Skocz do zawartości
IGNORED

ATC SCM40A na co zmienić ? Przewrót w moim stereo

Rekomendowane odpowiedzi

[mention=81366]marcinmarcin[/mention] u mnie system kalibracyjny zastosował kilka filtrów parametrycznych (suboofer jest programowalny - ma do 20 programowalnych filtrów parametrycznych), w celu samego wyrównania pasma, dodatkowo dobrał odpowiednio poziom, opóźnienia,..

Nie rozumiem.
A jesli to monitory musza byc opoznione? Jak jest to wtedy realizowane?
7 minut temu, xajas napisał:

A jesli to monitory musza byc opoznione? Jak jest to wtedy realizowane?

Każdy element zestawu (każda kolumna i każdy subwoofer w zestawie), ma swój niezależny DSP i własną krzywą korekcyjną (wpisywaną w chwili kalibracji w danym pomieszczeniu ... razem z odpowiednimi opóźnieniami, wzmocnieniem itp.). Wszystko jest programowane w chwili kalibracji, np. jeśli trzeba opóźnić kolumny o 127ms (bo subwoofer stoi 42 metry dalej niż one), to po prostu taki parametr jest wpisywany w te kolumny.

ps. oczywiście te 127ms to taki ekstremalny przykład, ale jest to możliwe do realizacji, bo chyba max opóźnienie to jakoś 200ms w najnowszej 3 generacji

Edytowane przez Kyle
8 minut temu, marynarz80 napisał:

Jak zrodlo slabo sie spisuje na basie to zadne korekcje nie pomoga niestety.

Źródło tutaj nie ma nic do rzeczy. Źródłem u mnie są dane lecące cyfrowo do każdego elementu zestawu ("daisy-chain" po AES/EBU). ... nie wiem jak było u kolegi, ale nawet jak analogowo, to raczej dzisiejsze DAC nie mają problemu z najniższym pasmem.

Problemem jest ogarnięcie pomieszczenia i generowanych przez nie gór i dolin (co z resztą widać na obrazku wyżej jak dużą ilość korekcji tam system zastosował). Nie wyobrażam sobie robić tego manualnie, a nawet nie widzę odpowiednich narzędzi w tych subwooferach REL, by zrobić tak złożoną korekcję i zgranie z kolumnami. W ogóle same kolumny też trzeba zgrać do subwoofera, by wszystko grało jednorodnie. Sub ma być tylko przedłużeniem pasma w dół dla kolumn i ma podczas odsłuchu "zniknąć" (ma być wrażenie, że suba nie ma, tylko kolumny nisko schodzą).

Edytowane przez Kyle
4 minuty temu, Kyle napisał:

Źródło tutaj nie ma nic do rzeczy. Źródłem u mnie są dane lecące cyfrowo do każdego elementu zestawu ("daisy-chain" po AES/EBU). ... nie wiem jak było u kolegi, ale nawet jak analogowo, to raczej dzisiejsze DAC nie mają problemu z najniższym pasmem.

Źródło i jego ustawienia mają u mnie bardzo duży wpływ na ilość i jakość basu. Szczególnie krytyczne jest zgranie głośności daca/wzmacniacza.

10 minut temu, Kyle napisał:

Każdy element zestawu (każda kolumna i każdy subwoofer w zestawie), ma swój niezależny DSP i własną krzywą korekcyjną (wpisywaną w chwili kalibracji w danym pomieszczeniu ... razem z odpowiednimi opóźnieniami,

Ale dodajmy że dotyczy się to tylko i wyłącznie zestawów monitorów/subów studyjnych...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Źródło i jego ustawienia mają u mnie bardzo duży wpływ na ilość i jakość basu. Szczególnie krytyczne jest zgranie głośności daca/wzmacniacza.

Jak w ogóle jest zrealizowane w tym rozwiązaniu co testowałeś odcięcie kolumn od dołu?

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ale dodajmy że dotyczy się to tylko i wyłącznie zestawów monitorów/subów studyjnych...

Niestety tak. I to jeszcze znam tylko dwie firmy na świecie, mające takie rozwiązanie. Liczę na rozwój konkurencji, bo byłoby fajniej (taniej).

9 minut temu, Kyle napisał:

Jak w ogóle jest zrealizowane w tym rozwiązaniu co testowałeś odcięcie kolumn od dołu?

A jak może być realizowane w klasycznym stereo odcięcie dołu kolumn? Nie da się i już... nawet po włączeniu DSP, mogłem co najwyżej przyciąć mod powiększony przez wspólną pracy kolumn i subwoofera.

10 minut temu, Kyle napisał:

Niestety tak. I to jeszcze znam tylko dwie firmy na świecie, mające takie rozwiązanie. Liczę na rozwój konkurencji, bo byłoby fajniej (taniej).

zgadzam się, ale na razie to jest niestety bardzo unikalne rozwiązanie...

Edytowane przez marcinmarcin

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

A jak może być realizowane w klasycznym stereo odcięcie dołu kolumn?

W niektórych konsumenckich subach widziałem wejście (RCA) dla źródła i wyjście (RCA) pewnie by podłączyć wzmak napędzający kolumny - wówczas powinno być odcięcie kolumn od dołu (filtr realizowany przez sub). Np. w KEF KC62 takie złącza widnieją.

Edytowane przez Kyle

Widze ze macie systemy do bani bez muzyki i tylko sluchacie dzwiekow ...tak.. tacy badacze pasma...wyznawcy akustyki.

Mikrofon to nie ludzki organizm. 

8 minut temu, Kyle napisał:

Np. w KEF KC62 takie złącza widnieją.

Ma taką opcje, zgadza się. Pytanie na ile jest to stratne dla jakości stereo (sygnał idzie z daca do suba, tam jest obrabiany po czym idzie 2 kablem do wzmacniacza) i czy nie lepiej zostawić kolumny bez odcięcia, a subem tylko uzupełnić. (korekcję górek zawsze mozna zrobić w DSP wspólnie dla suba i kolumn jak to robiłem)

Edytowane przez marcinmarcin

24 minuty temu, Kyle napisał:

taniej).

Można po kosztach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawe rozwiązanie, ale ten Fusion AMP nie ma chyba wejścia na mikrofon/systemu auto-kalibracji, który automatycznie zintegruje kolumny i suba, kompensując przy okazji podbicia pomieszczenia.

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pytanie na ile jest to stratne dla jakości stereo (sygnał idzie z daca do suba, tam jest obrabiany po czym idzie 2 kablem do wzmacniacza)

Jednak wskazane jest odciąć dół kolumnom, by nie siliły się niepotrzebnie (zyska dzięki temu jakość przetwarzanego przez nie pasma).

Powinny być na rynku wzmacniacze (pewnie są), które mają wyjście na sub (RCA) i one realizują odcięcie suba od góry i kolumn od dołu) - sub wówczas nic nie filtruje ... no chyba że infradźwięki.

Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, RCD napisał:

Chciałem więcej basu i kupiłem sub REL T5 słuchałem jeden dzień i zwróciłem, sub nie nadaje się do stereo, wypożycz to się przekonasz. 

Jaki masz wzmacniacz do ATC? 

To są aktywne kolumny

2 minuty temu, chcheckitout napisał:

To są aktywne kolumny

Można by zespolić je z Neumann KH 750DSP (+ trzeba dokupić zestaw Neumann MA1 i jakiś interface z wejściem na mikrofon Phantom, by to przekalibrować)

Ukryta Zawartość

- jednak z rozwiązania tej firmy nie korzystałem, więc konkretnie nie jestem w stanie pomóc na etapie kalibracji.

Ukryta Zawartość

Widze ze macie systemy do bani bez muzyki i tylko sluchacie dzwiekow ...tak.. tacy badacze pasma...wyznawcy akustyki.
Mikrofon to nie ludzki organizm. 

A skad ten sie urwal?

Wystarczy zaopatrzyć się w DAC MiniDSP Flex, który ma wyjścia na suby i wbudowane DSP. W nim można ustawiać dowolne odcięcie subów i kolumn.

W linku poniżej jest wyjaśnione krok po kroku jak ustawić poprawnie suba/suby z użyciem miniDSP.

Ukryta Zawartość

Ja mam dwa suby SVS Micro 3000, które grają razem z Akustykami ELM i za pomocą miniDSP Flex z wbudowanym Diraciem mam wyrównaną charkę subów i kolumn oraz odcięcie subów od góry i kolumn od dołu przy 120 Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucypher
3 godziny temu, Kyle napisał:

dwie firmy na świecie

Dynaudio tez ma sensowne rozwiazania dla monitorów studyjnych. Chocby subwoofery 18S czy Core Sub.

45 minut temu, maxijazz napisał:

Dynaudio tez ma sensowne rozwiazania dla monitorów studyjnych. Chocby subwoofery 18S czy Core Sub.

Nie mają tej podstawowej funkcjonalności (tych dwóch jedynych firm które to mają, czyli Genelec i Neumann) - kompleksowej sprzętowej kalibracji integrującej subwoofer do monitorów ... które swoją drogą też nie widzę, by były kalibrowalne u Dynaudio.

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi