Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz zintegrowany do Sonus Faber Cremona Auditor

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Jaki wzmak zintegrowany polecacie do Sonus Faber Cremona Auditor, pierwsza wersja bez M)?

Jest jeden podstawowy warunek konieczny: WZMAK MA BYC PIEKNY 😉 . Może być używka. Podobnie jak w jednym z ostatnich wątków o "pieknych monitorach" do pokoju odsłuchowego.

Właścicielowi pasuje np. coś w stylu Pathosa ale ... na pewno wersja bez tych czerwonych kondów na zewnątrz 😉 . Czyli np. Logos albo Logos MkII. Połączenie pieknego ciemnego drewna z aluminium albo z anodowanym na czarno aluminium bardzo wskazane.

BTW gdzieś czytałem, że on się z Auditorami dobrze zgrywa.

Ew. wchodzi w grę, ba ... nawet byłoby wskazane, jakieś super combo ALL-IN-ONE z DACkiem i ze Streamerem grającym z serwera po LAN na pokładzie. Nagra nie robi czegoś takiego?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Ew. wchodzi w grę, ba ... nawet byłoby wskazane, jakieś super combo ALL-IN-ONE z DACkiem i ze Streamerem grającym z serwera po LAN na pokładzie

Na szybko znalazłem:

ELECTROCOMPANIET ECI-6 DX MKII:

eci6dxmk2-2000x1332-front-angle.jpg?v=15

Jak Electrocompaniety zgrywają się z Sonusami?

BOULDER 866 :

866-Display-Roon-Update-650x433.jpg

Poza budgetem, który dodam, bo zapomniałem napisac to pewnie ok. 20-30 tys PLN.

Jest jeszcze NAIM Uniti Star All In One CD/Streamer/DAC/Amplifier, ale moc może być zbyt mała i nie wiem jak to może zagrać z Sonusami:

17708.Jpg

Nie będzie łatwo ...

Czekam na rady.

Moim pomysłem jest jednak klasyczny wzmak zintegrowany i do tego jakiś zintegrowany streamer i DAC np. LINN. Niestety LINN wygląda jak wygląda 😱, na szczęście można go schować.

Edytowane przez pmcomp

Nikt nie pisze ... podyskutuje sam ze sobą.

Poczytałem troche o tym:

pathos-logos-mk-ii-angle-lekki.jpg

Duża moc, powinien bez problemu napedzić te Auditory. Do tego na pokładzie ECC88, mozna więc zapodać jakieś CCa, Buggle Boye czy Mullardy 🙂 .

Wizualnie wiem, że zostanie zaakceptowany.

Ktoś ma, grał w takiej konfiguracji?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

d"Agostino w budgecie 20-30 tys ... PLN to raczej będzie ciężko ... 🥲.

Ale dzieki ... bo ja nawet o tym nie pomyślałem.

Edytowane przez pmcomp

Po przeczytaniu paru opinii nie dziw się małemu zainteresowaniu

"...Muzealny wygląd, gryzący się z większością współczesnych wnętrz, 4 ohm impedancja - ograniczająca wybór wzmacniacza, szczególnie jeśli idzie o lampy. To raczej nie jest sprzęt do muzyki w tle. Gitara elektryczna i inne instrumenty elektroniczne często nie brzmią na nich tak spektakularnie, jak akustyczne. Męczą moją żonę...".

PS- myślę że sporo prawdy w tej recenzji. Ja sam osobiście (nie żaden kolego) Przy ostatniej wymianie kolumn brałem te Sonusy pod uwagę i nawet lubię Whisky więc tu mezaliansu by nie było, ale czysto brzmieniowo wygrały Bowersy Signature. Fakt że trochę trzeba zapłacić Ale to jednak gra...

1 godzinę temu, Audroc napisał:

"...Muzealny wygląd, gryzący się z większością współczesnych wnętrz, 4 ohm impedancja - ograniczająca wybór wzmacniacza, szczególnie jeśli idzie o lampy. To raczej nie jest sprzęt do muzyki w tle. Gitara elektryczna i inne instrumenty elektroniczne często nie brzmią na nich tak spektakularnie, jak akustyczne. Męczą moją żonę...".

to mało istotna opinie.

Są piekne.i z odpowiednim wzmacniaczem zagraja pięknie.

• Redaktorzy

Pathos Logos mkII wydaje się dobrym punktem wyjścia, tym bardziej, ze może mieć na pokładzie moduł HiDac Mk2 (dopłata 3,75 kPLN)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

21 minut temu, mztv napisał:

PATHOS KRATOS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dobrze sie przyjrzałem to pobór mocy max 260W.

A moc 2x350W przy 4 ohm.

Troche to dziwne.prawda.....

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Audroc napisał:

PS- myślę że sporo prawdy w tej recenzji.

Jedyne z czym mogę się zgodzić to; to, że są trudne do napędzenia dla wzmacniaczy lampowych.

Jeśli nie lubisz sygnatury brzmienia F. Serblina, to nie dziwi, że wolisz Bowersy, ale to nie są złe kolumny! Te kolumienki znikają w muzycznym hologramie jaki tworzą, to tak w najwiękrzym skrócie...

Może warto zostać w rodzinie

Ukryta Zawartość

kolega ma i sobie chwali 

Ukryta Zawartość

28 minut temu, wlodek71 napisał:

Jedyne z czym mogę się zgodzić to; to, że są trudne do napędzenia dla wzmacniaczy lampowych.

Jeśli nie lubisz sygnatury brzmienia F. Serblina, to nie dziwi, że wolisz Bowersy, ale to nie są złe kolumny! Te kolumienki znikają w muzycznym hologramie jaki tworzą, to tak w najwiękrzym skrócie...

Dokładnie tak, Bowersy właśnie taki hologram tworzą.

Ale fakt że Sonusy stawiałem w jednym rzędzie i może następnym razem...

34 minuty temu, Audroc napisał:

Dokładnie tak, Bowersy właśnie taki hologram tworzą.

Ale fakt że Sonusy stawiałem w jednym rzędzie i może następnym razem...

🤣🤣🤣 Nie zrozumiałeś. Ten tworzący się hologram do znikania, to było o SF Auditorach…

image.png.b7480f8c5fb9276de36c7ea132929e3a.png

Pewnie trudny do zdobycia; może się nada, a jest i w wersji srebrnej ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 godzin temu, pmcomp napisał:

Jak Electrocompaniety zgrywają się z Sonusami?

Nie słuchałem razem, ale osobno tak, miałem na stanie tylko nie w tym samym czasie (ECI3). To jest podobny profil brzmieniowy - dla jednych to może być euforia, a dla innych za dużo ,,cukru w cukrze", ja obawiałbym się przede wszystkim o tempo/drive takiego połączenia i zbyt ciemną charakterystykę tonalną. Te kolumny lubią; mocne, szybkie i precyzyjne piece.

35 minut temu, wlodek71 napisał:

Nie słuchałem razem, ale osobno tak, miałem na stanie tylko nie w tym samym czasie (ECI3). To jest podobny profil brzmieniowy - dla jednych to może być euforia, a dla innych za dużo ,,cukru w cukrze", ja obawiałbym się przede wszystkim o tempo/drive takiego połączenia i zbyt ciemną charakterystykę tonalną. Te kolumny lubią; mocne, szybkie i precyzyjne piece.

Dlatego Luxman albo Pass, z Yamaha czy Accuphase miałem zbyt ciemno.

5 godzin temu, Audroc napisał:

OPINII … jak napisales. A ja potrzebuje informacji. I raczej nie od Ciebie 🙂 .

To ogromna róznica.

3 godziny temu, krolewicz napisał:

Może warto zostać w rodzinie

Ukryta Zawartość

kolega ma i sobie chwali 

Jakos mi ta nowa chińska rodzina nie podchodzi 😉 .

Wygladem to moze by pasowal, funkcjonalnoscia i owszem ale … klasa D jest nie do zaakceptowania. Franco pewnie przewraca sie w grobie. I bardzo dobrze.

3 godziny temu, wlodek71 napisał:

Pathos Logos nie jest wzmacniaczem lampowym. To hybryda. Lampowy jest jedynie pierwszy stopień przedwzmacniacza pracujacy w klasie A.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, Fr@ntz napisał:

Pathos Logos mkII wydaje się dobrym punktem wyjścia, tym bardziej, ze może mieć na pokładzie moduł HiDac Mk2 (dopłata 3,75 kPLN)

Juz 1.999 PLN.

Ukryta Zawartość

Tylko to jest Sabre, co nie koniecznie bedzie pasowac wlascicielowi. Z DS to on juz bardziej preferuje AKM.

Ehhhh … gdyby LINN robil wzmaki wg. starej szkoly, a nie od D-strony 😉 . Wtedy takie combo byloby gut.

Chyba zadzwonie do Hi-Fi clubu i na dzis obok tego Phatosa trzeba bedzie posluchac tego Electrocompanieta. Rozmawialem, Norwegowie na szczescie maja klase D tam gdzie i ja mam 😉 . Cena nie poraza.

A co sadzisz o Macu MSA5500?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

12 minut temu, pmcomp napisał:
3 godziny temu, wlodek71 napisał:

Pathos Logos nie jest wzmacniaczem lampowym. To hybryda. Lampowy jest jedynie pierwszy stopień przedwzmacniacza pracujacy w klasie A.

Pisząc to, nie miałem na myśli tego wzmacniacza, tylko moje wzmaki lampowe, gdzie głównym problemem jet wydajność końcówek

To, że on ma w pre lampy to wg. mnie jest duża zaleta, bo można naprawdę skutecznie modelować brzmienie przez wymianę lamp - sporo audiofilskiej zabawy niedużym (stosunkowo) kosztem.

6 minut temu, wlodek71 napisał:

sporo audiofilskiej zabawy niedużym (stosunkowo) kosztem.

Dwie lampki CCa z lat 60-ych potrafia kosztować majatek. Ale zabawa i modelowanie dzwieku jest przednia. Tak robilem w moim Audio Research LS16 i tak jeszcze czasem robie, jak mnie swedzi, w DACu Audio Note DAC4.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Diw lampki CCa z lat 60-ych potrafia kosztować majatek.

... Ale efekty czasem są spektakularne.

Ja ostatnio miałem taki efekt wymieniając w swoim Unison Research Preludio fabryczne lampki na ECC82 Valvo. Niby ten wzmak nie jest uznawany za high-end, ale po tym zabiegu...

Edytowane przez wlodek71
37 minut temu, pmcomp napisał:

To ogromna róznica.

Wygladem to moze by pasowal, funkcjonalnoscia i owszem ale … klasa D jest nie do zaakceptowania. Franco pewnie przewraca sie w grobie. I bardzo dobrze.

Jest 

39 minut temu, pmcomp napisał:

To ogromna róznica.

To nie jest Chińczyk, ja myślałem o modelu w klasie ab 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak McIntosh zgrywa sie z Sonusami?

Jakiej klasy wzmacniacz siedzi w tym combo?

Jak widze tez Sabre na pokładzie.

16 minut temu, lamario napisał:

Do tych sonusów zdecydowanie Pass.

Ktory?

Passów jest jak psów. Taki „z epoki” czy te nowe? A czy AB?

21 minut temu, krolewicz napisał:

To nie jest Chińczyk, ja myślałem o modelu w klasie ab 

Ukryta Zawartość

On ma chyba za malo wacików.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, krolewicz napisał:
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Rozwiń  

Jest 

Pokazesz zdjecie srodka i wskażesz gdzie sa te lampy mocy?

Bo ja tu duzo tranzystorów widzę:

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.7e2930a36c511e20932fddea7294f91f.jpeg

🙂

Tu masz ipisane jak jest zrobinoy: 

Ukryta Zawartość

Cytuje: Ta potężna hybryda łączyła 2 x ECC88/6922 klasy A w pełni zbalansowany stopień przedwzmacniacza z 110/220 W na kanał w stopniu wyjściowym 8/4Ω klasy AB Mosfet bez sprzężenia zwrotnego. stopień przedwzmacniacza jest lampowy, wyjścia tranzystorowe są nieodwracające.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• stench zmienił(a) tytuł na Jaki wzmacniacz zintegrowany do Sonus Faber Cremona Auditor
5 godzin temu, lamario napisał:

Do tych sonusów zdecydowanie Pass.

Ja wybrałem Bowersy bo Sonusów nawet monobloki Passa do końca nie ożywiły. Dźwięk był fajny w spokojniejszych nagraniach, ale zabrakło właśnie wspomnianej holografii znanej z Bowersów- podobne efekty rysowania prawdziwej wielkości muzyków czy instrumentów pomiędzy kolumnami można usłyszeć na bardzo drogich sprzętach kosztujących miliony. Natomiast tzw. znikanie kolumn to co innego co można osiągnąć na tanim sprzęcie- wąskie kolumny, monitory itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi