Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotka Vifa XT18WH-09-08 i D25AG-35-06

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

PS. Pierwsze zdanie mojego poprzedniego posta jest bez sensu, powinno być:

Klon R 2.5 nie jest wysoko na mojej liście projektów do zrobienia, mam ciekawsze pomysły choć jak będzie okazja to na pewno nie omieszkam odsłuchać (klona lub oryginału).

Misiomor, u mnie też R2,5 nie jest wysoko (zrobiłem coś o podobnym wyglądzie, ale gra inaczej). Chodziło mi tylko o aspekt poznawczy, tak z czystej ciekawości, żebyś mógł odnieść się w swoich wypowiedziach nie tylko do pomiarów (co uczyniłeś w tym wątku) ale również do brzmienia.

misiomor

z 200 PLN to wole sobie kupić dwa Jack Daniels po 0,7 l każdy,będzie chyba większy pożytek i przyjemność niż psucie oczu czytając kolejną książke o głośnikach z akademickimi wywodami prowadzącymi do niczego i słabo przekładającymi się na praktyke.

->Vinylku drogi...

musisz wiedzieć jedną rzecz ,mianowicie że Misiomor ma ZAWSZE rację . Mówienie że Clio i SW to shit mnie śmieszy,z resztą cała Twoja teoria i wywody są dziwne i wręcz nieracjonalne . No ale ...

gipsy2

Pochwal sie wreszcie co Ci wyszło z tym Ravenem,a nie komentuj poważnych wypowiedzi,a tak poważnie to te programy mistrzostwem świata nie są .To tak jakby w Hollywood filmy robili na karcie Radeon 9800Pro czy podobnej amatorskiej,to by dopiero Park Jurajski czy inne tego typu filmy były "fasonem".

nadal uważam że są to programy conajmniej dobre,tymbardziej przy pracy w odpowiednich warunkach. Nawet posiadając komorę bezechową i super sprzęt - też coś jest nie tak ;) ... Co do Ravenów to walcze,jak skończę walkę to dam znać - miła robota to to nie jest :) .Wiem zas że połączeniem z audaxem jest super :) (a jednak :P)

Więc Panowie od teorii do praktyki. Poczytałem trochę porad, pozastanawiałem się i zleciłem wykonanie zwrotek McGyverowi. Przywiózł mi je wczoraj przy okazji jego wizyty w klubie SOSO. Zamontowałem je w nocy i od rana ogień :) Z początku całość mnie nieco rozczarowała. Jakby zamulone i bez dynamiki. Po 6-7 godzinach spokojnego grania ponowna ocena. Eureka!!! Kurcze takiej kontroli basu, szczegółowości, dynamiki, powietrza i stereofoni nigdy nie spodziewałem się po moich kolumnach. Krótko mówiąc rewelacja!!!

Innym Panom bardzo dziękuję za porady. Pozwoliły mi one dużo nauczyć się i wyciągnąć pewne wnioski. Przydadzą się ona przy mojej następnej konstrukcji, którą właśnie robię.

A teraz przedstawię co wyszło ze złączenie tych głośników w kolumnę ;) I przy okazji nowe podstawki do kompletu ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5574-100006965 1170269182_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek jestem "we szoku" :) Ale poważnie to się wygrzewają nawet w tej chwili i z godziny na godzinę coraz lepiej grają. Dodatkowo dziś o 20.00 przygarnąłem pod swój dach Marantza PM 66 SE. W połączeniu z tymi kolumnami stereofonia powala...

>jaro4444

gratulacje, fajne kolumienki!

mam jeszcze takie pytanko:

szykuję się do nowego projektu. który głośnik byłby bardziej godny polecenia Auum Cantus AC-180F1 czy Vifa M18WH (a może XT18)?

pozdrawiam

pawcio

Dziękuję :)

Odnośnie głośników to polegałem na opini jednego z guru tego forum. Polecił mi XT18WH bo miałem już otwory na 176 mm a XT montuje się w takim otworze. Ma on jeszcze 2 mm rant zasłaniający krawędź frezu i jego niedoskonałości. W sumie więc ma 180 mm ale wchodzi we frez 176 mm. Ponoć M18WH jest równie dobra a nawet lepsza w niektórych szczegółach. Co ważne jest chyba nawet tańsza. Gdybym robił paczkę od podstaw to dałbym chyba M18WH, choć XT18WH jest naprawdę super (ale WH a nie WO). Aurum Cantus nigdy nie słyszałem więc się nie wypowiadam.

Saczek to najzwyczajniejsza polska brzoza. Ale nie polecam jej na grubsze niż 10 mm okładziny bo strasznie się wygina i klawiszuje. Z jasnego drewna polecam jesiona albo klona lub pod bejcę ciemną np. olszę.

Czas chyba na ostateczne refleksje. Kolumny już się wygrzały moim zdaniem, mój nowy wzmak Marantz PM 66 SE już też (nie grał ponad 2,5 miesiąca wcześniej). Żona poszła sobie na ploty z koleżankami a ja jazzu ;) Wrzuciłem koncertową płytę Patricia Barber i ogień. Krótko, żeby nie chrzanić rozwlekel. Słyszę każdy szczegół, który wcześniej był zbitą masą. Wysokietony są wręcz chirurgiczne ale nie męczą. Średnica super a das jest z monitorów taki, że jak gra stopa w perkusji to mi kanapa pod d... trzęsie. Wydałem na te kolumny razem ze standami ok. 1700 zł (całosć na foto). Daje sobie rękę uciąć, że nic w tej cenie "markowego" nawet nie ma po co się zbliżać bo i tak nie zagra podobnie.

Specjalne podziękowanie dla wszystkich, którzy w tym wątku służyli mi radą i pomocą !!! Dzięki Wam to tak gra a nie inaczej.

Niedługo chcę przygarnąć jeszcze CD Marantza 63 SE po tuningu. Zobaczymy wóczas co kolumny potrafią bo obnażają bezwzględnie każdą wadę sprzętu.

McGyver może i prezentują podobny poziom, ale powiem uczciwie, że wole z wyglądu np Ushery X718. Dali przy nich wyglądają jak skrzyżowanie Lepoarda II z patefonem prababci.

• 1 miesiąc później...

jaro

Bardzo ladniutkie te monitorki - gratuluje.

Masz moze jakies pomiary tych vifek ? Bylbym wdzieczny za jakies chociazby jpg.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Dziękuję

Nie mierzyłem ich ale Vifa podaje taką chcarakterystykę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.