Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzet dla poczatkujacego audiofila

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem na Waszym forum pierwszy raz. Zdaje sie na Wasza wiedze i prosze o pomoc w doborze odpowiedniego dla mnie sprzetu audio. Moje srodki finansowe sa ograniczone.

Do tej pory sluchalem muzyki na komputerze, ale mecze sie przy glosnikach komputerowych. Niby 5.1, ale to muzyka, tylko jakies nieporozumienie.

Moze najpierw glosniki. Mam ochote na Tonsile Fenix. Ale narazie tylko przednie i tylne kolumny. Zastanawialem sie czy moze lepiej kupic na przod Magnat'y Motion 990. Na Allegro sa za 550 zl. Czy lepiej kupic kulumny przednie bez glosnikow niskotonowych i osobno subwoofer, czy moga byc te Magnat'y? Mam malutki pokoj, nie mam nawet wielkiej mozliwosci kombinacji z ustawieniami kolumn.

Zasilacz: Tez jakis uzywany z Allegro. Myslalem o Yamaha AX-550 2x120W. Lub czyms w podobej cenie. Jest wiele Pionner'ow, Techniks'ow, jakies Sony, Denon'y i to wszystko za 400 - 500 zl. Na nowy wzmacniacz mnie nie stac.

Odtwarzacz jednak chcialbym nowy. I nie wiem czy porwac sie na Marantz'a CD7300, czy jednak kupic uzywanego Marantz'a CD6000?

I na koniec najglupsze pytanie. Do wzmacniacza podlacza sie dwie pary glosnikow. Czy do centralnego i subwoofera potrzeba drugiego wzmacniacza?

2 pary kolumn + centralny + sub? skoro budujesz kino domowe to czemu ten temat jest w stereo... i po co ci to wszystko w "...malutkim pokoiku.." itp. sam mam mały staż na tym forum ale radziłbym troche poczytać tutejsze posty zanim sie zadaje m.in. właśnie takie pytania. polecam

Gorzej, nowy kolega zamierza podpiąć te cztery kolumny do wzmaka stereo i jako źródła użyć odtwarzacz CD.

Kolego! Do stero najzupełniej wystarczą Ci dwie kolumny. A sub w małym pokoju jest najzupełniej zbędny. I juz sporo zaoszczędziłeś. Co do wzmacniacza, to Technicsy nie cieszą się tu dobra opinia. A obok Denina, Pioneera i Yamahy sa też inne godne polecenia firmy: NAD, Rotel, Luxman... Ale tu juz pewnie moi koledzy będa konkretniejsi, tak jak i w przypadku kolumn.

Jeszcze raz przeczytałem i napiszę to co wyżej prościej. Bywalcy tej zakładki używają do słuchania muzyki - zapewne ze snobizmu - jednego wzmacniacza i zaledwie jednej pary kolumn. Oprócz odtwarzacz CD mają zwykle śliczny tunerek (patrz wątek 3620), a szczególnie obrzydliwe snoby także gramofon albo magnetofon szpulowy (patrz zakładka analog). Dlaczego nie pytaj - snobizm wyjaśnić się nie da.

witam! ja tez jestem poczatkujacym audiofilem (jesli wogle audiofilem). kupilem przez allegro wzmak: pioneer a656 i odtwarzacz cd pd-s601. za wzmak zaplacilem 560zl, a za cd 140zl. podlaczone sa do tego kolumienki (niestety tymczasowo podstawkowe, bo mialem je juz od dwana) heco-visonik (na allegro za 200-250 na pewno mozna by takie kupic). no i na interconekt wydalem 20zl. caly zestaw gra super! jestem bardzo zadowolony! wzmaka polecil mi Mcgyver -kolega sie zna! ale szczeglonie jestem zadowlony z odtwarzacza cd. zanim jeszcze przslali mi tego cd pioneera to stal jakis pozyczony techniks! wydawalo mi sie ze on gra ladnie, ale jak podlaczylem pioneera to szczena mi opadala. bardzo bardzo sie poprawila szczegolowoasc, troche bass, i wogle caly dzwiek sie jakos lepiej komponuje. po wakacjach chce kupic kolumny podlogowe, mam na oku mission 775. taki zestaw na poczatek wystarczy az nadto. po cholere ci jakies 5.1? do muzyki: dwoje uszu -dwie kolumny! pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.