Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, bum1234 napisał:

Patrzysz, widzisz napis Furutech, słyszysz 😄

Nie słyszę, ale różnice między zegarami słychać mocno 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, A co tam napisał:

Nie znam takiego znaczenia terminu synestezja. Ale rozumiem, że użyłeś intencjonalnie. Więc się wycofuję.

Kiedyś zrobiono eksperyment polegający na pokolorowaniu liter w czytanym przez poddanej doświadczeniu grupie osób tekście. Po pewnym czasie ludzie ci zaczęli odbierać pewne litery jako kolorowe 🙂

Nie inaczej jest z kablami i innymi bajkowymi audiogadżetami. Oczywiście jest to zróżnicowane osobniczo 🙂

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie słyszę, ale różnice między zegarami słychać mocno 😛 

Dobra, patrzysz, widzisz zegar "femto", słyszysz.

Klasyka 😉

7 minut temu, bum1234 napisał:

Kiedyś zrobiono eksperyment polegający na pokolorowaniu liter w czytanym przez poddanej doświadczeniu grupie osób tekście. Po pewnym czasie ludzie ci zaczęli odbierać pewne litery jako kolorowe 🙂

Nie inaczej jest z kablami i innymi bajkowymi audiogadżetami. Oczywiście jest to zróżnicowane osobniczo 🙂

Z tym, że to nie była synestezja.
Jeśli o tym piszesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak. 

Cytat:

"Acknowledging the many differences between trainees and synesthetes, results suggest that it may be possible to acquire a subset of synesthetic behavioral traits in adulthood through training."

Just like in case of audio cables 😉

5 minut temu, bum1234 napisał:

Tak. 

Cytat:

"Acknowledging the many differences between trainees and synesthetes, results suggest that it may be possible to acquire a subset of synesthetic behavioral traits in adulthood through training."

Just like in case of audio cables 😉

Wciąż to nie synestezja.

2 minuty temu, A co tam napisał:

Wciąż to nie synestezja.

OK.

Podzbiór cech charakterystycznych dla zachowań ludzi obdarzonych synestezją.

teraz lepiej?

Ja też chyba ulegam sugestii. Widzę wątek o kablach i sugestia podpowiada mi, że jak wejdę to zobaczę tam Buma i jego powtarzające się pierdy o sugestii, o marketingu, o psychoakustyce, obrażanie innych pisząc o ich braku wiedzy/niewiedzy i o wyobraźni. Sugestia podpowiada mi też, że będzie i Szymon ze swoimi problemami technicznymi jako wyjaśnienie zjawisk, Lech36 z hasłami akustyka i ZG. Nie chcę wkładać kija w mrowisko zbyt głęboko, bo jeszcze kilku lajkujących powyższym osobom też widzę a ich przewidywalność jest porażająca. Ulegam sugestii , że gdy jakiś forumowicz założy wątek o kablach, to zaraz zbiegną się ci co zawsze, by zniszczyć  dyskusję i sprawić, że osoby mogące pomóc pytającemu ominą taki wątek z daleka, nie chcąc tracić czasu na "bajania" i "problemy techniczne"?

Edytowane przez Wito76
20 minut temu, Wito76 napisał:

Ja też chyba ulegam sugestii. Widzę wątek o kablach i sugestia podpowiada mi, że jak wejdę to zobaczę tam Buma i jego powtarzające się pierdy o sugestii, o marketingu, o psychoakustyce, obrażanie innych pisząc o ich braku wiedzy/niewiedzy i o wyobraźni. Sugestia podpowiada mi też, że będzie i Szymon ze swoimi problemami technicznymi jako wyjaśnienie zjawisk, Lech36 z hasłami akustyka i ZG. Nie chcę wkładać kija w mrowisko zbyt głęboko, bo jeszcze kilku lajkujących powyższym osobom też widzę a ich przewidywalność jest porażająca. Ulegam sugestii , że gdy jakiś forumowicz założy wątek o kablach, to zaraz zbiegną się ci co zawsze, by zniszczyć  dyskusję i sprawić, że osoby mogące pomóc pytającemu ominą taki wątek z daleka, nie chcąc tracić czasu na "bajania" i "problemy techniczne"?

Oczywiście naczelny voodoo-troll musiał się odezwać i jak zwykle nic z tego nie wynikło.

Tak to już jest, że ludziska w większości uwielbiają być oszukiwani i nic ich nie przekona, bo oni wiedzą lepiej 😄

25 minut temu, Wito76 napisał:

że osoby mogące pomóc

Pomóc? Ładna to pomoc, raczej współuczestnictwo w oszustwie.

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Tak to już jest, że ludziska w większości uwielbiają być oszukiwani i nic ich nie przekona, bo oni wiedzą lepiej 😄

Jak już masz misję "obrony" to może rusz leniwe d...o i pobroń trochę tych którym sie wciska fatalnie grający chłam, pod hasłem rekordowych parametrów i pomiarów, które nie mają większego przełożenia na jakość dźwięku 🙂 

Ale tu już za trudno, trzeba coś wiedzieć, a nie tylko kopiuj wklej i zdarta płyta...

17 minut temu, bum1234 napisał:

uwielbiają być oszukiwani

17 minut temu, bum1234 napisał:

współuczestnictwo w oszustwie

Poza chwytliwymi, okrągłymi hasłami nikomu nie udowodniłeś, że ten czy ów nie słyszy kabli. Takie pisanie dla pisania i dla rozrywki. Podepnij raz w życiu inne, te z marketingową bajką kable i wtedy się wypowiedz. Ale bez autosugestii i nastawienia na rezultat. Wtedy wróć do dyskusji, bo póki co to pitolisz, w ramach jakiegoś swojego leczenia kompleksów i terapii.

Ok. To jest wątek o otwartym tytule "Czy kable cyfrowe grają", więc umówmy się, że jest tu miejsce i dla słyszących i dla forumowych trolli. Ale ile jest wątków, gdzie nikt was nie zaprasza, gdzie wpadacie by zniszczyć czyjeś pytanie, czyjąś chęć poszerzenia wiedzy?

Edytowane przez Wito76
W dniu 13.03.2025 o 21:49, sir.jax napisał:

są zjawiska (atmosferyczne) które zakłócają ten sygnał. 

Jak sygnał będzie na granicy czułości układów wejściowych toru to oczywiście tak, ale to jest krótki zakres od przejścia z bezbłędnego obrazu/dźwięku do jego całkowitego zaniku. W analogu to było mocno wydłużone.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

45 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jak już masz misję "obrony" to może rusz leniwe d...o i pobroń trochę tych którym sie wciska fatalnie grający chłam, pod hasłem rekordowych parametrów i pomiarów, które nie mają większego przełożenia na jakość dźwięku 🙂 

Ale tu już za trudno, trzeba coś wiedzieć, a nie tylko kopiuj wklej i zdarta płyta...

36 minut temu, Wito76 napisał:

Poza chwytliwymi, okrągłymi hasłami nikomu nie udowodniłeś, że ten czy ów nie słyszy kabli. Takie pisanie dla pisania i dla rozrywki. Podepnij raz w życiu inne, te z marketingową bajką kable i wtedy się wypowiedz. Ale bez autosugestii i nastawienia na rezultat. Wtedy wróć do dyskusji, bo póki co to pitolisz, w ramach jakiegoś swojego leczenia kompleksów i terapii.

Ok. To jest wątek o otwartym tytule "Czy kable cyfrowe grają", więc umówmy się, że jest tu miejsce i dla słyszących i dla forumowych trolli. Ale ile jest wątków, gdzie nikt was nie zaprasza, gdzie wpadacie by zniszczyć czyjeś pytanie, czyjąś chęć poszerzenia wiedzy?

Bardzo merytoryczne i rzetelne argumenty.

Jak na typowych piewców audio-voodoo przystało.

Gdybyście nie byli zadufani w sobie, dawno znaleźlibyście odpowiedź na pytanie czy kable wpływają w istotny sposób na sygnał audio. Ale wam się nie chce. Bo wiecie lepiej.

To, że kable wpływają na percepcję dźwięku w pewnych warunkach, to oczywiste, ale niestety przyczyna owego faktu nie jest taka, jaka się wam wydaje. 

Zapewne żaden z was nie zajrzał do książki Ethena Winera - The Audio Expert. Pewnie nie wiecie kto to 😄

Lepiej słuchać różnych pseudo guru, wynalazców kabli odzyskujących energię, podstawek ze żwirkiem itp. To jest to w czym jesteście dobrzy, bo tam nie trzeba nic wiedzieć i niczego się uczyć. Wystarczy stwierdzić, że się to i owo słyszy. Przyczyna nieważna, ważna jest świadomość swojej unikalnej i przerośniętej osobowości.

Wstyd, że w 21 wieku ktoś może mieć tak zacofane poglądy. Taką mamy niestety edukację.

Edytowane przez bum1234
3 godziny temu, bum1234 napisał:

Nie wiem czy to kiedykolwiek do was, złotouchych dotrze. 😄

Ja akurat wiem

Nie dotrze

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

21 minut temu, bum1234 napisał:

Bardzo merytoryczne i rzetelne argumenty.

Wiedziałem że nie podejmiesz tematu, tam gdzie ludzie są faktycznie dymani przez pazerne firmy, produkujące pomiarowy "szczyt" który gra jak g...o

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Poza chwytliwymi, okrągłymi hasłami nikomu nie udowodniłeś, że ten czy ów nie słyszy kabli.

W teście sprzed kilku lat, nikt z chętnych nie odróżnił jednoznacznie plików MP3 320 od FLAC

Więc o czym my tu piszemy

😊

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wiedziałem że nie podejmiesz tematu, tam gdzie ludzie są faktycznie dymani przez pazerne firmy, produkujące pomiarowy "szczyt" który gra jak g...o

Każdy kto choć odrobinę myśli, sam będzie wiedział gdzie jest voodoo, a gdzie go nie ma, bo to całkiem proste i dawno rozstrzygnięte.

To, że istnieje grupa ludzi zabetonowanych w magii to normalne - z czegoś trzeba żyć, a wykorzystywanie naiwnych i niepewnych to rzecz znana od dawna.

Podobnie jak opór owych wystrychniętych na dudka przez przyznaniem się do błędu 😄

Nie pisz więc o "pomiarowym szczycie" bo sam wierzysz w rzeczy, którym te pomiary zaprzeczają.

Pomiar nie służy do oceny brzmienia. Oczywiście nikt z was tego nierozumie albo nie chce przyjąć do wiadomości, bo to wygodne.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Zapewne żaden z was nie zajrzał do książki Ethena Winera - The Audio Expert. Pewnie nie wiecie kto to

To ten od prezentowanego na forum jakiś czas temu testu różnicowego przewodów RCA 🙂. Fajnie że przypomniałeś bo nie mogłem sobie przypomnieć jego nazwiska. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

50 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przyczyna musi leżeć w innym elemencie toru skoro "pomiarowy szczyt" gra jak "gówno". Trzeba "gówna" szukać w innym miejscu toru, ja bym stawiał na ZG bo w tej kategorii są największe wahania pomiarowe i odsłuchowe. Musisz zrozumieć że słuchając przez ZG nie słuchasz jednego elementu toru tylko całości i to jeszcze z przerwami na zamianę sprzętu które to pobudzają działanie wyobraźni audio hobbysty. Musisz jeszcze pamiętać o zjawisku akustycznej filtracji grzebieniowej, który może wypaczać odsłuch ignorujący procedury stosowane przy porównaniach.   

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

A optyki różnią się brzmieniem?

Jak chcesz to sprawdzić? Musisz podłączyć to do jakiegoś toru albo wykonać test różnicowy którego hobbyści audio nie tolerują. Inna droga to pomiary, ale w te też nie dają wiary ci od oceny "na słuch". Jeszcze raz powtórzę w optyku nie ma brzmienia są przesyłane tylko dane cyfrowe. Wszystkie testy różnicowe i pomiary były praktycznie prezentowane na forum z innych portali o tematyce audio, np. ASR. 

28 minut temu, Lech36 napisał:

w optyku nie ma brzmienia

Podobnie jak w całym torze audio

jest prąd, drgania, zderzenia cząsteczek, ponownie drgania i na końcu ... to nasz mózg interpretuje to jako  "brzmienie"

Tam powstaje pierwsze i jedyne "brzmienie"

53 minuty temu, Lech36 napisał:

Jak chcesz to sprawdzić? Musisz podłączyć to do jakiegoś toru albo wykonać test różnicowy którego hobbyści audio nie tolerują. Inna droga to pomiary, ale w te też nie dają wiary ci od oceny "na słuch". Jeszcze raz powtórzę w optyku nie ma brzmienia są przesyłane tylko dane cyfrowe. Wszystkie testy różnicowe i pomiary były praktycznie prezentowane na forum z innych portali o tematyce audio, np. ASR. 

A to nie było tak, że granie cyfrówek rozpoczęło się od porównania optyka z coax i optyka odsunęli od hiendu? Potem już tylko liczyły się połączenia elektryczne, czyli galwaniczne połączenie urządzeń, a optyki na starcie gorsze.

Historia powtórzyła się z USB, kiedy izolacja galwaniczna miała poprawić dźwięk. Zgaduje, że nie.

21 minut temu, J.Jerry napisał:

A to nie było tak, że granie cyfrówek rozpoczęło się od porównania optyka z coax i optyka

Wg mnie od nasycenia rynku i trzeba było coś nowego sprzedać

Audiofile to łyknęli a potem już szybko poszło

Wg mnie od nasycenia rynku i trzeba było coś nowego sprzedać
Audiofile to łyknęli a potem już szybko poszło
A trolle łykają, że wszystko gra tak samo i co im zrobisz?
2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Historia powtórzyła się z USB, kiedy izolacja galwaniczna miała poprawić dźwięk. Zgaduje, że nie.

Poprawiła poprzez redukcję pętli masy i zakłóceń. Każdy porządny DDC ma izolację galwaniczną. Wiele sprzętów ma ją wbudowaną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

54 minuty temu, Wito76 napisał:

A trolle łykają, że wszystko gra tak samo

Jedyna rzecz jaka została udowodniona , że "gra tak samo"  to MP3 320 kontra FLAC

Pliki były "powieszone" na serwerze, wiec każdy mógł je ściągną a potem przez kilka dni porównywać u siebie na swoim dobrze znanym sprzęcie

Więc nie ma żadnych wymówek

😊

Kiedyś rozsyłałem płytę z próbkami utworów, z których część była przepuszczona przez enkoder mp3. Jak łatwo przewidzieć, nikt nie potrafił wskazać, które próbki "zaliczyły" mp3. Ilość była tak dobrana, że prawdopodobieństwo przypadkowego trafienia wynosiło 1:1000. Jest to wartość uważana przez NASA za zbliżoną do prawdopodobieństwa zdarzenia niemożliwego 🙂

Wśród osób próbujących rozwiązać zagadkę były takie, które dysponowały sprzętem wartości kilkuset tysięcy (!). To też nie pomogło.

Z kablami jest to samo. wystarczy zakryć oczka i "różnic" brak. Znikają natychmiast.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

wszystko gra tak samo

To jest jedno z głupszych twierdzeń, jakie pojawiają się na forum. Tym bardziej, że nie ma tu osoby, która coś takiego powiedziała 😄

41 minut temu, Piopio napisał:

Poprawiła poprzez redukcję pętli masy i zakłóceń. Każdy porządny DDC ma izolację galwaniczną. Wiele sprzętów ma ją wbudowaną. 

Czyli nadal te rozwiązanie jest w modzie...ciekawe jak długo. 

Tylko po co było wymyślać koło od nowa jak były te optyki...przepustowość mają wystarczająca.

Czyżby cięcia kosztów?

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Tylko po co było wymyślać koło od nowa jak były te optyki...przepustowość mają wystarczająca.

Transmisja po USB nie generuje jittera. Po optyku tak. Poza tym Optyk to max 24/192. 

Optyk to najgorsze możliwe połączenie pomimo teoretycznych zalet. 

9 minut temu, J.Jerry napisał:

Czyli nadal te rozwiązanie jest w modzie...ciekawe jak długo. 

Na zawsze bo działa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi