Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany tani wzmacniacz w klasie D, który się nie grzeje.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Moze nagrac/pomierzyc w jakis posob tego DACa teraz i po wygrzaniu a nastepnie porownac wyniki.

Jestem za... I żeby każdy sprawdził, czy jego sprzęt trzyma parametry. Nie pamiętam, żeby w dziale hiend ktoś poruszał kwestię rozstrojenie urządzenia po paru latach i które marki szczególnie trzeba sprawdzać.

Oczywiście w klubie marki Sansui wiedzą o tym i rozróżniają sprzęt ustawiony i ma to wpływ na brzmienie.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

No ciekawe. Z papierow wynika ze to ideal.

Parę "idealnych" sprzętów miałem bo sugerowałem się testami na ASR kiedyś... problem w tym że to nie zawsze gra tak dobrze jak się mierzy. Kii three mają metalową kopułkę na wysokich - osobiście nie przepadam (nie trawię to za dużo powiedziane - może być że dobra implementacja ratuje trochę charakter). Co do ich równego przenoszenia pasma - słuchałem monitory studyjne które były jak najrówniejsze z założenia i niektóre mi się podobały - Adamy, KRK, Yamahy, ale np. dźwięku Genelec nie wyobrażam sobie słuchać w domu... piachu było jak na plaży. Więc pomiary dużo nam nie powiedzą... za 40k można już coś dobrze grającego złożyć moim zdaniem.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@marcinmarcin

Pomiary dają informację razem z praktyką słuchania. Taki przykład wzmacniacza słuchawkowego bez sprzężenia nfb z takimi przeciętnymi thd i dominującą h2. Brzmienie z lodem i fajnym brzmieniem trąbek z efektem grania w ucho, ale dźwięk męczy. Ten sam z nfb, thd prawie niewidoczne, dźwięk ocieplony, przyjemny i wtedy wykryłem brak lodu...oczywiście klasa a. 

Wnioski z pomiarów - taki poziom thd jest słyszalny i tak odbierany w tym przypadku wzmacniacza, na tych słuchawkach i tym źródle. I można się pomądrzyć, ale bez porównania uchem nie wiedziałbym, co zrobić z pomiarami.

W dniu 15.04.2025 o 10:15, il Dottore napisał:

Tak, stąd wnioski. Nigdy koło "żywego" Fosi nawet nie stałem.

Czy moje wnioski są fałszywe? Czy Fosi gra lepiej, niż Supernait 3? Tak twierdził autor filmiku. Ja tego nie potwierdzam.

Naim miał lepszą barwę i nasycenie, ale różnice na jego korzyść były śladowe.

Różnica w cenie urządzeń każe się jednak mocno zastanowić nad wyborem. Pamiętajmy też, że Klasa D jest w zasadzie na początku swojej drogi rozwojowej. Klasa AB zaś... czy po kilkudziesięciu latach rozwoju coś tam jeszcze zostało do wymyślenia?

Ponawiam pytanie, bo DAC już w Paryżu: czy Fosi ZA3 grający z potencjometrem na zero będzie się grzał czy pozostanie zimny?

Właśnie dlatego przestałem oglądać filmy testy i różne opisy urządzeń na YouTube. 

Zauważyłem że teraz autor to powie wszystko byle mieć jak najwięcej wejść. Niektórzy są na tyle sprytni że właśnie zaczepiają takie tematy bardzo kontrowersyjne i dzięki temu mają więcej wejść a co za tym idzie więcej hajsu 

W dniu 17.04.2025 o 22:01, marcinmarcin napisał:

Parę "idealnych" sprzętów miałem bo sugerowałem się testami na ASR kiedyś... problem w tym że to nie zawsze gra tak dobrze jak się mierzy. Kii three mają metalową kopułkę na wysokich - osobiście nie przepadam (nie trawię to za dużo powiedziane - może być że dobra implementacja ratuje trochę charakter). Co do ich równego przenoszenia pasma - słuchałem monitory studyjne które były jak najrówniejsze z założenia i niektóre mi się podobały - Adamy, KRK, Yamahy, ale np. dźwięku Genelec nie wyobrażam sobie słuchać w domu... piachu było jak na plaży. Więc pomiary dużo nam nie powiedzą... za 40k można już coś dobrze grającego złożyć moim zdaniem.

Idealnie w punkt 

W dniu 17.04.2025 o 19:47, BlueDot napisał:

Moze nagrac/pomierzyc w jakis posob tego DACa teraz i po wygrzaniu a nastepnie porownac wyniki.

W miarę wygrzewania będę nagrywał tę samą piosenkę co 100 godzin. Niestety - nie ma to sensu. Jeśli wierzyć userom z Head-Fi przez pierwsze 600 godzin jest totalna huśtawka. Jednego dnia zamuł i ulepek, zero detalu, wszystko w słodkim sosie, innego dnia R2R gra jak stereotypowa delta-sigma: ostro, nieprzyjemnie, cyfrowo...  masz digital glare na wokalu, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolejny dzień - znów zmiana.  Mogę to tylko potwierdzić. Jest źle na przemian z bardzo źle. Wierz mi: przeżywam trudny okres teraz.

Ale jeśli ufać posiadaczom tego klocka, to tak niestety jest. Trzeba zacisnąć zęby i grzać, grzać.... 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wszystko się zgadza, ale niepokoi mnie ustawienie sprzętu...czy ktoś Tobie ustawiał ten sprzęt.

Jedna piosenka to ryzyko, może lepiej jakaś bardzo droga składanka? 

Aaaa... złe przeczytałem, będziesz nagrywał piosenkę!...też spróbuję tej metody, chociaż nie ma sensu.

8 minut temu, J.Jerry napisał:

Jedna piosenka to ryzyko, może lepiej jakaś bardzo droga składanka? 

Mam playlistę 600 godzin do wygrzewania. Totalna sieczka, każdy gatunek. 🙂 

8 minut temu, J.Jerry napisał:

spróbuję tej metody, chociaż nie ma sensu.

Moim zdaniem ma, gdyż pamięć jest zawodna.

Ale ta metoda w przypadku tego akurat przetwornika nie sprawdza się. Gdyż mamy do czynienia z huśtawką: od zamułu po stereotypowe delta sigma. Nazajutrz znowu zamuł... i tak w kółko. To nie jest stały proces w jednym kierunku ze stopniową poprawą. Nic z tych rzeczy. To jest rollercoaster. Ale bywa, że czasem DAC zachwyci. Ale tylko na moment. Bestia ma potencjał, tylko na razie dobrze go ukrywa. 🙂

Najlepiej nie słuchać tego przetwornika w trakcie wygrzewania bo szkoda czasu i nerwów. Ale nie mogę się powstrzymać.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Muszę jednak podrazyc kwestię ustawienia, czy przetwornik stoi tam gdzie będzie dobrze się wygrzewał?

Co do metody, to ja zastosuje, bo ma sens.

Piszesz że delta sigma się ulepszy... muszę cię zmartwić, czeka cię wymiana sprzętu na jakiś dobrej klasy Nos Dac. Do tego czasu wstrzymaj się z kabelkami.

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

muszę cię zmartwić, czeka cię wymiana sprzętu na jakiś dobrej klasy Nos Dac.

Ależ to jest dobrej klasy NOS DAC. Tylko musi trochę pograć, żeby ujawnić swój talent. Póki co - jest dno i pół metra mułu.

Ale jestem dobrej myśli! 😄 

15 godzin temu, il Dottore napisał:

kolejny dzień - znów zmiana.  Mogę to tylko potwierdzić. Jest źle na przemian z bardzo źle. Wierz mi: przeżywam trudny okres teraz.

Trudne jest życie z audifilską wyobraźnią. Tu wyrazy ubolewania. 😁

10 minut temu, iro III napisał:

Trudne jest życie z audifilską wyobraźnią. Tu wyrazy ubolewania. 😁

No tak. Najlepiej pomierzyć - wówczas wszystko jest jasne.

Tylko w tym układzie najlepiej kupić sobie chiński DAC delta/sigma za 150€, który mierzy się jak złoto.

Co z tego, że nie gra?

Edytowane przez il Dottore

W dniu 24.04.2025 o 18:53, il Dottore napisał:

Póki co - jest dno i pół metra mułu.

Można to przyśpieszyć za pomocą:

IsoTek - Full System Enhancer & Rejuvenation

Tellurium Q System Disc

Tara Labs Cascade Noise Burn In Sound

😉

3 minuty temu, Genezyp napisał:

Tellurium Q System Disc

😉

Mam randomową playlistę 600 godzin, każdy gatunek. I walczę! 🙂

19 minut temu, Genezyp napisał:

Tellurium Q System Disc

😉

Ja już od dawna pierwszą i trzecią pozycję zapuszczam tak co półtora miesiąca ale tylko raz mz. bo więcej razy wymaga ustabilizowania systemu ponad dobę a dzień bez muzyki...

Jaką kolejność proponujesz? Co na początek a co na koniec, jakie czasy?

Co takiego dobrego robi Tellurium Q System Disc i w którym miejscu?

17 minut temu, Genezyp napisał:

Ja zapętlam IsoTeka, lepiej i szybciej to robi🙂

Pisz którego bo Demag rozwala system na parę dni 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

28 minut temu, ASURA napisał:

Jaką kolejność proponujesz? Co na początek a co na koniec, jakie czasy?

IsoTek (pcm 16/44) nr 2 (ok.30min. pełny program), nr 3 (5min. szybka rozgrzewka) 

Tellurium (pcm 24/96) nr 2 (ok. 1h, pełne pasmo), nr 3 (szybka rozgrzewka)

Tara Labs (16/44) to 1 długi plik ponad 1h, głównie biały i różowy szum z dodatkami częstotliwości.

IsoTeka i Tellurium spokojnie można zapuścić głośniej, z Tarą należy być ostrożnym (nieprzyjemne dźwięki).

Kolejność zapuszczania dowolna😉

Edytowane przez Genezyp
2 minuty temu, Genezyp napisał:

IsoTeka i Tellurium spokojnie można zapuścić głośniej, z Tarą należy być ostrożnym (nieprzyjemne dźwięki).

Wszystko zależy od klasy DAC-a i kolumn no i czy kable Tary są w torze 🤫

9 minut temu, ASURA napisał:

Wszystko zależy od klasy DAC-a i kolumn no i czy kable Tary są w torze 🤫

Oczywiście i Hq Player ustawiony z filtrem nieapodyzacyjnym.

6 minut temu, Genezyp napisał:

Oczywiście i Hq Player ustawiony z filtrem nieapodyzacyjnym.

W Esotericu tylko niższa linia Teac jest kompatybilna częściowo za tym wszystko jeszcze przed HQ P

Klasy D nie lubię, nie przepadam, słabo to gra. Dobrym rozwiązaniem jest  HK Citation Amp, ale ten akurat się grzeje 😄

W ten sposób w dwóch zdaniach udowodniłem, że nie warto! 😉 

Jakbym miał brać klasę D to poszedłbym w NAD C389 lub C399.

5 godzin temu, kielback-gufum8848 napisał:

Dobrym rozwiązaniem jest  HK Citation Amp

Identyczną budowę ma SABAJ A30A a się nie grzeje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio widzę, że śmigają u ciebie w domu membrany Fyne Audio F500SP. Jak je oceniasz? Słyszałem że mają sporo basu i mało rozdzielczą górę. Ogólnie bardzo mi się podobają. Choć koledzy polecają bardziej KEF Q Concerto Meta i R3 Meta.

3 minuty temu, kielback-gufum8848 napisał:

@Piopio widzę, że śmigają u ciebie w domu membrany Fyne Audio F500SP. Jak je oceniasz? Słyszałem że mają sporo basu i mało rozdzielczą górę. Ogólnie bardzo mi się podobają. Choć koledzy polecają bardziej KEF Q Concerto Meta i R3 Meta.

Mają więcej góry (więcej słychać) niż KEF LS50 Meta 😉 Basu sporo ? Jakieś żarty 😉 KEF R3 META będą mieć dużo więcej basu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piszę co wyczytałem. Jak je ogólnie oceniasz, jesteś zadowolony, warto za 6 tysi? Słuchałeś też KEFów? 6 tysiaczków to już spora dla mnie kasa i zastanawiam się czy nie ma czegoś lepszego za podobny "piniondz".

7 minut temu, kielback-gufum8848 napisał:

Piszę co wyczytałem. Jak je ogólnie oceniasz, jesteś zadowolony, warto za 6 tysi? Słuchałeś też KEFów? 6 tysiaczków to już spora dla mnie kasa i zastanawiam się czy nie ma czegoś lepszego za podobny "piniondz".

Jeśli chcesz nowe to trudno kupić za 6K coś lepszego. Jeśli używki to wolałbym KEF R3 META lub ELAC BS403 VELA. 

14 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli chcesz nowe to trudno kupić za 6K coś lepszego

Gdybym miał ok 6 kafli do wydania na głośniki, to bym zrobił tak:

1/ 

Ukryta Zawartość

+

2/ 

Ukryta Zawartość

Wątpię czy w tych pieniądzach można mieć lepszy dźwięk i pokrycie pasma od 23Hz(!!!).

W bonusie kozacki sub do KD! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

22 minuty temu, il Dottore napisał:

Wątpię czy w tych pieniądzach można mieć lepszy dźwięk i pokrycie pasma od 23Hz(!!!).

Tak, też wolałbym taki zestaw 😉 

Teraz, Piopio napisał:

Tak, też wolałbym taki zestaw 😉 

No taka sama kasa w sumie. Parę stówek może różnicy.

2 godziny temu, kielback-gufum8848 napisał:

Sorry, ale to co poleca Piopio bardziej mi odpowiada, nie lubię chińskich firm.

A ja uwielbiam chińskie firmy! Tam teraz bije inżynierskie serce świata!

• Pokaż nowe odpowiedzi