Skocz do zawartości
IGNORED

Musical m6si czy Vincent SV237 mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, a pod jakie kolumny szukasz? 🙂 Ogółem to dwa bdb wzmacniacze, o innym stylu grania. Vincent jest dużo bardziej nasycony, gęstszy, dociążony. Musical jest spokojniejszy, z nieco uciętym basem, zwłaszcza względem Vicka. Mamy oba u siebie, w razie czego zapraszam na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, a pod jakie kolumny szukasz? 🙂 Ogółem to dwa bdb wzmacniacze, o innym stylu grania. Vincent jest dużo bardziej nasycony, gęstszy, dociążony. Musical jest spokojniejszy, z nieco uciętym basem, zwłaszcza względem Vicka. Mamy oba u siebie, w razie czego zapraszam na odsłuch 🙂 

Dzięki za odpowiedź.

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

A jaki kolor ścian?

Bezsensowne pytanie, bezsensowna odpowiedź. 

to nie nabijaj sobie bezesnsowną odpowiedzią postów.

30 minut temu, Kriso81 napisał:

Dzięki za odpowiedź.

to nie nabijaj sobie bezesnsowną odpowiedzią postów.

Nie nabijam sobie postów. Zwracam uwagę na bezsensowność pytania. 

Piotrek ma tutaj rację. Jeżeli faktycznie szukasz pomocy albo małego wskazania celu to jednak więcej informacji by się przydało. 

To są inne wzmacniacze. 

Oba zachowują umiarkowane dawkowanie góry pasma jednak robią to w całkowicie inny sposób. Musical jest wycofany natomiast bywa suchszy w tej materii natomiast Vincent cieplejszy. 

Kwestia nasycenia i zaokrąglenia dołu też bym powiedział że jest inna. Więc w głównej mierze różnica będzie przy kolumnach

8 godzin temu, Kriso81 napisał:

Który z tych dwóch będzie lpeszym wyborem do pokoju do 20mk2?

Pytanie do jakich kolumn szukasz elektroniki? Jakiego brzmienia szukasz(barwa)? Jakiej muzyki słuchasz na codzień?

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Piotrek ma tutaj rację. Jeżeli faktycznie szukasz pomocy albo małego wskazania celu to jednak więcej informacji by się przydało. 

To są inne wzmacniacze. 

Oba zachowują umiarkowane dawkowanie góry pasma jednak robią to w całkowicie inny sposób. Musical jest wycofany natomiast bywa suchszy w tej materii natomiast Vincent cieplejszy. 

Kwestia nasycenia i zaokrąglenia dołu też bym powiedział że jest inna. Więc w głównej mierze różnica będzie przy kolumnach

Po prostu wielkość pomieszczenia jest tu kompletnie bez znaczenia. Oba nagłośnią je w tak samo dobrym stopniu. Tak jak i lampa oddająca 2 waty przy założeniu, że podepnie się pod nie odpowiednie głośniki. Jeśli szuka się konkretnej informacji, warto choć trochę wysilić się i przynajmniej przemyśleć, o co i po co zadaje się pytanie 

9 godzin temu, Q21 napisał:

Czy 237 MK szumi tak samo jak 236 MK?

236 MK mialem i bardzo mi sie podobal, ale strasznie szumial.

3 minuty temu, Sweetepete napisał:

Mam vincenta 237mk i nic nie szumi.

236 kiedyś słuchałem i żadnego szumu też nie słyszałem.

19 minut temu, darwroc napisał:

Mam vincenta 237mk i nic nie szumi.

236 kiedyś słuchałem i żadnego szumu też nie słyszałem.

Moze to tylko na bardziej czulych kolumnach slychac. Moje mialy 94dB i moze dlatego slychac bylo jednostajny szum podczas przerw miedzy utworami.

13 minut temu, Sweetepete napisał:

Moze to tylko na bardziej czulych kolumnach slychac. Moje mialy 94dB i moze dlatego slychac bylo jednostajny szum podczas przerw miedzy utworami.

Pewnie lampy do wymiany.

10 minut temu, Sweetepete napisał:

Wszystko bylo nowe.

Nowe lampy,zwłaszcza nowe chińskie jakie były w nowych vincentach mikrofonowały okrutnie. Też tak było u mnie,po wymianie-cisza.

13 godzin temu, piotrek7 napisał:

Po prostu wielkość pomieszczenia jest tu kompletnie bez znaczenia. Oba nagłośnią je w tak samo dobrym stopniu. Tak jak i lampa oddająca 2 waty przy założeniu, że podepnie się pod nie odpowiednie głośniki. Jeśli szuka się konkretnej informacji, warto choć trochę wysilić się i przynajmniej przemyśleć, o co i po co zadaje się pytanie 

Wiem.

Nowy szumieć nie powinien. Jeśli to kwestia lamp to takie nowe się nie "ułożą". 

11 godzin temu, Sweetepete napisał:

Miałem na testach 237Mk i miałem podobny problem ale to było spowodowane zakłóceniami z sieci. Jak go dałem w inne miejsce to było ok. Był mocno wrażliwy na to co było wpięte obok np.- tuner, zasilacz.

Edytowane przez marcinw88
13 godzin temu, Sweetepete napisał:

Moim zdaniem nie, ale to może być kwestia zasilania, jakiegoś problemu z lampami, czy jak napisał Marcin — urządzenie obok mogło powodować zakłócenia. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, marcinw88 napisał:

Miałem na testach 237Mk i miałem podobny problem ale to było spowodowane zakłóceniami z sieci. Jak go dałem w inne miejsce to było ok. Był mocno wrażliwy na to co było wpięte obok np.- tuner, zasilacz.

Zasilanie to częsty problem, równie często zwalany na samą awarię elektroniki. Lampy też swoją drogą, ale sieć płata najczęściej figla :)

I to jest problem bo w nią mamy najmniejsze możliwości wglądu i poprawy. 

Nie przepniemy wzmacniacza do łazienki bo tam jest inny ,czystszy, obwód. 

A często jednak te filtry wiele nie wnoszą. 

W dniu 12.03.2025 o 08:16, Kriso81 napisał:

Który z tych dwóch będzie lpeszym wyborem

Sprawdź Nu Viste to będzie najlepszy wybór !

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Halcro jeszcze lepsze. Tylko, że przy tak postawionym pytaniu i tak określonych kryteriach można dać sobie spokój z jakimikolwiek sugestiami. Pisanie dla samego pisania 

Edytowane przez piotrek7
19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

I to jest problem bo w nią mamy najmniejsze możliwości wglądu i poprawy. 

Nie przepniemy wzmacniacza do łazienki bo tam jest inny ,czystszy, obwód. 

A często jednak te filtry wiele nie wnoszą. 

Temat często pomijany w dodatku nie prosty. Na start przy remoncie najlepiej wydzielić osobny obwód, ale wiadomo że nie każdy ma taką możliwość.

Czy wiadomo w końcu jakie kolumny? Jakie gusta muzyczne? Opis basu jaki podał Q21 raczej ująłbym, że MF ma lepszą kontrolę i trzyma bas w ryzach, natomiast Vincent mocno w tym folguje przez co kiepskie kolumny+kiepska akustyka+gatunek muzyczny i będzie kiepska czytelność pozostałych zakresów

Edytowane przez lamario