Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer bez kompromisów: Diretta/HQPlayer + AudioLinux z RAM – Wasze doświadczenia?

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, miksti napisał:

Brzmienia? Wkladasz mi w usta cos czego nie napisalem.

To po co całe to zamieszanie ? Po co elektrownia atomowa by zasilać jeden domek jednorodzinny ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, Piopio napisał:

To po co całe to zamieszanie ? Po co elektrownia atomowa by zasilać jeden domek jednorodzinny ? 😉 

Odnosiles sie wczesniej do mojego posta gdzie podpowiadam jak zoptymalizowac przeciazony hardware, a teraz komentujesz caly temat ogolnie. Zeby bylo jasne - moim celem nie jest udowadnianie wyzszosci jednego rozwiazania nad drugim. Po prostu zaciekawila mnie ta koncepcja, chce to pomierzyc, sprawdzic i posluchac, traktujac caly projekt jako eksperyment i nauke.

Projekt jest zainspirowany doswiadczeniami wielu bardzo zaawansowanych uzytkownikow, a ostatecznie pchnely mnie do dzialania posty, ktore pojawily sie tez na tym forum. Uwazam, ze warto traktowac go powaznie jako probe osiagniecia minimalizmu i jakosci przez separacje toru i optymalizacje.

Nie mam zadnych oczekiwan, ze 'zagra lepiej' niz ktorykolwiek z moich obecnych systemow, ale skoro sa glosy ze to moze dzialac swietnie to czemu nie poeksperymentowac? Wszystko masz opisane w 1 poscie, czego oczekuje od tego projektu. Budzet minimalny, czasu nie zajmie duzo, a szansa na ciekawe wnioski spora. I tego wlasnie szukam. Jak okaze sie, ze gra przecietnie, pomiary, ktore pokazuje Diretta to sciema, a pozytywne relacje to autosugestia/placebo - tez dobrze, bede wiedzial wiecej niz wczesniej.

Edytowane przez miksti

Działać to będzie działać. Moim zdaniem jednak szkoda zachodu. Nie wiesz, że wiele rzeczy w audio to ściema celem wyciągnięcia pieniędzy od naiwnych ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Czy dobrze widzę ... Malina, GM70 i jakieś KOLUMNY ???

😍

Czy to nie jakis dysonans ???

Zorganizujesz taki ślepy test? Czekam na zaproszenie ;). 

To nie gm70 tylko 814, do tego kolumny na 2xjbl 2226h i tubie.

Dlaczego dysonans? nuc i malina robią za streamer, całość spina porządny dac i pre na 6n30p-dr.

Ale jeśli chodzi ci o to, że pod te wzmacniacze i kolumny powinien być tor analogowy, to jest pioneer PL50L II z allnic rose.

Teraz ok? 😉

Jak nie chcesz kupować ustarsa którego pewnie ciężko odsprzedać 😉 to sotm np. wspiera diretta target 

2 godziny temu, Majcher87 napisał:

To nie gm70 tylko 814, do tego kolumny na 2xjbl 2226h i tubie.

Dlaczego dysonans? nuc i malina robią za streamer, całość spina porządny dac i pre na 6n30p-dr.

Ale jeśli chodzi ci o to, że pod te wzmacniacze i kolumny powinien być tor analogowy, to jest pioneer PL50L II z allnic rose.

Teraz ok? 😉

Malina nie OK 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

23 godziny temu, miksti napisał:

Zgadza sie, zarowno Streamer i Host Diretta moga pobierac pliki z serwera. Roznica nie lezy w tym skad pochodza, ale jak sa dalej przetwarzane i przesylane. Streamer - sam pobiera, dekoduje, buforuje i przetwarza (all in one komputer audio). Diretta rozdziela odtwarzanie i przesyl. Host dekoduje i steruje tempem transmisji, a Target odbiera gotowy bit-perfect strumien i przesyla do DAC'a. Nie potrzebuje bufora, bo caly system dziala w trybie transmisji synchronicznej sterowanej przez Hosta. Host kontroluje tempo przesylu i dba o timing, target odbiera dane i natychmiast przekazuje je dalej bit-perfect.

Dodatkowo - transmisja miedzy Host a Target odbywa sie przez Ethernet co eliminuje wiele potencjalnych problemow typowych dla klasycznych polaczen typu USB/I2S/SPDIF/... Architektura maksymalnie odseparowana, czysta i przewidywalna - na tym opiera sie jej zaleta. Ktora w torii do mnie przemawia, wiec bede sprawdzal.

Zupelnie inne podejscie, bardziej deterministyczne, z mniejsza zmiennoscia i wplywem srodowiska.

Aby najlepiej wykorzystać zalety protokołu Diretta to jako target powinien być użyty czysty DAC LAN bez obsługi USB.

33 minuty temu, Mikha'el napisał:

Aby najlepiej wykorzystać zalety protokołu Diretta to jako target powinien być użyty czysty DAC LAN bez obsługi USB.

Docelowo pewnie tak byloby idealnie. Zrobilem nawet rozeznanie - DAC z natywnym wejsciem LAN i wsparciem Diretta jako Target bez posrednictwa USB. I niestety takich urzadzen praktycznie nie ma, a juz na pewno nie z sensowna topologia, ktora odpowiada konkretnym wymaganiom audiofila 😁
Stad pomysl uzycia dedykowanego maksymalnie uproszczonego 'transportu' - C19 jako Target i USB/inny kabel do DAC'a. Kompromis, ale zyskuje separacje i eliminuje wplywy komputera, co jest jednym z glownych celow Diretta. Na razie planuje to podlaczyc i porownywac na moim starym DAC'u Soekris dac2541 z wersją z [Pasywny PC -> Gustard U18 -> ten sam Soekris]. Jest troche 'surowy', ale bardzo detaliczny. Ma swietnie zrobione USB z izolacją. No i jak tu zadziala to na koniec vs te zestawy, o ktorych wspominalem.

8 godzin temu, Ghotti napisał:

Jak nie chcesz kupować ustarsa którego pewnie ciężko odsprzedać 😉 to sotm np. wspiera diretta target 

Dzieki, widzialem, nadaje sie swietnie i ma nawet wlasny dedykowany firmware pod to, wiec konfig bylby latwy jak bulka z maslem. Ale nie spelnia mojego zalozenia ekstremalnej optymalizacji i customizacji. C19 wygrywa jako zabawka DIY.

Edytowane przez miksti
18 minut temu, miksti napisał:

C19 wygrywa jako zabawka DIY.

Masz lepszą zabawkę c39 ma fiber i wejście na zegar 

33 minuty temu, miksti napisał:

I niestety takich urzadzen praktycznie nie ma

Poszukaj SPEC RMP-X2 lub X3

23 minuty temu, Ghotti napisał:

Masz lepszą zabawkę c39 ma fiber i wejście na zegar 

Dzieki, widzialem, C39 wyglada ciekawie. Ale u mnie aktualnie brak sprzetu, ktory moglby taki zegar wystawic/przyjac, wiec nie skorzystalbym z tego. Ale jezeli C19 sie sprawdzi (jest tez wersja z zegarem zewn, ale wzialem wewn w zwiazku z tym co w poprzednim zdaniu) to jest to jakas opcja na kolejny etap 🙂  

7 minut temu, Mikha'el napisał:

Poszukaj SPEC RMP-X2 lub X3

Dzieki za sugestie. Doskonale streamer'y, ale w kontekscie obecnego projektu, ktory skupia sie na eksperymentowaniu z Diretta i minimalizowaniu wplywu kompa na tor ich zastosowanie moze byc ograniczone. Chce zbudowac wlasny modularny tor z osobnym hostem, targetem i DAC. Taki SPEC robi wszystko na raz i nie pozwoli juz eksperymentowac z roznymi DAC'ami i transportami. Jest po prostu kompletnym (i drogim) rozwiazaniem.

Edytowane przez miksti
15 minut temu, miksti napisał:

(i drogim)

To zależy możesz kupić 2x RPI tańsze zasilacze i wcale nie jest drogo 😉 możesz też kupić PC do HQ który bez zasilacza wyjdzie sam z 10k … kwestia podejścia do tematu. Sam jestem ciekaw, czytałem parę wątków odnośnie hq player + diretta używanych jednocześnie i większość mówiła że jednak dużo większy efekt daje hqplayer diretta nie dawała takiego kopa 

• Pokaż nowe odpowiedzi