Skocz do zawartości
IGNORED

discman do wzmaka, przez optical?

random

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Muszę tymczasowo kupić discmana, żeby go podłączyć do wzmacniacza i używać w domu. Czy powinienem szukać modelu z "optical out"? Czy też wystarczy go podłączyć przez wyjście słuchawkowe?

Jaka jest różnica?

Pytam bo odtwarzacze z optical out to zwykle wyższe modele, więc i droższe, i nie wiem, czy jest sens się szarpać?

Jeśli tak, to jakim kablem podłączyć discmana "optical out" => wejście AUX we wzmacniaczu?

Pomóżcie!

https://www.audiostereo.pl/topic/17239-discman-do-wzmaka-przez-optical/

Dziwna sprawa bo ja mam w discmanie wyjście optyczne zintegrowane ze słuchawkowym ;)Jak wkładam zwykły wtyk słuchawkowy to działa umieszczone płyciej złącze elektryczne a jak specjalny wtyk optyczny to uruchamia się umieszczona głębiej dioda.Jest to Thomson LAD990RC

Pozdrawiam

random: "standardowy" wzmacniacz nie ma wejścia cyfrowego, więc nic połączeniem optycznym doń nie podłączysz. Jeśli przez "wzmacniacz" rozumiesz np. amlituner KD, to potrzebny ci kabel optyczny, nazywany czasem Toslink.

Ogólnie, pewien jesteś, że chcesz discmana? Jeśli grać ma toto wyłącznie w domu, podłączone do wzmacniacza, to może jakiś tradycyjny odtwarzacz?

Niektóre discmany mają oprócz słuchawek elektryczne analogowe line-out. Wtedy to może być najlepsze wyjście (w połączeniu ze standardowym wzmacniaczem), nawet jeśli (jak to się czasem zdarza) jest to line-out nie całkiem czysty czyli po regulacjach głośności i in.

Jeśli tego discmana zamierzasz używać tylko zamiast stacjonarnego odtwarzacza, to nie rozumiem. Kup taki odtwarzacz, na jaki Cię aktualnie stać, a potem sprzedaj. Sens to ma wtedy, jeżeli discman i tak Ci jest potrzebny.

Dopiero co kupiłem na Allegro za 61 złotych stareńkiego Philipsa CD 304 z CDM1. Plus 10 złotych za przesyłke i cieszy moje uszy, bo wzrok szczerze mówiąc znacznie mniej. Wszystkie przyciski z aluminium ale po 20 latach napisy zrobiły się na tych najczęściej używanych cokolwiek nieczytelne... Czyli można znaleźć coś i za zupełnie niewielkie pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.