Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

mowa o tej zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>dywan102

Ja próbowałem stosować tą zwrotnicę do zestawu 18W8546 i D2010/8513.Grało to całkiem nieźle ale dopiero po dokładnym dostrojeniu układu do tych głośników. Robiłem to wyłącznie na słuch a więc przebieg charakterystyki na pewno nie był płaski ale w miarę dostosowany do mojego systemu i moich preferencji. Zmieniłem wartość niektórych kondensatorów oraz rezystorów tłumika.

Po dalszych eksperymentach wybrałem jednak filtry II rzędu i takie też radziłbym Tobie zastosować. Np.coś takiego:

Filtr dolnoprzepustowy: cewka – 1.5 mH i kond. – 4,7 uF - 10 uF (dobrać)

Filtr górnoprzepustowy: kond. – 4,7 uF i cewka – 0,25 mH

Tłumik: rezystor szeregowy – 4,7 om umieszczony na wejściu przed kondensatorem, rezystor równoległy – 47 om przy głośniku wysokotonowym.

Może być konieczna korekta wartości kondensatora w torze wysokotonowym o +/- 0,2 uF oraz rezystora równoległego o +/- 2 omy.

Polaryzację głośnika wysokotonowego radzę dobrać na słuch. U mnie – polaryzacja zgodna.

Pozdrawiam.

dzieki wielkie...

a moze ktos sie wypowie jak bardzo roznia sie 8535, 8545 i 8546? czy ich wlasciwosci elektryczne etc. sa na tyle podobne ze mozna stosowac podobne zwrotnice? wiem ze pytanie moze byc malo precyzyjne ale kazde slowo bedzie mi pomocne...

tak naprawde mam mala wiedze elektroniczna i wydaje sie ze bedzie mi trudno...

jesli ktos chcialby podjac sie przeprojektowania zwrotnicy tej lub podobnej(docelowo na 8545+D2010) za rozsadna kwote bardzo prosze o kontakt na priv.

ew. jesli wiecie kto lub gdzie zajmuje sie tym to piszcie.

dywan - arturp wkleił schemat zwrotki o którą pytasz w Twoim zreszta watku -

Ukryta Zawartość

Co do 18tek SS o które pytasz , to sa to zupełnie inne głośniki. 8535 , który ja wybrałem ma najlepszą średnicę ( membrana jest znacznie lżejsza od 8545 ) , najniżej schodzi z basem , ma duuużo trochę bułowiastego i potężnego basu - taki jak lubię. Ale mniejszą moc i efektywność od 8545. Obydwa głośniki wymagają różnych obudów - tak wychodzi z wyliczeń. Choć w praktyce w połączeniu z pomieszczeniem odsłuchowym różnie to bywa. Obydwa głośniki mają inne charakterystyki w zakresie średniotonowym ( zobacz na stronie www.akkus.com.pl - tam masz charakterystyki ) 8546 nie znam , ale sprawdź w wyszukiwarce - jest mnóstwo informacji dotyczących tych głośników i ich aplikacji.

Ja polecam 8535 z D2010 8513.

Najpierw zastanów się czego oczekujesz od dźwięku , później wklep typ głośnika w wyszukiwarce , poczytaj trochę i do dzieła.

Co do zwrotnicy - masz w tym watku wszystko co potrzeba.Kup elementy zwrotnicy do klona z dodatkowymi rezystorami , kondensatorami i kombinuj - wybierz to co najbardziej Tobie odpowiada i zgra się z Twoim sprzętem , pokojem i muzyką której słuchasz.

I pamiętaj czym będziesz je napędzał!!! - potrzebują SOLIDNEGO WZMAKA!

Ukryta Zawartość

wytlumacz dokladnie po co mi mocny wzmak do nich?

rozumiem ze nie osiagne na na tym wzmacniaczu duzej dynamiki

ale wydaje mi sie ze nie jest mi potrzebna az tak bardzo...

z tego co mowil gosc ktory mi sprzedaje te obudowy (sa z bass reflexem) maja chyba 23 litry.

sa oddzielne odudowy pod wysokotonowe.

i jeszcze jedna wazna rzecz: bardzo lubie, wrecz kocham Xaviany 185 dlatego chce polaczyc 8545 i D2010(czyli jak w xavianach). niestety nie znalazlem nigdzie zwrotnicy od tych xavianow...

a poza tym 8545 maja wieksza efektywnosc niz 8535 wiec to troche ratuje sytuacje z moim wzmacniaczem

glosnik SS sa trudne do napedzenia. np gejnklon srednio sobie z nimi radzi mimo to czesto na nim slucham zamiennie z alephem. potrzebuja duzo pradu zeby ruszyc i wcale nie chodzi o glosne sluchanie..

hehe no wlaśnie miałem tak w starych kolumnach... szeregowo dwie osiemnastki ;) ja sie nie znam zupełnie na konstr kolumn więc wiesz... hehe

połącznie takie daje wzrost o 3dB więc poluzować trzeba by było kopułe hihi, a czemu nie 8 ohmowe? ;) a5 nie lubi jak coś schodzi poniżej 8 ohm ;>

tak gdybam, bo bym coś już zmajtrowal nowego... podobały mnie się SF Cremona ;) a tam siedzą dwie 18ki relevatora ;)

zrob poprostu to i bedzie po problenie.. zostaniesz przy stylu jaki juz masz ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem obydwa 18 cm głośniki węglowe scan speaka czyli 8535 i 8545 . Obudwa sa świetne . Np tylko z tych przetworników organy Hammonda mają ,, prawdziwą chrypkę " - taka jak z przesterowanych lamp . Z żadnych innych tego nie słyszałem . ale nie brak im tez wad - np troche brakuje ciepła w dolnej średnicy a także mokrodetali . 8545 jest bardziej dynamiczny natomiast 8535 łagodniejszy . Typowa dla tych głośników górka na charakterystyce w okolicach 800Hz jest w przypadku 8545 o około 2dB wyższa niz 8535 i dlatego 8545 nie powinien pracowac bez pułapki RLC w tym zakresie , inaczej dźwiek jest twardy i męczący . Zrobiłem kiedyś głośnik oparty na 8545 i wysokotonowym 9300 i grało to jak cholera ( np magazynier uważał tą wersję za najlepszą ) ale szybko było męczące przez tą natarczywośc średnicy . 8535 ma większy i głębszy bas ale moim zdaniem wymaga to wzmacniacza o świetnej kontroli tego zakresu inaczaj lubi wyć , dudnić i przeciągać . 8545 ma bas zdecydowanie mniejszy ale śmiało schodzi do 40 Hz w obudowach rzędu 15 litów . Mój pracował w 13 litrach i nie było masowania brzucha ale przyjemne pomruki pojawiały się dośc często , niestety lubi zawyć w okolicach 80hz .

Dzisiaj wybrałbym 8545 ze względu na bardziej ,,skoncentrowany" charakter a najlepiej ... ushera 8945-P , tego z korektorem fazowym - ma wszystko co najlepsze z węglowych scan speaków ale więcej detali i otwartości średnicy , jest szybki i w obudowie rzędu 18 litrów jego bas sie nie snuje i potrafi zejść nisko , a ana dodatek sprzedają je w parach o niemal identycznych parametrach.

...there is no spoon...

Jest bardzo podobny tylko zupełnie inaczej stroiłem charakterystykę - dlatego brzmi ,,chłodniej " . Ale jaśniej i nie ma tak podkreslonego basu jak klon 2,5

...there is no spoon...

Zgadzam się, ze 8945P to nie to samo, co węglowy skan, lżejsza membrana gra inaczej.

Faktem jest też, że podobały mi się wspomniane przez Artura monitory, ale w magnezowych Excelach też coś było:)

Basu raczej porównać nie możemy w tych konstrukcjach, bo objętość obudów we wszystkich zupełnie różna:/

Pułapka dla 8545 jest różna w zalezności od cz. podziału i zastosowałych elementów filtra ale załaczam tu przykład . Głębokość działania pułapki ( inaczej mowiąc , o ile dB tłumi górkę ) regulowana jest rezystorem w tej pułapce . W tym przypadku góra miała około 4db i zniwelował ją rezystor 8,2 ohma.Ta pułapka jest dla 800Hz a notch filter stosowany przez Troelsa Gravesena jest chyba faktycznie dla 2kHz .

No i wazana sprawa - ja nie wiem czy pułapka dla 8545 zadziała w tym samym punkcie jezeli włozymy ja do filtra dla 8535 , bo jednak inne głosniki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Zupełnie inaczej . 2010 jest zywiołowy , zawsze obecny i ma świetne rozpraszanie powyżej 10kHz ale bywa szeleszczący i nie lubi niskich podziałów poniżej 3kHz.

Usher gra łagodnie i delikatnie z podziałami od 2kHz , ten juz potrafi pokazac ,że sa mniejsze i wieksze blachy perkusji , ale brak mu blasku 2010 . No ale z 8545 , który powinien pracowac z niskim podziałem rzędu 2kHz to zdecydowanie Usher . 8545 ma za ciężka membrane do przetwarzania wyższej średnicy stąd trzeba go ,, ciąć " relatywnie nisko a tego 2010 nie akceptuje.

...there is no spoon...

Jest jeszcze jedna rzecz , o której trzeba szczerze powiedziec - zdarzyło mi sie miec pare 8545 , których charakterystyki odbiegały od siebie miejscami o 2dB i to w paśmie przetwarzanym ( czyli w tym przypadku do 2kHz ) . 18cm Ushery sa parowane z dokładnościa do 0,5dB i ten problem nie wystąpi .

...there is no spoon...

hmmm...parowane jak przetworniki w grado...zaczyna byc rozkosznie

nie sluchalem nigdy 18 cm Usherow i nie wiem jak graja. wiem za to ze jesli teraz nie osiagne tego co chce z 8545 to i tak pozniej pokombinuje i bede mial konstrukcje podobna do XN185

a w mailu pytalem o to gdzie w tamtym schemacie jest plus i minus - rozumiem ze obojetnie(choc szczerze piszac nie dowierzam).

wracajac do 2008 vs 2010 to przynajmniej w katalogu maja te same wlasciowsci a charakterystyki sa zblizone, dopiero powyzej 15-16kHz zaczynaja sie sporo roznic.

mysle ze wrzuce na poczatek D2010 do 8545...pod ten schemat ktory mi dales

:D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.