Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupić magnetofon (jakikolwiek)

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najbardziej Dzis jakj nigdy mozna kupić super sprzety dawniej kompletnie nie dostepne Co do jakosci istnieje tu pełny konsensus o dziwo tak to Nakamichi Nawet modele za 150 zł doskonale odtwarzają kasety Tak naprawdę wieksze pieniądze płaci się za klasę zapisu i tu no trzeba trochę płacić . Zakładając że w praktyce nagrywamy czesto z radia lub piratów bądż używanych płyt analogowych - jakość zapisu przy użyciu taśm Metall

jest znakomita i więcej nie trzeba jak na takie kiepskie żródła nasze nadajniki nie dają wiecej jak 12 khz a i wiekszośc płyt nie ma więcej zapisane... z Cd tylko nieliczne realizacje idą na 16 khz a reszta też mizeria a zatem nie ma obaw - kaseta to zapisze i to spokojnie, a wygoda niebotyczna - na żadnej nagrywarce nie zapiszesz tak szybko i tak prosto jak na kasecie no i te tanie archiwa pełne niespodzianek i możliwośc własnych realizacji Wady a no są trzeba czesto czyścić głowice demagnesować no wymienić paski skleić zerwaną taśmę lub wyregulować skosy głowic i tor prowadzenia trochę to kłopotliwe ale ile frajdy - jak się uda. Dla audifili - polecam natomiast szpulowce i to też jest jasny wybór REVOX b 77 mk II - i tu zdębiejecie - odczyt większości nagrań z CD - będzie LEPSZY od samego CD !!!! Dlaczego tak się dzieje - następnym razem opowiem...

Pod względem konstrukcji mechanicznej jest to skrzyżowanie niedoróbki z pomyłką ale nagrywa nieźle. Obecnie mając już jakie takie doświadczenie pracuję z magnetofonem od 14 do 18/ w świątek piątek i w niedzielę kupiłbym poprostu SONY WALKMAN PROFESSIONAL WM-D3 lub jeszcze lepiej WM-D6C i miałbym stereo i problem z głowy , ale i tak nie mam powodu aby jęczeć jak stara ladacznica jako, że posiadam AIWA STEREO CASSETE RECORDER HS-FO7 która jest przystosowana do konsumowania ferro, chromu i metalu kupiłem nawet do niej ostatnio Tonsila Me092 i czekam tylko aż mi przyjdzie pocztą nowa bakteria 4LR9 [6V] i ruszam z dziewczyną w

Polskę . Obecnie podpiąłem do niej MKE-271 do którego wpakowałem 10 CR2032 [dziesięciokrotnie wyższe zasilanie niż na 2xR10 i to bez pieprzenia się z robieniem phantoma] i będę nagrywał wstępne rozmowy z ludźmi

z którymi zakładam kapelę i oczywiście na chromie wyriezanym z taśmy VIDEO2000 mam tych kaset ponad czterdzieści i maszynkę do ich przecinania, a właściwie to już dwie jedną na cięcie przez pół do szpulowca a drugą na cięcie kilku tasiemek jednocześnie do kaseciaka kupiłem ponad setkę kaset BMG CAMARO- ACH JAK PRZYJEMNIE" wywalam z nich nędzne ferro o nietypowej długości i pakuję do pustej obudowy chrom. a oprócz tego piszę [czytaj nagrywam] między dwoma a trzema tekstami

Trzymajcie się kupy owsiki. Sorry ale to takie ciepłe pozdrowienie moje i moich kumpli z przed lat

Nareszcie Ktoś zajął się problemem nosa a nie tabakiery najlepsze utwory hipisów, rockowców i jazmanów były

nagrywane na Nim a nie na Nagrach. Ballady Bułata Okudżawy, które do tej pory nie ukazały się na żadnej płycie

czy kasecie też, większość tak zwanych "tiuremnych piesni -toże" Sajóza nie ma, cenzury niema a na nich w dalszym ciągu ciąży "gosudarstwiennaja" klątwa.

W każdym razie Chłopie bardzo Ci dziękuję, że postawiłeś problem na nogach a nie na głowie. Powiem cytując Picassa "malować można nawet g....... tylko należy to robić dobrze"

Szpulowe, stare Revoxy... jasne, ze lepsze od CD. Mam pare CD oznaczonych jako AAD, gdzie zapisu dokonano wlasnie na Revoxie z prostym (hmmm, prostym...) mikrofonem Sennheisera. Najlepiej brzmiace CD, po prostu.

A gzież się podziały te harmoniczne na CD Sinusoida przy starych częstotliwościach próbkowania wygląda tak jakby ją szczury poobryzały . Mam gramofon Sharpa RP 117 poszukuję do niego orginalnej wkładki wiem jedynie,

że jest to Audiotechnika ale oprócz samej nazwy nie ma na niej żadnego symbolu, jeśli słucham płyt, a nie robię tego zbyt często to tylko winylowych, Sharp o którym mowa ma wysuwaną szufladę jak stacja CD możliwość zaprogramowania utworu na stronach A i B odczytuje płytę z góry i z dołu jest to zabawka naprawdę niezła.

Jednocześnie szukam wkładek elektretowych trójmembranowych o możliwie dużej średnicy wiem że ludowi kitajcy takie robią. ponieważ marzy mi się samodzielne zrobienie mikrofonu o zmiennej charakterystyce. Jeszcze ciekawostka przyrodnicza w Stanach ukazała się nowa karta muzyczna o wspaniałych parametrach w cenie około

3000$

Pozdrawiam

Zapomniałem ostatnio dodac jedną istotną rzecz - kopia z CD zrobiona na dobrej kasecie i dobrym magnetofonie ma spore szanse zabrzmieć lepiej od kopii zgranej na inne CD, zwłaszcza jeśli kopiowanie odbywa się na komputerze na "zwykłą" płytkę.

Wiem tyle co prosie o radioastronomi na temat kopiowania płyt CD-audio

Dziękuję , za odpowiedź cena: dziadowskiej około 50 groszy cena porządnej około 3 zł. Ale do tego dochodzi klasa programu do kopiowania walory karty muzycznej i samej nagrywarki Kaseta VHS 240 około 10-12 zł pocięcie jej na paski wpakowanie do kaset audio około 12 godzin i jest stos idealnych chromowych trójwarstwowych obecnie jednak nawet tej dychy nie inwestuję tylko tnę taśmy VIDEO2000 i na brak materiału

do nagrywania nie narzekam

Pozdrawiam

Zbyszek

Do czego służy magnetofon Uher CR-260 AV. Ciąg dalszy poprzedniej wypowiedzi, Jak zwykle elektretowy MKE-271 [ w obudowie 10xCR2032 =30V] taśma audio z przecięcia na paski Basfa VIDEO2000 VCR240 (czytaj 2x120 min), słuchawki Tandy 12 [ 2x 8 Ohm typ zamknięty, kawa.

Będziemy mówić o miłości

Lub przepisywać cudze wiersze

Albo ustami - jeszcze prościej

Aż studnia serca się wyczerpie

I ustaniemy na pół drogi

Wtłoczeni międzu horyzonty

Jak w kwiat akacji jedwab lata

I włanych ramion czarne kolce

I pozostanie po nas tyle

Ile uniesie pod powieką

Spłoszona sarna w sennym lesie

I pstrąg płynący ku dorzeczu.

Dzięki na wstępie wymienionemu sprzętowi czas nagrywania odtwarzania i wpisania na dysk nie przekroczył

15 minut. Na żadnym sprzęcie cyfrowym nie byłbym w stanie napisać nawet 1/4 tego jest poprostu w obsłudze

wredny, przy szpulaku czy kasetowym wszystkie czynności człowiek po nabraniu wprawy wykonuje podświadomie. To samo dotyczy pracy z dwoma sprzężonymi magnetofonami lewa słuchawka muzyka prawa słuchawka muzyka z podyktowanym już do niej tekstem. Zaznaczam. że przy tym układzie przysłowiowy cep jest

konstrukcją wyjątkowo złożoną

Mnie Akai do szczęścia nie jest potrzebne, jest to rewelacyjny sprzęt ale zbyt drogi jak na moją kieszeń mnie całkowicie wystarcza sprzęt reporterski odpowiednio skonfigurowany Cenę AKAI podziel przez 100 i wyjdzie Ci wówczas ilość Uherów z serii CR- które mi przywożą z Niemiec w stanie zmienić paski naoliwić strzyknąć kontaktem 60 odmagnetyzować głowice włożyć kasetę nagrywać odtwarzać i kochać. A skoro już jesteśmy przy

tym temacie kto czego nie słuchał: w przyszłym tygodniu dotrze do mnie Nagra IV SJ prezent od rodziny po zmarłym w zeszłym roku świetnym kompozytorze i wykonawcy i jest mi przynam się wyjątkowo głupio nie wiem czy płakać czy się cieszyć ale podobno zmarły chciał znaliśmy się od pierwszego roku jego przyjazdu do Polski . I raczej nie będę z niej dzień w dzień korzystał chyba że znowu zaistnieje taka sytuacja społeczno polityczna, że zarzucę ją na ramię i pójdę. Mam w tej chwili już własną III B, która do mnie trafiła nz zasadzie handlu wymiennego w stanie opłakanym ale w tej chwili chodzi już tak jak w książkach piszą [zwłaszcza tej która nazywa się Indtrukcją Obsługi] . Jeśli już mowa audiofilskich fanaberiach, wolę za sumę którą wydałbym na Akai czy Revoxa kupić suchą karmę i zawieść ją dla psów w Schronisku Dla Bezdomnych Zwierząt Tekst, który zamieściłem w poprzedniej swojej wypowiedzi jeszcze dzisiaj idzie mailem do Andrzeja Zaryckiego.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nie licytujmy się proszę

Odpowiedzi ciąg dalszy

O które AKAI GX Ci chodzi: o GX -77, GX-210 d, GX- 400 d, GX-630, 636 czy GX-646 d. ...."vanitas vanitatum et omnia vanitas" jakby powiedział pan Salomon, dobre toto ale do biernego słuchania muzyki mnie jest potrzebny sprzęt do pracy a nie do relaksacji nie uprawiam żadnej auto audioterapii gdyby mi jednak odbiło mogę zawsze wlutować tak zwaną delay line np ADL-CS346S [ASAHI GLASS CO. LTD. MADE IN JAPAN] i mieć z kopyta tak zwany

dźwięk przestrzenny mięsisty soczysty ale po jasną h.... mnie muzyka ma nie rozkładać na czynniki pierwsze wprowadzać w błogostany czy inne odmienne stany świadomości w moim przypadku jest wymagana pełna koncentracja i skupienie się na frazie i słowach pisanych do niej.

Nie wiem czy wyraziłem się wystarczająco jasno i jeśli było coś zbyt ostro powiedziane proszę mi wybaczyć ,

poprostu na miarę swoich finansowych możliwości [skromnych] znajomości elektroniki pratkycznej [skromnej]

wybrałem w pełni świadomie taki sprzęt na jaki mnie stać a spełnia jednocześnie wszystkie moje oczekiwania

pozdrawiam

Zbyszek

PEŁNA NAZWA: SONY PROFESSIONAL WALKMAN RECORDER WM-D6C.

Podaję dane Direct Driwe Flywheel, Variable Speed Control, Tape Counter, Dolby "B" and "C" Noise reduction Level and Battery Indicator, Speed Pitch Control FE, CrO2 & Metal Tape Switch, Automatic Shut-off ,Three-Way Capability Line out jacks, Stereo Mic Input , Dual Headphone .

To nie są jeszcze wszystkie do niego przychodził w podstawowym wyposażeniu rewelacyjny mikrofon stereo z pauzą na rękojeści futerał zasilacz i inne zabawki

Automatyczne ustawianie zapisu jako jedyną opcje stosuje się wyłącznie w sprzęcie amatorskim w zawodowym

zawsze jako podstawowe ustawianie poziomu nagrywania uznaje się sterowanie ręczne automatyczne moźe być, ale nie musi.

SONY TCM-77V

W poprzednim poście pisałem o sprzęcie profesionalnym stereo o wyjątkowo doskonałych mimo małych wymiaro

ów parametrach teraz chciałbym zwrócić uwagę na prawie półprofesionalny [dziennikarski -czyli pressman a nie report] ma jedną ciekawą funkcję tzw CUE MAKER [która umożliwia błyskawiczne przewinięcie do uprzednio zaznaczonego fragmentu] trzy tryby czułości mikrofonu VOR [wbudowany akustomat] , autorevers i korektę przesuwu taśmy przy odtwarzaniu wejście na mikrofon zewnętrzny wejście zasilacza wyjście słuchawkowezasilany paluszkami pracuje na dużych kasetach taśma normal.Do notowania

wykładów idealny energooszczędny

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam. W porywie audiofilskiego uczucia do Yamahy kupilem niedawno miniwieżę PianoCraft E-400 z magnetofonem KX-300 dedykowanym do niej. Wieża OK ale magnetofon to porażka. Myslalem że poslucham sobie swoich starych kaset albo ponagrywam czasem coś z radia a tu kiszka... Dźwięk jak z pomiętej taśmy, zniekształcenia harmoniczne bynajmniej nie takie jak podaje instrukcja. Serwis nic nie pomógł "ten typ tak ma"...

To ci dopiero...

A "pełnowymiarowa" Yamaha (KX-493) sprawuje się u mnie doskonale... Na pewno w Pianocrafcie zamontowali tańsze podzespoły, ale w "ten typ tak ma" nie wierzyłbym tak od razu. Może spytać w innym punkcie?

Witam

Krótko i zwięźle wysrawiono na Allegro kilka ciekawych decków, zajrzyj. KX-300 to nieporozumienie jest to wersja uproszczona dla tak zwanych "głuchoniemych" [nie obrażając ich bo swojego nieszczęścia są sobie niewinni]. Niektóre egzemplarze które chłopcy usiłują sprzedać to już nawet nie najwyższa półka, tylko sam sufit a ceny są znośne, poprostu porządny analogowy sprzęt jest wypierany pzez cyfrowe g...[ a cyfrowe średniej i

wysokiej klasy jest nadal bardzo drogie (przynajmniej u nas)] Ja osobiście nastawiłem się na zakup trójgłowicowego i trójsilnikowego "padalca" bywają takie dwukasetowe z nagrywaniem i odtwarzaniem na lewej i

prawej kieszeni ważą te cuda ponad 10 kg [ lewa{3 silniki prawa 3 silniki, chasis metal, ekrany metal, obudowa metal. elektroniki skolko ugodno. Ten fakt podałem jako tak zwaną ciekawostkę przyrodniczą, którą prędzej czy później będę miał u siebie w chacie , ale dopiero wówczas kiedy już będę kompletnie zauherzony [w każdym kątku po dzieciątku - jest tam jeszcze miejsce na Uhera Report 4200 Monitor [szpulowy] i duckę z serii Cr- [kasetowe] .

Pozdrawiam

Zbyszek

Zielonym do góry

Przypis

{Panie kapralu jak mamy k... sadzić te drzewka?

Przecież wam k... Kowalski mówiłem zielonym do góry

Dopisek mój

No to.....sadźmy

Niekoniecznie moze magnetofon analogowy..(?) Znajdziesz obecnie niezly wybor wsrod przenosnych, lub stacjonarnych nagrywarek cyfrowych, niektore z nich do nabycia w sumie podobnej do cen dobrych magnetofonow z przeszlosci. Masz i przenosna mala nagre ares-bb, niedrogie marantze, tascamy, sound devices i inne, ktore beda ci sluzyc przez wiele lat i sa obecnie chyba ciekawsza alternatywa od magnetofonow. Osobiscie zaopatrzylem sie w zeszlym tygodniu w SD 722 i rozpoczynam z nim domowe eksperymenty za kilka dni. Miec niedroga, lekka 1-2kg nagrywarke, ktora zapisuje w kazdym formacie w s/r od 32 do 192 kHz, z XLR, f/w etc., jest dzisiaj moze bardziej atrakcyjna propozycja...

Witaj

Przeczytałem Twoje "O sobie" sprzęt masz naprawdę świetny idealnie skompletowany ale jest to sprzęt do słuchania a nie do pracy w najbardziej potocznym tego słowa znaczeniu a mnie do niej jest potrzebny . Leży przedemną płyta [CD audio] Zespołu APOCALIPTYKA (czterech panów grających na wiolonczelach utwory zespołu

METALLICA ) największe wrażenie zrobił na mnie czwarty THE UNFORGIVEN , powiedzmy. że chcę do tej muzyki pisać słowa w przypadku CD Driver-a jest to fizycznie niemożliwe narzędzie powinno być dostosowane do człowieka i wykonywanej przez niego czynności nagrywam i odtwarzam na magnetofonach od połowy lat 50-tych

niedługo w czerwcu tego roku minie 50-lat u mnie są to już automatyzmy wszystkie czynności związane z obsługą wykonuję podświadomie. Jest takie niezwykle mądre powiedzenie nie należy starego psa nowych sztuczek uczyć. Usiłowałem niejednokrotnie korzystać z systemu DCC i DAT i doszedłem do wniosku, że w moim

przypadku albo taśma albo kaseta ale zawsze zapis analogowy i beznadziejnie prosta obsługa sprzętu , a to zapewniają mi przenośne UHER-y

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

Zbyszek

PS . Zabrałem się do zrobienia magnetofonu wysokiej klasy z magnetowidu pracującego w systemie VIDEO2000

wzmianka w Moje szpulowce a wasze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.