Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

arturp, 1 Mar 2006, 15:39

>dobrze ,że napisałeś >> tylko sie nie śmiej Oczywiscie ,że nie zrobię. Sam robisz wspaniałe.

Ja to robie najwyżej rysunki ładne ;-)

Moją własnoręczną pracę mogłeś zobaczyć tylko w wersji MDF i sklejka. Te czarne to produkt "profesjonalny", znaczy niewłasnoręczny.

Moge Ci elementy na CNC wyciąć!

Dzięki, zrobione własnoręcznie , wsio...maskownice jak oryginał...co do klapki z tyłu to tunel wkomponowałem w mdf i poszpachlowałem i lakier macik-prosta sprawa, grunt to dobrze polakierować. Wkrótce będę robił znowu klony, te musiałem sprzedać,tęsknie za nimi, klient powiedział , ta klapa z tyłu była z plastiku. Mocowanie typowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdecydowałem się na wykonanie klonika ProAc, wytnie ktoś dla mnie elementy obudowy - nie mam niezbędnego sprzętu do precyzjnej obróbki. Ile by to kosztowało razem z materiałem. Na dolnym Śląsku mogę podjechac i odebrac osobiście.

Czy z wyfrezowanymi dziurami na głośniki - dobrze się forniruje ręcznie?

Ktoś próbował? Bo z cnc najwieksza korzyscia jest idealne wymiary i wyfrezowania na glosniki. Powiedzmy, że robie kilka proacow dla mnie kolegi itp. Każdy chce mieć inny fornir.... Z MDF czy sklejki.

Na dole przyklad ze sklejki sprzedawanej w Kanadzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ryszard_wpl,

kładłem właśnie na powyższe klony fornir po wykonaniu otworów w obudowie, nie miałem z tym żadnych problemów, dlatego w aktualnej konstrukcji zrobiłem tak samo. Przyklejałem klona i czereśnię, wiadomo trzeba dobrze rozprowadzić i docisnąć, po wyschnięciu wyciąłem skalpelem zostawiając ok. 1-1,5mm forniru poza krawędzie wyfrezowania, resztę zeszlifowałem, szybko poszło z wycięciem. Krawędzie są dobrze przyklejone.

Kiepskie foto ale otwory jakies sa, hehe:

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mag,

Otwory wyfrezowane, przygotowane do ostatecznego malowania lakierem .

Ukryta Zawartość

post-3970-100005343 1170287102_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>ArturP

Działałeś coś z tymi uszerami i morelami (w jakiejś innej obudowie, zwrotnicy czy coś takiego)?

Po długiej walce udało mi się robujeć te Twoje monitory. A ponoć skany takie łatwe do napędzenie ;)

Darkowy wzmacniacz całkiem przyjemnie je ciągnie, a to jeszcze nie koniec walki.

CD też całkiem fajnie gra (oczywiście jako napęd). Wyłudziłem od Maćka przedwczoraj Nichicony KG 10mF i zapakowałem je na zasilanie cyfrówki. Już raczej tam zostaną, odda mu się jak przyjdą od Petera :)

Sorka mag,

nie ćwiczyłem zwrotnicy. Czeka mnie jeszcze ostatania warstwa lakieru a tu zawsze coś do zrobienia...

Żona wyjechała - gary , potomstwo , pranie itd .Czuję się jak kura domowa i myslałem ,że nie może byc juz gorzej ... a tu jeszcze ptasia grypa.Teraz to juz nawet nie mozna byc głupią gęsią albo zrzędliwą papugą bo i na to jest broń biologiczna.

...there is no spoon...

;)))

Ukryta Zawartość

post-5385-100005134 1170287460_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mag,

ushery i morele siedza w skrzyni i przechodza pierwsze pomiary. W tej chwili moge powiedziec ze usher gra wspaniale.Nie wiem czy nie lepiej od weglowych scan speakow

Otwartosc , barwy, wybrzmienia - a to wszystko z cz. podzialu 2,2kHz !Basik ? Wyobraz sobie glosnik grajacy w br a brzmiacy jak z obudowy zamknietej. Wierzyc mi sie nie chce ,ze to tak gra.

No ale 2,2khz to nisko jak dla morela- nie wiem czy da rade

...there is no spoon...

Artur napisz coś o zwrotce, bardz się różni od tej Albeckiego czyli cewa 1mH i kond + rezystor?

Bardzo się cieszę że to tak gra, kiedy słuchamy? Tak czy inaczej możesz wpaść posłuchać jak teraz grają te Twoje monitorki.

Szkoda tylko, że nie mam porządnych podstawek bo bas trochę dudni, ale ...... :/

magazynier, 13 Mar 2006, 08:07

cześć,

zwrotnica jest zupełnie inna. Trzeci rząd z pułapką na górkę w okolicy 700Hz i trzeci rząd dla tweetera. Chyba wszystkie węglowe membrany to mają :( Musiałem to skasować bo dźwiek był twardy i męczący . Szczerze powiedziawszy dążyłem do uzyskania płaskiej charakterystyki i neutralności ale nie za wszelka cenę - no i wyszło +/- 1,5dB od 200Hz z małym dołkiem przy 7,2kHz .Dobry dźwięk ale z jednego głosnika ( zrobiłem tylko jeden do pomiarów ) nie mozna sie wypowiadać o przestrzeni i lokalizacji .W bezpośrednim porównaniu z jedna sztuka THOR'a zagrało cieplej i pełniej w nizszej średnicy , lepszym basem i łagodniejszą ale niewiele mniejszą górą .Ilośc detali i smaczków tez jest zaskakująco wysoka ale to nie moja zasługa tylko ushera - he,he.

No ale debet w koncie na elementy zwrotnicy i kable ... Wersje do odsłuchu przywioze w torbie ale musze to zabrac bo moje głosniki jadą i musze zrobic im zwrotki ( zamówiłem 18 cm rewelatory i aerogelowe Audaxy 13HM)

A twoje tak grają i wyglądają ( wpatrz sie dobrzę w wykres to usłyszysz !).

Ukryta Zawartość

post-3970-100005101 1170287517_thumb.JPG

post-3970-100005102 1170287515_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

"Artur napisz coś o zwrotce, bardzo się różni od tej Albeckiego czyli cewa 1mH i kond + rezystor?"

Magazynier nigdy nie było takiej zwrotki do 2-way na tych głośnikach (chyba, że do układu symetrycznego). Zobacz na zestaw Akkusa 45P-93 na T9930 + Twój woofer i ile tam jest częsci, więc korektory impedancji i pułapki też stosuje.

Tu masz też gotową zwrotkę do Twoich głośników:

Ukryta Zawartość

Nawet wzajemne położenie głośników, punkt podziału i rzędy zwrotki są dziwnie podobne...

Ukryta Zawartość

jaro4444, 13 Mar 2006, 15:08

1)Widzisz kochany, jakbyc był tak mocny kolo jak mag to p.Albecki robiłby zwrotnice na twoje indywidualne zamówienie jak to było w przypadku tamtej zwrotki .

2)A jaka cz. podziału jest w tym porojekcie do którego podałeś link ?

No patrz...2kHz.

3) Jesli nie wierzysz pomiarom to McGyver zrobi ci głosniki . On twierdzi ,że ten głosnik ma ,,równą " średnicę ;P

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.