Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102 - drobne zmiany jaka poprawa

AstraF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku z tym, że z zakładce "stereo" nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, dlatego tez powtórze go w dziale DIY. A zatem:

Nadszedł czas na zmiane kolumn w moim zestawie, którego sercem niezmiennie jest (i będzie) mój Radmorek. Kolumny jakie zamierzam sobie sprawić to konstrukcje bardziej "dzisiejsze" niz dotychczasowe znienawidzone Tonsile. Rozważam zakup Tannoy`ów M4, Mission 703 lub M34, Gale 3040 może Paradigmy Monitor 3 lub nawet B&W 602 s.3 I tu pojawia mój problem: otóż, aby usłyszeć potencjał, jaki drzemie w tych zestawach (a także w samym Radmorku) trzeba by zastosować przyzwoite kable głośnikowe i przyzwoity interkonekt. Co zatem bedzie lepszym rozwiązaniem:

a) oryginalne termine głośnikowe i gniazda typu DIN w Radmorze + interkonekt DIY z przyzwoitych drucików,

czy

b) delikatny tuning Radka tzn. zmiana terminali głośnikowych oraz wymiana gnizd typu DIN na przyzwoite RCA i do tego przyzwoite ale seryjne interkonekty i porządne kable głośnikowe?? (w tym przypadku wchodziłaby w grę wymiana przewodów głośnikowych w środku wzmacniacza oraz zworka w gnieździe korektora na stałe czyli w środku).

Jeśli Waszym zdaniem lepsze (dające większą poprawę brzmienia) rozwiązanie będzie to pierwsze tj. seryjne gniazda DIN i porządny interkonekt DIY, to czy jest ktoś, kto podjąłby się stworzenia takiego przewodu??

Jeśli zaś korzystniejszym rozwiązaniem byłoby to drugie tj. tuningowanie gniazd Radka, to czy znajdzie się śmiałek, który podjąłby się takiego zadania??

Liczę na odpowiedź i pozdrawiam

Luxmany i winyle 

>Nadszedł czas na zmiane kolumn w moim zestawie, którego sercem niezmiennie jest (i będzie) mój

>Radmorek. Kolumny jakie zamierzam sobie sprawić to konstrukcje bardziej "dzisiejsze" niz

>dotychczasowe znienawidzone Tonsile. Rozważam zakup Tannoy`ów M4, Mission 703 lub M34, Gale 3040

>może Paradigmy Monitor 3 lub nawet B&W 602 s.3 I tu pojawia mój problem: otóż, aby usłyszeć

>potencjał, jaki drzemie w tych zestawach (a także w samym Radmorku) trzeba by zastosować przyzwoite

>kable głośnikowe i przyzwoity interkonekt. Co zatem bedzie lepszym rozwiązaniem:

>

>a) oryginalne termine głośnikowe i gniazda typu DIN w Radmorze + interkonekt DIY z przyzwoitych

>drucików,

>czy

>b) delikatny tuning Radka tzn. zmiana terminali głośnikowych oraz wymiana gnizd typu DIN na

>przyzwoite RCA i do tego przyzwoite ale seryjne interkonekty i porządne kable głośnikowe?? (w tym

>przypadku wchodziłaby w grę wymiana przewodów głośnikowych w środku wzmacniacza oraz zworka w

>gnieździe korektora na stałe czyli w środku).

jesli chcialbys pozostac przy oryginalnych gniazdach to glownym problemem jest zdaje sie kupno przyzwoitych wtykow. Dobrych glosnikowych DINow to chyba nie da sie znalezc w ogole, sygnalowe by sie znalazly ale glownie takie zakrecane (np. w TME jest pewien wybor) ktore nie bardzo beda wspolpracowac z seryjnymi gniazdami (swoja droga mocno takimi sobie). Choc zwykle DINy tez w ofercie TME widzialem ale nie mialem ich w reku wiec nie wiem co sa warte. Choc sadzac po cenie (6.99netto/szt) moze nie jest to najtansza chinszczyzna.

Ja bym zaczal od zmiany terminali glosnikowych, te glosnikowe DINy to przezytek. A sprawe sygnalowych mozna jeszcze przemyslec.

Witam

Dzięki za odzew. Mam w związku z tym pytanie o koszt takiego przedsięwzięcia... i oczywiście czy wogóle ktoś miałby ochotę się zająć taką zabawą??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Viniu - to brutalne co powiem , ale znaj prawdę :). Poprzez wymianę gniazd nic nie wyciszniesz z Radmorka. Tyle, że będą nowoczesne a przez to bardziej uniwersalne, ale radio traci charakter antyka ;). To co przynosi zdecydowaną poprawę to nowy stereodekoder . Ta rzecz przeobraża staruszka w czułe radio o bardzo dobrym efekcie stereo. Resztę darowałbym sobie bo to przecież antyk i ma duszę;).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Dzięki za odzew. Mam w związku z tym pytanie o koszt takiego przedsięwzięcia...

taka przerobka to troche mechaniki (np. jakas plytka do ktorej przymocuje sie gniazda) DIY, 4 zaciski (np. w TME maja przyzwoicie wygladajace od ok 3zl/szt netto). Do tego robocizna - tu wycene zostawie innym ;-)

> i oczywiście czy wogóle ktoś miałby ochotę się zająć taką zabawą??

Hm, mysle ze ulatwiloby sprawe gdybys podal np. w "o mnie" skad jestes

W moim 5102 zostawiłem gniazda DIN. Inter zrobiłem z wtyku DIN + chinch do CD + kabel gitarowy (mogę dać fotę jak mi komp wreszcie zacznie działać...).

Jak chcesz usłyszec potencjał, to zrób kable ze skrętki, u mnie potencjał wylazł z piętra niżej i kazał ściszyć to dudnienie :))

Dodatkowo wymień sygnałowe od gniazda wej/CD do przełącznika wejśc oraz dalej do barwy, przedwzmacniacza i końcówek oraz daj jakieś grubsze głośnikowe od "końcówek mocy" do wyjść.

Całość góra 15 zł + skrętka. No i oczywiście czas...ale warto!

>Viniu - to brutalne co powiem , ale znaj prawdę :). Poprzez wymianę gniazd nic nie wyciszniesz z

>Radmorka. Tyle, że będą nowoczesne a przez to bardziej uniwersalne, ale radio traci charakter antyka

>;). darowałbym sobie bo to przecież antyk i ma duszę;).

moze i 100% antyk to nie bedzie ale czy uzytkownik antyka musi byc masochista? Gdyby dalo sie kupic wtyki dobrej jakosci DIN-y glosnikowe takie zeby dalo sie podlutowac kabelki minimum 1.5mm2 to tez bym optowal za zachowaniem oryginalnych gniazd glosnikowych.

Gniazda wejsciowe natomiast proponuje zachowac DIN jakie byly nawet mimo tego ze te nasze krajowe byly marnej jakosci raczej. Ale przyczyscic np. Kontaktem-S by je mozna.

Witam.

Może zaczną od tego, dlaczego chcę troche pozmieniać w moim Radku. Otóż jak juz wspomniałem zamierzam zmienić kolumny na coś poważniejszego i dlatego ostatnio zapakowałem swojego Radka i pojeździłem po salonach w celach odsłuchu tychże poważnych zestawów. Napoczątek słuchałem dwóch: modeli Paradgmy Monitory 3v3 i B&W 602 s3 (w różnych salonach). Podłączone to było tym co mam: czyli zwykłym sznurkiem z czinczami za 3 zł z z marketu z dorobionym wtykiem DIN i kablem głośnikowym no może nie najgorszym (Monster 2x2,5mm). Problem w tym, że zarówno w przypadku odsłuchu w jednym i w drugim salonie aby usłyszeć potencjał tych zestawów szczerze doradzano mi wymianę terminali głośnikowych i gniazd wejściowych po to aby podłączyć przyzwoity interkonekt i kabelek głośnikowy. Innym rozwiązaniem, które mi polecono to stworzenie interkonektu na przyzwoitych przewodach. A zatem ... obecnie nic mi nie przeszkadza w dźwięku mojego Radka jednak zasugerowano mi, że tych kilka drobnych przeróbek znacząco poprawi jego brzmienie zwłaszcza w połączeniu z przyzwoitymi głośnikami. Stąd też własnie moje pytania o tego typu przeróbki.

Niestety z wykształcenia jestem historykiem i prawnikiem (bez wrodzonych zdolności manualnych) i nie wiedziałbym prawdopodobnie jak złapać lutownicę nie mówiąc już o jakichkolwiek czynnosciach z jej udziałem.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

>Problem w tym, że zarówno w przypadku odsłuchu w jednym i w drugim salonie aby usłyszeć potencjał tych zestawów szczerze doradzano mi wymianę terminali głośnikowych i gniazd wejściowych po to aby podłączyć przyzwoity interkonekt i kabelek głośnikowy

Temu sie nie ma co dziwić - liczą, że Ci jeszcze coś sprzedadzą więcej;-) Osobiście nie wierzę, aby sama wymiana gniazd cokolwiek poprawiała. Warto wymienić, jeśli chcesz rzeczywiście bawić się w 'kabelkologię' Jeśli słuchasz głównie radia, to na razie mozna to sobie darować.

B&W to chyba nie najlepsze obciążenie dla radmorka. PM 3v3 mogą zagrać ...

• 1 miesiąc później...

Podczepie sie, poszukuje wtyków DIN, zarówno do interkonektu jak i głosnikowych - czy ktos kupowal te z TME, jak wygladaja, czy sa porzadne i czy da sie wlutowac do nich kabel typu Klotz, lub Cordial. Co do glosnikowych wtyków DIN to tez mam problem, same plastikowe smieci, nic porzadnego nie da sie do nich wlutowac. Nie chce montowac wspolczesnych bo jest to drugi system vintage i po prostu szkoda mi niszczyc sprzecik. Jak by ktos natknal sie na takie wtyki to niech mi da znac - cena nie gra roli ;) - no bez przesady tak do 20zl za wtyk. Znalazlem w katalogu Sommer Cable 5 pin midi cable plug - wysle maila czy maja.

• 1 rok później...

Reaktywacja

Czym różni się potencjometr telpod 2x47kOhm typ M+N od typu A?

W serwisówce jako pot od balansu jest M+N, na płytce z kolei mam A i nie wiem, co kupić...

Za pamięci - w sprzedaży typ A jest jednobeczkowy, natomiast w radku mam dwubeczkowe - jest jakaś różnica?

M+N to typowy do balansu i takiego bym szukał. W ostateczności jeśli się dobrze sprawuje A to ten zakupił.

Co dokładnie rozumiesz przez te "beczki"?? ;) 1 beczka 1 kanał, 2 beczki 2 kanały o ile Cię dobrze rozumiem?

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.