Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam do kompletu stereo odtwarzacza Cd. Posiadam Denon AVR X2000 z pilotem zamiennikiem RC-1184 - RC-1183. Oraz Yamaha AX 497 z oryginalnym pilotem. Odtwarzacz musi byc sterowany z tych pilotow. Sklaniam sie ku yamaha ax 497 i odtwarzacz cdx 497 jest na rynku ale srebny a potrzebuje czarny. Czy jest opcja sterownia tym samym pilotem inny odtwarzacz yamahy. Pytanie tez w razie czego szukac do denona?

https://www.audiostereo.pl/topic/169612-odtwarzacz-cd-tylko-jaki/

Wydaje mi się, że denonowskie piloty od AVR nie obsługują ich odtwarzaczy CD. Z CD działają te od wzmacniaczy stereo. I w drugą stronę też. Podejrzewam, że pilotem od AVR obsłużysz raczej bluraya, czy DVD. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń, a miałemntrochę denonów. 

Godzinę temu, patryk4326 napisał:

Witam. Szukam do kompletu stereo odtwarzacza Cd. Posiadam Denon AVR X2000 z pilotem zamiennikiem RC-1184 - RC-1183. Oraz Yamaha AX 497 z oryginalnym pilotem. Odtwarzacz musi byc sterowany z tych pilotow. Sklaniam sie ku yamaha ax 497 i odtwarzacz cdx 497 jest na rynku ale srebny a potrzebuje czarny. Czy jest opcja sterownia tym samym pilotem inny odtwarzacz yamahy. Pytanie tez w razie czego szukac do denona?

Czyli szukasz CD pod pilota ? Nie interesuje Cię brzmienie ,raczej dopasować  To proponuje coś z Denona lub Yamahy ??

Przecież nie piszesz?  za ile ? jak  ma grać? Nowy czy używany? 

Dobrze ze czarny ? to juz trop 

Edytowane przez bogus18
19 minut temu, bogus18 napisał:

Czyli szukasz CD pod pilota ? Nie interesuje Cię brzmienie ,raczej dopasować  To proponuje coś z Denona lub Yamahy ??

Przecież nie piszesz?  za ile ? jak  ma grać? Nowy czy używany? 

Dobrze ze czarny ? to juz trop 

Podstawa moze dla kogos smieszna chce operowac jednym pilotem wzmacniacz wraz z odtwarzaczem. Nie wiem moze jest lista co z czym wspolgra ale nie znalazlem i po tym zdecydowalbym sie na konkret a na ten moment wiem tylko o cdx 497. Podaj mi Pan modele pode mnie wpasowane w zarys a ja zapytam Cie o ich brzmienie. Skoro sprzety maja po kilkanascie lat myslalem ze na pewno chodzi o uzywke zeby to wspolgralo. Tak do 400zl cos mozna kupic?

1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Wydaje mi się, że denonowskie piloty od AVR nie obsługują ich odtwarzaczy CD. Z CD działają te od wzmacniaczy stereo. I w drugą stronę też. Podejrzewam, że pilotem od AVR obsłużysz raczej bluraya, czy DVD. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń, a miałemntrochę denonów. 

W sumie nie myslalem o dvd. A jakies konkretne modele z tych uzywanych?

Godzinę temu, patryk4326 napisał:

Podstawa moze dla kogos smieszna chce operowac jednym pilotem wzmacniacz wraz z odtwarzaczem. Nie wiem moze jest lista co z czym wspolgra ale nie znalazlem i po tym zdecydowalbym sie na konkret a na ten moment wiem tylko o cdx 497. Podaj mi Pan modele pode mnie wpasowane w zarys a ja zapytam Cie o ich brzmienie. Skoro sprzety maja po kilkanascie lat myslalem ze na pewno chodzi o uzywke zeby to wspolgralo. Tak do 400zl cos mozna kupic?

W sumie nie myslalem o dvd. A jakies konkretne modele z tych uzywanych?

Nie poradzę. Miałem dość stary model DVD-1920, który, w sumie, chodził u mnie z 18 lat, ale od jakiegoś czasu mam CD Denona. Poza tym, musiałbyś się upewnić co do kompatybilności pilota. Widzę, że w parach, wzmacniacz-cd, jeden pilot działa. Mam też AVR Denona i ten pilot nie obsłuży ani wzmacniacza, ani CD.

2 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Nie poradzę. Miałem dość stary model DVD-1920, który, w sumie, chodził u mnie z 18 lat, ale od jakiegoś czasu mam CD Denona. Poza tym, musiałbyś się upewnić co do kompatybilności pilota. Widzę, że w parach, wzmacniacz-cd, jeden pilot działa. Mam też AVR Denona i ten pilot nie obsłuży ani wzmacniacza, ani CD.

I bardzo dobrze! 🤪

Denon daje do zrozumienia, że łączenie kina domowego ze stereo to nie jest dobry pomysł 🤪

Zgadzam się z przedmówcą czyli szukasz po prostu odtwarzacza płyt konkretnie pod pilota a nie pod jakość a teraz się zastanówmy skoro i tak musisz wstać aby tą płytę tam włożyć i puścić to w czym problem nacisnąć od razu Play?

Dobra moja wina ze kobita z corka postanowily ze beda kolekcjonowac cd i odsluchiwac a ja im chcialem to ulatwic. Niech mieszaja pilotami wstaja i se tam klikaja. 

Prosze o propozycje jaki odtwarzacz cd szukac z yamahy. Uzywany do 500zl. Co szukac czego unikac

• Redaktorzy
10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się z przedmówcą czyli szukasz po prostu odtwarzacza płyt konkretnie pod pilota a nie pod jakość a teraz się zastanówmy skoro i tak musisz wstać aby tą płytę tam włożyć i puścić to w czym problem nacisnąć od razu Play?

Może Patryk lubi skakać "nerwowo" po utworach? 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To od tego jest Spotify 😉

Trzeba sobie tylko stworzyć trochę list na różne nastroje , ciągoty, etc. a później można całą dobę nic nie naciskać ot gra ulubiona muzyka

Żaden serwis jeszcze tak nie ma żeby mu zawierzając wybór będzie dobrze podpowiadał co nam się może spodobać a czym więcej słuchamy tym gorzej z wyborem bo algorytm wyszukiwania jest ograniczony  technologicznie

Spotify jest od poznawania światów muzyki i z tym ostatnim się zgodzę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, stench napisał:

Jak ma być starsza Yamaha z tamtych lat to szukaj modelu 596.

Oki. Poki co znalazlem takie cos. Przynajmniej robi wrazenie nie ucioranego. Byloby w razie W?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 8.03.2025 o 14:42, patryk4326 napisał:

Witam. Szukam do kompletu stereo odtwarzacza Cd. Posiadam Denon AVR X2000 z pilotem zamiennikiem RC-1184 - RC-1183. Oraz Yamaha AX 497 z oryginalnym pilotem. Odtwarzacz musi byc sterowany z tych pilotow. Sklaniam sie ku yamaha ax 497 i odtwarzacz cdx 497

Oprócz CDX 497, poszukaj CDX 397 albo 397 MkII.

To są mechanicznie i elektronicznie te same CD. Bardzo dobre CD.

MIałem CD NAD 546 BEE i Yamaha CDX 397 MkII (którą mam nadal) grała znacznie lepszym, precyzyjniejszym dźwiękiem. Mechanicznie też Yama była lepsza od NAD'a. NAD dźwiękowo to była ciepła klucha, napęd lubił terkotać i błędy wyświetlać.  Raz jak mi zjadł płytę, to serwis musiał pomagać ją wydobyć. Do tego ten plastikowy front. Sprzedałem NAD'a bez żalu.

Modele 397 nie mają wyjścia na słuchawki ale 397 Mk II czyta Mp3 (jak 497).

Najlepsze, że mają regulowany z pilota poziom wyjściowy.

5 minut temu, miki450 napisał:

Oprócz CDX 497, poszukaj CDX 397 albo 397 MkII.

To są mechanicznie i elektronicznie te same CD. Bardzo dobre CD.

MIałem CD NAD 546 BEE i Yamaha CDX 397 MkII (którą mam nadal) grała znacznie lepszym, precyzyjniejszym dźwiękiem. Mechanicznie też Yama była lepsza od NAD'a. NAD dźwiękowo to była ciepła klucha, napęd lubił terkotać i błędy wyświetlać.  Raz jak mi zjadł płytę, to serwis musiał pomagać ją wydobyć. Do tego ten plastikowy front. Sprzedałem NAD'a bez żalu.

Modele 397 nie mają wyjścia na słuchawki ale 397 Mk II czyta Mp3 (jak 497).

Najlepsze, że mają regulowany z pilota poziom wyjściowy.

Dziekuje za konkrety.

Ten 397mk2 tez jest na allegro.

Powiesz jeszcze czy 480 od 397mk2 sie czyms wyroznia? 

Niczym się nie różnią - Yamaha dla żartu zmieniła numer modelu 🤪

Ukryta Zawartość

cdx-4812.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Gargan napisał:

Niczym się nie różnią - Yamaha dla żartu zmieniła numer modelu 🤪

Ukryta Zawartość

cdx-4812.jpg

Paanie dobre to. Tak powinni sprzet sprzedawac i pokazywac bebechy. Dzieki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam modelu 480 ale wybrałbym nowszy 497/397.

Napędy wyglądają identycznie ale na 100% jest inna elektronika, DAC, zasilacz.

Laser to Sony KSS 213 CCM, wiem bo za grosze wymieniałem niedawno.

Przecież to nawet z zewnątrz widać, że są inne.

Transport chociaż wygląda na taki sam, to w 480 siedzi Technics a w 397 MK2 Sony'acz. 

DAC chipset w 480 to jest Panasonic MASH a w 397 MK2 Cirrus Logic Delta/Sigma.

Zasilanie jest podobnie w obydwu.

Cześć analogowa już nie. 

To są bardzo różne sprzęty i grają inaczej.

1 minutę temu, Gargan napisał:

Przecież to nawet z zewnątrz widać, że są inne.

Transport chociaż wygląda na taki sam, to w 480 siedzi Technics a w 397 MK2 Sony'acz. 

DAC chipset w 480 to jest Panasonic MASH a w 397 MK2 Cirrus Logic Delta/Sigma.

Zasilanie jest podobnie w obydwu.

Cześć analogowa już nie. 

To są bardzo różne sprzęty i grają inaczej.

Szanuje za wiedze ale ja niewiele z tego wiem. Takiemu zielonemu jak ja zeby nie bylo rozczarowania ze sluchania i w razie czego dalo sie to tanio naprawic bo przeciez to ma nascie lat to w ktore isc?

Żeby dało się naprawić bez problemu to musiałbyś kupić coś co jeszcze jest w produkcji i sprzedaży - opinia znajomego serwisanta. 

Chociaż nie wiem po co miałbyś reperować sprzęt kupiony za 500 PLN?

Edytowane przez Gargan

Moim zdaniem, patrząc na te zdjęcia, w 480 i 497/397 napędy są identyczne i jest to KSS 213 CCM Sony.

16 minut temu, patryk4326 napisał:

zeby nie bylo rozczarowania ze sluchania i w razie czego dalo sie to tanio naprawic bo przeciez to ma nascie lat to w ktore isc

Idź w 397/497. Są nowsze. Jedyne co tam może się popsuć to kompletny napęd Sony za 55 złotych z allegro/ali.

Wymieniłem i działa jak oryginał. Cicho, szybko, żadnych luzów. Może miałem szczęście.

Wymiana lasera to będzie jakieś 250 PLN, ale to są stare graty, więc zaraz może być problem z kondensatorami czy wyświetlaczem. Szkoda pieniędzy na remont. 

Lepiej poszukać drogich modeli, gdzie remont jest opłacalny albo kupić całkiem nowy odtwarzacz który ma dobrą opinię pod względem awaryjności.

Np przychodzi mi do glowy laser czy do kazdego jest w przystepnej cenie. Nie wiem na jakich ludzi trafiasz ale ja ostatnio mialem lekcje im masz mieksze serce to miej dupe twarda. Dam te 500zl cos sie odwali podczas wysylki i juz nastawiam sie ze pochodzi to tydzien i padnie. 

Odtwarzacz CD Yamaha CDX-397 MK2 wykorzystuje mechanizm Sony KSS-213C. 

Odtwarzacz CD Yamaha CDX-480 wykorzystuje mechanizm lasera Sony KSS-210A. 

One nie są identyczne! 

18 minut temu, Gargan napisał:

Wymiana lasera to będzie jakieś 250 PLN, ale to są stare graty, więc zaraz może być problem z kondensatorami czy wyświetlaczem. Szkoda pieniędzy na remont.

Ręce mnie opadają jak czytam takie coś.

Wymiana kompletnego zestawu KSS 213 CCM to koszt 55 złotych.

Z tym poradzi sobie każdy.

Mam w domu tego starego grata. Wyświetlacz świeci, kondy nie spuchły, złącza nie odpadły, płytki się nie pokrzuwiły, DAC jest gdzie był, generalnie stoi równo i gra, kiedy włożę do niego płytę.

16 minut temu, Gargan napisał:

Odtwarzacz CD Yamaha CDX-480 wykorzystuje mechanizm lasera Sony KSS-210A

Wcześniej coś chyba o Technicsie wspominałeś?

20 minut temu, patryk4326 napisał:

Dam te 500zl cos sie odwali podczas wysylki i juz nastawiam sie ze pochodzi to tydzien i padnie. 

Jakie 500?

Za 3 stówy one chodzą, wiem bo patrzyłem, czy drugiego na zapas nie kupić.

@patryk4326 jeśli chcesz mieć pewność to nie kupuj używanego tylko nowy sprzęt. Yamaha CD-S303 kosztuje ok. 1200 PLN. Wcale to gorsze nie jest od tych starych Yamaha serii 400 i 300. 

To jest tylko drugie tyle co CDX 397 MK2.

Za 1200 PLN masz całkiem nowy odtwarzacz.

Na używany CD wydasz 650 PLN. Jeśli będzie miał zwalony laser a nie umiesz lutować to dojdzie jeszcze 250 za remont. Czyli stary grat za 900 PLN. Jeśli nie skończy się na nowym mechanizmie to zrobi się cena nowego po kolejnej reperacji. Jak dla mnie szkoda pieniędzy.

Chyba, że chcesz kupić np. Yamaha CD-S2000. No to wtedy faktycznie opłaca się kupić używany i nawet dołożyć do remontu. Nic lepszego teraz nie kupisz w normalnych pieniądzach.

@miki450 szanuję twoja widzę techniczna, ale nie każdy jest w tym biegły. 

Co do ceny używanych CD to jakoś droższe ogłoszenie widzę.

Cieszę się, że masz szczęście kupując używany sprzęt audio. Ja szczęścia nie mam i skaczę od bubla do bubla. 

Ostatnia używana Yamaha jaką kupiłem przyszła w kawałkach a kondensatory wytrzymały miesiąc. Więc nie zakładam, że kupię dobry sprzęt używany. Kupię bazę do remontu. Pytanie czy jest sens kupować niskie modele, gdzie remont będzie kosztować drugie tyle co sam sprzęt? Sam nic przy tym nie zrobię, a ktoś za darmo też się nad tym nie pochyli. 

Edytowane przez Gargan

Nowy 303 bywa momentami taniej na Amazon i wtedy topy też reagują ceną. Może faktycznie to nie jest głupi pomysł aby zainwestować w nowy? Jest już poprawiony i nie ma problemu z początku produkcji. 

21 godzin temu, ASURA napisał:

Trzeba sobie tylko stworzyć trochę list na różne nastroje , ciągoty, etc. a później można całą dobę nic nie naciskać ot gra ulubiona muzyka

Żaden serwis jeszcze tak nie ma żeby mu zawierzając wybór będzie dobrze podpowiadał co nam się może spodobać a czym więcej słuchamy tym gorzej z wyborem bo algorytm wyszukiwania jest ograniczony  technologicznie

Spotify jest od poznawania światów muzyki i z tym ostatnim się zgodzę

Jasne że nie. Ale powiem ci że kiedyś zapomniałem zgasić. Szybko wychodziłem z domu a akurat jechałem na weekend. Po powrocie zapomniałem odpalam i leciały całkiem fajne nowe dla mnie kawałki. 

Grało to na wiim mini cały czas. 

Chodzi mi o to że sugestia nowych utworów i tak jest tu zrobiona po prostu nieźle. 

• Pokaż nowe odpowiedzi