Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana projektora z Epson 7300 na 9400 lub..

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Proszę o porady w temacie jak z tytułu.

Posiadam od wielu lat, projektor Epson 7300.

Jestem z niego zadowolony. Jest cichy, ma świetną optyczną regulację, bardzo ładne kolory.

Nie mniej od kilku miesiecy z miejsce głównego monitora przy domowym komputerze, pojawił się QD Oled, i teraz widzę co się zmieniło w obrazie, szczególnie w treściach HDR DV.

7300 wyświetla obraz około 120 cali, na jasno szarą ścianę, używam go tylko w trybie eco ze względu na znacznie cichszą pracę (20db).

Chciałbym uzyskać przede wszystkim lepszy kontrast i czerń, po przesiadce z 7300, i tu póki co, widzę zamianę na model 9400.

Kolejny projektor, na pewno nie może być głośniejszy od tych Epsonów. Prawdopodobnie bede się rozglądał głównie za rynkiem wtórnym.

Jeśli macie jakieś TIPy, bedę wdzięczny.

Pozdrawiam

11 minut temu, rambo54 napisał:

Chciałbym uzyskać przede wszystkim lepszy kontrast i czerń, po przesiadce z 7300, i tu póki co, widzę zamianę na model 9400.

Wez pod uwagę, ze na ostateczny kontrast oprócz projektora wpływ ma takze pomieszczenie. Im bardziej kontrastowy projektor, tym większą rolę zaczyna odgrywać pomieszczenie. Moze się okazać, ze po zmianie projektora na taki o większym kontrascie efekt poprawy kontrastu moze być duzo gorszy niż wynikałoby to ze specyfikacji urządzenia.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Miałem duużą trudność, zaakceptować ogromny kontrast w tym monitorze QD OLED. (ALIENWARE AW3225QF)

Obraz był tak kontrastowy, czy to SDR czy HDR że nie dało się nic przyjemnie dla oka oglądać na nim.

Wcześniej był LG 32un880, i obraz był zdecydowanie bardziej "organiczny".

Rozwiązaniem okazało się, przestawienie trybu Gamma  z 2.2 na 2.6.

Potem już tylko podziwiałem w HDR szczegóły w światłach i czerni, których nigdy nie widziałem.

EPson 9400 ma dużo lepszy kontrast, jak czytamy niż Epson 7300 ale widzę że nowsze projektory (Sony.JVC) mają jeszcze zupełnie inne parametry (wyższe) jak 9400 i właśnie nie chce się tym kontrastem "zabić"

Mieszkanie nie jest przygotowane jak sala kinowa, sciany są szare, i ogladam tylko po zmroku.

wg internetu, jasność Epsona 7300 w trybie ECO to 1600/1800 ANSI i 20dB szum pracy.

Z tego co czytam, te ciche i ciemne projektory, lubią się zdecydowanie bardziej z bialymi ekranami/scianami do projekcji.

Czy tak jak jest u mnie, jeden kolor wszedzie, to nie wróży sukcesów

45 minut temu, rambo54 napisał:

Z tego co czytam, te ciche i ciemne projektory, lubią się zdecydowanie bardziej z bialymi ekranami/scianami do projekcji.

Czy tak jak jest u mnie, jeden kolor wszedzie, to nie wróży sukcesów

Ciemne projektory "lubią" jasne ekrany/sciany do projekcji ale jednoczesnie najlepiej jakby pozostałe sciany/sufit były jak najciemniejsze. Odbicia wtórne od sufitu i pozostałych scian powracające na ekran psują bardzo kontrast. Nawet bardzo kontrastowe urządzenia w jasnych pomieszczeniach dają niezadowalające rezultaty.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak to rozumiem. 

Ale mimo wszystko, bedzie wzrost jakości ogólnej obrazu, po przesiadce na takiego np Epsona 9400 czy większy kontrast bedzie widzialny tylko jak zaciemnie boczne sciany, tylną i sufit ?

Myślę, że ja mogę się wypowiedzieć, bo przesiadłem się bezpośrednio z Epsona 7400 na Epsona 9400. Przez jakieś 2 tygodnie miałem oba w domu i mogłem sobie je porównać. Zakładam że 7300 i 7400 to kontrastowo/obrazowo to samo, jedynie w 7400 ulepszono jakieś drobiazgi. 

Po pierwsze, 9400 przepuści Ci pełne 4k HDR w 60 klatkach, bo ma większą przepustowość gniazd HDMI. 

Po drugie, mając te projektory w białym salonie z ekranem reference white gain 1.0 stwierdzam, że kontrast w 9400 jest odczuwalnie sporo lepszy. Ponadto 9400 ma większy zakres ustawień obrazu i bardziej szczegółowy suwak HDR (15 ustawień vs. 4 w wersji 7400).

W moim SUBIEKTYWNYM odczuciu, Epson 9400, szczególnie w połączeniu z HD Fury pozwalającym wyświetlić materiał Dolby Vision to świat i ludzie do pomieszczenia typu salon z jasnymi ścianami. Wszystko ponad to będzie przerostem formy nad treścią.

Epson ma wysoką jasność więc efekt HDR jest rewelacyjny. Dla mnie jedyną wadą tego projektora jest klatkowanie się obrazu przy dynamicznych scenach