Skocz do zawartości
IGNORED

nowe ELTAXY

marioboss2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szacowne grono audiofilskie

Chciałem ponowić temat. Czy ktoś z forumowiczów miał juz okazję słuchać nowych eltaxów z cyklu "summit" ??

Fajnie gdyby sie ktos konkretny wypowiedział i zapodął parę komentarzy ze smaczkiem

W tophifi mozna je kupic w promocji ale tylko do czwartku...

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/
  • 2 tygodnie później...

Tiaaa...;) Takie komenty lubię. "Jeszcze nie słuchałem ale już wiem że mierne efekty..."

To, że coś jest budżetowe to wcale nie oznacza, że jest mierne. Bo jak dla mnie to nie cena jest wyznacznikiem jakości ale interesuje mnie raczej stosunek cena/jakość.

Nie wiem czym tam sobie kto pogrywa w domku i jak owa papużka "swój ogonek chwali" ale idąc tym tokiem rozumowania to niejedna taka papużka może sie zawieść, że zajebisty (w sensie drogi) sprzęt jakim się napawa to dla zachodnich kolegów audiozboków jest też zwykłym budżetowym a zatem i totalnym badziewem...

Qrka, irytują mnie takie komentarze (a jest ich dużo) z cyklu "ja nie wiem, nie słuchałem...ale porónująć...bo kolega słyszał...tam a tam pisali..."

Potem się budują mity, ploty i opinie... zupelnie bezpodstawne...

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-293422

he:) pod zły adres trafiłeś........Ja wcale nie neguje klasy budżetowej. Uważam że jest wiele fajnych kolumienek za małe pieniądze (chociażby takie tannoy m, starsze diamondy z serii 8, tanie Paradigmy, seria 300 b&w jak kogoś nie stać to poprzednie też były niczego sobie, i jeszcze wiele wiele innych). Ale co do eltaxa chmmmmmmm......wszystkie te universy, discovery czy jego następcy to straszna lipa. Tak naprawde proponował bym rozważanie firmy eltax od serii Liberty chociaż to też żadna rewelacja.

Czego Ty się niby spodziewasz? że będe klaskał bo to Ci najbardziej odpowiada? Radze Ci skorzystaj z mojej rady i przemyśl swój wybór, bo się potem przejedziesz. Wydajesz w końcu nie małe pieniądze................

Serdecznie pozdrawiam

"papużka" :)

ps. ale i tak odsłucham sobie te kolumienki, napewno utwierdze się w swoim przekonaniu. Eltax za te pieniądze nie umie poprostu zachwycić...................

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-293435

Ja sie niczego nie spodziewam, bo sprzęt już swój mam ;) a i oklasków wcale nie potrzebuję.

Może i masz rację ale... No właśnie- "ale..."

Każdy ma jakiś tam swój gust, budżet, wizje, preferencje, wrażenia itp które się różnią i to co dla jednych będzie na miarę mercedesa dla innych pozostanie tylko polonezem... A apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Ja po prostu uważam , że ten zestaw o którym była mowa tzn. marantz SR4500 +DV4500+ zestaw summit wszystk razem za 2500 jest wart swej ceny i powiem więcej, na pewno lepiej to gra niż taka np yamaha tez z eltaxami...

Wiadomo... Jakby kogos bylo stac na B&W to grałoby zapewne jeszcze fajniej ale to jest właśnie to o czym mówiłem czyli cena/jakość...

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-293663

Spokojnie Panowie :))

Wszystko sprawdzimy. Niestety nie mamy mozliwosci sprawdzenia poszczegolnych czesci zestawów wiec porównywać będziemy zestawami.

Stereo, DTS Audio CD, Kino domowe . Płyty testowe juz przygotowane.

Loreena McKennitt - stereo

R.E.M -dts

ENIGMA -dts

Kari Bremmes - stereo

Cassandra Wilson - stereo

J.M.J - AERO

Michale Jackson Dangerous - stereo

Vivaldi - 4pory roku - stereo

Matrix - kino

Wyniki jutro rano :))

Trzymajcie kciuki za kogo chcecie

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-293799

spoko żadnych wojen wywoływać nie chce......jasne że za 2,5 tysiąca dostajemy mimo wszystko wiele.......ale ile ma to wspólnego z kinem domowym? oj niewiele...........wolałbym kupić za te pieniądze stereo a w roli transportu umiwścić dvd, połączymy wtedy przyjemne z pożytecznym.........a z takim zestawem tylko się pokój zagraci a przyjemności z tego będzie naprawdę mało.........poprostu niewarto. To wszystko ma oczywiście znaczenie jeżeli komuś zależy na dzwięku, jak zależy Ci tylko na tym żeby coś tam nad głową przeleciało, to z pewnością się niezawiedziesz.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294221

Powiem szczerze ze mimo iz sie staram to naprawde nie wiem jaką opinie chcesz w tym mejlu wyrazić...

Zbyt chaotyczny, niespójny a przez to nieczytelny a myśl gdzieś błądzi jak Żyd po sklepie...

Chłopaki porównują zestaw z harmanem i dali concept i mimo iż nie wiem jakie będą wyniki to chyba samo to zestawienie do testu mówi samo za siebie, prawda?

Weż i zobacz sobie na audio.de z jakimi amplami bierze udział w testach. Z Onkyo, Harmanem czy Yamahą(750...!)

A kolumny ? No coż. Zobaczymy wyniki testów. Nie sądze, że Twoja koncepcja, że jak budżetowe i eltax to zaraz badziew jest słuszna...

Ważne jak gra razem.

ps. To może zaproponuj coś lepszego za 2,5tys.

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294400

przestań za wczasu. Kłótni uskuteczniać nie będę nie po to wróciłem na to forum żeby się znowu bez powodu użerać. Nie obrażaj mnie Cię grzecznie proszę, ja w twoim kierunku żadnych niestosownych słów nie użyłem. Nie mam nic do żadnych testów, uważam że to najlepsze co można na takich forach robić, i ja wcale tego nie neguje. Po prostu nasłuchałem się tego i owego i wiem że firma tak od zaraz nie wypuści jakiegoś bóg wie jakiego cudu szczególnie za takie pieniądze i z taką przeszłością.

Jeżeli miałbym coś proponować to TYLKO i wyłącznie odłożyć trochę pieniędzy i kupować etapami. Na litość to jest forum pasjonatów, skoro tak lubisz porównania z samochodami, to wyobraź sobie że na forum tuningowym pytam się czy kupić poloneza??? Bo nie stać mnie na więcej a też chce mieć jakiegoś „wymiatacza”. Szanuje to że nie wszyscy mają pieniądze na takie a nie inne zabawki. Sam na swój system ciułałem blisko 1,5 roku a przede mną jeszcze budowa salki kinowej i kupno projektora z prawdziwego zdarzenia (mam nadzieje że po wakacjach wszystko uda się zakończyć). Powiedz mi po co kupujesz to kino? dla dźwięku? czy może dla własnej przyjemności tudziesz znienawidzonego przeze mnie słowa "trendu"? jeżeli to pierwsze to posłuchaj mojej rady i składaj wszystko po kolei, jeżeli stwierdzisz że Cię nie stać daruj sobie i kup stereo. Inaczej spowodujesz poważnie okaleczysz swoje uszy. Jeżeli wybierasz opcje drugą to kup co tylko będziesz chciał, na pewno się nie zawiedziesz, wtedy ten komplet spełni wszystkie twoje oczekiwania.

chcesz się kłócić dalej? czy wreszcie zakończysz tą głupią gadkę?

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294422

Sorry. Ja nikogo nie obrażam ani tez nie porównuję do samochodów.

Raczej robisz to nieśmiadomie Ty porównując zestaw o którym mowa do poloneza.

Wiesz co, to jest forum "kino domowe" a nie "klub miłośników Onkyo i HK"

Ale ok. Juz sie nie odzywam=nie kłóce się.

Miłej nocy

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294439

nie no ręce opadają.........żałosne

Jestem na tym forum prawie dwa lata, tak dla twojej wiadomości i zdaje sobie sprawe co to za forum. Napisałem małą recenzje dwóch klocków żeby zwyczajnie gosciowi pomóc, a że przy okazji sobie miło pogadałem z kilkoma forumowiczami to zbrodnia? Masz jakiś kompleks?................."klub miłośnków" o czym Ty wogóle mówisz??? tragedia, Ty pewnie jeszcze myślisz że w sposób inteligentny mi odpowiadasz?! :) zabijasz mnie swoją papką słowną.

Dobranoc

"klub miłośników" hehee tym mnie poprostu zabiłeś :D

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294449

Panowie chyba troche zboczyliscie z tematu :)

Moze lepiej jak ktos by napisal o tych eltaxach pewnie ktos by sie zainteresowal zwazywszy na cene za jaka mozna je dostac. Klasa budzetowa jest w naszym pieknym kraju najbardziej popularna.

A co do tematu to niestety nie pomoge bo nie mialem "przyjemnosci" odsluchac.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294467

Panowie !!!

A wiec tak zeszło nam wczoraj kupe czasu. Mamy juz pewien pogląd, aczkolwiek postaram sie opisac dokladnie brzmienie stroniąc od ocen. Wiadomo to sa preferencje każdego z nas i nie bede nikomu wmawiał co ma mu sie podobac a co nie. Zaczynajmy...

Jedyne co łączy te dwa zestawy to że oba podłączane są do prądu i na jednym i drugim dzsiałają te same płyty.

Wygląd

Marantz - klasyczny (nie wiem dlaczego kojarzy mi sie ze starym niemieckim radiem :) ) bez zbędnego podświetlania. Wyswietlacz biały, menu na początku strasznie zakrecone ale po pewnym czasie staje sie bardzo zrozumiale i czytelne. Lekko chropowaty aluminiowy panel (wydaje sie skłonny do zarysowań). Wszystko ma urok klasyki. Summity- okleina buk, głosniki kewlarowe. Bez maskownic wygladały bardziej kosmicznie i budziły większe zaufanie. Głosniki byly małych rozmiarów zarówno przód pozostałe. Kable w obu przypadkach byly takie same

Harman - wygląd typowo amerykański, lekko futurystyczny (jak na sprzet kina domowego) niebieskie podświetlanie, jasno niebieski wyświetlacz. Jako takie menu nie wystepuje. Każdy przycisk ma swoje funkcje. Panel podatny na zarysowania. Dwukolorowy na dolnym panelu zostaja ślady paluchów :)

DALI - głósniki zdecydowanie masywniejsze, kolor wiśnia przód antracyt w zestawie kolce. Wielki głośnik środkowy z bas reflexem skierowanym do tyłu .(do tego jeszcze wróce) tylnie głośniki ponad 4kg

Brzmienie :

MARANTZ - Stereo . Od samego początku marantz zaskakuje szczegółowościa. Bardzo dużo wysokich tonów za sprawą tylne bass reflexu bas jest bardzo miekki wypelnia całe pomieszczenie. Czasami ma sie wrażenie że gdzieś za szafa jest mały subwoofer. W brzmieniu brakuje jakby troszke średniego tonu. Ale szczegółowość przekazu wypełnia ten brak. W marantzie zupelnie nie potrzebabyło sterowac ani basem ani wysokim tonem . Wyzerowany gra super a obsluga tej funkcji (regulacja tonów) dostepna jest z pilota, czego brakowalo w harmanie.

HARMAN - Stereo. Dzwięk całkowicie inny. Znacznie dojrzalszy.Wysoki ton jakby lekko wycofany. Bas dużo twardszy. Sprzet robił wrażnie duzo potężniejszego. chociaz wg producenta ma mniejsza moc (7x50, 2x50). Kreowana była wielka scena. Bas bardzo kontrolowany, nie za dużo ale wciąż obecny(, ale nie tak miekki jak w przypadku marantza i eltaxów ) - bas reflex w kolumnach dali skierowany jest na przod.W grze tego zestawu czuś byló tzw amercan mussle :) (dla nie zniajacych tematu określenie aut amerkanskich z lat 60 z poteżnymi ponad 6 litrowymi silnikami)

KINO

Oba sprzety zagraly poprawnie. Chociaz znowu harman wydawał sie poteżniejszy w brzmieniu

MINUSY

MARANTZ - wrażenie , jakby kreowana scena była dość mała. Wrażenie bylo takie jakbyśmy słuchali koncertu siedziac w domu nie na sali jak w przypadku harmana

HARMAN - Ten zestaw zupelnie nie nadaje sie do muzyki DANCE, TECHNO. Po prostu zle to brzmi

KONKLUZJA :

Starałem sie uniknąć bezpośredniec oceny. Należy pamiętać że cały zestaw marantza jest praktycznie w cenie samych glośników DALI a z tym też wiele osób musi sie liczyć.

Zainteresowani muszą sobie odpowiedzieć czego oczekują . Czy chca mieć ciepłe, przyjemne brzmienie czy wielką, potężniejszą ale nieco chlodniejszą scene.

Nie bede zdradzał który zestaw posiadam ale pewnie wczutyjac sie z moje wypociny bardzo łatwo bedzie odgadnąć.

Co do oceny to pokuszę sie tylko o jedno. Oba zestawy droższy i tańszy są jak najbardziej warte wydanych pieniedzy.

Mam nadzieje że pomogłem

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294483

Powiem szczerze ze to jest dobra myśl ( co do kolumn to nie wiem nie slyszałem ich ). Ale sam maratnz do najatnszych nie należy - cena to okolo 1900 - 2000 bez dvd.

aha a co do dvd marantza - to idealnie cichy to nie jest, aczkolwiek nie przeszkadza

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-294620
  • 5 miesięcy później...

TGÓRKA !

mógłbyś podac mi swojego maila(mój [email protected]).

Potrzebuję troszke więcej opinii na temat marantza sr4500 i porównania z 5500 i h/k 235.Napisałes kilka interesujących rzeczy o brzmieniu (marantz ciepły , harman dośc konturowy wypadający gorzej w muzyce). Chciałbym podpytac jeszcze o kilka rzeczy bo własnie jestem na etapie wyboru między tymi modelami.

A może jest jeszcze ktoś inny zaznajomiony z tematem??

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17052-nowe-eltaxy/#findComment-384574

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.