie nie dla mnie. Bardzo dużo sopranu, mało melodyjności. Ale były podłączone kiepskie kolumny.  Ogólnie będę miał do dyspozycji drugi pokój, który będzie tylko i wyłącznie do muzy i planuje kupić coś w stylu L 505z + rubicore, B&W itp. jednak chciałem jakoś zacząć, zobaczyć z czym się to je. Wzmacniacz zostanie zamiast soundbara 

Nie będzie jazu, muzyki elektronicznej, bardziej hard rock, stary rock, metal, muzyka rozrywkowa

24 minuty temu, Dionizos79 napisał:

Muzyka będzie bardzo różna i do tego TV. Słuchałem kiedyś a-s2000 i brzmienie nie dla mnie. Bardzo dużo sopranu, mało melodyjności. Ale były podłączone kiepskie kolumny.  Ogólnie będę miał do dyspozycji drugi pokój, który będzie tylko i wyłącznie do muzy i planuje kupić coś w stylu L 505z + rubicore, B&W itp. jednak chciałem jakoś zacząć, zobaczyć z czym się to je. Wzmacniacz zostanie zamiast soundbara 

Nie będzie jazu, muzyki elektronicznej, bardziej hard rock, stary rock, metal, muzyka rozrywkowa

No to wbije pinezkę ale Luxman zagra ogólnie jaśniej od dzisiejszej Yamahy 😉 

kilka dni temu jeden klient z podobnym nastawieniem się właśnie zdziwił jak posłuchał Yamahy A-S2200 vs Luxman L-505z, co nie znaczy że Luxman męczy. Posłuchaj obu 😉 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 

Opcji jest dużo. W okolicy ósemki są takie opcje jak np. Rega Elex MK4, Fezz Silver Luna EVO, Musical Fidelity M5si, nieco drożej Audiolab 9000A, Unison Unico Due, Vincent SV-228. Możesz TV podpiąć optykiem, bo HDMI zamyka sporo opcji, ale zawsze można zastosować WiiM Ultra jako DAC/streamer z właśnie ARC. 

Odsłuchów dokonywałbym już na docelowych kolumnach, czyli szukał zestawu 😉 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No to wbije pinezkę ale Luxman zagra ogólnie jaśniej od dzisiejszej Yamahy 😉 

kilka dni temu jeden klient z podobnym nastawieniem się właśnie zdziwił jak posłuchał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) vs Luxman L-505z, co nie znaczy że Luxman męczy. Posłuchaj obu 😉 

Już kilka razy sygnalizowałem dokładnie to samo.

Chodzi jednak o to, że zbyt dużo pojawiło się przez lata tandetnych wzmacniaczy z kocem, na których praktycznie traci się nie tylko na przyjemności słuchania, ale traci się samą esencję muzyki.

Luxman wymaga doskonałego źródła i jeszcze lepszych płyt. Japończycy poszli na całego w SACD i inne BluSpece i SHMy wszystkie nagrywane hiendowo z pełnym pasmem.

Słuchając Luxmana mamy wręcz ostrą górę i wtedy trzeba zadbać o akustykę i kable żeby mieć pod kontrolą całe pasmo.

A my przyzwyczailiśmy się do koca i potem wyczyniamy cuda żeby "otworzyć" dżwięk itp.

A Yamahą 2100 jeszcze tak było z Bowersami bardzo drogimi na diamentach nie odstawała od Luxmana. AS2200 już jest Europejska, gra aż zbyt ciepło i z Bowersami może być zbyt delikatnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
15 godzin temu, Audroc napisał:

A Yamahą 2100 jeszcze tak było z Bowersami bardzo drogimi na diamentach nie odstawała od Luxmana. AS2200 już jest Europejska, gra aż zbyt ciepło i z Bowersami może być zbyt delikatnie.

coś w tym jest, jednak czy za ciepło? Niekoniecznie ;) 

www.tophifi.pl

6 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

coś w tym jest, jednak czy za ciepło? Niekoniecznie 😉

Wyraziłem się mało precyzyjnie

Chodziło mi o to, że Yamaha wypada zbyt ciepło w porównaniu z bardzo precyzyjnym i ostrym Luxmanem.

Dzisiejsze Hegle grają łagodnie. Ja uwielbiam Hegla za jego prezentacje sceny: przestrzeń i głębia, taka trójwymiarowość. To Hegle robią bardzo ładnie. Bas krótki i zwarty ale miękki. Góra nienachalna.

https://www.tophifi.pl/marki/hegel.html

www.tophifi.pl

Wzmacniacz dobiera się pod kolumny bardziej niż pod pomieszczenie. Wygląda że będziesz szedł jednak w coś grającego jaśniej jak obecne bowersy. Wtedy bym jednak unikał Hegla, unikał Yamahy, primare i tak grających wzmacniaczy. 

Tu moim zdaniem unison, Roksan, atoll czy Rega będą dobrymi kompanami. 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wzmacniacz dobiera się pod kolumny bardziej niż pod pomieszczenie. Wygląda że będziesz szedł jednak w coś grającego jaśniej jak obecne bowersy. Wtedy bym jednak unikał Hegla, unikał Yamahy, primare i tak grających wzmacniaczy. 

Tu moim zdaniem unison, Roksan, atoll czy Rega będą dobrymi kompanami. 

Tak jak pisałem wcześniej Yamaha 2100 dla mnie waliła sopranami, za mało muzykalna. NAjbardziej jestem ciekaw Hegla. Słychałem na YT i mi się podobał, ale wiadomo, że to nie ma nic wspólnego  rzeczywistością. Kolumny ... jeszcze zobaczymy, podobają mi sie dali rubicore 

18 godzin temu, Dionizos79 napisał:

NAjbardziej jestem ciekaw Hegla.

Z pewnością będzie łagodniejszy od Yamahy. Hegle grają bardziej średnicą. 

www.tophifi.pl

4 godziny temu, quatross napisał:

Hegle nie są muzykalne

te stare to się zgodzę 😉

www.tophifi.pl

W dniu 26.02.2025 o 19:52, Dionizos79 napisał:

Tak jak pisałem wcześniej Yamaha 2100 dla mnie waliła sopranami, za mało muzykalna. NAjbardziej jestem ciekaw Hegla. Słychałem na YT i mi się podobał, ale wiadomo, że to nie ma nic wspólnego  rzeczywistością. Kolumny ... jeszcze zobaczymy, podobają mi sie dali rubicore 

No to z YT nie wyciągniesz absolutnie nic ale to absolutnie. Naprawdę szkoda twojego czasu bo mógłbyś to poświęcić na odsłuchach a mało tego to jeszcze ci pogmatwa bardziej w głowie. Jeśli Yamaha nie pasowała to Hegel też nie będzie.

13 godzin temu, s3etcher napisał:

A jeszcze jak zrobisz rozeznanie w używanych wzmacniaczach i zobaczysz że za te pieniądze możesz mieć np Accuphase i wiele innych to dopiero głowa rozboli.

PODSUMOWANIE laika po dzisiejszym odsłuchu .... Na początek wziąłem swoje stare płyty (metallica, quine, itp.). Zacząłem od rotel 1572 i B&W 705S3. Początek, słabiutko, dźwięk podobny jaki pamiętam 15 lat temu a może i gorzej. Później podłączyłem do tych kolumn yamaha r-n1000 i bardzo słabo odpadł od razu. Później hegel h120 i była odczuwalna różnica na plus. Później podłączyłem do tych samych wzmaków 704S3 i dzwięk znacząco się poprawił, ale ogólnie słabo. Później podłączyłem elac BS 404.2 i była duża różnica na plus, którą zauważyła nawet moja żona. (podłaczony był CD Rotel 14). Na końcu facet puścił muze z TIDAL i było już bardzo fajnie. Hegel + Elac zrobił swoje, az się zamyśliłem i rozmarzyłem. (chociaż jeszcze troszkę czegoś brakowało, może kolumn podłogowych. 

PODSUMOWANIE laika. 

Kolumny B&W słabiutkie w porównaniu z Elac. Do tego Hegel zrobił znaczącą różnicę na plus. Nie bardzo myślałem po Tidalu, ale chyba będę musiał założyć. 

Dzisiaj poprosiłem znajomego co naprawia różne sprzęty, żeby zobaczyć do środka wzmaków. Jego pierwsze odczucie, Rotel nawet nie ma na co patrzeć, środek słabitki. Hegel całkiem przyzwoity, a H190 już dużo lepszy. Muszę się jeszcze zastanowić nad wyższym modelem. 

Mam jeszcze pytanie. Da się kupić płyty CD np. metallica, Ac/DC dobrej jakości???

32 minuty temu, Dionizos79 napisał:

Hegel + Elac zrobił swoje, az się zamyśliłem i rozmarzyłem. (chociaż jeszcze troszkę czegoś brakowało, może kolumn podłogowych. 

https://www.tophifi.pl/catalogsearch/result/?q=407.2 warto iść w te małe podłogówki 😉 Elac z Heglem gra świetnie. 

B&W to kolumny, które bardzo mocno obnażają jakość realizacji i przy muzyce pokroju ACDC czy Metallica nie dziwi mnie wybór Elaców. Do B&W polecam odsłuchać Coplanda, albo jak Rotel to cieplej grający model Ra-1592 mk2.

www.tophifi.pl

38 minut temu, Dionizos79 napisał:

Dzisiaj poprosiłem znajomego co naprawia różne sprzęty, żeby zobaczyć do środka wzmaków. Jego pierwsze odczucie, Rotel nawet nie ma na co patrzeć, środek słabitki. Hegel całkiem przyzwoity, a H190 już dużo lepszy. Muszę się jeszcze zastanowić nad wyższym modelem. 

Hmm, nie do końca rozumiem Twojego znajomego, bardziej podoba mi się Heglowski bałagan? To nie są jakieś drastyczne różnice w sensie że jeden pełen podzespołów a drugi pusty. 

Ukryta Zawartość

IMG_3063.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem pytania na forum dotyczące brzmienia czy różnych konfiguracji, tu faktycznie szanowne grono może pomóc i trochę zawęzić poszukiwania. Ale sugerowanie sie znajomym "co naprawia różne sprzęty" i ocenia brzmienie po budowie wzmacniacza? No mógłby się znajomy zdziwić jak puste obudowy grają a te zapchane po brzegi niekoniecznie. Widzę duże ciśnienie na Hegla i ok, ale tylko odsłuch u siebie w zestawieniu z docelowymi kolumnami da pogląd czy to słuszny wybór.

P.S. Przykładem takiej pustej obudowy ale moim zdaniem pięknie grającej jest np ; Rogue Audio Sphinx, to tak w ramach ciekawostki.

Ja pamietam jak mojego technicsa SUV 90D zmiótł jakiś naleśnik od sonego. Przecieralem oczy ze zdumienia i pomysleć ,że to kiedys byl topowy ich wzmacniacz za gruba kase..

8 godzin temu, s3etcher napisał:

Rozumiem pytania na forum dotyczące brzmienia czy różnych konfiguracji, tu faktycznie szanowne grono może pomóc i trochę zawęzić poszukiwania. Ale sugerowanie sie znajomym "co naprawia różne sprzęty" i ocenia brzmienie po budowie wzmacniacza? No mógłby się znajomy zdziwić jak puste obudowy grają a te zapchane po brzegi niekoniecznie. Widzę duże ciśnienie na Hegla i ok, ale tylko odsłuch u siebie w zestawieniu z docelowymi kolumnami da pogląd czy to słuszny wybór.

P.S. Przykładem takiej pustej obudowy ale moim zdaniem pięknie grającej jest np ; Rogue Audio Sphinx, to tak w ramach ciekawostki.

Nie chodzi o nacisk na Hegla. Tak wyszło po odsłuchu i wielki zawód B&W. Mam kolumny tej firmy jeszcze made in England i kiedyś byłem bardzo z nich zadowolony. Bardziej byłem nastawiony na Rotela, niestety miałem wrażenie, że nie wyrabia. Kiedyś najbardziej chciałem Yamahę, ale okazałą sie porażką. Po prostu życie ...

Jeżeli chodzi o fizyczną ocenę elektroniki to NIE KUPIBYM nawet najlepiej grającego sprzętu pustego w środku. Jako energetyk z 20 letnim doświadczeniem, nie podejrzewam, żęby takie sprzęty grały dobrze.  No może poza klasą D.  Pewnie pierwsze wrażenie odsłuchowe będą dobre, ale przy różnych warunkach będą się wyłaniać różnego rodzaju probemy.  Jeżeli tak by było, producent wypuściłby tani w produkcji wzmacniacz ze 500% marżą, a i tak pozamiatałby ceną konkurencję. 

Udaj się jescze do innego salonu niż top HiFi. Tam u nich faktycznie dla mnie także elac. 

Natomiast warto sprawdzić nieco więcej produktów i połączeń. Możliwe że coś więcej przypadnie ci do gustu jescze w lepszy sposób. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 4.03.2025 o 07:54, Piotr Sonido napisał:

Udaj się jescze do innego salonu niż top HiFi. Tam u nich faktycznie dla mnie także elac. 

Natomiast warto sprawdzić nieco więcej produktów i połączeń. Możliwe że coś więcej przypadnie ci do gustu jescze w lepszy sposób. 

Jakie inne połączenie masz na myśli?

19 godzin temu, Dionizos79 napisał:

Jakie inne połączenie masz na myśli?

Chidzi o marki których nie ma w top HiFi. Oni mają tylko swoje z dystrybucji. Idź do niezależnego salonu , wiem jest ich coraz mniej, i albo stwierdzisz się w przekonaniu że warto wrócić do top albo znajdziesz swoją nową drogę.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chidzi o marki których nie ma w top HiFi. Oni mają tylko swoje z dystrybucji. Idź do niezależnego salonu , wiem jest ich coraz mniej, i albo stwierdzisz się w przekonaniu że warto wrócić do top albo znajdziesz swoją nową drogę.

Niestety nie mam takowych w pobliżu 

• Pokaż nowe odpowiedzi