Skocz do zawartości
IGNORED

Audiocomponents-Morele MDT29

Gość kaszio

Rekomendowane odpowiedzi

kurna, chyba jednak wystrugam dziurke w moich epsilonach (troche mniejszy otwór jest fabrycznie przygotowany pod D2010) i zamontuje morela, no nie wytrzymam

poradzcie mi tylko jak to sprytnie zrobić, pilniczniem czy może maszynke jakąś kupić? jak wiadomo wszystko kwestia kasy (maszynka może będzie pomocna przy budowie własnej konstrukcji)

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Magazynier jesli naprawde chcesz to zrobic to polecam osobe ktora robila mi skrzynki. Zrobi ci to od reki a i koszt bedzie minimalny. Jesli jestes zainteresowany to napisz a ja dam ci namiar na jego komorke i sie z nim dogadasz.

Powiedz tylko od kogo dostales komore.

McGyver jakie sa Twoje doswiadczenia z tym morelem jesli chodzi o odwrocenie polaryzacji. Jak ty bys sluchac majac zastosowany 3 rzad. W fazie czy odwrotnie.

Magazynier, trza mieć frezarkę. Choćby taką z supermarketu za 150zł. Do tego cyrkiel. Rozbierasz kolumny, wklejasz od spodu deseczki zaślepiające otwory (tylko tak, coby się to dało później urwać bez destrukcji skrzynek), do tego na środku przyklejasz klocek o takiej wysokości by licował z frontem, w nim wiercisz otwór pod nóżkę (oś) cyrkla frezarki i jazda. Polecam dokonanie prób na czymś, co będziesz mógł bez żalu wyrzucić, bo trochę poćwiczyć trzeba. Zwłaszcza ustawienie właściwej średnicy frezowania nie jest takie oczywiste.

ja z moreli zakupionych dzięki uprzejmości Kaszia planuje zbudować to .... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2263-100008248 1170267333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało się wpasować morele do epsilonów, pograły sobie już 4 godzinki.

Nie robiłem jeszcze nic w zwrotnicy, ale chyba już te głośniczki tam zostaną, a D2010 zadomowią sie w pudełku po morelach:)

Góra nabrała rozdzielczości, ale, i tu nie wiem, czy przypadkiem nie jest to wina sprzętu towarzyszącego, jest jakaś metaliczna naleciałość. Nie potrafię dokładnie tego określić, dość wyraźnie słychać tę przypadłość na różnego rodzaju blachach, jakby za długo wybrzmiewały, nie wiem.

Popracuje z palnikiem i obcęgami nad zwrotnicą, może się poprawi

A tymczasem wracam do nowoodkrytego przez mnie hendersona

Gość kaszio

(Konto usunięte)

No wlasnie cos z tymi sybilantami jest nie tak. Mam wrazenie ze wystepuje lekka nosowosc wokali z minimalnym dodatkiem sybilantow. Wylapuje sie to na niektorych plytach. Gdzie moze tkwic przyczyna.

Podzial mam na 3000 . Moze McGyver cos doradzi.

I jeszcze jedna sprawa;

Jakie polecacie glosniki (midwoofer) do pierscieniowa Vifa XTTG30-04 ,moze jakis konkretny projekt.?

oraz Vifa D25AG-35-06 tez potrzebny midwoofer.

Chodzi o to ze mam 2 znajomych ktorzy chca jakies fajne projekty kolumn na tych glosnikach zrobic. Oczywiscie kazdy inny:)

Wiec jak widzicie to juz bedzie 8 szt. Bede zamawial glosniki u Rolpha za jakis 1 miesiac.

Jesli znalazly by sie jeszcze z 5-6 osob na wspolne zamowienie (nie wiecej niz 4 szt. na lba) to mozna by cos w tym temacie ruszyc. Przedewszystkim licze na osoby z mojego zamowienia bo przeciez niktorzy brali tylko po 2 szt i moze teraz czas na nastepne.

Narazie czekam na propozycje do tych 2 projektow bazujacych na wysokotonowkach ktore podalem.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Czyzby nikt nie mial pomyslow z czym polaczyc wymienione przezemnie glosniki.

Jeden projekt ma byc porownywalny cenowo do klona pro ac

a drugi lekko buzetowy. Czyli w jednym przypadku na glosniki MAX 1000 pln a w drugim MAX 650 PLN oczywiscie u Rolpha.

>>>McGyver co myslisz o dodaniu rownolegle do glosnika basowego ok. 1,5 mikro F w celu eliminacji delikatnej nosowosci wokali. A moze to jest problem z wysokotonowka. Zastosowalem tylko jeden rezystor szeregowo do morela mdt29. Moze powinienem zmienic te wartosc i dodac jeszcze jeden rezystor rownolegle.

Helou.

Jeśli mogę coś dodać, to właśnie tydzień temu Rolph przysłał mi MDT 29 i mam ten sam problem z nosowością, mimo że na wysokich tonach zastosowałem 3 cewki i korektor impedancji. Przy podziale 3200 już praktycznie tego nie było ( tamten był 2700). Podział 3200 mają moje trzydrożne Enceladusy, ale tam jest znowu zbocze 18 na oktawe. Tak więc to wysokotonowe bydle to specyficzny głośnik.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

McGyver wyslalem ci maila ze schematem zwrotki do przeanalizowania.

Sluchalem ta vife XT bodajze w malutkim monitorku RLS Calisto i grala naprawde bardzo ladnie (na dole chyba vifa premium line 12 cm) i byla filtrowana tylko jednym kondem.

No ale czekam na sugestie

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Ja mam podzial ustalony na 3kHz ale jak mierzylem kondy to one maja troche wiecej niz wartosci opisane na koszulce (zamiast 3.3 mikro bylo 3,7 mikro ; zamiast 6,8 bylo 7,1 mikro))wiec przypuszczam ze ta czestotliwosc podzialu sie przesunela w kierunku nizszej czestotliwosci moze wlasnie cos kolo 2,8 kHz.

Zastanawiam sie czy taka przyczyna moze byc po stronie wysokotonowki czy niskotonowego morela MW144.

Jeden z kolegow doradzil mi wlasnie dodanie konda rownolegle z basowcem max 2.2 mikro przy samych zaciskach. Sprobuje i zobacze jak sie to bedzie zachowywac.

Ale trzeba przyznac ze wysokie tony sa pierwsza klasa. W porownaniu do seas KT19 .... zreszta co tu porownywac zupelnie inna klasa i szkola brzmienia.

Morela chcę ulokować w tych trzydrożnych co miałem w Katowicach i tam mi się wpasował bardzo fajnie, mimo ze zwrotka nie była do niego liczona.

Chciałem go też wpasować do podstawkowca Vifa PL 18 i ten nieszczęśnik. Jak pisałem podział zrobiłem na 2700, ale za dużo wokalu wchodzi na kopułkę, więc przesuwam na 3200. Próbuje go równolegle ze skanem 2010. Skan ma blachy bardziej realistyczne, ale Morel jest bardziej rozłorzysty, no i tańszy :)

Nie wiem, nie wiem, zaczynam sobie włosy wyrywać. Mogłem iśc do normalnej roboty.

>pawiowy

Szczerze powiedziawszy, nie wiem, nie jestem biegły w opisywaniu tych zjawisk, w każdym razie nie jestem zadowolony, ale myślę, że da się to poprawić

Nosowość - zlikwidowałem w znacznym stopniu, zwiększyłem cewkę na dole (18W8546) oraz zwiększyłem cewe na górze (mdt29), pomogło trochę, ale jak pisałem, nie potrafię obiektywnie ocenić, czy za występujący efekt winić głośnik ze źle dobraną zwrotnicą a może raczej CD i jego modyfikację (oraz drobne zmiany we wzmaku)

A jak u Ciebie gra (myślę, że już u Ciebie gra:))??

Bawię się zwrotnicą, narazie 2rz. bas 3rz. góra

Wraz ze zmianami w zwrotnicy, symbilanty wędrują od najwyższych wokali żeńskich do niskich męskich

Dorwałem tego całego jig, ale staje mi okoniem, jak tylko go oswoję i pomierzę sobie zabawki, napiszę

Jaki proponujecie podział dla tego morela? Na necie widziałem kilka różnych rozwiązań, ale z innymi głośnikami

Może jakieś propozycję zmian w zwrotnicy

jeśli chcecie, narysuję i zamieszczę tu

Gość kaszio

(Konto usunięte)

>> magazynier wklej schemat twojej zwrotnicy.

Albo po prostu napisz jakie maja parametry cewki do glosnikow i kondy.

A tak wogole to jesli chce ktos posluchac u mnie moich kolumn to zapraszam moze dojdziemy do jakis wspolnych wnioskow.

>>>Audio Academy przeciez komplet scanow d2010 to taki sam koszt (350 pln). A 2 lata temu na AS o malo co nie kupilismy ze znajomym od ciebie hiperionow. Pozdrawiam

oki, proszę bardzo

nie mam za bardzo czasu, żeby narysować nową, ale

C1 - wywaliłem

L1 = 1.6 - 1.9 mH

ronolegle do 18W8546 dałem kondensator 14uF (zamierzam jeszcze w szereg z nim rezystor)

L2 = 0.28 mH (fabrycznie 0.13)

R3 może do 3 Ohm spadnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Kaszio,

Nie zupełnie taki sam, ja u Rolpha mam trochę inne ceny z racji tego, że prowadzę firmę :)

U mnie w kosztach liczy się każde 100zł, dlatego moje rozważania na temat jaki głośnik zastosować są głębsze niż najgłębsze kolumny.

Pawiowy, już gra, tyle że na razie u mnie. Te woofery są naprawdę sympatyczne, tyle że zwrotnica skaszaniona, ale zrobiłem nową. Wysyłam kolumny w środę.

Magazynier, jak chcesz wiedzieć co zrobiłem to napisz na priva, podeślę Ci we wtorek lub w środę jakieś wskazówki.

• 2 tygodnie później...

a tu moje Morele w wykonaniu przez McGyvera i Grzegorza:)

Ukryta Zawartość

post-134-100007019 1170269102_thumb.JPG

post-134-100007020 1170269100_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kaszio - z taką zwrotnicą musi to grać strasznie. Mid-woofer na pewno nie jest odcięty przy 3kHz. Nie masz kiepskiej średnicy (krzykliwej) i góry. I pewnie mało basu?

Zwiększ cewkę w filtrze dolnoprzepustowym dwa razy i posłuchaj, a najlepiej pomierz.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Igood bardzo chetnie wyslucham Twoich rad. Napisz czemu moze byc malo basu w takim strojeniu.

To co piszesz jest w pewnym stopniu slyszalne ale nie jest az tak strasznie jak piszesz.

Mam teraz nowy projekt zwrotki aby czestotliwosc dla wysokiego zrobic na ok 4000 Hz a niski ciac na cos kolo 3700 co o tym myslicie.

wiem ze woofer raczej poprawnie pracuje a winie za te lekka krzykliwosc wysokotonowke ktora bardzo mocno podbija w zakresie ok. 3150 Hz.

Znajomu ktory mi robil skrzynki zakupil niedawno CLIO i ma do mnie wpasc zrobic dokladne pomiary zestawu. I mysle ze to bedzie optimum wykozystanie tych przetwornikow.

Jestem otwarty na kazde sugestie dotyczace polaczenia tych przetwornikow.

W inny watku dotyczacego zwrtotki na vifa bylo pare osob i bardzo zagozala dyskusja . Moze tu uda sie sciagnac te osoby ze swoim doswiadczeniem i zaproponuja jakies optymale parametry w zwrotnicy.

Pozdrawiam Tomek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.