Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Molibden,

szukałem rozruchowych i nie znalazłem . Ja zastosuję teraz tanie polipropylenowe MKP zbocznikowane olejowymi rosyjskimi ( radzieckimi ! ).

...there is no spoon...

ok, panowie, ponieważ nie mam żadnego programu do symulacji wykresów..

czy moglibyście pokazać mi tu na łamach forum wykresy dla zwrotek R2.5 gdzie w torze woofera jest

8,5u, 8,2u i 7u

oczywiście bez notch filtra, całą chcrakterystykę, może tak by n ajednym wykresie były osobno dla kopółki i woofera i wspólny...

Pozdrawiam

Matt

Wiem ze to nie miejsce na takie posty ale ktos moglby przeoczyc moje ogloszenie ( Tomar ), a tutaj moze ktos byc bardzo zaineresowany.

Zostaly mi, wiec moge odsprzedac 2 sztuki 18W8535

Tomar

Takie małe zmiany pojemnośći leżą w zakresie tolerancji pojemności kondenstora. Wpływ mogą mieć jedynie subiektywny typu lepiej/gorzej i bez pomiarów, a tym bardziej odłuchów jest to trochę zbyt szczegółowe rozważanei jak będzie bardziej pasować.

Matthew, wobec tego, jesli bylbys oczywiscie zainteresoway to moglibysmy sie rozliczyc za moje wofery 8535 dopiero gdy przyjda glosniki z audiocomponents. Wtedy bede akurat potrzebowal na moje ss9700. Jesli chcesz to daj znac to sie moze dogadamy.

Matthew, moje scan-speaki maja jakis miesiac czasu, kupione u Adrzeja Kisiela i uzywane tylko przez chwile. Byly wkrecone w obudowe ( nie lutowane ) i graly moze tydzien maksymalnie, wiec caly okres docierania jeszcze przed nimi. Mozesz byc spokojny o ich stan, wiem jak sie z nimi obchodzic gdy sa nowe, niedotarte. Zadzwon do mnie albo napisz to dogadamy sie z cena. Mam oczywiscie oryginalne pudelko ze steropianem wiec jakby co to z wysylka nie bedzie problemu. Mozesz tez odebrac osobiscie w Wawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj Matthew !

Nickson to nick mojego kolegi. Korzystalem z jego konta poniewaz mialem problemy z aktywacja wlasnego. Teraz jest juz wszystko ok i korzystam z wlasnego, wiec w jakichkolwiek sprawach dotyczacych glosnikow i obudow prosze uderzac do mnie. 8535 juz niestety sprzedane. Pozdrawiam !

Tomar

• 2 tygodnie później...

chyba źle zrozumiałem jaką pełni rolę Notch Filter ... czy to usunięcie piku w charakterystyce rezystancji przy 2khz???

tzn jeżeli nie m atego filtru to istnieje możliwość taka że wzmka może sobie nie poradzić przy tej częstotliwości? zatem ten filtr ma za zadanie ułatwić wzmacniaczowi pracę?

Pozdr

Matt

Matthew:

Notch filter niewiele robi z impedancjš kolumny, jego głównym celem jest (we współpracy z właciwym filtrem woofera) zlikwidowanie górki na SPL woofera i całej kolumny - w pomiarach widać pozytywny wpływ takiego rozwišzania na charakterystykę SPL jak i na waterfall. Oczywicie niektórzy mogš brzmieniowo preferować wersję "upiększajšcš" a więc bez notch filter.

Misiomor ok wyjaśniło się ... czyli notch filter w końcu coś obcina ... czyli ja zrobię bez ..

teraz moje drugie pytanie:

na jednych zwrotkach do klonów jest pojemność w torze woofera 7u a na innych 8.5u !!! czy ta druga pojemność ma za zadanie spowodować ostrzejszy spadek na charakterystyce woofera?

jak to może się objawić jeśli dam 7u... podbicie średnicy na końcu pasma woofera? co może spowodować więkrze zniekształcenia? ..

Pozdr

Matt

Matthew:

Notch filter nic nie "obcina" (w sensie całkowitego usunięcia) - on po prostu wyrównuje charakterystykę. Proponuję zajrzeć do dokumentu Troelsa Gravesena (strona 5). Tam też znajdziesz odpowied na pytanie o zmiany charakterystyk dla zmian pojemnoci w filtrze woofera (Significance of value of capacitor in LP section na stronie 4).

Do NickSon

Widzialem ze masz duzo roznych cewek i kondow do testow, czy zamierzasz je sobie zostawic czy moze bedziesz odsprzedawal? Moze bylbym zainteresowany jakimis wartosciami, kontak w "o mnie"

W sprawie budowy kolumn, moich projektow, glosnikow, zwrotnic itd. prosze pytania kierujcie do mnie - nick Tomar. Z konta mojego kumpla NickSona juz nie korzystam. Jesli chodzi pytanie to zostalo mi jeszcze pare wartosci cewek i kondensatorow> Reszta juz pracuje w innych konstrukcjach.

P.S. Przy okazji zauwazylem, ze niektorzy z forumowiczow uzywaja gotowych mat bitumicznych z filcem. Tak naprawde to ten filc nie jest odpowiedniej gestosci to tego. Jest miernej jakosci i malej gestosci. Ja uzywam tego "prawdziwego" , bardzo gestego i ciezszego , przez co duzo lepiej tlumiacego. Metoda oczywiscie bardziej pracochlonna bo trzeba go przyklejac na klej kontaktowy ale naprawde warto. Widoczny ten bialy na zdjeciach.

Ukryta Zawartość

post-10218-100009023 1170281489_thumb.jpg

post-10218-100009024 1170281488_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajnie wytłumione ;)

czy przez takie wytłumienie nie zmniejsza sie pojemność komór?

ja zamierzam dać matę, na sufit i podłogę gąbkę falistą no i watolinę....

Ten filc jest na tyle gesty ( ok 2kg wazy m2 ) ze nie moze byc mowy o jego wplywie na pozorny wzrost objetosci z tytułu zmniejszonej predkosci przeplywu powietrza przez niego co ma miejsce na przykład w przypadku gabki. Trzeba to uwzglednic i odejmowac objetosc jaka on zabiera z pojemnosci. U mnie na przykład sa to bardzo duze roznice bo na sciance sa 3 warstwy maty bitumicznej czyli 6 mm i 5 mm warstwa filcu. Na spodzie dolnej scianki gabka falista oraz ewentualnie wełna owcza na sciance za głosnikiem.

Arturp - Filc kupuje na Targowku w Warszawie. Nie znam nazwy ulicy ale jak tam bede to zapisze dokładny adres. Znajduje sie niedaleko Radzyminskiej, jakies 2 km na tyłach Obi. Jest to hurtownia artykułow przemysłowych. Jesli chcesz zoorientowac sie co to za material to moge Tobie przesłac probke.

Adse :-) Ta na zdjeciu nie jest przesadnie ciezka , bez problemu radzi sobie z nia jedna silna osoba. Mysle ze razem z głosnikami i zwrotnicami bedzie wazyc ok 50kg. Ciezkie to wyszły te do układu dwu i poł droznego ( fotki w temacie :

Ukryta Zawartość

Tam przednia scianka miała 6 cm i efektem koncowym była waga w okolicach 75kg/szt oczywiscie nie wliczajac cokołu. Rzeczywiscie nie łatwo było je transportowac, szczegolnie ze z jedna para musiałem sobie poradzic sam gdy opuszczały moje lokum, a mieszkam na 3 pietrze w bloku bez windy :-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.