Skocz do zawartości
IGNORED

Fizyka kabli głośnikowych

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

"JEST RZECZĄ NIEMOŻLIWĄ,

ABY KAMIENIE SPADAŁY Z NIEBA,

BO W NIEBIE NIE MA KAMIENI!"

Takie to orzeczenie wydała swego czasu Akademia Francuska w odpowiedzi na doniesienia o meteorytach.

Podobnie i teraz słyszy się często, że niemożliwe jest, by kable głośnikowe miały znaczący wpływ na brzmienie zestawu, "bo z punktu widzenia fizyki taki kabel to tylko kawałek drutu". Czy aby na pewno? Czy fizyka jest obecnie bezradna wobec "brzmienia kabli", które jest faktem obserwowalnym, potwierdzonym ślepymi testami? A może po prostu systematycznych badań pod tym kątem nie prowadzono poza laboratoriami producentów?

Właśnie złożyliśmy z Szefem do tzw. wyższej instancji projekt serii badań pod tytułem "Propagacja sygnałów elektrycznych o częstotliwościach akustycznych w przewodach różnej konstrukcji pod obciążeniem 2-10 omów." Co kryje się pod tym projektem? Ano zbadanie, jak sygnał wędruje kablami głośnikowymi z różnych firm - i z różnych półek w ramach firm. Jeśli badania zostaną zatwierdzone i dojdą do skutku (trzymajcie kciuki!!), zamierzamy przebadać kilkanaście, do dwudziestu kilku, modeli głośnikowców. Chcemy zobaczyć, jakimi parametrami elektrycznymi te kable się różnią i jak się to ma do ich konstrukcji. NIE zamierzamy przy tym prowadzić żadnych odsłuchów! Dopiero post factum nastąpiłoby porównanie zmierzonych charakterystyk z dostępnymi opisami brzmienia danych przewodów.

Metodologie i plan badań mamy naszkicowany. Ze względów, powiedzmy, proceduralnych nie mogę ich jednak zdradzić aż do oficjalnego opublikowania wyników, o ile do niego dojdzie. Ale! Kwestie te nie są zamknięte. Oczekuję propozycji od forumowiczów - co i jak według Was powinniśmy pomierzyć? Z pewnością, są rzeczy, których dotąd nie uwzględniliśmy, a które zbadania są warte... Zapraszam do debaty!

https://www.audiostereo.pl/topic/17538-fizyka-kabli-g%C5%82o%C5%9Bnikowych/

Ururam Tururam => "Propagacja sygnałów elektrycznych o częstotliwościach akustycznych w przewodach różnej konstrukcji pod obciążeniem 2-10 omów."

Ale o co ci chodzi ? ;-)

• Redaktorzy

A niech cię, U-T! O co chodzi? O to, że po zakończeniu badań materiały użyte do jego realizacji nie są księgowane na stanie instytucji realizującej projekt! Robię test-gigant kabli, a potem tylko wybieram w tym makaronie, który mi lepiej do systemu pasuje. Że też ja wcześniej na to nie wpadłem...

Podejrzewam, że badanie będzie trudne, ale nie niemożliwe. Różnice od strony pomiarowej kabli (parametry elektryczne) podejrzewam, że są tak małe, iż dostępna aparatura pomiarowa będzie miała trudności z wychwyceniem różnic w paśmie słyszalnym. Kabel można rozpatrywać jako układ RLC, ale w przypadku potrzeb audiofilskich, chyba trzeba będzie pewne zjawiska starać się uchwycić na poziomie elementarnym (np. naskórkowość itp.), gdyż to one pewnie decydują o różnicach w brzmieniu. Życzę powodzenia.

Będziecie badać tylko kable głosnikowe , a co z IC ? . Tak na szybko to mi przyszło na myśl :

- opoźnienia fazowe w funkcji częstotliwości dla pojedyńczego kabla i wzajemne dotyczące pary kabli

- wygrzewanie kabli :) - zmiana ich parametów w czasie przy obciążeniu sygnałem roboczym

- zdolnośc do redukcji zakłóceń zewnętrznych różnych typów i wpływ tych zakłóceń na zniekszatałcenia

sygnału roboczego - np. jesli taki kabel działa jak antena dla częstotliwości radiowych. to czy

może zachodzić interakcja z falą stojącą mająca wpływ na sygnał roboczy?

>"JEST RZECZĄ NIEMOŻLIWĄ,

>ABY KAMIENIE SPADAŁY Z NIEBA,

>BO W NIEBIE NIE MA KAMIENI!"

>Takie to orzeczenie wydała swego czasu Akademia Francuska w odpowiedzi na doniesienia o meteorytach.

I komu to, kurna przeszkadzało - przecież prawda jaka jest to każdy wie.

>> Józwa:

Sądzę, że większośc kabli bedziemy raczej pożyczać dla zminimalizowania kosztów projektu.

>> Qubric:

Zeby tylko tak marnowano! ;-) Patrz też wyżej.

>> piter:

Głośnikowce idą na pierwszy ogień ze względu na większe natężenia prądu, efekty zależne od natężenia powinny byc wyraźniejsze. Jeśli wyniki pierwszych badań będą ciekawe, można się wziąć za IC.

>> jar1:

Przeszkadzało chłopom, którym deszcz meteorytów zniszczył pola! :-D

• Redaktorzy

Szkoda, cholender, wielka szkoda... A ja raz kupiłem końcówki bananowe z projektu, tylko myślałem że jak księgowa zobacz fakturę, na której dosłownie stało "banan srebrny", to jej żyłka pęknie. Że niby sobie bibeloty do serwantki za państwowy grosz kupuję. Ale nic nie pękło, chyba nikt tych faktur nie czytał.

>Kabel można rozpatrywać jako układ RLC, ale w

>przypadku potrzeb audiofilskich, chyba trzeba będzie pewne zjawiska starać się uchwycić na poziomie

>elementarnym (np. naskórkowość itp.), gdyż to one pewnie decydują o różnicach w brzmieniu.

Ja tam się na fizyce nie znam za dobrze, ale jak może się ujawnić w brzmieniu efekt występujący gdzieś w kablu ale nie mający wpływu na jego parmetry mierzone na końcach kabla?

->Ururam Tururam

Nie moge doczekac sie wynikow!!!

A z ciekawosci moglbys zdradzic na jakiej uczelni/w instytucje pracujesz.

Ciekaw jestem czy zatwierdzi to MNiI.

Dodatkowo, jezeli podbudowac doswiadczenie pozadnym aparatem matematyczny, ktory zapewnie juz od lat istnieje to moze to byc rewolucja w dziedzine kabli!

Czy nikt na swiecie czegos takiego nie robil (pomijajac zamkniete laboratoria firm audio)?

Noii trzeba pamietac o dobrej analizie bledow pomiarowych itd. -w tego typu pomiarach (zreszta jak w kazdych latwo o blad) Czy ktos pamieta cos takiego jak zimna fuzja czy pamiec wody? :)

Trzyma kciuki!!!

I blady strach padł na kablarzy i antykablarzy, kiedy to czarodziej UT wziął kable do swych komnat ażeby prawdę nam objaśnić...

NO w końcu ktoś robi testy fizyczne na naukowym podłożu!

brawa dla UT, a wyników jak każdy będę oczekiwał niecierpliwie,

ale to pewnie z parę miesięcy potrwa :(

No i powodzenia w pomiarach :)

• Redaktorzy

Ministertwo Magii zatwierdza gdzieś tak jeden na 10 projektów. Mój też tam leży gdzieś, ale przewiduję kłopot, bowiem obraziłem struktury ministerstwa i wykazałem się snobizmem, pisząc projekt od razu po angielsku.

> Arek67:

Mam nadzieje na zdobycie XLO Limited, ale nie wiem, czy pożyczą, a z zakupem dwumetrowego odcinka może byc krucho.

> Józwa:

Miałem kiedyś rachunek na "szywacz" i "szywki" do niego. I był też rachunek wystawiony na "Naukowe Koło Psychików" (zamiast "Fizyków").

> pq:

Nie może. Sygnał odbiera się wszak na końcach i tam musza być zmiany.

> Adamo_0

Pracuje w niejednym miejscu. A badania chcemy robic w Instytucie Fizyki UJ.

Zresztą: Na razie ja nie moge się doczekać zatwierdzenia projektu. Badania - jeśli ruszą w ogóle to pewnie jesienią.

> Kapelli, Gutekbull:

Plan jest na pół roku badań, może ciut więcej.

> Józwa:

Mamy nadzieję na to, że dostaniemy wsparcie z czynników niezależnych od Min. Magii. Na typowy grant szans raczej nie ma.

->UR

Nie wiem jaka metodologie bedziesz stosowal i dlatego mam pare propozycji.

1)Moze to banalne ale na poczatek mozna by pomierzyc kable tego samego producenta o roznych przekrojach

-Pozniej zajac sie dlugoscia

2)Badac kable wykonane z tego samego materialu np. miedz beztlenowa. Oczywiscie wiadomo ze kazdy producent wytworzy "troche inny material" i co wazne inna bedzie np. ilosc/grubosc zyl w kablu, geometria kabla.

Chodzi mi o to ze w naukach scislych a szczegolnie w fizyce do minimum ogranicza sie ilosc parametrow majacych wplyw na eksperyment . Oczywiscie mozna dyskutowac nad takim redukcjonizmem...

No i pytanie zasadnicze i moze zle sformulowane:

To ze dany kabel bedzie mial rozne parametry nie oznacza wcale, ze kolumna bedzie z tych lepszych/gorszych? parametrow korzystala. Inaczej... moze kolumny nie sa czule na tak wysrubowane i subtelne parametry?

I moze tylko inaczej graja na kompletnie roznie wykonanych: z roznych materialow, o odmiennej geometrii, splocie zyl, roznej dlugosci i przekroju, kablach?

Moze dlatego slychac roznice...o ile wiem np. zastosowanie wiekszej ilosci cienszych zyl, przy takim samym przekroju kabla, ma korzystny wplyw na propagacje wyzszych czestosci plynacego pradu.

4)A co z wplywem zrodla i obciazenia kabla?

Idealem bylo by otrzymac wyniki ktore laczyly by zestaw danych parametrow kabla z wrazeniami sluchowymi i tu bez slepych testow i dobrej analizy statystycznej sie nie obejdzie!!!!

Wtedy pozbawisz pracy recenzentow i sluchac bedziemy przyrzadami pomiarowymi :)

->UT

Przyszla mi do glowy jeszcze jedna mysl...

1)Czy mozna badajac charakterystyki czestotliwosciowe kolumn glosnosc (dB) w funkcji czestosci wydac opinie jak taka kolumna zagra. Czy kolumny o b. podobnej charakterystyce czestotliwosciowej zagraja tak samo. Wiem, ze jeszcze powinno uwzglednic sie dynamike z jaka kolumna jest w stanie generowac dane czestosci + interferencje ale jak to zmierzyc?

Jak taka charaktrystyka jest mierzona? Mikrofon a pozniej analiza Fouriera sygnalu z mikrofonu?

Na ile mikrofon wprowadza blad i skad domniemamy jego liniowosc odbioru

Mam taki pomysl ... A co by bylo zeby zrobic transformate Furiera sygnalu elektrycznego z mikrofonu puszczajac ten sam, kilku minutowy kawalek na roznych kolumnach lub na kolumnach o b. podobnej charakterystyce czestotliwosciowej zmierzonej w tradycyjny sposob (czyli pewnie stosujac szum bialy?)

Przechodzac do sedna sprawy

CO BY BYLO gdyby badac w ten sposob kable na tym samym wzmacniaczu i kolumnie?!!

jakie roznice byly by w takich charakterystykach?

Wiem ze sporo namieszalem i na niektore z pytan nie da sie odpowiedziec ale moze wlasnie dlatego warto bawic sie w nauke :)

>Ururam Tururam

Podobne badania są od lat prowadzone na Politechnice Poznańskiej w instytucie wysokich napięć. Dotyczą trochę innych zakresów częstotliwości i innych napięć, ale cała aparatura istnieje. Mój kolega robił doktorat właśnie z procesów starzeniowych i ich wpływu na parametry różnych dielektryków. Oprócz tego istnieje cały aparat matematyczny i programy symulujące rozkłady pola w i wokół przewodnika i dielektryka. Sam kilka razy bawiłem się w tym laboratorium. Obok jest laboratorium kompatybilności el-magn., gdzie są kupione za grubą kasę urządzonka do pomiarów oddziaływania pola na różne obiekty (w tym aparaturę elektroniczną). Ogólnie jest tego b. dużo. Akurat teraz ekipa z PP zajmuje się badaniem transformatorów, ale pewnie dałoby radę namówić ich na coś innego.

Pozdrawiam

Jezu jak się cieszę. Nareszcie niedowiarkowie dostaną obiektywne (mam nadzieję) wyniki badań. Badałbym pasmo szersze niż akustyczne. Sprawdziłbym również widmo sygnału dla częstotliwości radiowych na wejściu i wyjściu. Ciekawe, czy udałoby się połączyć badania parametrów elektrycznych z mechanicznymi, charakteryzującymi geometrię i uzyte materiały. Aż mi ciary chodzą po plecach. Forum spłynie krwią. Z góry apeluję: MIŁUJMY SIĘ!!!

=> do Ururam Tururam

piszesz:

"Czy fizyka jest obecnie bezradna wobec "brzmienia kabli", które jest faktem obserwowalnym, potwierdzonym ślepymi testami? "

Poproszę o dokładniejszą informację na temat ślepych testów które potwierdziły brzmienie kabli.

pozdr.

Arkadix

"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.