Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Smutas napisał:

Widzisz różnicę?  

Dzieci są różne, a puszczanie subwoofera po rurze CO wygląda tak sobie.

BTW planujesz odwet. Masz się za człowieka kulturalnego, obstawiam więc, że będziesz musiał zrobić im coś, co kłóci się z Twoją moralnością. A tamtych masz za patologię, obstawiam więc, że co im nie zrobisz, będą mieć to w d... albo zemszczą się jeszcze bardziej. Nie będę oceniać czy masz rację, ale wątpię byś wygrał, a tylko nerwy stracisz.

Ps

Miałem sąsiada, który powiedział, że jak sram po 22, to żebym wodę spuszcał po 6 rano a nie w ciszy nocnej. W odwecie o 3 w nocy zwykł jeździć w te i wewte zasłonami. Po jakimś czasie zwariował.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dzieci są różne, a puszczanie subwoofera po rurze CO wygląda tak sobie.

BTW planujesz odwet. Masz się za człowieka kulturalnego, obstawiam więc, że będziesz musiał zrobić im coś, co kłóci się z Twoją moralnością. A tamtych masz za patologię, obstawiam więc, że co im nie zrobisz, będą mieć to w d... albo zemszczą się jeszcze bardziej. Nie będę oceniać czy masz rację, ale wątpię byś wygrał, a tylko nerwy stracisz.

Ps

Miałem sąsiada, który powiedział, że jak sram po 22, to żebym wodę spuszcał po 6 rano a nie w ciszy nocnej. W odwecie o 3 w nocy zwykł jeździć w te i wewte zasłonami. Po jakimś czasie zwariował.

Szymonie, 

Dzięki za udział w dyskusji, rady oraz osobiste historie którymi się podzieliłeś - rozumiem Twój punkt widzenia i Twoje stanowisko jest dla mnie jasne. Pytanie od którego zaczął się watek było dość proste i jeśli w tym zakresie nie masz więcej informacji, myślę że możemy na tym zakończyć wymianę zdań - nie ma potrzeby diagnozować czy już za późno dla mojego zdrowia psychicznego czy nie, informować mnie za jakiego człowieka się uważam i przed jakimi dylematami moralnymi stoję, czy wróżyć jak będę zachowywać się w nowym miejscu zamieszkania, bo myślę że mimo wszystko mam lepszy wgląd w te tematy. Świadomość że dzieci są różne również mam. 

Pozdrawiam i życzę wyłącznie nieinwazyjnych sąsiadów 

Witam, zarejestrowałem się by Ci odpowiedzieć. Zrób tak jak ja.

Wzywasz policje i nagrywasz jak odmawia interwencji mówiąc że dzieci mogą hałasować

idziesz do lekarza i mówisz że Cię sasiedzi męczą, spać nie dają, policja, wspólnota ma to gdzieś - chcesz coś na uspokojenie i sen.

Następnie podłączyłem cztery kolumny do yamahy i ogień, tydzień dojeżdżałem sąsiadów, wychodziłem do sklepu  - ogień na cztery kolumny a wyjścia potrafiły trwać cztery godziny :) z tym że ja położyłem kolumny na poduszkach głośnikami skierowanymi w sufit.

Sąsiedzi wezwali policje - pokazałem im nagranie, informację od lekarza z przychodni i powiedziałem  że tak odreagowuję stres a wizyta u psychiatry za trzy miesiące to się sasiedzi pomęczą - poszli do nich za 15 minut zeszli do mnie i powiedzieli załatwione :)

Od pół roku jest cisza, spokój jakiego nigdy nie było - potraktuj ich jak oni Ciebie bo to się nigdy nie skończy!

Pzdr.

Edytowane przez onbonto
24 minuty temu, onbonto napisał:

Witam, zarejestrowałem się by Ci odpowiedzieć. Zrób tak jak ja.

Wzywasz policje i nagrywasz jak odmawia interwencji mówiąc że dzieci mogą hałasować

idziesz do lekarza i mówisz że Cię sasiedzi męczą, spać nie dają, policja, wspólnota ma to gdzieś - chcesz coś na uspokojenie i sen.

Następnie podłączyłem cztery kolumny do yamahy i ogień, tydzień dojeżdżałem sąsiadów, wychodziłem do sklepu  - ogień na cztery kolumny a wyjścia potrafiły trwać cztery godziny 🙂 z tym że ja położyłem kolumny na poduszkach głośnikami skierowanymi w sufit.

Sąsiedzi wezwali policje - pokazałem im nagranie, informację od lekarza z przychodni i powiedziałem  że tak odreagowuję stres a wizyta u psychiatry za trzy miesiące to się sasiedzi pomęczą - poszli do nich za 15 minut zeszli do mnie i powiedzieli załatwione 🙂

Od pół roku jest cisza, spokój jakiego nigdy nie było - potraktuj ich jak oni Ciebie bo to się nigdy nie skończy!

Pzdr.

Wow, konkretnie i skutecznie 😄

Dzięki za rejstrację i radę, punkt pierwszy planu w zasadzie załatwiony 😄 

P.S. Jeśli prowadzisz bloga lub inny kanał na którym można znaleźć Twoje przygody to ja zasubskrybuję wszystkimi kończynami 😄

Bo to się nigdy nie skończy a liczy sie Twój spokój a nie dobro jakiejś dzesiki lub innego brajanka srajanka :) Skoro nie można się dogadać to trzeba na wojnę.

Lekarz mi się wydał dobrą podkładka na wypadek jak by mandat chcieli mi dać :) Jeśli ich potraktujesz jak oni Ciebie to będziesz miał spokój.

Edytowane przez onbonto
W dniu 24.03.2025 o 09:47, zildjian napisał:

Współczuję, miałem taki sam problem.Miałem szczęście -sąsiad wyprowadził się 

.

Mój - umarł.

16 minut temu, onbonto napisał:

Bo to się nigdy nie skończy

A co byś zrobił z sąsiadem, któremu przeszkadza muzyka o umiarkowanym poziomie głośności, czyli umownie godz. 9, max. 9.30 na potencjometrze i to rzecz jasna w normalnych godzinach dziennych, a nie późnowieczornych? Potrafi jedynie wskazywać na art. 51 kodeksu wykroczeń, mówiący o potrzebie pożądanego spokoju także za dnia. Ostatnio powiedziałem mu, żeby rzeczywiście dzwonił na policję jeśli uznaje okoliczności za uzasadniające. Ciekaw jestem przebiegu faktycznej interwencji, jeśli by do niej doszło.

Edytowane przez Mark75X
Literówka

Poszedł bym do niego i zobaczył czy to słychać u niego, zgadza się spokoju możesz domagać sie cały dzień nie ma czegoś takiego jak cisza nocna może Ty jesteś głuchy i TObie się wydaje a może on jest nadwrażliwy. A może mieszkasz w bloku z g... ?

U mnie na yamaha+klipsch na poziomie głośności między 40-30 nie słychać na klatce, dla mnie już 35 na skali to głośno. 9 na potencjometrze ? to już chyba sporo skoro do 12 zostało 3 .

Edytowane przez onbonto
8 minut temu, onbonto napisał:

Poszedł bym do niego i zobaczył czy to słychać u niego,

Przy umiarkowanym poziomie na pewno też coś słychać, ale z drugiej strony on musi mieć świadomość, że w budynku wielorodzinnym normalną kwestią są dźwięki dobiegające z przestrzeni sąsiedzkiej, a więc że jego własna nigdy nie będzie od nich wolna, i że jakby w żaden sposób nie ma prawa ograniczać czyichś swobód obywatelskich. Nie słucham bardzo głośno. Godz. 9, max. 9.30 to jest autentycznie umiarkowany poziom.

No widzisz :) On nie ma prawa ale Ty masz prawo :) I z tego powodu zostałem zmuszony do odpalenia czterech kolumn bo ona jest u siebie a moje się nie liczy.

5 minut temu, onbonto napisał:

On nie ma prawa

On ma prawo, tak jak ja, a więc w sposób nie powodujący drgań sufitu i szyb u mnie. Ja nie mówię o sytuacji 100 dB, czy stadzie "baranów" biegających "w te i nazad" 24/7, a o normalnej koegzystencji sąsiedzkiej. To wszystko.

to idz do niego i zobacz co słychać :) teraz remontujemy w nowym budownictwie klatkę, blok z jakiegoś g... idziesz korytarzem to słychać telewizor w lokalu.

Edytowane przez onbonto

Ja mieszkam w bloku i na szczęście moge słuchac jak che,nawet z subem o 12 czy 3 w nocy.

Słucham cicho,u mnie na wyświetlaczu rme jest -40*(to dla mnie ok)
-50dB do -60dB (tak wieczorem i w nocy)
Podaje tak,bo gałka volume w rme w kółko sie kręci i nie ma godzin.
🙂
teraz se słucham nowego jethro Tull'a i mam -45db i jest optymalnie.

Ale też u mnie nic nie buczy w dole,nie mam jakichś modów,że coś się zbudza,dudni itp.
Basik mięciuktki i przyjazny.
I subik też.

* rme mam nastawione na -5dBu

45 minut temu, onbonto napisał:

Poszedł bym do niego i zobaczył czy to słychać u niego, zgadza się spokoju możesz domagać sie cały dzień nie ma czegoś takiego jak cisza nocna może Ty jesteś głuchy i TObie się wydaje a może on jest nadwrażliwy. A może mieszkasz w bloku z g... ?

U mnie na yamaha+klipsch na poziomie głośności między 40-30 nie słychać na klatce, dla mnie już 35 na skali to głośno. 9 na potencjometrze ? to już chyba sporo skoro do 12 zostało 3 .

Jak miałem pre z potencjometrem,to słuchałem między 7 a 8 i było ok.
A startował od 6:30 potencjometr.
Nie lubie hałasu,a moje kolumny ładnie graja w cichych poziomach,bo maja 92dB czułości podobno.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

.
Mój - umarł.
C'est la vie.

Słucham cicho,u mnie na wyświetlaczu rme jest

Ile dB masz w miejscu odsłuchu?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

50 minut temu, onbonto napisał:

Lekarz mi się wydał dobrą podkładka na wypadek jak by mandat chcieli mi dać 🙂

I tak powinni Ci dać, bo Ci się należał za czyn świadomy i z premedytacją.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

I tak powinni Ci dać, bo Ci się należał za czyn świadomy i z premedytacją.

a to już musisz udowodnić że był to czyn świadomy :)

Edytowane przez onbonto
41 minut temu, partick napisał:

A musze zmierzyć telefonem,bo nie mam innego przyrządu,
zaraz
sam jestem ciekaw.

bo pomidorową gotuje właśnie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, partick napisał:

jak mam rme na -35 dBto mam 60-70dB w miejscu osdłuchu.
jak mam na -45 dB to mam 50-60 dB w odsłuchu.
na muzyce.
To duzo?

Edytowane przez Pseudodrummer

To duzo?

Ja słucham na 70-75 dB.

Aczkolwiek, mogę i głośniej.

d3e687abfc3f97165588f210db27a345.jpg

Tu już by się musiał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wypowiedzieć, na na ile się standardowo masteruje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak puszczam 1 khz to mam przy -45 na rme 63 dB
a jak szum rózowy  to mam 57-60 dB w odsłuchu.

7 minut temu, partick napisał:

Ja słucham na 70-75 dB.

Ukryta Zawartość

ja tez mogę,ale to za głośno dla mnie.
kolumny na pewno dadzą rade,jutro w dzień zmierzę z ciekawości.

A teraz jak słucham jakiegos mocnego bitu to wystarcza 65 dB.

Niedługo będę miał umika to dokładnie zmierzę.

Screenshot_20250325-212357.jpg-800x600.jpg

17 minut temu, partick napisał:

Ja słucham na 70-75 dB.

Ukryta Zawartość

to cus kosztuje 70zł?
myslałem,że ze 300...

A co tam robi BT?
Po co jest tam BT?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie to nawet w kalkulatorze tyle wyszło i przypomniałem sobie, że kiedyś z ciekawości, podgłaśniałem aż usłyszałem lekkie zniekształcenia.
Sprawdziłem, tyle samo.

Ukryta Zawartość

cfc22316583097658eff41d9a367ec09.jpg613b6563931302c91c35147cd1e84ad8.jpg

Ukryta Zawartość

A ,juz wyczytałem,
Dla mnie chyba bt nieprzydatne.

dziwne to
to dla lampy12w

Ukryta Zawartość

i dla fosi
Przechwycenieobrazuekranu_2025-03-25_21-43-17.thumb.png.f67da8bf20ec8e98d74675afbc2dcb20.png

a dla starefo phoenix audio na ecl86,który ma może 2x2w?

Przechwycenieobrazuekranu_2025-03-25_21-44-23.thumb.png.75c5246791bc86b9566bc9242bd9260d.png

9 minut temu, partick napisał:

Mnie to nawet w kalkulatorze tyle wyszło i przypomniałem sobie, że kiedyś z ciekawości, podgłaśniałem aż usłyszałem lekkie zniekształcenia.
Sprawdziłem, tyle samo.

Ukryta Zawartość

cfc22316583097658eff41d9a367ec09.jpg613b6563931302c91c35147cd1e84ad8.jpg

a co to za obraz?
Reklama jakaś?

Ja tego nie mam wogóle.
Nie lubię reklam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.03.2025 o 18:29, szymon1977 napisał:

Zgadzam się w pełni.

Trzeba wytrzymać do końca kwietnia i już.
karma wróci do nich wtedy,kiedy najmniej będą się tego spodziewać.

to cus kosztuje 70zł?
myslałem,że ze 300...

A co tam robi BT?
Po co jest tam BT?
Po nic, szczerze mówię. Wolałbym dBC. Mógłbym sprawdzić ile mi do Motorhead brakuje.

1f4cd013536be5228bc90c929575808a.jpg

a co to za obraz?

To utwór testowy.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

wystarcza 65 dB.

U mnie też bardzo często. Zależnie od głośności zapisu, przy potencjometrze MF na 9, do 9.30 najczęściej  70-75 dB wg apki. Ten sam poziom to na wyświetlaczu Nada ok. -24 dB (dla przeciętnej głośności zapisu). Tak btw, miernik przecież uwzględnia też dźwięki otoczenia. Wg apki przy "ciszy" to jest 25-30 dB przy dobrym wytłumieniu okien. Jak je prawidłowo uwzględniać przy ocenie poziomu głośności muzyki? Sorry, jeśli piszę jakieś bzdury, ale niezbyt czuję ten temat.

2 godziny temu, onbonto napisał:

a to już musisz udowodnić że był to czyn świadomy 🙂

Nie ja dałbym Ci mandat, a policja udowadniać nie musi.

14 minut temu, Mark75X napisał:

Zależnie od głośności zapisu, przy potencjometrze MF na 9, do 9.30 najczęściej  70-75 dB wg apki. Ten sam poziom to na wyświetlaczu Nada ok. -24 dB (dla przeciętnej głośności zapisu). Tak btw, miernik przecież uwzględnia też dźwięki otoczenia. Wg apki przy "ciszy" to jest 25-30 dB przy dobrym wytłumieniu okien. Jak je prawidłowo uwzględniać przy ocenie poziomu głośności muzyki?

Prawidłowo to chyba pominąć:

75dB+30dB=75dB

15 minut temu, Mark75X napisał:

Sorry, jeśli piszę jakieś bzdury, ale niezbyt czuję ten temat.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

75dB+30dB=75dB

🤔🤔 Ciekawe... . Czujnik jakby dalej zbiera dane, które docierają niezależnie od samej muzyki. Czy one przestają podlegać detekcji z chwilą jej załączenia?

Edytowane przez Mark75X
  • Pokaż nowe odpowiedzi