Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana lamp w ma12000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów. Mam pytanie a w sumie dwa pytania . Pierwsze do posiadaczy ma 12000 czy już ktoś wymieniał lampy w tym wzmaku i ile mu wytrzymały orginały ? Bo u mnie jakby zaczął dostawać ostrej góry. A drugie to do posiadaczy kabli głośnikowych i xlr Transparenta Ultra ile godzin potrzebują by były całkowicie wygrzane? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/169926-wymiana-lamp-w-ma12000/

ma12000_angle_left_balanced_hi_res__larg

Poszukałem chwilkę i aż oczkom nie dowierzam, że McIntosh zastosował w tym klocku lampki ... JJ. Jeśli to prawda to gorzej mogą zagrać jedynie lampy chińskie.

Siedzą tam cztery lampy 12AX7 czyli inaczej ECC83. Mamy wielkie pole do popisu. Wszystko co jest NOS zagra lepiej od tego co tam siedzi i jest aktualnie produkowane.

Niestety największym chyba problemem i zarazem wyzwaniem jest to ... że zazwyczaj jeśli ktoś kupuje klocek audio za tyle kasy nie ma zielonego pojęcia o lampach , ich wymianie i jak inne mogą zagrać.

Drugim problemem jest to, że na rynku jest mnóstwo chińskich i innych podróbek lamp NOS i można się ładnie naciąć i kupić farbowanego (dosłownie) lisa.

Trzecim problemem staje się powoli cena takich lamp NOS. Ale zakładam, że jak ktoś kupił taki klocek to go stać. Takie lampy będą tylko drożeć bo jest ich coraz mniej.

Na koniec zapytam autora wątku ile ma ten wzmacniacz, bo nawet lampy JJ czy Chimole powinny wytrzymac tam kilka jak nie kliknaście lat i co się znimi takiego dzieje, że mysli o ich wymianie? Bo, że można na lepsze to jest oczywista oczywistość. I będzie lepszy dźwiek.

Powodzenia.

PS. ostra góra to ... wizytówka lamp JJ 😂😂😂.

PS2. jeśli jesteś z okolic Warszawy i masz ochotę poeksperymentować z poprawieniem dźwięku tego klocka lampami NOS to ... zapraszam na PW 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

29 minut temu, PiotruuS napisał:

Proponuję E88CC Telefunken-a "Gold pin"  , przegrają 3x tyle 🙂 z bananem na twarzy !

Tysiac euro za pare,jesli sie woogole trafia.gwarancji zero.

P.s

Nie ma czegos takiego  w Telefunkenach jak"gold pin".

Tzn . Takiej wersji.

9 minut temu, tomek7776 napisał:

Tysiac euro za pare,jesli sie woogole trafia.gwarancji zero.

P.s

Nie ma czegos takiego  w Telefunkenach jak"gold pin".

Tzn . Takiej wersji.

Jasne że nie ma takiej wersji dlatego w cudzysłowie ....

pozdr.

PS. komplet z gwarancją i pomierzony się na pewno znajdzie , tanio nie jest ale będzie tylko drożej...

8 godzin temu, Adam04 napisał:

Lampy przegrały przeszło 3000h

To raczej czas na wymianę.

Kiedyś robiono też wersje tych lamp z żywotnością 10.000 godzin. Nie wiem jak w przypadku JJ, wątpię.

1 godzinę temu, PiotruuS napisał:

Proponuję E88CC Telefunken-a "Gold pin"  , przegrają 3x tyle 🙂 z bananem na twarzy !

Czemu proponujesz E88CC jak tam sa ECC83 ???

Juz nie mówiąc, że nawet w E88CC są lampy lepsze od tych Telefunkenów. Np. wesja CCa.

41 minut temu, mztv napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I obstawiasz, że te lampy z nowej produkcji z Rosji czy Chin zagrają w tym wzmaku lepiej niż NOSy ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Kiedyś robiono też wersje tych lamp z żywotnością 10.000 godzin. Nie wiem jak w przypadku JJ, wątpię.

Juz nie mówiąc, że nawet w E88CC są lampy lepsze od tych Telefunkenów. Np. wesja CCa.

I obstawiasz, że te lampy z nowej produkcji z Rosji czy Chin zagrają w tym wzmaku lepiej niż NOSy ???

Masz rację mój błąd (czeski błąd literówka), chyba pisałem przed pierwszą kawą z rana , ECC83 to inna lampa niż e88cc .

Tak czy inaczej polecam poszukać właśnie tego producenta , tzn. Telefunkena.

pozdrawiam

17 minut temu, pmcomp napisał:

Dziękuję za podpowiedzi jeśli chodzi o wybór lamp. Ja już swoje typy w kwestii wyboru marki mam na pewno będą to Nos-y. Ale bardziej tak jak pisałem wcześniej interesuje mnie doświadczenie kogoś kto ma lub miał ma12000 i u siebie wymieniał. A zapomniałem czy dam radę je sam wymienić czy skomplikowane bo z łego co zerkałem to w mcd12000 będę miał prościej ale tam na razie jeszcze mam czas. Głównie chodzi mi by wykluczyć ostrość która się pojawiła być może jeszcze kwestia nie do końca wygrzanych kabli.

Lampy w elementach Mcintosh'a są projektowane na znacznie dłuższą żywotność aniżeli 3000 godzin. Z tego co czytałem i kojarzę to w granicach 10 000 powinny pojawić się pierwsze oznaki ich zużycia. Ja, przerobiłem z lampowych segmentów od Mcintosh'a MA12000; C2700 i obecnie mam C12000 i monobloki MA451 . W każdym z nich wymieniałem  (oprócz monobloków) lampy na NOS ECC81 i ECC83. ECC81: Telefunken getter 30 stopni, Siemensy i ECC83: RCA square getter longplate, czarne anody. Grało to zawsze lepiej dla mojego ucha aniżeli oryginalne lampy ( do których też nie ma się co czepiać). W zeszłym roku sprawiłem sobie prezent i zakupiłem do przedwzmacniacza c12000 dwie lampy ECC83 Mullard square getter, long plate mc1 (z naklejkami firmowymi  sklepu z Milanu z lat 50 ), koszt bagatela ....9tys. zł. Miałem "kaca" po ich zakupie, ale po wymianie oryginalnych lamp na Mullardy szybko zapomniałem o wydatku i stwierdziłem, że to jeden z lepszych zakupów pod względem cena/ poprawa dźwięku. 

Ale do brzegu, na 99,9% uważam, że przyczyną pojawienia się u Ciebie innej sygnatury dźwięku są te kable, o których wcześniej pisałeś w pierwszym poście, a nie napisałeś, że je zastosowałeś.

6 minut temu, klepek1 napisał:

Lampy w elementach Mcintosh'a są projektowane na znacznie dłuższą żywotność aniżeli 3000 godzin. Z tego co czytałem i kojarzę to w granicach 10 000 powinny pojawić się pierwsze oznaki ich zużycia. Ja, przerobiłem z lampowych segmentów od Mcintosh'a MA12000; C2700 i obecnie mam C12000 i monobloki MA451 . W każdym z nich wymieniałem  (oprócz monobloków) lampy na NOS ECC81 i ECC83. ECC81: Telefunken getter 30 stopni, Siemensy i ECC83: RCA square getter longplate, czarne anody. Grało to zawsze lepiej dla mojego ucha aniżeli oryginalne lampy ( do których też nie ma się co czepiać). W zeszłym roku sprawiłem sobie prezent i zakupiłem do przedwzmacniacza c12000 dwie lampy ECC83 Mullard square getter, long plate mc1 (z naklejkami firmowymi  sklepu z Milanu z lat 50 ), koszt bagatela ....9tys. zł. Miałem "kaca" po ich zakupie, ale po wymianie oryginalnych lamp na Mullardy szybko zapomniałem o wydatku i stwierdziłem, że to jeden z lepszych zakupów pod względem cena/ poprawa dźwięku. 

Ale do brzegu, na 99,9% uważam, że przyczyną pojawienia się u Ciebie innej sygnatury dźwięku są te kable, o których wcześniej pisałeś w pierwszym poście, a nie napisałeś, że je zastosowałeś.

Dzięki za podpowiedź Klepek1. Na tych kablach gram niecałe 2 tygodnie ale miałem wypożyczone wygrzane i nic takiego nie było. Tylko podpowiedz jak możesz z wyciągnięciem i założeniem nowych jak to wygląda 

14 minut temu, Adam04 napisał:

Dzięki za podpowiedź Klepek1. Na tych kablach gram niecałe 2 tygodnie ale miałem wypożyczone wygrzane i nic takiego nie było. Tylko podpowiedz jak możesz z wyciągnięciem i założeniem nowych jak to wygląda 

Nawet wygrzane kabe po przełączeniu w inny system musza sie ponownie''ułożyć''.

Wszystko jest bardzo intuicyjne zrobione, w Twoim przypadku odkręcasz od góry śruby i pod czarnym deklem obudowy masz kolejną obudowę koloru srebrnego w której są lampy. Od góry odkręcasz 4 śruby i jesteś "w domu".

Ps. dla mnie i innych forumowiczów, czy możesz zrobić test ze starymi kablami, dźwięk powinien wrócić do poprzedniej sygnatury. Bardzo mnie to ciekawi

Edytowane przez klepek1
7 minut temu, klepek1 napisał:

Wszystko jest bardzo intuicyjne zrobione, w Twoim przypadku odkręcasz od góry śruby i pod czarnym deklem obudowy masz kolejną obudowę koloru srebrnego w której są lampy. Od góry odkręcasz 4 śruby i jesteś "w domu".

Ps. dla mnie i innych forumowiczów, czy możesz zrobić test ze starymi kablami, dźwięk powinien wrócić do poprzedniej sygnatury. Bardzo mnie to ciekawi

Robiłem wczoraj i też było dosyć ostro ale myślę że ciut słabiej człowiek jak szuka dziury w całym to zaczyna sobie wmawiać fakt że Ultra ma dużo więcej szczegółów talerze wybrzmienia fortepianu, gitary solowe to brzmi czyściej ale tak bardzo dobitnie.

23 minuty temu, Adam04 napisał:

Robiłem wczoraj i też było dosyć ostro ale myślę że ciut słabiej człowiek jak szuka dziury w całym to zaczyna sobie wmawiać fakt że Ultra ma dużo więcej szczegółów talerze wybrzmienia fortepianu, gitary solowe to brzmi czyściej ale tak bardzo dobitnie.

Jeszcze zastanawiałem się bo wziąłem razem z kablami kondycjoner sieciowy mpc500 i myślałem że może on ale przepiąłem na starą prymitywną listwę Matrixa której do tej pory używałem i ostrść taka sama kable z kondycjonerem mają nagrane teraz około 100h . A z lampami to pamiętam w moim Vincencie 237 skończyła się w granicach 5000h.

5 godzin temu, Adam04 napisał:

Dziękuję za podpowiedzi jeśli chodzi o wybór lamp. Ja już swoje typy w kwestii wyboru marki mam na pewno będą to Nos-y. Ale bardziej tak jak pisałem wcześniej interesuje mnie doświadczenie kogoś kto ma lub miał ma12000 i u siebie wymieniał. A zapomniałem czy dam radę je sam wymienić czy skomplikowane bo z łego co zerkałem to w mcd12000 będę miał prościej ale tam na razie jeszcze mam czas. Głównie chodzi mi by wykluczyć ostrość która się pojawiła być może jeszcze kwestia nie do końca wygrzanych kabli.

Telefunkeny beda suchsze i bardzo precyzyjne. Ja bym ci polecił Mullarda ew. jakies amerykańskie z dlugimi czarnymi anodami.

Godna uwagi jest jeszcze Mazda z tzw. srebrnymi anodami. Jak nie chcesz bardzo zdrenowac kieszeni to polecam japońskie lampy … Matsushity. Malo znane w Europie. Znam je ze swojego pre.

To masz uzywane ale pomierzone: 

Ukryta Zawartość

Jak nowe to wiedze i 200 USD/para.

Ale sa tez takie okazje, bardzo dobry pomiar: 

Ukryta Zawartość

Tanio to juz bylo.

Oczywiscie w tym wznaku nie sluchalem.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, Adam04 napisał:

Jeszcze zastanawiałem się bo wziąłem razem z kablami kondycjoner sieciowy mpc500 i myślałem że może on

Próbowałeś pod wejście 1 a później 2 ? U mnie w 1500 mam w "SWITCHED "wydaje sie łagodniej.
W dodatku nawet na tranzystorze z dobrym kablem nie powinno być ostro, stawiam ze kabla wina.

I sprawdź przed każdym urządzeniem czy faza jest na miejscu

grafik.png.a1a40012074fbafad594b55a1bd24ebc.png

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Próbowałeś pod wejście 1 a później 2 ? U mnie w 1500 mam w "SWITCHED "wydaje sie łagodniej.
W dodatku nawet na tranzystorze z dobrym kablem nie powinno być ostro, stawiam ze kabla wina.

Dzięki Gerard spróbuje dziś.