Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa Amplifikatora - jaki plan??

lukson

Rekomendowane odpowiedzi

>gutek

W końcu sobie dyskutujemy... bezstresowo.

Ja lubie "duze" średnice efektywnych głośników i nic na to nieporadze.

Słynne LS 7 Thiela mnie nie powaliły..mimo że duże.. Ich efektywnoś zabije każdy niuans doprowadzonego sygnału.Z B&W to raczej od 801..szanuje B&w..ale to kasa..no i trza miec pomieszczenie... powalony jestem.

darkul => ja uważam B&W Nautilusy za bardzo dobre kolumny choć specyficzne i nie dla każdego ,

one potrzebują specyficznej elektoniki która je wypełni dźwiękiem ciepłym, miękim i z kulturą bo same w sobie mają tendencję do suchości ,analityczności i są chłodne.

Ale jak te warunki się spełni ...........

Oczywiście są lepsze kolumny ;-)

rekin => ja słucham w zasadzie tylko jazzu i trochę bluesa -małych składów, a rock faktycznie cienko mi wypadał to potwierdza to co mówisz.

Jak kupowałem ze 4 lata temu to kosztowały coś 11 500zł ,a teraz ok. 8000zł ,

ale ja je sprzedałem i kupiłem .............804 ;-)

jak widzisz przywiązałem się.

Witam

Ja do 805 spróbowalbym podpiąć komplet Crimsona. ( pre + 2*mono) . Są czasami do wyrwania za 4 do 6kzł.

Ten komplet ( Crimson) ma niezły bas i sporo kultury brzmienia....

Pozdrawiam

Waldek

gutekbull

w całej mizeri oferowanej w tej chwili w sklepach to są super kolumnami ,ale spróbuj kiedyś posłuchać jakieś stare np Altec , K+H czy Isophon, one też basu nie maja za dużo ale około 100db skuteczności i zobaczysz dopiero wtedy co to jest MC Intosh i dobra średnica.

Kiedyś ponad 10000PLN - teraz są tańsze.

Od dawna szukam głośniczków, o których jakiś recenzent nie napisze sa dobre do rocka, albo sa dobre do jazzu, albo są dobre do... Niech po prostu są dobre i tyle. Niech nie kosztują fortuny. Jak znajdę takowe, to zacznę odkładać na dom, coby zapewnić im trochę miejsca. Pewnie w wieku 70 lat (jak dobrze pójdzie) usiadę w fotelu i posłucham tak jak lubię - tyle, że słuch staruszka nie pozwoli mi już usłyszeć tych wszystkich niuansów.

Póki co cieszę się tym co mam i narzekam tylko na niedostatek płyt. Lista tego co chciałbym kupić rośnie co tydzień o kilka pozycji, a tego co już kupiłem o góra 2 w miesiącu :(

Ile jest takich płytek, które chciałbym mieć, a nie wiem nawet, że istnieją? Życia nie starczy.

Już nie mówię co to będzie jeśli przypadkiem zmienię stan cywilny;)

Ktoś zna może jakieś pewne typy w następnym duzym lotku, bo szef mi coś marudzi - kiedy wyślę mu wyniki mojej "pracy"?

WaldemarK => to było do ciebie ;-)

To faktycznie może być ciekawe już kiedyś myślałem o takim zestawieniu i wyżej jest mój wpis w którym zachęcam kolegę luksona do takiej próby.

Rekin => na świecie od dłuższego już czasu mamy wąską specjalizację i niestety

jak ktoś mówi, że potrafi wszystko to jesteśmy bardzo podejrzliwi ;-)

Nie chcę wszczynać akademickich sporów, ale z całym szacunkiem dla darkula i jego wiedzy oraz dorobku stwierdzam jednoznacznie, iż nie zawsze ma rację, poza tym w swoich opiniach za bardzo opiera się na subiektywnych upodobaniach, reklamując przy okazji swoje wyroby ;-)

Z wyrazami szacunku - paskudny, nieosłuchany, początkujacy zyzio - posiadacz nieaudiofilskich Paradigmów oraz ciankiego Primare serii 30 ;-)

zyzio => no widzisz ja juz nie mam Primare 30.1 ,ale zapamiętałem go bardzo dobrze,

nie rzucał górą czy basem na pysk, ale średnicę miał kapitalną - bardzo dojrzałą

>Zyziu

Nie bądz złośliwy... tylko zrozum ,że jesli ja i wielu innych kolegów mieliśmy do czynienia z duzymi wysoko efektywnymi speakami to słuchajac małe skrzynki cierpimy. ...

Jeżeli Primare czy Paradigmy ciebie oczarowały..to o'kay... ja ten sound znam i mnie to nie bierze.

W końcu masz system i jestes z niego zadowolony..więc o co biega?

Zyziu ..jakie miałes systemy w domu?

=> darkul

Nie jestem złośliwy, mój wpis w tym przypadku był żartobliwy i nie miałem zamiaru Cię urazić :)

Ale czasami naprawdę przedsadzasz z tym nieosłuchaniem, zarzucaniem komuś głuchoty....

Paskudny zyzio też nasłuchał się tego i owego - za poonad 100.000 zł także, w domu miał niewiele to fakt , ale wybrał to co go oczarowało :)

I nie chodzi o to, że Tobie nie podoba się Primare czy Paradigm, ale sposób w jakim formuujesz swoje wypowiedzi, przemycając....dobrze wiesz co z forum "Hi-Fi i M" - to bardzo mi się nie podoba...

Ale peace, nie jestem Twoim wrogiem, ale prosiłbym zebyś zwrócił uwagę na powyższe, bo ludziska faktycznie stwierdzą ze np. A 30.1 to złom, a tak nie jest :)

Ja przecie tego jako złom nie przedstawiłem....

O jakim przemycaniu Zyziu piszesz...

Przecie jak mam co napisac to musze opisac sprawę jak to wygląda z moich własnych doświadczeń... co.]..mam pisac w osobie drugiej..trzeciej???Nie.. no to pisze to co mysle i przedstawiam swoje argumenty.

Słuchałem również 30.1, ale nie z B&W, ale z ProAc Studio 100. Grało to bardzo dobrze. Słuchałem z ciekawości, bo jeden z pracowników TOP Hi-Fi ma właśnie taki zestawik w domu. Jest coś w tym dźwięku, co może się podobać. Bas mnie nie powalił, ale może to kwestia głośniczków. Góra bardzo dobra, ale słyszałem już lepsze, natomiast środek, to faktycznie pełna kultura. Tak to zapamiętałem, a było to dawno temu (ponad 3 lata). Faktycznie Primare 20-tka jest gorsza, choć również środek jest na pewno ponadprzeciętny. Miałem taki ulubiony utworek do testów i pamiętam, że na nim testowałem Primare 20-tkę (Al Di Meola "The Grande Passsion" - utwór 2 i przejście do 3, oraz taki dynamiczniejszy - chyba 7) - właśnie na tych utworkach pojawiała się pewna hmmm... magia (raczej przestrzeń), której nie było np. w Rotelu. Primare słuchałem z Dynaudio 50 i Viena Acustic Haydn, akurat szukałem monitorków, a takie akurat były na stanie. Myślałem również o posłuchaniu Primare z ProAc Tablette, ale wtedy nie starczyło czasu i w końcu z Tabletkami już nie posłuchałem. Za to następnym razem słuchałem Tabletek z moim Exposure :)

Tak więc co kto lubi - ja wybrałem wtedy troszkę mniej ciepły dźwięk z większą dynamiką (Exposure).

=> darkul

Nie , nie o to chodzi....

Po prostu piszesz: Primare : brak wybrzmień, słaby bas i dynamika, beznadzioejna wydajność prądowa ( czyli innymi słowy dno), pomogłem znajomym się tego pozbyć - w domyśle przeszli na Q-Audio ;-)) Każdy klocek lub prawie kazdy, który nie nosi znaczka Q-Audio sprowadzasz do parteru bez litości, nie zawsze pisząc całą prawdę......zarzucając innym brak osłuchania.....a kazdym klocku można znaleźć mnóstwo zalet i niekoniecznie musi to być Q-Audio - oto tylko mi chodzi :) Brakuje w Twoich opiniach nutki obiektywizmu, kierujesz się wyłacznie swoim subiektywnym wyobrażeniem o dźwięku idealnym- w domyśle Q-Audio i nie zauważasz pozytywnych cech w innym sprzęcie-widać to choćby na przykładzie HD 600, ale nie tylko ;-)

P.S. Moim subiektywnym zdaniem Primare przynajmniej to co mam A 30.5 ma dużą wydajność prądową, solidny fundament basowy i dynamikę i spokojnie dźwięk w połączeniu z preampem Pre 30 można porównywać do Krella 400, z którym miałem kontakt w Top - Hi-fi, ale Krell to także nie Q-Audio ;-))

Takie jest oczywiście moje zdanie, czasami czytam między wierszami, ale bez urazy, darzę Cię szacunkiem i nie ma tu mowy o złośliwości.

Pozdrawiam serdecznie :)

Zyziu

Mamy rózne podejście do dzwieku i tyle ... tobie ten dzwiek sie podoba mnie nie.

A dzięki za nazwę..dzięki.

Zyziu..to że masz duzy trafol we wzmaku jeszcze nie świadczy o wysoko prądowej wydajności stopnia wyjśćiowego..wierz mi..znam dobrze trzy modele Primare.

Ale masz racje ..zrzucmy różnice na gusty w tym temacie.

Do wszystkich zajadłych

Czytam sobie tak tą dyskusję, szczególnie zyzia z darkulem, i kurcze zobaczcie: koledzy nie zgadadzają się, poglądy zupełnie inne a jak pięknie ze sobą gadają! Bez jadu, kulturka, argumenty, itd. To jednak można normalnie ze sobą polemizować!

Sory, że nie na temat, ale po ostatnich wyczynach w wątku o papieżu aż miło poczytać.

Pozdrowienia Stempur

Taaa, ja też sięcieszę, że się koledzy nie wzięli klasycznie za łby, tylko argumentują sympatycznie.

W kwestii "on-topic":

Ja jestem b. zadowolony, że się zdecydowałem na monitory zamiast jakiegoś kingsajzu. Stoja sobie na polskich podstawkach VAP, ich sposób grania - szczegółowy, z b. precyzyjnym, nie za wielkim basem, z pełną najdrobniejszych detali (to się chyba nazywa mikrodynamika) średnicą. Pokój ma niecałe 21 m2 i nie jest zbytnio wytłumiony, więc subiektywnie odczuwa się więcej basu, niż faktycznie dają kolumny. Kontrola nad nim to w takim pomieszceniu podstawa, inaczej dudni. Wygląd nie ma dla mnie większego znaczenia, ale miło jest na nie popatrzeć - lekko awangardowo wyglądają i nie zajmują optycznie miejsca. Nie potykam się o nie, jak wcześniej o stojące. Mam oczywiscie świadomość, że nie zagają potężnym dźwiękiem wielkich, wysokoefektywnych podłogówek, ale nie przeszkadza mi to. Czyli moje preferencje dźwiękowe są chyba dalsze od darkulowych, niż bliższe ;-))

Czy ktoś mi coś napisze o Myryad 240??

W ostatnim Audio-Video jest pochlebna recenzja cd Uher CD-1. Miał ktoś styczność? Z recenzji wynika, że to potencjalny partner 805, jeśli chodzi o sposób gry. Zakładając, że prawdę piszą.... A cena rozsądna.

Czekam na tego Vincenta hybrydowego w podobnych pieniądzach, ale o Vicka pytałem tu już kilka razy i nic. Ciszaaaa...

Myryad MI-240 - no właśnie, nikt nic nie wie?

Wygląd i wykonanie super, w środku też raczej nie oszczędzali, a opinii na forum niet.

A może nie wszystko złoto...

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Cały łykend katowałem zestaw Rotel 1070 + cd 1072. I to ładnie gra baaardzo z 805. Przepaść w stosunku do 1062 z tym samym cd. Dziwne, ale z drugiej strony różnica między 3999 a 6899Pln powinna być słyszalna;-) Dźwięk jeszcze większy, pełniejszy, fortepian Możdżera jest wreszcie fortepianem, a perkusja na płytce Naima perkusją, a nie zestawem tamburynów i bębenków ;-) Choć pewnie gdybym posłuchał Mac-a i spółki_z_półki (cenowej), to bym miał takie same wrażenia w stos. do Rotela....

Jednym słowem wierzę już bez zastrzeżeń, że te kolumny nie grają z tańszym sprzętem. Sprawdzę dla porządku Vincenta 226mkII, ale już nie spodziewam się rewelacji.

Pytanie:

W tych samych pieniądzach brać zintegrowany wzm. 1070 (2x100W/8ohm, zasilacz 400W, wypasiony samouczący się pilot), czy zestaw przedwzmacniacz+końcówka z tej samej serii 1070 (2x130W)??? Kasa, po uwzględnieniu dodatkowego interkonektu za 300-500 Pln właściwie taka sama, o dziwo.

• Redaktorzy

lukson, szkoda że ty w tym Trójmieście, gdyby nie to mógłbyś wpaść do mnie albo do klubu sprawdzić tego Sparka. A tak to trudniej. A byłem u rodziców w Rumi w Wielkanoc, ale nie wiem dokładnie, kiedy się wybiorę ponownie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.