Skocz do zawartości
IGNORED

Dac do 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grupowiczów, jestem tutaj nowy i to mój pierwszy temat, na sam początek chciałbym się przywitać oraz zapytać jaki zaproponujecie dać do kwoty jak w temacie, najlepiej o ciepłej barwie, muzykalny, przyjemnym basie i nie męczących, syczących wysokich tonach :)...z moich wstępnych oględzin zwróciłem uwagę na:

-topping e70 velvet

-smsl d300

-fiio k11 r2r

Czy to jest wg was dobry trop oraz wybór? Proszę o opinie o powyższych oraz propozycje innych dacow sprawdzonych przez was i wartych uwagi i polecenia. Dziękuję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/169889-dac-do-2000-z%C5%82/

Dzień dobry.

Skoro szukamy ciepłą, muzykalną prezentację z przyjemnym basem i nienachalną górą, to warto pomyśleć.
O przetwornikach idące w stronę ocieplonej i mniej nachalną górą w wysokich rejestrach.

FiiO K11 R2R – budżetowy R2R muzykalne granie i dobrą kulturą pracy kategorii muzykalnej ,mniej technicznej .
Topping E70 Velvet – najbardziej „techniczny” z tej dwójki, ale z nutą miękkości i muzykalności .
SMSL D300 – ciepło i gładko, bez nerwowości .

Tutaj jeszcze dołożyłbym z droższej alternatywie jednak o klasę wyżej z większym polotem w barwie.
Denafrips Ares II / Enyo (R2R)
Prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o muzykalne brzmienie z gęstą średnicą. Bardzo muzykalny, nieco „lampowy” charakter.

Pozdrawiam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym się skupił na znalezieniu źródła tych "syczących wysokich tonów",

które pewnie leży poza jakimkolwiek, nawet za stówkę - DAC'em ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z lektury forum w 2 / 3 przypadków chodzi o ucywilizowanie systemu właśnie

użyciem "tępego" DAC'a, zamiast uzyskać to każdym popularnym np. CD.

Gdyby było inaczej autor nie znał by tego zjawiska ... bo niby skąd ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z DACów grających po cieplejszej stronie mogę polecić Hifiman EF500 , dodatkowo tryb OS (oversampling) daje trochę dynamiczniejsze, żywsze granie, a NOS (Non-oversampling) bardziej spokojne. Dodatkowo dostajesz bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 22.04.2025 o 14:47, audioburak napisał:

użyciem "tępego" DAC'a, zamiast uzyskać to każdym popularnym np. CD.

Napisz jaśniej, co konkretnie miałeś tu na myśli.

Dziękuję panowie za rady, zamówiłem toppinga e70v, będziemy testować gdy dojdzie :) :)... p.s. mam okazję kupić monitorki dynaudio audience 10 za 1000zł? Czy warto? jeszcze zastanawiać się nad audience 42/52 lub excite x16, ale to już pewnie nieco droższe opcje. Pokój 12m2

Niby małe Audience 10 mogą być zbyt poważne na ten metraż, choć na pewno ciepłe.

Woofer 19 cm swoje robi ale jak zależy Ci na dole pasma i masz dobry napęd, to OK.

Sporo też zależy od ustawienia w pokoju i nieco luzu od ściany.

To nie jest jakaś poważna suma, ale z drugiej strony jak spojrzysz na ich metrykę 😉 

Ja bym brał, bo oba głośniki w nich to bardzo przyzwoity poziom.

Godzinę temu, Pawel651 napisał:

p.s. mam okazję kupić monitorki dynaudio audience 10 za 1000zł? Czy warto?

Zdecydowanie warto, moim zdaniem.

Kupiłem jakiś czas temu. Z Accu bajka. Teraz grają u syna z Luxem i też bajka.

mam w upie

7 minut temu, audioburak napisał:

To nie jest jakaś poważna suma, ale z drugiej strony jak spojrzysz na ich metrykę 😉 

Ja bym brał, bo oba głośniki w nich to bardzo przyzwoity poziom.

Tak, nie należą do najmłodszych, ale z drugiej strony wole mieć dobre brzmienie ze starych pudeł niż niekoniecznie dobre a nowych kolumn.. nie znam się zbytnio aż, ale dużo krąży opinii, że aby brzmienie uzyskać na jakimś fajnym poziomie w nowych kolumnach to trzeba srogo zapłacić.... w każdym bądź razie 1000zł nie majątek a chętnie je przetestuje, w razie czego zawsze mogą zostać w "rezerwie" gdy w przyszłości rzucę się na coś nowszego i droższego :). Pozdro 

Wszystko zależy o tego z czego będziesz się próbował na nie przesiąść.

A nowe i droższe też nie tak zawsze spełniają kryteria dobrego ... tj. dźwięku akurat

dopasowanego do naszych wymagań ... i repertuaru też 😉 Powodzenia.