Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon i drobne ulepszenia do istniejącego zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono, dawno mnie tu nie było. 😵‍💫 

Po kilkudziesięciu latach postanowiłem  zakupić po raz kolejny gramofon. Mój obecny system to (co najważniejsze) wzmak Cambridge Audio A500 i głośniki B&W 603 S2.Od razu mówię nie mam zamiaru go zmieniać. Poza tym CD6 Cambridge Audio oraz magnetofon i tuner Technicsa. CD z wzmacniaczem połączony jest kablem Audiograde chyba model Clearly z korektorami fazy. Jak dla mnie wysokie tony są.... za bardzo męczące. 

Do sedna. Gramofon który być może kupię to Technics SL1500c jaki interkonekt ociepli brzmienie, Qued, Chord? Ma sens wymienić mój stary Audiograde? 

Edytowane przez arczimi

Jest taki użytkownik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który rezystorkiem złagodził brzmienie B&W. Operacja dużo tańsza i dającą efekt w przeciwieństwie do żonglerki kablami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok, napisałem PW.  A tak z innej beczki może ktoś polecić gramofon prócz wymienionego (tańsze też mile widziane) który dobrze zagra z tym zestawem? Raczej nie chcę się pchać w gramofony z epoki chyba, że ktoś da mi tak gwarancji. 😉

Ja miałem monitory 606, a 603 to podłogówki, więc chyba nie zadziała. W Monitorach górne terminale napędzają sam tweeter, a w podłogowych prawdopodobnie tweeter i midwoofer.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240420-094935.thumb.png.43637320954684008ea4bc0793f42c2e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja z pewnością niczego bym nie lutował w poczciwych Bowersach.

Wypożycz  nawet tańszego Thorensa ale za to z wkładką MC np. AudioTechnica będzie kosztowało około 3kzl. 

Dźwięk jak zagra ładnie z lepszych płyt poprawisz jeszcze Audioquestem Phono nawet tym najtańszym bez DBSu chyba poniżej 1kzł. 

Ludzie często krytykują tanie Bowersy 6XX czy Monitor Audio Silver bo reszta toru kuleje. Jak dasz swojego zestawu dobry gramofon z systemem MC powinno fajnie zagrać. 

Jeszcze raz- lepiej tańszy gramofon z dobrą MC niż lepszy gramofon z tanią wkładką.

Gramofon jeśli uznamy go za lepsze źródło od CD powinien jeszcze bardziej podkreślać

niedostatki toru, a jeśli z CD'ka już jest kiepsko ...

Mam zwykły manual z niemal podstawową wkładką AT i w wypadku niezbyt wygórowanych

oczekiwań powinien też wystarczyć - AT lpw40wn.

Wkładkę można upgradować i do Shibaty.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czyli uważasz, że te wszystkie rzekome rozwiązania i nowinki w  drogich gramofony to w rzeczywistości Placebo? Wiem, że wkładka z igłą to podstawa. 

12 godzin temu, audioburak napisał:

Gramofon jeśli uznamy go za lepsze źródło od CD powinien jeszcze bardziej podkreślać

niedostatki toru, a jeśli z CD'ka już jest kiepsko ...

Mam zwykły manual z niemal podstawową wkładką AT i w wypadku niezbyt wygórowanych

oczekiwań powinien też wystarczyć - AT lpw40wn.

Wkładkę można upgradować i do Shibaty.

CD potrafi rozwalić nawet zestaw za setki kzł.

Właśnie dlatego ludzie weacają do winyla. Kolumny które z cyfrą walą ostrą górą potrafią się odpłacić ilością góry z winyla, ale tej słodkiej i analogowej- przy dobrej wkładce MC.

W drugą stronę ludzie mają droższe kolumny i szukają pomocy żeby "otworzyć" dźwięk zbytnio zaciemniony. Dlatego tak niby wada serii 6XX Bowersa polegająca na mocnych wysokich może okazać się zaletą w połączeniu z dobrym winylem.

Czyli im bardziej matowy - bez góry pasma ( chyba gorszy ) dźwięk z patefonu, tym lepiej ...

i tego bym się trzymał 😉 

Ciekawe, że ludzie kupują ML czy Shibatę ... chyba do zestawu tylko z Atollem i M2 Tannoya ...

Jest taki stary kawał o ruskich uczonych i eksperymencie z muchą:

Po urwaniu skrzydeł na hasło "idi" poszła, podobnie jak po urwaniu połowy odnóży ..

Ale jak wyrwali drugą połowę na hasło nie zareagowała. Wniosek eksperymentu:

Po pozbawieniu muchy skrzydeł i odnóży mucha straciła słuch ...

Przecież i z dobrym patefonem ( jw ) nadal będzie kiepsko zarówno z CD, jak ew. streamera ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

Czyli im bardziej matowy - bez góry pasma ( chyba gorszy ) dźwięk z patefonu, tym lepiej ...

i tego bym się trzymał 😉 

Ciekawe, że ludzie kupują ML czy Shibatę ... chyba do zestawu tylko z Atollem i M2 Tannoya ...

Jest taki stary kawał o ruskich uczonych i eksperymencie z muchą:

Po urwaniu skrzydeł na hasło "idi" poszła, podobnie jak po urwaniu połowy odnóży ..

Ale jak wyrwali drugą połowę na hasło nie zareagowała. Wniosek eksperymentu:

Po pozbawieniu muchy skrzydeł i odnóży mucha straciła słuch ...

Przecież i z dobrym patefonem ( jw ) nadal będzie kiepsko zarówno z CD, jak ew. streamera ...

Chłopie czytaj że zrozumieniem...

Napisałem wyraźnie że im więcej góry tym lepiej, to może być zaletą Bowersów 6XX.

Tylko co innego ilość a co innego jakość.

Powinieneś to odróżniać.

Ale napiszę prościej - jeżeli Bowersy zbyt ostro grają z CD to po podaniu dobrego sygnału z drogiej MC gdzie góry będzie wciąż dużo, ale tej słodkiej i aksamitnej można tą cechę Bowersów wykorzystać.

Wielu producentów ze względu na szorstkość 16 bitowych nagrań ograniczało górę w celu jej złagodzenia. Właśnie stąd wziął się trend do grania z miękkiego analogu i generalnie powrót do płyt winylowych.

W dniu 20.04.2025 o 10:03, przmor napisał:

Jest taki użytkownik @szymon1977 który rezystorkiem złagodził brzmienie B&W. Operacja dużo tańsza i dającą efekt w przeciwieństwie do żonglerki kablami.

No zdewastowal zamysl konstruktora.

20 godzin temu, Audroc napisał:

Ja z pewnością niczego bym nie lutował w poczciwych Bowersach.

Wypożycz  nawet tańszego Thorensa ale za to z wkładką MC np. AudioTechnica będzie kosztowało około 3kzl. 

Dźwięk jak zagra ładnie z lepszych płyt poprawisz jeszcze Audioquestem Phono nawet tym najtańszym bez DBSu chyba poniżej 1kzł. 

Ludzie często krytykują tanie Bowersy 6XX czy Monitor Audio Silver bo reszta toru kuleje. Jak dasz swojego zestawu dobry gramofon z systemem MC powinno fajnie zagrać. 

Jeszcze raz- lepiej tańszy gramofon z dobrą MC niż lepszy gramofon z tanią wkładką.

Dokladnie.

7 godzin temu, Audroc napisał:

Kolumny które z cyfrą walą ostrą górą potrafią się odpłacić ilością góry z winyla, ale tej słodkiej i analogowej- przy dobrej wkładce MC.

A w polaczeniu z przyzwoita lampa moga spelnic...

22 minuty temu, Audroc napisał:

Ale napiszę prościej - jeżeli Bowersy zbyt ostro grają z CD to po podaniu dobrego sygnału z drogiej MC gdzie góry będzie wciąż dużo, ale tej słodkiej i aksamitnej można tą cechę Bowersów wykorzystać.

Dokladnie, tak samo jak zalety glosnika wstegowego, za ktorym tak malo ludzi przepada.

5 minut temu, przmor napisał:

Może i zdewastował ale osiągnął cel, czego kablami by nie zrobił.

Sa inne kolumny pozwalajace osiagnac ten cel bez zadnych modyfikacji.

Żadnych zmian i tylko patefon daje cień nadziei na komfort słuchania muzyki.

Stąd wątek. Jednak czy drobne ulepszenia wystarczą ... oby.

Ciekawe, jak to wygląda na wyjściach słuchawkowych w CD vs wzmacniacz ?

Może by poszukać przyczyn tej męczącej góry zaczynając od źródła ?

21 godzin temu, audioburak napisał:

Żadnych zmian i tylko patefon daje cień nadziei na komfort słuchania muzyki.

Stąd wątek. Jednak czy drobne ulepszenia wystarczą ... oby.

Ciekawe, jak to wygląda na wyjściach słuchawkowych w CD vs wzmacniacz ?

Może by poszukać przyczyn tej męczącej góry zaczynając od źródła ?

Ale w CD wyjście słuchawkowe to często jak w kaseciakach tylko odsłuch, nie należy tego brać poważnie. 

Ja żeby słuchać na słuchawkach zawsze z uwagi na zdrowie używam wzmacniacza lampowego. Nawet w porównaniu z drogim w macniaczem tranzystorowym lampa go lampa, dźwięk jest miękki i ciepły nawet z CD.

Kolumny to już inna historia tu już sprawa nie jest tak prosta...

22 godziny temu, BlueDot napisał:

Dokladnie, tak samo jak zalety glosnika wstegowego, za ktorym tak malo ludzi przepada.

Sa inne kolumny pozwalajace osiagnac ten cel bez zadnych modyfikacji.

Dokładnie tak po to trzymam dodatkowe i tanie  Monitor Audio Gold 4G na prawdziwych wstęgach które robią to słynne sypanie się wysokich.

Ale nie przeceniam ich możliwości w droższych Bowersam diamenty w innych Bdryle też dają radę.

Myślę że jak zwykle po prostu gra kasa i tego się nie oszuka.

Stąd przy tańszych Bowersach mój pomysł (sprawdzony) z drogim systemem MC.

PS sam kiedyś kilkanaście kolumn polutowałem i tyleż wzmacniaczy. Co się nauczyłem to moje, ale też nauczyłem się szacunku do klasowego sprzętu.

Najbardziej jednak szanuję zawsze " następnego" właściciela.