Skocz do zawartości
IGNORED

Antena FM do tunera

Thommmas

Rekomendowane odpowiedzi

Brencik to synfazowo polaczone Yagi 16 razy po 14 elementow do lacznosci EME. Nie moja. Dla laikow wyjasnienie: EME to lacznosci radiowe uzyskiwane poprzez odbicie syganlu od powierzchni Ksiezyca. To jest dopiero hardcore, nie tam jakies kabelki srebrne do glosnika...

• 3 tygodnie później...

Korzystam z anteny total sv od tatarka, wersja bez wzmacniacza.

Bardzo polecam, do poprzedniej wewnątrzpokojowej nie ma porównania. Jest o wiele lepiej, chociaż dzięki niej słychać jak bardzo zniekształcony jest sygnał w naszym eterze.

Antena jest dość nietypowa, bo ma aż ok 1,5m długości. Nie obsługuje też polaryzacji poziomej. Ale to w Krakowie niewielka strata (chyba tylko Wanda i Alfa). Koszt naprawdę niewielki - ok 30 zł.

>> cynamon

Właśnie się do niej przymierzam.

Czy Wanda i Alfa to... no właśnie, co?. Stacje radiowe?

Czy można ją montować blisko ściany (kilka cm)? Czy musi być na dachu? Jest "wymagająca" co do otczenia?

1,5 m to, rozumiem, po pełnym rozłożeniu? Możesz sprawdzić czy odbierasz u siebie 87,8 FM (RMF Classic)?

dzięki i pozdrawiam!

Moja antena zamocowana jest tuż za oknem i tuż przy ścianie /drugie piętro - okno na zachód - mocowanie na elewacji/.

Wanda i Alfa to chyba jedyne stacje radiowe, które w Krakowie nadają w polaryzacji poziomej i odbiór tych stacji na antenie total (pionowej) może być utrudniony. U mnie jednak jest spoko.

Ja całość montażu zleciłem firmie Telan. Koszt z pomiarem natężenia sygnału, kablem, końcówkami i anteną PLN 104,-. Przy moich zdolnościach manualnych tak po prostu było bezpieczniej. Trudno mi coś powiedzieć o wymaganiach tej anteny. Po podłączeniu tuner zagrał i już.

Ta antena jest, że tak powiem, od razu rozłożona i wiele się z nią nie zrobi jeżeli chodzi o długość.

RMF Classic odbieram /87,8/. Inne stacje też. RMF Classic okazało się mocno przesterowane. Mało naturalnie to brzmi przy głośnym odsłuchu. Polecam Dwójkę.

• 1 rok później...

Nie założę osobnego wątku, choć pytanie zadam już szczegółowe i praktyczne. Gdzie kupić antenę w Warszawie?

Zrobiło się praktyczne, bo kablówka Aster postanowiła mnie porzucić i zredukowała ofertę z tego radiowego zakresu do raptem dziewięciu kanałów. A pewnie wkrótce będzie zero, bo na stronie internetowej kablówki próżno szukać informacji o pakiecie radiowym. Aby się o nim dowiedzieć (że jeszcze w ogóle coś mają w kablu) musiałem do nich napisać. Krótka już lista opatrzona jest do tego uwagą, że oferta może ulec zmianie.

Wiem o ofercie sprzedaży wysyłkowej ale nie uśmiecha mi się płacić za przesyłkę. Widziałem też stoiska na Wolumenie ale nie chcę już czekać do niedzieli. Zbyt blisko ten Wolumen zresztą dla mnie nie jest.

Rafał, 12 Lip 2006, 20:55

>Nie założę osobnego wątku, choć pytanie zadam już szczegółowe i praktyczne. Gdzie kupić antenę w

>Warszawie?

ul. Grochowska (odcinek między terespolską i międzyborską)

mają w ofercie Dipola.

Kiedyś gdy służyłem w wojsku w pewnym mieście na Mazurach gdzie zakłucała moja jednostka radio (W.E) by co kolwiek odbierać z UKF nalezało antene wykonać z koła od roweru. Szybki demotaż szprysz i ośki, przecięcie obręczy, dolutowanie kabla po obu stronach i odbiór był. Potem w cywilu przez lata takiej anteny uzywałem w domu. Żony kolezanki popukiwały w głowę jak pozwala by coś takiego wisiało sobie na ścianie. No cóż jakość była ważniejsza, zwłaszcza, że tunerek był nie lada:):)

Przestudiowalem sobie dzisiaj nadajniki w Warszawie, typy polaryzacji i zainstalowalem sobie antenke typu dipol w odpowiedniej polaryzacji. Dipola wybralem ze wzgledu na obecnosc wokol mojego budynku wielu innych , zatem odrzucilem "bacika" ktory ponoc zbiera wszelkie odbicia. Po podlaczeniu calosci sygnal jest, nie szumi, ale slabiutki... Biegalem z antena z godzine i ustawialem na balkonie tak, jak tylko mozna bylo - zero roznic. Gra porownywalnie do kablowki, choc tam sygnal mialem maksymalny ?!? I o co tutaj chodzi?

Na razie anteny nie kupiłem. Byłem na Grochowskiej, znalazłem sklep ale był zamknięty. Na karteczce było wyjaśnienie, że są u klienta. A więc spróbuję w niedziele na Wolumenie.

A co do sygnału, to u mnie był on, gdy wypróbowywałem pożyczoną od jednego z forumowiczów antenę, taki jak z kablówki. Bardzo silny. Ale ja mieszkam też bardzo blisko Pałacu Kultury i między anteną a jego iglicą nie było nic, co by ją przesłaniało.

Niestety (a dla niektórych tunerów pewnie na szczęście... )sygnal z dipola nie będzie zbyt silny. Wystarczy spojrzeć na wykres ze stron firmy Dipol - największy zysk jest przy środku zakresu (0dB) a na skrajach już -1dB. Ja mam o tyle dobra sytuację, ze z dachu widze nadajnik :). Antena jest kierunkowa (5el.) ale sygnał jest rozdzielony na 2 odbiorniki, czyli spadek 3dB.

Oczywiście w Warszawie polaryzacja jest pionowa (V).

> Rafal

Przy trasie Torunskiej w Wawie mamy sklep DIPOLA, wiec mozesz tam podjechac i kupic osobiscie, bez oplat za przesylke. Ja tam wlasnie dzis kupilem. Codziennie oprocz weekendow od 9-17.

>Marek

Dipol jest wynikiem dosc dlugiej rozmowy ze "specjalista" z DIPOLA. Twierdzil ze taka bdzie najlepsza, a pytal gdzie dokladnie mieszkam.

I pewnie słusznie, bo skoro naokoło są budynki, to sygnał nie dociera bezpośrednio i trzeba wyszukac najkorzystniejsze odbicie. W takim wypadku zastosowanie mocno kierunkowej anteny też nie miałoby sensu.

Pomiędzy wysokimi budynkami wystepuje zjawisko "cienia radiowego" utrudniajace lub uniemożliwiające prawidłowy odbiór. Ale w Warszawie nie powinieneś mieć aż takich problemów z odbiorem. Ustawa antenę na najlepszy odbiór wybranej stacji lub spróbuj ją znaleźć na innej czestotliwości, gdzie będzie silniejszy sygnał (zwykle II i III program PR ma po 2 częstotliwości). Inne stacje mają dość silny sygnał, w zależności od koncesji, choć pewnie i tak lubią dołożyć trochę watów.

Niestety ciężko jest ustwaić tak zeby wszytkie stacje odbierały z maksymalnym sygnałem, ze względu na rozproszone rozmieszczenie ich nadajników.

Dobry temat :)

Czy ktoś mi poleci cos z Allegro ?

Interesuja mnie dwie antenki....

Jedna do mieszkania w bloku

A druga do domku w lesie

Obie musza byc wewnętrzne i nie za duże.

Dzięki za pomoc ;)

a jaka antene zastosowac zeby odbierac wiecej stacji ? w mojej miejscowosci jest tak ze wystarczy 500m i juz mozna zlapac np BIS . Ja mieszkam w bloku na 4p (ostatnie) i odbieram tylko rmf-fm , zet , 3jke , rzeszow bez kitu najchetniej bym sam zrobil sobie antene ale jaka polecacie ? teraz mam kabelkiem podlaczony stojak na plyty ;]

• 2 miesiące później...

Czy taka antena nadaje się do amplituneta Yamaha RXV 650

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Troche przypomina wibrator z zasilaczem sieciowym (praktyczne rozwiazanie). Ale tak na serio to w srodku jest pewnie spiralka z drutu i kierunkowosc tej anteny jest znikoma. Do tego wzmak... :-(

pzdrw

soso

• 1 rok później...

Przepraszam, że tu, ale nie mogę (nie potrafię?) założyć nowego wątku.

Chodzi o antenę radiową do tunera UHER EG 751.

Mieszkam 25km od Warszawy. Słucham najczęściej stacji nadających w polaryzacji pionowej mających swoje stacje nadawcze w Warszawie.

Szukam anteny radiowej do w/w tunera radiowego. Wiem, że zewnętrzne będą lepsze. Pytanie jaką kupić, aby dobrze działała z moim tunerem?

Załączam fotkę tyłu tunera - jak widać potrzebuję anetny o impedancji 60ohm (chyba). Nie wiem do czego to wejście po prawej stronie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebujesz dipola który podłączasz bezpośrednio płaskim kablem antenowym (o impedancji falowej 300ohm) do wejścia oznaczonego 240ohm. Podejrzewam że obecnie trudno będzie dostać taką wtyczkę i kablel, ale co tam. Dipol ma imp. falową 300ohm ale to niewielkie niedopasowanie nie powinno Ciebie martwić.

Do wejścia 60ohm możesz podłaczyć dipol kablem koncentrycznym 75ohm (albo 50ohm) poprzez symetryzator antenowy.

• 1 rok później...

A co zrobić jeżeli po podłączeniu kablówki do Tunera ściąga mi tylko RMF :( i ledwie ledwie Zetke i Maryja? Może słaby sygnał z kablówki i muszę użyć wzmacniacza antenowego?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

witam podepnę się pod wątek. Mam tuner Arcam t-51 mieszkam w centrum Łodzi ze 200m w linii prostej od łódzkiej siedziby tvp info na której jest jak mi się wydaje nadajnik. Jaką antenę kupić? Widziałem podobne wątki ,ale czy z powodu malej odległości do nadajnika nie wystarczy jakaś najprostsza antena? Linki do anten np. na allegro mile widziane proszę tez o opinie o to jaki kupić kabelek i wtyk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.