Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz gramofonowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Posiadam gramofon Technics oraz wzmacniacz Rotel A 10. Chce dokupić przedwzmacniacz gramofonowy. Na konkurencyjnym forum proponują mi Iskre.

Ja znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gramofon jaki mam to Technics SL-BD2. Wkładka MM.(bo to chyba o to chodzi) Kolumny Dali Opticon 2 mk2. Lubie muzyke z detalami, lekko ocieploną, muzykalną, żywą. Nie płaską. Ta Iskra którą na konkurencyjnym forum mi polecają pewnie jest fajna ale troche za droga jak dla mnie.  2000 zł to troche za dużo. Budżet mój to raczej 1200 zł. I chce nówke, nie interesują mnie używki. Który przedwzmacniacz byłby najlepszy? Od razu pisze że nie mam takiej sumy i chce wziąć na raty więc wypożyczenie odpada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieloryb
błąd
https://www.audiostereo.pl/topic/169929-jaki-przedwzmacniacz-gramofonowy/

Kembridż Solo daje rade. Miałem. Reszta nie jest warta uwagi. Serio.

Aaa, i jaka to wkładka MM? Bo wiesz, są wkładki MM i wkładki mm. 😄

I naprawdę można się zdziwić.

A jak już masz wkładkę MM to lepiej mieć lepszy przedwzmacniacz.

PS: Co to za konkurencyjne forum?

7 minut temu, Wloo_dek napisał:

Kembridż Solo daje rade. Miałem. Reszta nie jest warta uwagi. Serio.

Aaa, i jaka to wkładka MM? Bo wiesz, są wkładki MM i wkładki mm. 😄

I naprawdę można się zdziwić.

A jak już masz wkładkę MM to lepiej mieć lepszy przedwzmacniacz.

PS: Co to za konkurencyjne forum?

Pewnie winyl.net

Mówisz że cambridge solo. OK to nawet fajnie bo kosztuje troche ponad 800 zł. Co do MM tak jest napisane w sieci na temat mojego gramofonu. I to konkurencyjne forum to winyl.net.

2 godziny temu, wieloryb napisał:

Co do MM tak jest napisane w sieci na temat mojego gramofonu.

Stary, nie wiem co jest napisane w sieci na temat Twojego gramofonu i nie zamierzam sprawdzać.

Jeżeli Ty sam nie wiesz, jaką masz wkładkę, to wybierz najtańszy przedwzmacniacz z tej listy i też będziesz zadowolony 😄

Początkujący w temacie gramofonów jestem więc nie wiem. Sam gramofon mam od jakiś 2 miesięcy. Czy na tym forum są same podśmiechujki?? Nie można normalnie? Nie znam się na gramofonach, nie wymieniałem jeszcze wkładki bo szczerze mówiąc nie czuje się na siłach bo nie chce uwalić. 

A wkładka to T4P.

17 godzin temu, wieloryb napisał:

Budżet mój to raczej 1200 zł.

Ukryta Zawartość

zostałby nawet do lepszego tt i wkładek mc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor

Może oszalałem ale tak sobie pomyślałem że jak mam kupować coś co ma mi służyć latami to zdecydowałem że jednak biore tą Iskre za 2000 zł. Mój budżet to 1200 zł ale skoro biore na raty to jakoś to spłace. A wniosek ratalny na kembridza nie podpisałem.

Przy takich kwotach, a na pewno kupowaniu na raty, powinno się najpierw wypożyczyć i posłuchać w swoim systemie. 

Edytowane przez burz

Nie jestem zamożnym człowiekiem i wszystko biore na raty. Czytam opinie o sprzęcie różnych ludzi i narazie się nie zraziłem. Mam nadzieje że i tym razem też tak będzie.

4 godziny temu, wieloryb napisał:

Może oszalałem

oszalałeś , bo do takiej normalnej wkładki to się kupuje art dj-a i jest fajnie - gra to przyjemnie i wystarczająco dobrze , a w międzyczasie buduje się solidny tor z gramofonem i normalną wkładką a nie autorskim systemem techniksa T4P.

nie ma dobrych wkładek i igieł na T4P wartych pre za 2k

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
Godzinę temu, bolo_senor napisał:

Eeee Bolo, nie jest tak źle, osobiście znam ze trzy serie MM Ortofona na T4P i do tego również MC. Fakt, że nie są popularne i wkładki mi znane nie są już produkowane, ale igły do nich cały czas są w sprzedaży.

11 minut temu, Marcinus napisał:

i do tego również MC.

11 minut temu, Marcinus napisał:

Fakt, że nie są popularne i wkładki mi znane nie są już produkowane, ale igły do nich cały czas są w sprzedaży.

zamienniki , czy oryginały ?

a do tych wkładek co znasz kupiłbyś pre za 2k ?

Edytowane przez bolo_senor

Gramofon też idzie do wymiany ale dopiero jak spłace tą Iskre. Wiem, troche to od tyłka strony ale za porządny gramofon to chyba minimum 3000 zł(nowy) a i to chyba też nie jakiś "super".

• Moderatorzy

zamienniki , czy oryginały ?

Oryginały

do tych wkładek co znasz kupiłbyś pre za 2k ?

Tak, bo moim zdaniem warto

Z Ortofona MM, to serie TM, OMP i 300.  Do pierwszych dwóch są te same wkładki co do serii OM, a seria 300 może mniej znana ale oryginalne igły są dostępne. Nie jestem pewien czy też seria 500 nie była w wersji T4P.

Edytowane przez Marcinus
9 godzin temu, bolo_senor napisał:

Ukryta Zawartość

zostałby nawet do lepszego tt i wkładek mc

Tak się zastanawiam...🤔

Do Thorensa 204, ramię TP 120 + AT 540 ML...teraz popycham to Artem DJ na zasilaniu z aku.

Niby okazja, z tym że nie planuję na przyszłość nic MC, czyli połowa potencjału jakby niewykożystana...

No i kiedyś, któregoś Trigona (chyba vanguard 1) porównywałem u siebie z tym tanim Artem DJ i "przepaści" nie było...to było jeszcze na PJ + Grado Prestige Gold...

...tak się zastanawiam (aż pewnie będzie "po ptokach 😁)...

...bo taki poekspozycyjny, to pewnie na zasadzie "kupujesz albo wypad", to raczej rozumiem i nie ma mowy o "wypróbowaniu u siebie"...?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
13 minut temu, iro III napisał:

...bo taki poekspozycyjny, to pewnie na zasadzie "kupujesz albo wypad", to raczej rozumiem i nie ma mowy o "wypróbowaniu u siebie"...?

Właśnie z takim, to moim zdaniem nie powinno być problemu aby wypożyczyć do odsłuchu.

49 minut temu, iro III napisał:

No i kiedyś, któregoś Trigona (chyba vanguard 1) porównywałem u siebie z tym tanim Artem DJ i "przepaści" nie było...to było jeszcze na PJ + Grado Prestige Gold...

zupełnie inne granie jest na trigonie niż art-cie , art gra znacznie jaśniej , bardziej  cyfrowo od trigona.

• Moderatorzy
1 minutę temu, bolo_senor napisał:

zupełnie inne granie jest na trigonie niż art-cie , art gra znacznie jaśniej , bardziej  cyfrowo od trigona.

To z 540ML musi być już dość ostro.

Teraz, Marcinus napisał:

mój trigon nie jest ostry , a na art-cie jak pojemność kabla masz mniejszą i masz spadek pasma to wyszystko się wyrównuje.

u mnie vm95ml na art-cie było jak z cd , niby ok , ale jakbym chciał cd to kupiłbym cd.

To chyba popełniłem błąd
Używam Technics SL10, Ortofon TMC 200 TP4 z klonem AudioNote M77 a w budowie pre na SL i SN
06eeb01a7a18258221ba99c2dbdc9aed.jpg
10 minut temu, _mucha_ napisał:

klonem AudioNote M77

to ja słucham na thorensie td150 , czyli klonie linna lp12 😁 z trigonem klonem resteka - i co z tego jak z oryginałem ma to mało wspólnego.

jak kupisz oryginał to przyznam ci rację , ze warto wydać kupę kasy na słuchanie plastikowego gramofonu.

Godzinę temu, Marcinus napisał:

No właśnie, że nic z tych rzeczy.

Na początku, po przejściu z Grado było nieco jaśniej i "zwiewniej", "ostro" - to określenie zupełnie nie na miejscu. Po kilkudziesięciu godzinach pracy wszystko się wyrównało, tak jak lubię.

1 godzinę temu, _mucha_ napisał:

SL10 jest aluminiowy

Ukryta Zawartość

mam sl-5 i jest plastikowy , jest tak samo zimny w dotyku jak aluminium - ale to plastik.

nawet jeśli z zewnątrz przyjąć że w sl-10 to metal , to w środku plastiku też sporo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi