Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido właśnie dlatego, że używam tego złomu na co dzień widzę jak daleko Chińczycy uciekli Europie.

Po europejskim HiFi została tylko legenda.

Ja używałem i będę używał i szczerze powiedziawszy ja tego nie widzę.

Natomiast skoro tak uważasz to po prostu zmieni. W czym problem?

Akurat chińscy producenci kosztują grosze w stosunku do tych europejskich na których wiecznie narzekasz. 

To ma być sprzęt dostępny dla ogółu. 

Więc nie wierzę że nie masz. Tylko lepiej jest narzekać niż działać. 😉

• 3 tygodnie później...

Dwaj recenzenci wrzucili filmiki z tym micro Laivem i obaj twierdzą ,że do 1000euro to jest killer i wymieniają dużo daców od których według nich prezentuje się lepiej.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 3.04.2025 o 05:45, Piotr Sonido napisał:

szczerze powiedziawszy ja tego nie widzę.

Ja widzę. Z europejskich wyrobów tylko Aqua może konkurować z Chinolami. Ale za jaką kasę? 

1 godzinę temu, treinerek napisał:

Dwaj recenzenci wrzucili filmiki z tym micro Laivem i obaj twierdzą ,że do 1000euro to jest killer i wymieniają dużo daców od których według nich prezentuje się lepiej.

Żarty. Jak coś wielkości paczki fajek może dobrze grać? A gdzie zasilanie? Trafo? Zapomnij! Przy tej wielkości dali pewnie impulsówkę.

Szkoda sobie tym głowę zawracać.  Kupiłem teraz w podobnej cenie DAC gdzie samo trafo jest większe niż ten LAIV.

Nie wierz w bajki bajkopisarzy. Oni za to kasę biorą. Nie wiem jak gra LAIV ale w marketingu to są mistrzowie świata.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z europejskich jeszcze Audio Note i SW1X są warte uwagi. Ale znów... cena! 😞

Metrum jeszcze ponoć OK ale nie słuchałem.

Polski Lampizator - znowu cena. 😞 

Ukraiński Abbas ma dobre opinie. Ale to ukraińska firma, więc wiesz...

dCS, Chord... to wszystko jest sprotezowana delta-sigma, więc szkoda na to czasu, skoro można kupić R2R i to o wiele taniej.

Ogółem Europa umie zrobić dobrze ale nie umie zrobić dobrze i tanio. A Chińczyk umie.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

17 godzin temu, treinerek napisał:

A z drugiej strony mamy forumowych guru którzy twierdzą że przetworniki w większości przypadków brzmią tak samo. 

🤷

14 godzin temu, il Dottore napisał:

dCS, Chord... to wszystko jest sprotezowana delta-sigma, więc szkoda na to czasu, skoro można kupić R2R i to o wiele taniej.

Teraz r2r stało się swoistym wyznacznikiem w ciemno. Moim zdaniem to nie jest dobry trend. 

Nieważne jaki jest przetwornik co w nim jest ile kosztuje ale ważne że jest r2r. Trzeba by teraz z tych wszystkich zwolenników wziąć do kupy i przeprowadzić ślepy odsłuch 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Teraz r2r stało się swoistym wyznacznikiem w ciemno. Moim zdaniem to nie jest dobry trend. 

Ale R2R od Denafripsa jest naprawdę dobre. Tutaj można brać w ciemno. Żaden delta-sigma na podobnym poziomie cenowym nie ma szans. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nieważne jaki jest przetwornik co w nim jest ile kosztuje ale ważne że jest r2r.

Dokładnie. Bo tylko R2R pozwala uniknąć zaburzeń w domenie czasu, na które ludzkie ucho jest piekielnie wrażliwe. To już było wałkowane milion razy.

9 minut temu, Piopio napisał:

Ale R2R od Denafripsa jest naprawdę dobre. Tutaj można brać w ciemno. Żaden delta-sigma na podobnym poziomie cenowym nie ma szans. 

Mówię ogólnie nie o tym konkretnym jednym przypadku.

9 minut temu, il Dottore napisał:

Dokładnie. Bo tylko R2R pozwala uniknąć zaburzeń w domenie czasu, na które ludzkie ucho jest piekielnie wrażliwe. To już było wałkowane milion razy.

Mutiversum Marvela też 😉

39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mutiversum Marvela też

Niestety! 😄 

Ale co szkodzi powtórzyć? DAC R2R opiera się na konkretnych fizycznych danych. W skrócie - prawidłowych. DAC delta-sigma wylicza je sobie z algorytmu. W skrócie - opiera się na danych, o których myśli, że są prawidłowe. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 11.03.2025 o 13:46, bartoszek32 napisał:

A może macie jeszcze jakieś inne propozycje?

Małego Laiva nie słuchałem, ale jeśli prawdą jest to co mówi ten Serb w filmiku, że gra na 90 % dużego, to radziłbym dodać do listy, wypożyczyć i posłuchać u siebie.

W dniu 11.03.2025 o 12:46, bartoszek32 napisał:

może macie jeszcze jakieś inne propozycje?

Poczekaj 3 tygodnie to Ci powiem, czy warto kupić Audio-gd R1 NOS, bo dopiero wygrzewam. 🙂 

Ten DAC  ma piekielnie trudne zadanie: udowodnić że jest lepszy od MHDT Havana i zasługuje na miejsce w moim systemie.

Teoretycznie nie powinien mieć z tym problemu: trafo R-Core większe niż cały ten LAIV 😉 (przy tych gabarytach to musi być tam zasilacz impulsowy, więc od razu można sobie darować - zasilanie to PODSTAWA!), 4 drabinki rezystorowe na kanał, zero oversamplingu, zero filtrów cyfrowych, zoptymalizowany w 100% wyłącznie do trybu NOS, układ wyjściowy w pełni dyskretny w Klasie A. Do tego peany wyśpiewywane przez użytkowników, nie przez kupionych recenzentów z jutuba. Ale to wciąż tylko teoria. 

Póki co, to dopiero w drugi tydzień wygrzewania wchodzę i na razie nie mam żadnych wniosków, bo gdybym miał wyciągać wnioski już teraz, to szkoda gadać. Tylko że to dopiero 1/4 wymaganego czasu.

nos.jpg

Edytowane przez il Dottore

Dla mnie uMicro to teraz jedyny r2r do sprawdzenia, bowiem wydaje się mieć rzeczywiście dobry stosunek ceny do tego, co oferuje. 

Zobaczę, czy w moim systemie będzie dla mnie brzmiał lepiej niż D90 III Discrete. Wedle iiWi to kwestia gustu, więc chcę się przekonać.

4 minuty temu, Assassin napisał:

Dla mnie uMicro to teraz jedyny r2r do sprawdzenia, bowiem wydaje się mieć rzeczywiście dobry stosunek ceny do tego, co oferuje. 

Sprawdź jeszcze Denafrips Enyo 15th, Ares 15th lub Pontus 15th. Na Ali z kuponami kosztują prawie 2x mniej niż w dystrybucji.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Na Ali z kuponami kosztują prawie 2x mniej

Mi na Ali kupuje córka, nie mam tam konta. Co to są te kupony?

18 minut temu, Piopio napisał:

Sprawdź jeszcze Denafrips Enyo 15th, Ares 15th lub Pontus 15th. Na Ali z kuponami kosztują prawie 2x mniej niż w dystrybucji.

Sądząc po porównaniach w sieci, to może sprawdzenie Pontusa 15th miałoby jakiś sens, ale nawet na Ali to 1,5 x cena uMicro. 

14 minut temu, Assassin napisał:

może sprawdzenie Pontusa 15th miałoby jakiś sens

Pontus 15'th to jest poprzednia generacja Venus. Patrząc na bebechy można mieć nadzieję, że zagra.

Tu zasilanie:

Denafrips_Pontus_15th_-_Lorikeet_6_1024x

A tu drabinki:

501.png

32 minuty temu, Assassin napisał:

Sądząc po porównaniach w sieci, to może sprawdzenie Pontusa 15th miałoby jakiś sens, ale nawet na Ali to 1,5 x cena uMicro. 

Myślisz, że budżetowy uMicro zagra lepiej niż High-Endowy Pontus 15th ? 😉 

39 minut temu, il Dottore napisał:

Co to są te kupony?

Co jakiś czas są dostępne zniżki ok 10-15% w formie kuponów - kodu. 

4 minuty temu, Piopio napisał:
37 minut temu, Assassin napisał:

uMicro. 

Myślisz, że budżetowy uMicro zagra lepiej niż High-Endowy Pontus 15th ? 😉 

Jeśli rzeczywiście oferuje brzmieniowo ok. 90% tego co "duży" Laiv Harmony Dac, to powinien zagrać co najmniej tak dobrze jak Pontus 15th. 

Oczywiście najlepiej przekonać się samemu. Natomiast ocena jednego jako "budżetowego", a drugiego jako "hi-endowego", wydaje się niczym nie umotywowana (nawet cenami). 

33 minuty temu, Assassin napisał:

Natomiast ocena jednego jako "budżetowego", a drugiego jako "hi-endowego", wydaje się niczym nie umotywowana (nawet cenami). 

Pontus 15th to niedawny Venus 12th za prawie 4K EUR ... uMicro to zubożena wersja Harmony DAC. Ocena jest adekwatna ...

17 minut temu, Piopio napisał:

Pontus 15th to niedawny Venus 12th za prawie 4K EUR ... uMicro to zubożena wersja Harmony DAC. Ocena jest adekwatna ...

Cóż, postęp w DAC-ach sprawia, że wczorajszy hi-end, dziś już nim najczęściej nie jest. 

Tak na marginesie, ciekawi mnie (i nie jest to złośliwość), jak ro jest, że jako zadeklarowany zwolennik r2r akceptujesz oceniane przecież przez "kapłanów" r2r jako kliniczme,  brzmienie ESS9038 w Arcamie? Rozumiem, że Direct i związana z tym korekcja akustyki pomieszczejnia w zakresie basu ma swoją wartość, jeśl niie da się z tym nic zrobić inaczej, ale nóż po szkle, czy kreda po tablicy (jak kto woli) z takiej delta-sigmy  to jednak powinno być za dużo.

Edytowane przez Assassin
5 minut temu, Assassin napisał:

Tak na marginesie, ciekawi mnie (i nie jest to złośliwość), jak ro jest, że jako zadeklarowany zwolennik r2r akceptujesz oceniane przecież przez "kapłanów" r2r jako kliniczme,  brzmienie ESS9038 w Arcamie?

Arcama mam w salonie 😉 Zabawia gości i świetnie sprawdza się przy TV. 

1 godzinę temu, Assassin napisał:

Cóż, postęp w DAC-ach sprawia, że wczorajszy hi-end, dziś już nim najczęściej nie jest. 

Tak. To, co było kiedyś sufitem, dzisiaj jest podłogą. To chyba właśnie w Digital Audio zaszedł największy postęp. Dzięki Chińczykom.

Dodajmy jeszcze obłędną jakość (i parametry mierzalne) współczesnych DDC.

Postęp w dac to raczej nie r2r. To starsza technologia.

Czytałem że od jakości zastosowanych w nich rezystorów zależy jakość dźwięku i głębia bitowa.

Tańsze urządzenia mają z tym problem. DSD czy wyższe wartości PCM są przetwarzane za pomocą filtrów dolnoorzepustowych a drabinka rezystorowa w tym procesie nie uczestniczy.

No i pytanie, co będzie gdy te rezystorki zaczną tracić parametry. 

24 minuty temu, turandy napisał:

Postęp w dac to raczej nie r2r. To starsza technologia.

Ideowo starsza. Natomiast dyskretne drabinki zamiast zintegrowanego chipa to stosunkowo nowy pomysł. Oczywiście żaden Chińczyk tego nie wymyślił. Oni natomiast stworzyli i wdrożyli technologię masowej i taniej produkcji tych drabinek. Dzięki temu zarąbisty dźwięk trafił pod przysłowiowe strzechy.

27 minut temu, turandy napisał:

Czytałem że od jakości zastosowanych w nich rezystorów zależy jakość dźwięku i głębia bitowa.

To oczywiste, że im większa dokładność rezystorów, tym lepszy efekt. Ale do ilu miejsc po przecinku masz kontrolę nad parametrami rezystora? No niby jest lepiej, niż dawniej, bo w erze zintegrowanych chipów w ogóle nie było żadnej kontroli. Była loteria. Gotowe chipy po prostu mierzono, te poza tolerancją wyrzucano a pozostałym nadawano gradacje w zależności od stopnia zgodności z żądanymi parametrami. Stąd masz Burr Browny J grade, K grade itp, masz TDA 1541 z jedną czy dwiema koronami...

Kiedy nastały dyskretne drabinki rezystorowe to początkowo do regulacji parametrów rezystorów stosowano piekielnie drogą metodę laserowego trimmingu. Stąd koszt pionierskich przetworników na dyskretnych drabinkach to było ok 20 tys baksów.

Potem wymyślono metody kompensacji niedokładności rezystorów zewnętrznym chipem i dublowano ilość drabinek na kanał. Ja już mam na kanał 4 drabinki. 🙂 

W każdym razie technologia dyskretnych drabinek rezystorowych to już nie jest rocket science. Nie kosztuje to drogo i można już dostać gotowe drabinki do własnych dzieł DIY.

43 minuty temu, NRK napisał:

Teraz gra taka muzyka, że audiofil delty sigma nie tyka😂

Lubisz filety rybne z patelni?

To jest delta-sigma: oprócz muzyki (to co w środku fileta) dostajesz jeszcze około mnóstwa panierki (digital glare, artefakty w domenie czasu, zbędne wyostrzenie) i w sumie to już nie wiesz, co jesz - rybę czy bułę?

zebacz-panierowany.jpg

A to jest R2R NOS - czysta muzyka, bez zbędnych dodatków. Przekaz wolny od agresywnej obróbki. Bez oversamplingu, bez filtrowania cyfrowego.  Sama esencja. Wiadomo, że nigdy nie będzie 100% idealnie - stąd pieprz i sól. 🙂 Ale to i tak lepsze od tej ryby z bułą. 

32596_sfs-pan-seared-fish-bw-015.jpg

W dniu 24.04.2025 o 02:19, il Dottore napisał:

dCS, Chord... to wszystko jest sprotezowana delta-sigma, więc szkoda na to czasu, skoro można kupić R2R

Co za bzdury.  

Poza tym najlepsze źródła cyfrowe jakie słyszałem były oparte o technologie Delta-Sigma.  Co nie znaczy że R2R jest złe. Tyle przecież zależy od topologii, aplikacji - po prostu pleciesz bzdury.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

17 minut temu, babatular napisał:

Co za bzdury.  

Słuchałem stacku dCS za ponad 50 tys funtów. Muzyki to za cholerę nie chciało grać. Nie ma chyba większej pomyłki w audio niż dCS. Chord gra nieco lepiej i przynajmniej tak bezczelnie nie zdziera. Ale i tak nie widzę sensu w zakupie takiego Dave, jeśli np. Aqua Optologic jest dużo tańsza a gra lepiej. Oczywiście R2R.

Więc bzdury to jest wychwalanie badziewnego dCS.

17 minut temu, babatular napisał:

Tyle przecież zależy od topologii, aplikacji

Wiesz co może zrobić "topologia i aplikacja"? Jeśli jest dobra, to może NIE POPSUĆ efektu pracy chipa albo drabinki. Nigdy go nie poprawi. To niemożliwe.

Wiec tak naprawdę w przetworniku D/A wszystko zależy od technologii przetwarzania sygnału.

• Pokaż nowe odpowiedzi