Skocz do zawartości
IGNORED

HDFury + Projektor = Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy ktoś tutaj ma HDFury + projektor i uzyskuje Dolby Vision?
Szukam opinii i pewnie za chwilę pomocy z ustawieniem tego 🙂

Ciekaw jestem efektu końcowego czy warto jest w to iść i poświęcać czas na konfigurację?
Czy różnica jest znacząca wzg HDR10 ?
Mój setup to: Epson Tw9400, Denon X3700H 5.1.4, Zidoo Z30 Pro.

Nie znalazłem takiego tematu na całym forum.

https://www.audiostereo.pl/topic/169734-hdfury-projektor-dolby-vision/

Jako posiadacz jeszcze lepszego projektora, myślę że skórka nie warta wyprawki. Nie przy tej jasności. 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

3 minuty temu, p0is0n napisał:

Jako posiadacz jeszcze lepszego projektora, myślę że skórka nie warta wyprawki. Nie przy tej jasności. 

Ale Dolby Vision to nie sama wyższa jasność, same mapowanie każdej klatki już powinno dać efekt - to oczywiście teoria 🙂
Jak czytam czy słucham komentarze YT to każdy propsuje.
A jaki masz projektor ciekawości?

W teorii masz rację, ale o ile widzę HDR, tak wątpię bym zobaczył dolby vision na projektorze. 

Sony 590

--

Fanek tak serio to Ty oczekujesz niemożliwego dlatego mało masz tematow na ten temat (dokladnie zero).

W dniu 24.03.2025 o 20:47, Fanek napisał:

Nie znalazłem takiego tematu na całym forum.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 minut temu, brewka87 napisał:

Fanek tak serio to Ty oczekujesz niemożliwego dlatego mało masz tematow na ten temat (dokladnie zero).

Niekoniecznie, to mało zbadane wody. Jest jedna osoba tu na forum która używa, mało się udziela, jutro mamy pogadać.
Jestem prawie przekonany na zakup, zobaczymy

To trochę tak jakbyś jeździł Skodą i szukał metody aby zrobić z niej Mercedesa.

Jeśli chcesz to działaj...

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, Fanek napisał:

Niekoniecznie, to mało zbadane wody. Jest jedna osoba tu na forum która używa, mało się udziela, jutro mamy pogadać.
Jestem prawie przekonany na zakup, zobaczymy

Chętnie poczytamy. Opisz konfigurację, wrażenia, jak testowałeś itd. Może ktoś kiedyś skorzysta. 

--

Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem przed chwilą HDFury Vertex2, dam znać jak rezultaty 😎

20 godzin temu, brewka87 napisał:

To trochę tak jakbyś jeździł Skodą i szukał metody aby zrobić z niej Mercedesa.

Jeśli chcesz to działaj...

Nie no kolego, na AVS forum jest kilka tematów o tym i na youtube dedykowane o kinach, są różnice w kolorach i nasyceniu, inni pisza że jest więcej detali w ciemnych scenach, no ale testy w domu dopiero zweryfikują. Ma to działać z każdym projektorem obsługującym HDR10 i urządzeniem potrafiącym wypuścić LLDV - w tym przypadku Zidoo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To byłoby rozwiązanie na to co na poczatku mojego tematu o ekranie pisał @fetek
Dynamiczne mapowanie tonów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

@Fanek Nowa zabawka dotarła?

Ciekawy jestem czy to urządzenie potrafiłoby przekonwertować w locie obraz w hdr/dv do zwykłego sdr. 

Chodzi mi o to samo co niby robi w zidoo "silnik vs10" tylko czy robiłoby to lepiej niz zidoo. Gdy na zidoo odpalam film w hdr, to przełącza na vs10 i wypluwa w sdr ale te filmy i tak są ciemne względem pliku zrobionego z zwykłej plyty bluray 1080p.

Jakby sie okazalo ze to dziala to z jednej strony fajnie, a z drugiej - znowu wydatek 😆

Z amazona wpadł wczoraj przelew za zwrocone z30 to moze bym sie skusił na tego Vertexa 

Wywołany do tablicy przez @Fanek odniosę się do tematu. Z HDFury Vertex2 korzystam od dwóch lat, pracuje w zestawieniu z AppleTV, Panasonic UB9000 -> HDFury -> Arcam AV40 -> Sony XW5000. Odpowiada głównie za mapowanie tonów, a w zasadzie wymusza mapowanie DV w źródle.

Jak widać w trybie HDR przy statycznym mapowaniu tonów jasne sceny są prześwietlone, a ciemne tracą szczegóły. Zanim miałem HDFury próbowałem to korygować kontrastem i jasnością w projektorze, ale wtedy jak zjechałem kontrastem w jasnych scenach, to te ciemne wyglądały jeszcze gorzej.W tej chwili kontrast i jasnością ustawione referencyjne po kalibracji przez skalibruj.tv 

DV

Ukryta Zawartość

HDR

IMG_9030.jpeg

DV

IMG_9029.jpeg

HDR

IMG_9034.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez headstar

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

@headstar a czy to HD fury vertex2 potrafi to o czym napisalem w poprzednim poscie? Czyli konwersja w locie z hdr/dv do sdr?

Mam projektor starszego typu, ktory przyjmuje tylko materiał sdr. Gdy włącze film w hdr, to kolory są wyprane, obraz jest ciemny. W odtwarzaczu Zidoo ktory posiadam jest specjalny algorytm ktory to poprawia ale nie robi tego tak jak bym oczekiwal. Oczywiscie wiem ze przystawka nie poprawi mi jasnosci projektora itp ale chodzi o te kolory, zeby z pliku hdr były conajmniej tak dobre jak natywnie w sdr.

Jutro sprawdzę, widziałem twojego posta przed robieniem zdjęć, ale zapomniałem o tym. Jest zakładka do skalowania, ale nie miałem potrzeby korzystać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

23 minuty temu, headstar napisał:

Jutro sprawdzę, widziałem twojego posta przed robieniem zdjęć, ale zapomniałem o tym. Jest zakładka do skalowania, ale nie miałem potrzeby korzystać.

Wlasciwie to nie chodzi mi o skalowanie w sensie rozdzielczosci

tylko o konwersję hdr->sdr. Moj Zidoo cos tam potrafi w tej materii zrobić ale nie jest idealnie. Chodzi mi o to, co robi z obrazem np madvr.

@brewka87

HD fury vertex nie służy do mapowania tonów. Za mapowanie odpowiadają urządzenia odtwarzające w tym pc z madvr lub procesory jak madvr envy, lumagen.

Edytowane przez bl4ck

Zgadza się, HDFury wymusza mapowanie na źródle, w moim przypadku AppleTV lub Panasonicu, bez HDFury odtwarzają tylko HDR ze statycznym mapowaniem.

Tak bardzo na szybko podsumowanie wczoraj - siedziałem z 6h i testowałem różne ustawienia na 3 filmach, tych samych scenach i już miałem to rzucić bo nie widziałem prawie żadnej różnicy, zmieniłem na Zidoo w końcu na ustawienia EDID na numer 3 - STD LLDV i najlepsze co udało się uzyskać póki co.
Na HDFury też przeorobiłem mase ustawień @headstar  te Dave Harper puste pola co podałeś i sporo innych, no i te uste pola najlepiej wypadły póki co. O 3 rano wyłączyłem projektor, nie wiem czy są siły jeszcze cokolwiek testować xD 
Zapytam na forum Zidoo i AVS o ustawienia czy da się coś jeszcze wyciągnać.

Kontrast odczuwalny dla oka na pewno podskoczył, bardziej nacycone mocniejsze kolory są z lekkim błyszczeniem (tak to nazwe), detale minimalnie także na plus za sprawą kontrastu, w Sicario2 znalazłem taką scenę ze skarpą kamieni. W Meg2 niebo na paru scenach jakby więcej chmur, chyba że to już przekłamania aparatu w telefonie wyszły i zmęczenie w nocy.

Gdy nie widziałem żadnych różnic na początku, myślałem już o zwrocie tego, jeszcze się zastanawiam czy zostawiać, ale chyba jest na plus. Na szybko chmury po lewej stronie platformy i kolor nieba chyba też się troche zmienił, woda wydaje się taka sama. Kolor czerowny też jest bardziej czerowny na zdjęciu tym tego nie widać

Ukryta Zawartość

2.jpg

@headstar   jeszcze raz dzięki wielki za pomoc! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, headstar napisał:

Zanim miałem HDFury

Wtedy zapewne używałeś HDR optymalizatora w Panasonic wraz z ustawieniem nitów dla ekranu projektora. Byłeś średnio zadowolony zapewne w zależności od danego filmu.

6 godzin temu, bl4ck napisał:

@brewka87

HD fury vertex nie służy do mapowania tonów. Za mapowanie odpowiadają urządzenia odtwarzające w tym pc z madvr lub procesory jak madvr envy, lumagen.

Zerknij w ten link.

Tam jest porównanie HD Fury Vertex2 oraz HD Fury Diva.

Diva

Cytat

however the DIVA adds LED light-strip controls, a built-in lag tester and HDR-SDR conversion, allowing you to input HDR 4K and output 1080p SDR 

Vertex2

Cytat

still offer 4K to 1080p conversion, however it lacks HDR-SDR conversion. 

Czyli moze w moim przypadku Diva zrobiłaby to na czym mi zalezy? Rozumiem to tak, ze podczas konwersji hdr->sdr musi zachodzić tone mapping zeby prawidłowo odwzorować poziomy jasności.

Szkoda tylko ze te pudełeczka takie drogie 😑

Edit. Zapomniałem wkleic link 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Pan Nikt napisał:

Co to za Bajki Pisane!!! 

Na TV 85 cali DV tak nie wygląda względem HDR!!! Nigdy w życiu nie widziałem tak sztucznego rozjaśnienia!!! Śmieszne to i nie prawdziwe! Zakłamywanie tylko ludzi! Nic więcej! 

Jak by było można to bym przyznał negatywne buźki wręcz rozwieszczone

🤬🤬🤬🤬

Zmieńcie projektory!!! A nie drutujecie jak d*bil...!!!  

Marcin, po jakiego grzyba ty sie wcinasz w kazdy wątek ktory ciebie nie dotyczy? Po co? Po to zeby sie tak denerwować? Zeby nazywac nas debilami??

Btw jakby kogos temat zainteresował

Konwersję hdr do sdr potrafią podobno starsze modele HDfury X4, HDfury4 oraz 3Dfury ze zmienionym firmware od producenta.

Cytat

Unit ships with Scaler Firmware as default. The HDfury X4 is an updated version of the HDfury4 initially released as 3Dfury in 2012.
It has been updated in 2015 with the release of the Scaler Firmware, thus allowing any HDMI signal to be displayed on any Digital or Analog display.
Please refer to the Scaler FW tab and 3Dfury FW tab for more details.
Today in 2018, HDfury X4 is getting a new update, now allowing it to be connected to a 1080p HDR source or Vertex/Linker output for conversion of downscaled 1080p HDR to 1080p SDR.
Owners of any HDfury X4 (either HDfury4, HDfury4S or 3Dfury) can flash any firmware (HDR to SDR, Scaler or 3D Conversion) at anytime.

Niestety jako starsze urządzenia potrafią obsłuzyć jedynie rozdzielczość 1080p ale akurat w moim przypadku to nie problem bo nie mam projektora 4K.

19 minut temu, brewka87 napisał:

Marcin, po jakiego grzyba ty sie wcinasz w kazdy wątek ktory ciebie nie dotyczy? Po co? Po to zeby sie tak denerwować? Zeby nazywac nas debilami??

A no wcinam się bo to jest sztuczne! I ma się to ni jak z filmem wydanym w DV i HDR! Kolega wcześniej udowodnił że na DV obraz jest rozjaśniony! I to widać gołym okiem. Porównywałem przed chwilą filmy i na DV nie ma aż takiego rozjaśnienia jak wyżej! Mam 83 cale LGG4 i to tak nie wygląda! Zmieńcie projektory z SD na 4K! 

I pamiętaj przysłowie:

„ Z gów... bata nie ukręcisz" !!! 

A w Twoim przypadku kombinujesz jak jakiś Janusz z piwnicy!!! 

Brewka w Vertex2 nie patrzyłem z konwersją HDR do SDR, ale tam wypuszczasz sygnał DV jako LLDV z Zidoo do Vertexa i w Zidoo wybierasz w jakiej formie ma wyjść -> SDR, HDR10, DV, wczoraj nawet pojawiło mi się HDR10+ do wyboru w jakiś sposób.

4 minuty temu, Pan Nikt napisał:

A w Twoim przypadku kombinujesz jak jakiś Janusz z piwnicy!!! 

Jest wiele tematow o tym, ze nawet projektory 4k z hdr mają problem zeby prawidłowo go odwzorować. Nawet w drogich modelach JVC jest z tym problem dlatego ludzie kombinują. Po co w ogole to czytasz? Chcesz być takim forumowym Janosikiem ktory nas, biednych Januszy uratuje od "oszukanego" obrazu?

Pytanie jaki będzie efekt 🙂  bo potrafi jak widzisz to wiele odtwarzaczy i urządzeń ale efekt jest jaki jest.

19 godzin temu, brewka87 napisał:

Oczywiscie wiem ze przystawka nie poprawi mi jasnosci projektora itp ale chodzi o te kolory, zeby z pliku hdr były conajmniej tak dobre jak natywnie w sdr.

Kiedyś jak bawiłem się w konwersje najlepiej wypadało Apple TV 4K i Infuse.

3 minuty temu, Fanek napisał:

Brewka w Vertex2 nie patrzyłem z konwersją HDR do SDR, ale tam wypuszczasz sygnał DV jako LLDV z Zidoo do Vertexa i w Zidoo wybierasz w jakiej formie ma wyjść -> SDR, HDR10, DV, wczoraj nawet pojawiło mi się HDR10+ do wyboru w jakiś sposób.

Juz sie wyjasnilo ze Vertex2 nie ma opcji konwersji z HDR do SDR. Ze 2-3 posty wyzej o tym wspomniałem. Jesli chodzi o wypuszczenie z Vertexa HDR10 to tez mi nic nie daje bo ja mam stary projektor jvc ktory nie ma nawet zwyklego hdr.

Mimo wszystko uwielbiam ten sprzęt za obraz jaki daje w SDR dlatego kombinuję 😁

VS10 w zidoo nie jest idealny dlatego szukam urządzenia ktore prawidłowo (w sensie lepiej) zrobi konwersję do sdr

• Pokaż nowe odpowiedzi