Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Rozglądam się za nowymi głośnikami ogólnego przeznaczenia do komputera (youtube, spotify, tidal) w zamian za Fenda R30BT (grają dla mnie przyzwoicie i nie męczą, ale może czas na zmiany). Słucham przede wszystkim muzyki elektronicznej (House/Trance/Dance) ale czasem też szeroko rozumianego popu. Fenda ma rozkręcony na maxa potencjometr z basem oraz treble, więc to chyba charakterystyka "V". Basu wtedy mi jako tako wystarcza (ogólnie nie musi łupać, ale musi być zaznaczony). Problemem jest wielkość głośników, bo stoją i będą stać na biurku blisko ściany, a moja głowa jest też blisko nich. Dobrze chyba byłoby, gdyby bass reflex był na froncie. Jak policzyłem, najlepiej nie powinny przekraczać na szerokość/głębokość ok 22cm (wysokość nie ma znaczenia), natomiast jakieś lekkie naciągnięcie głębokości może być. Zacząłem od monitorów bliskiego pola, jednak oczekuję zdecydowanie "rozrywkowego" brzmienia, więc nie wiem czy to dobry kierunek. Zwróciłem uwagę na Kali Audio LP-6 v2, KRK Rokit RP5 G5 (tu niestety tylko wejście zbalansowane, więc przelotka) czy Focal Alpha 50 Evo. A może jakieś inne byłyby lepsze, tzw. "multimedialne" pokroju Teufel, czy Edifier? Budżet max 3000zł na aktywne, 2000zł na pasywne (bo musiałbym dokupić jakiś mini wzmacniacz do nich). Jest sens w takich kiepskich warunkach bawić się w lepsze stereo?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/169975-stereo-do-komputera/

Zastanawiam się jak to z tym bass reflexem na ścianę, bo na sprzęt Adam Audio w założonym budżecie to się mieszczę tylko na T5V, a do A4V muszę go przekroczyć, żeby mieć bass reflex na przodzie. Teraz tak mam, ale to bardziej wypadkowa kilku okoliczności. Jeszcze wyczaiłem Kali Audio LP-UNF (one będą wielkości moich obecnych), bo mają ciekawą opcję w postaci karty muzycznej przez USB, więc jakby nie są zależne od źródła, tylko grają na swoich warunkach. Widziałem, że opinie mają wszędzie dobre, jako głośniki tzw. biurkowe. Wielkościowo idealne byłyby też M-Audio Forty Sixty, tylko tam "rzeźba" z przyłączami, a do tego nie rozumiem do końca jak to działa, że można z telefonu przez bluetooth jednocześnie połączyć dwie niezależne kolumny i będą grać idealnie bez opóźnień?

Praktycznie, to niespecjalnie ważne, że bass-reflex będzie z tyłu lub z przodu. W obu przypadkach będzie podbicie basu od ściany nieopodal i praktycznie aby to fajnie skompensować, to potrzeba najlepiej sprzętowych rozwiązań typu IK Multimedia iLoud MTM MKII (sprzedawane z mikrofonem kalibracyjnym).

Edytowane przez Kyle
W dniu 6.05.2025 o 19:52, Teeles napisał:

Zacząłem od monitorów bliskiego pola, jednak oczekuję zdecydowanie "rozrywkowego" brzmienia, więc nie wiem czy to dobry kierunek. Zwróciłem uwagę na Kali Audio LP-6 v2, KRK Rokit RP5 G5 (tu niestety tylko wejście zbalansowane, więc przelotka) czy Focal Alpha 50 Evo.

Posiadałem przez wiele lat studyjne Yamaha hs80 i szczerze polecam. To nie prawda, że monitory studyjne nie zapewniają rozrywkowego grania.. wszystko zależy od set up'u, akustyki i z czym to ustrojstwo połączysz.. ale idziesz w dobrym kierunku.. takie Focal Alpha 80 brałbym obecnie bez zastanowienia

Szczerze ci powiem że akurat przy tych monitorach to ten bass refleks i bliskości ściany to będzie akurat korzyść.

To są kolumny które grają bardzo szybkim zmiennym dynamicznym rozdzielczym basem więc na bliskość ściany spowoduje miłe upłynnienie 

Zmiękczenie dźwięku