Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ile wg was warto dać za zadbany JVC x35 albo X500R ? Czy to jest jakość mniej więcej X7900 pod względem czerni, tylko bez natywnego 4k ?   

6 minut temu, don111 napisał:

A ile wg was warto dać za zadbany JVC x35 albo X500R ? Czy to jest jakość mniej więcej X7900 pod względem czerni, tylko bez natywnego 4k ?   

Ty tak serio? To są starocie! Za darmo bym ja ich nie chciał!!!

Możesz nie chcieć, jak lubisz wydawać 5 cyfrowe kwoty na projektor to spoko, to pierwszy projektor na początek i chyba zdecydowanie lepszy taki na początek niż nowe gówno chińskie za 1-2 tys. Na początek nie chcę dużo inwestować aby przekonać się czy w ogóle projektory mi podpasują. Z tego co słyszałem to te nowsze JVC 4k nie miały wcale lepszego kontrastu od ostatnich JVC full hd, więc tu wydaje mi się byłaby dobra okazja na zakup. W końcu ktoś taki projektor kupił kiedyś za 10-15 tys. i nie miał jedynie 4k ani hdr... Bez tego nie jest nagle szmelcem, full hd może być, bardziej mi zależy na jak najlepszej czerni, jestem starym "plazmowcem" ;) 

43 minuty temu, don111 napisał:

X35 to jest najnizszy z tej serii ale i tak da lepszy obraz niz te chinczyki z AliExpress.

Btw, x7900 nie ma natywnego 4K tylko e-shift symulujący 4k z paneli 1080p 🙂

Jak na pierwszy projektor jesli zadbany to moze być ale pamiętaj ze te projektory nie są zbyt jasne i wymagają "jaskini" aby pokazac na co je stać 🙂

No i przy takim proju jestes niejako skazany na oglądanie materiału sdr, no chyba, ze oglądasz z kompa i skorzystasz z madvr.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

X500 też ma 4k E-Shift, ale nie wiem co to oznacza 🙂

SDR = 1080P / 720p lub wystarczy ustawić wyjścia na 1080p w odtwarzaczu aby nie było 4k / HDR, bo chyba streamingi mają hdr wyłącznie w 4k.  Nie widzę tu problemu. Filmy i tak zawsze w jaskini oglądam, to też nie jest problem. Większy problem będzie z przystosowaniem pomieszczenia, np te panele welurowe dookoła ekranu, no i sam ekran jeszcze, czy na stałe np zakrywany zasłonami, czy rozwijany elektrycznie. Opcji dużo, wszystkie kłopotliwe. To nie telewizor.

Co do ekranu to ciekawi mnie czy faktycznie są takie drastyczne różnice w jakości obrazu jak w cenie, przy zapewnieniu najlepszych warunków jaskiniowych. Są ekrany od 100zł do 500zł a są za 1000-1500 aż do 5 tys. Na Allegro jest za 99zł ekran co ma 5/5 gwiazdek i same pozytywy, domyślam się że wszyscy posiadacze chińskich zabawek za 200zł zadowoleni,  czy takie coś potrafiłoby zepsuć obraz z JVC? Nie mówię że chcę to kupić, tylko ciekawi mnie czy ekrany o tych samych parametrach/kolorze/współczynniku odbicia aż tal wpływają na końcowy efekt.

Godzinę temu, don111 napisał:

Możesz nie chcieć, jak lubisz wydawać 5 cyfrowe kwoty na projektor to spoko, to pierwszy projektor na początek i chyba zdecydowanie lepszy taki na początek niż nowe gówno chińskie za 1-2 tys

Moim pierwszym PJ był RS1000 a drugim RS2000 i nie zamierzam zniżać się do poziomu tych staroci! 

Jesli chcesz zacząć zabawę z projektorem to wystarczy na początek biała sciana na projekcję i najlepiej ciemne sciany boczne/sufit/ podłoga.

Pisząc "jaskinia" nie chodziło mi tylko o to zeby w pomieszczeniu było ciemno. Chodzi o to zeby samo pomieszczenie jak najmniej odbijało swiatło z powrotem na ekran.

Kupowanie ekranu za 2 tysiące do projektora za np 3 tysiące jest moim zdaniem zbędnym wydatkiem, a ekran za 200 zł nic nie poprawi względem białej sciany tylko popsuje.. 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

12 minut temu, don111 napisał:

X500 też ma 4k E-Shift, ale nie wiem co to oznacza 🙂

Juz Ci wytłumaczyłem co to oznacza 

34 minuty temu, brewka87 napisał:

e-shift symulujący 4k z paneli 1080p 🙂

Markowe ekrany,  Adeo, Kauber czy elitescreens do 250 cm szerokości można kupić z drugiej reki za małe pieniądze. Jest tego trochę na aukcjach. Nie ryzykowałbym testowania projekcji na ścianie bo szybciej się zniechęcisz niż zakochasz.

"Juz Ci wytłumaczyłem co to oznacza"

Ok, zasugerowałem się nazwą ("przesunięcie") 🙂

Czyli taki upscaler, coś jak dvd z hdmi robiło do 720p/1080i (w Samsungu zerowy efekt). Daje to cokolwiek w JVC czy bardziej bajer marketingowy i lepiej na oryginalnym full hd ? 

1 godzinę temu, Pan Nikt napisał:

Moim pierwszym PJ był RS1000 a drugim RS2000 i nie zamierzam zniżać się do poziomu tych staroci! 

Stare ale jare, wg danych z lepszą czernią. Wystarczająco dobre żeby je rozważyć za ułamek ceny. Na 1080p pewnie nie odbiegają w niczym. 

RS1000 ma native contrast 40k : 1   1800 ansi lm

X35 50k :1  1200 ansi lm

x500R 60k :1   1200 ansi lm

X7900 130k 🔟 1900 ansi lm

Rs2000  80k:1 1900 ansi lm

10 minut temu, DrWredman napisał:

Markowe ekrany,  Adeo, Kauber czy elitescreens do 250 cm szerokości można kupić z drugiej reki za małe pieniądze

Tak, goła ściana odpada u mnie. Używka markowa ze średniej półki chyba będzie najlepszym rozwiązaniem. 

Edytowane przez don111
5 godzin temu, DrWredman napisał:

Nie ryzykowałbym testowania projekcji na ścianie bo szybciej się zniechęcisz niż zakochasz

Nie demonizujmy białej sciany. Podstawa to ciemne sciany boczne oraz sufit. Wyświetlanie obrazu na jakimś tanim zwichrowanym/pofałdowanym ekranie zwijanym przyniesie zapewne więcej złego niz korzysci względem gładkiej sciany.

No chyba ze mowimy o ekranie ramowym z napiętą jak struna powierzchnią. Tylko znowu tu jest problem ze przy ekranie dedykjwanym trzeba znac docelowy rozmiar obrazu, a osoba początkująca zazwyczaj jeszcze tego nie wie.

5 godzin temu, don111 napisał:

Tak, goła ściana odpada u mnie. Używka markowa ze średniej półki chyba będzie najlepszym rozwiązaniem. 

Tylko nie idz w tanie zwijane ekrany. Strasznie się to fałduje podczas eksploatacji. 

11 godzin temu, don111 napisał:

SDR = 1080P / 720p lub wystarczy ustawić wyjścia na 1080p w odtwarzaczu aby nie było 4k / HDR, bo chyba streamingi mają hdr wyłącznie w 4k. 

No i jak tak zrobisz to jesteś skazany na tone mapping odtwarzacza, które są z reguły dupne więc zamiast oglądać będziesz kombinować bo obraz ciemny bo sraki itd... ale z drugiej strony coś trzeba robić co nie 🙂 ...

Co do plików i streamingu najlepiej radzi sobie apple tv 4k, tone maping z DV i HDR do SDR jest bardzo dobry.

@don111 chciałem Ci wysłać PM ale komunikat że się nie da. Może skrzynka pełna? Mam do sprzedania ekran ramowy czarny aksamit ramka 100" matt White HD gain 1.0 da się wysłać, sprzedam za kilka stówek 

Edytowane przez Fanek
3 godziny temu, brewka87 napisał:

Tylko nie idz w tanie zwijane ekrany. Strasznie się to fałduje podczas eksploatacji. 

Dlatego pisałem o ekranach markowych. Sam kupiłem pierwszy ekran zwijany elektrycznie Elite Screens za 500 zł. 240 cm szerokości bez napinaczy i działa do dziś. Ważne aby materiał ekranu był gruby i sprawiał wrażenie ciężkiego wtedy nic nie będzie się falować. Oczywiście ekrany z napinaczami będą lepsze ale to już większy koszt.

Ja zaczynałem od pożyczonego ekranu 4x3 na stojaku i projektora za 300 zł i już wiedziałem, że będzie mnie to kręcić.

Jeśli na aukcji widać, że ekran ma fale - omijać szerokim łukiem 😉

W dniu 23.04.2025 o 22:15, brewka87 napisał:

Kupowanie ekranu za 2 tysiące do projektora za np 3 tysiące jest moim zdaniem zbędnym wydatkiem, a ekran za 200 zł nic nie poprawi względem białej sciany tylko popsuje.. 😉

Ja miałem proj za 2 tysie ekran za ponad 3 i było git 😅

W dniu 23.04.2025 o 22:04, don111 napisał:

SDR = 1080P / 720p lub wystarczy ustawić wyjścia na 1080p w odtwarzaczu aby nie było 4k / HDR, bo chyba streamingi mają hdr wyłącznie w 4k.  Nie widzę tu problemu

Chyba tylko nteflix ma dużo materiałów HDR (wyglądających jak SDR), ale tam bez problemu HDR wyłączasz w samej aplikacji.

Materiał 1080p @ 4k na tych projektorach wygląda bardzo dobrze, więc nie rezygnowałbym z e-shift'a

23 godziny temu, don111 napisał:

Sugeruj się realnymi pomiarami nie papierem, miałem projektor 2100 lm i nie był tak jasny jak x7900 w eco...

Po za tym ten sprzęt to też bardziej zrównoważony obraz, równiej wyświetlony. 

Edytowane przez fetek
Przecież WAS! Koledzy Niemcy nie interesują... Przestałem już tutaj cokolwiek z Niemiec wrzucać
No ale jak coś piszesz, to poprzyj to faktami,. bo inaczej to mogę ci powiedzieć, że fantazja cię ponosi.
W dniu 23.04.2025 o 22:15, Pan Nikt napisał:

RS1000 nie powinien sie nazywać JVC. RS2000 wcale nie był lepszy. Dopiero RC3000 jest prawdziwym projektorem.

Dlatego RS520 czy RS540 cieszą się takim powodzeniem.

Wystarczy porównać parametr kontrastu.

RS2000: kontrast natywny 80.000:1 (a RS2100 nawet 40.000:1) - ŻAŁOŚĆ !!!

RS520, RS540: kontrast natywny 130.000:1

RS640: kontrast natywny 160.000:1

Pomiędzy 80.000:1 i 130.000:1 jest przepaść i to widać na ekranie. Jesli ktoś twierdzi inaczej to jest breszczaty na jedno oko 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 24.04.2025 o 09:24, Fanek napisał:

@don111 chciałem Ci wysłać PM ale komunikat że się nie da. Może skrzynka pełna? Mam do sprzedania ekran ramowy czarny aksamit ramka 100" matt White HD gain 1.0 da się wysłać, sprzedam za kilka stówek 

Dzięki za ofertę ale na razie jeszcze nie jestem na etapie zakupów, muszę zaadoptować pomieszczenie i pomyśleć w ogóle w jakim kierunku pójść z tymi projektorami.

18 minut temu, pmcomp napisał:

Pomiędzy 80.000:1 i 130.000:1 jest przepaść i to widać na ekranie. Jesli ktoś twierdzi inaczej to jest breszczaty na jedno oko 😉 .

To jeszcze zależy jak ten kontrast jest mierzony. Bo może być np czerń 0,005cm/m2 i jasność 100cd/m2 a może być 0,05 i jasność 1500cd/m2 ;)  Ten pierwszy ma 20k :1 a ten drugi 30k :1 ale czerń jak stary LCD ;)

58 minut temu, don111 napisał:

To jeszcze zależy jak ten kontrast jest mierzony. Bo może być np czerń 0,005cm/m2 i jasność 100cd/m2 a może być 0,05 i jasność 1500cd/m2 ;)  Ten pierwszy ma 20k :1 a ten drugi 30k :1 ale czerń jak stary LCD ;)

Kontrast to stosunek jasnego do czarnego 😜

Projektor z lepszym kontrastem moze miec np 5x jaśniejszą czerń ale z  drugiej strony 15x jaśniejszą biel - to wlasnie jest lepszy kontrast, nawet jesli czerń jest jaśniejsza.

1 godzinę temu, don111 napisał:

Dzięki za ofertę ale na razie jeszcze nie jestem na etapie zakupów, muszę zaadoptować pomieszczenie i pomyśleć w ogóle w jakim kierunku pójść z tymi projektorami.

To jeszcze zależy jak ten kontrast jest mierzony. 😉

Chyba zaadaptować 😉 .

Tak samo. To jest kontrast natywny. Poczytaj.

30 minut temu, brewka87 napisał:

Raczej stosunek pomiędzy najjaśniejszymi i najciemniejszymi elementami wyświetlanego w tym samym czasie obrazu.

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, brewka87 napisał:
Godzinę temu, don111 napisał:

Projektor z lepszym kontrastem moze miec np 5x jaśniejszą czerń ale z  drugiej strony 15x jaśniejszą biel - to wlasnie jest lepszy kontrast, nawet jesli czerń jest jaśniejsza.

No zgadza się, tak jest, ale mnie takie suche dane nt kontrastu nie interesują, bo nie swiadczą o głębi czerni. Dla mnie liczy się dolna wartość czerni, jaką jest w stanie wyświetlić a tego nie da się odczytać z wartości samego kontrastu. Nie interesuje mnie górna rekordowa wartość bieli. Jak nie świecimy na max. i nie kalbrujemy do maksymalnej jasności to wynik może się odwrócić. Chyba że to jest LCD, tam czerń jest zależna od podświetlenia.

17 minut temu, pmcomp napisał:

Tak samo. To jest kontrast natywny. Poczytaj.

Dzięki, poczytam........ Nie no żartuję. Jestem starym "plazmowcem", więc sam rozumiesz, chyba nic mi nie trzeba tłumaczyć w zakresie kontrastu.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

RS1000 nie powinien sie nazywać JVC. RS2000 wcale nie był lepszy. Dopiero RC3000 jest prawdziwym projektorem.

Dlatego RS520 czy RS540 cieszą się takim powodzeniem.

Wystarczy porównać parametr kontrastu.

RS2000: kontrast natywny 80.000:1 (a RS2100 nawet 40.000:1) - ŻAŁOŚĆ !!!

RS520, RS540: kontrast natywny 130.000:1

RS640: kontrast natywny 160.000:1

W dniu 24.04.2025 o 00:08, don111 napisał:

Te stare projektory miały 1200 ani lm vs 1900 ansi lm nowe. Więc +60% kontrastu to sam przyrost jasności. Oprócz kontrastu powinno być określone jaką najniższą czerń są w stanie wyświetlić. Wtedy byłoby wszystko ładnie na tacy podane jakie są możliwości danego modelu.

42 minuty temu, don111 napisał:
W dniu 24.04.2025 o 00:08, don111 napisał:

Te stare projektory miały 1200 ani lm vs 1900 ansi lm nowe. Więc +60% kontrastu to sam przyrost jasności. Oprócz kontrastu powinno być określone jaką najniższą czerń są w stanie wyświetlić. Wtedy byłoby wszystko ładnie na tacy podane jakie są możliwości danego modelu.

Skąd ty bierzesz te dane?

Sam napisałeś żs X7900, RS520 RS540 ma jasnośc 1900lm i kontrast 130.000:1. To też stare projektory. Ale jare. Bardziej jare niż RS1000 czy RS2000 czy inne z tych serii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak więc RS1000 i RS2000 mogą się schować.

Widzisz różnice? Jak nie to postaw oba obok siebie, włącz, puśc materiał i porównaj.

Za dobry nowy projektor JVC trzeba teraz wydac 80 tys PLN. To jest RS3000. Jego nowszy brat RS3100 kosztuje 60 tys PLN i ... jest jasniejszy ale z gorszym kontrastem ... 80.000:1. przypominam ... RS 520/RS540 mają 130.000:1. Popatrzcie na ich ceny i cene RS3100. Masakra

To jest chore.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, fetek napisał:

To mówisz nie sprzedawać swojego 😎

Nie wiem co masz.

Jesli masz np. RS540 to dostaniesz za niego pewnie jakieś 15 tys. Kto ci broni dopłacić 40 tys do RS3100 ??? Kto bogatemu zabroni ??? Chcesz kupić gorsze RS1xxx czy RS2xxx ... twój wybór. Każdy swój rozum ma.

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Skąd ty bierzesz te dane?

Sam napisałeś żs X7900, RS520 RS540 ma jasnośc 1900lm i kontrast 130.000:1. To też stare projektory. Ale jare. Bardziej jare niż RS1000 czy RS2000 czy inne z tych serii.

Ukryta Zawartość

Tak więc RS1000 i RS2000 mogą się schować.

Widzisz różnice? Jak nie to postaw oba obok siebie, włącz, puśc materiał i porównaj.

Dane ze strony JVC były. Ja planuję kupić jakąś tanią używkę na początek z tych starszych właśnie, opinie czytałem że mają lepszą głębię czerni od nowszych jasniejszych. 

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie wiem co masz.

Jesli masz np. RS540 to dostaniesz za niego pewnie jakieś 15 tys. Kto ci broni dopłacić 40 tys do RS3100 ??? Kto bogatemu zabroni ??? Chcesz kupić gorsze RS1xxx czy RS2xxx ... twój wybór. Każdy swój rozum ma.

7900, na papierze RS3100 ma gorszy kontrast od RS2200.

Nie wiem czy jest sens zmieniać, ostanie lata w kinie to totalna bryndza, nie ma czego oglądać.

39 minut temu, don111 napisał:

Dane ze strony JVC były. Ja planuję kupić jakąś tanią używkę na początek z tych starszych właśnie, opinie czytałem że mają lepszą głębię czerni od nowszych jasniejszych. 

bo to prawda.

2 godziny temu, don111 napisał:

Pierwszy, który "się nadaje" to RS520. I modele późniejsze.

Chyba, że chcesz projektor fullHD to wtedy X7, X9, X70, X90.

Ja na RS520 przesiadłem się z X7 albo z X70 ... nie pamiętam. Obraz w 4K z HDR i szeroka paleta robi róznicę.

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Pierwszy, który "się nadaje" to RS520. I modele późniejsze.

Chyba, że chcesz projektor fullHD to wtedy X7, X9, X70, X90.

Ja na RS520 przesiadłem się z X7 albo z X70 ... nie pamiętam. Obraz w 4K z HDR i szeroka paleta robi róznicę.

A RS500 czyli x7000 nie wiesz może jak on traktuje HDR ? Czy przełącza się automatycznie gdy wykryje metadane HDR ? Bo tam chyba nie ma w zakładce picture opcji HDR ?

• Pokaż nowe odpowiedzi