Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha i kabel SPDIF (dziwna sprawa)

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wlasnie nabylem ten wspanialy nowy ampli. (prawie to samo co model 450) wszystko ladnie pieknie tylko ,ze dzwiek stereo zamiast 5.1

Urzywam kabla :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Karta muzyczna na slocie P C I Audigy 2.

Urzylem funkcji CD , a pozniej CD AUTO program 6ch stereo (urzywalem roznych to samo)

Właczone mam speakers A i B

W AC3 zaznaczyłem SPDIF

W programie CREATIVE VOLUME CONTROL w testach widzi tylko stereo za kazdym razem.

Kabel siedzi w pomaranczowym gniezdzie DIGITAL, w amplitunerze : CD COAXIAL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/17549-yamaha-i-kabel-spdif-dziwna-sprawa/

Mam Yamahę na digital połączoną z Audigy. Kiedy słuchasz mp3, grasz w gry itd itp, będziesz miał tylko dźwięk stereo PCM, o parametrach max 96 khz 24 bit. Jeśli chcesz cyfrowo 5.1 to tylko w DTS i Dolby Digital (ac3). I nie ma znaczenia czy głośniki będziesz miał w sterach ustawione na 5.1 czy 2.1. Jeśli chodzi o ustawienia w sterach to trzeba wyłączyć wszystkie dekodery w audigy, a program który odtwarza twój film, musi mieć możliwość wysłania "surowego" sygnału ac3 i/lub DTS.

-> KOpyt25

Chodzi Ci o zakodowany dzwiek dolby digital w filmach? I uzywasz ac3 filter? Jesli tak, to w zakladce 'System' (wlasciwosci ac3 filter) znajdz pozycje 'Default audio renderer' i wybierz nastepnie 'Use Wave out as Default audio renderer' zamiast 'Use direct sound...'. I wtedy powinno byc juz dobrze (u mnie wlasnie tak to dziala).

Ale jedna uwaga: u mnie wybor jednej z tych pozycji jest tylko i wylacznie mozliwy w przypadku Windows XP bez zainstalowanego nowego DirectX-a. Na Windows 2000 i na XP z DirectX mozliwosc wyboru znika...

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

W ac3 brak mozliwosc ustawienia DDS lub Dolby DIGITAL. W parametrach programu CREATIVE nie ma nic o dekoderach DDS itp.

Urzywam aktalnie AC3 wer. : ac3filter_0_70b. Oraz winXP na innej partycji win98 i to samo.

W system brak tych ustawien co wspomniał: nedj

Mam dwa wybrane filmy z AC3 i zawsze ich urzywam. Otwarzam zawsze te same kawałki filmu w ktorych tylne glosniki powinny dzialac. Filmy wczesniej testowalem na glosnikach komputerowych 5,1 i dzialalo idealnie. Teraz dzialają tylne glosniki jednak to stereo.

Zastanawiam sie czemu na wyswietlaczu na wszystkich funkcjach jest jedynie zaznaczone L i R (prawy i lewy glosnik) podczas gdy właczam test glosnikow z pilota wyswietla L/C/R/LIFE/SL/SR testy przechodza pomyslnie.

Moze to przez to????

Test szumu zawsze sprawdzi wszystkie głośniki (tzn. tyle, ile ich ustawisz w setupie).

Ustaw:

ac3 >> main >> output >> SPDIF

ac3 >> mixer >> speakers >> SPDIF

ac3 >> system >> filtr merit >> prefer AC3

Ponadto jeśli sygnał z filmu jest próbkowany na 41100 Hz a nie na 48000 Hz to w ampli prawdopodobnie nie uzyskasz DD ani DTS.

Jeśli i to nie zadziała - hmmm, nie znam softu Audigy, a tylko tam siedziałaby przyczyna. Pozdro

Ustawione mialem wczesniej tak jak napisales oprocz ac3 >> system >> filtr merit >> prefer AC3 - tego nie mam w ustawieniach mojego AC3

Juz nie mam sił. Sprzedaje k. muzyczną. Do mp3 z kompa wystarczy ta beznadziejna co jest w płycie głownej. Zresztą filmy i tak w 98% bede ogladał z DVD. A z gier wyroslem i tak wszystkie wychodzą na jedno kopyto.

Witam, mam dokładnie ten sam problem co KOpyt25. Yamaha rx-v450. Powiedzcie mi co z ustawieniem: Panel sterowania-Dźwięki i urządzenia audio-Ustawienia głośników(zaawansowane). Tam tez sie ustawia ilość kolumn i jak daje na 2 stereo to leci przez kolumny coś jak kino domowe, a jak ustawiam na 5.1 Surround to mam stereo ?!?

@Kopyt25 - napisz coś jak ten zestaw u Ciebie chodzi, tzn. Yamaha 457 + Koda F51 - jakie jest brzmienie w stereo i w kinie? Czy masz suba? I jeszcze jakbyś powiedział jaki metraż pomieszczenia...

pozdr

krzysiek

Amplituner Yamaha 457 tak jak wposmnialem wczesniej na innych moich wypowiedział odbiera 2x lepiej programy radiowe od mojego wczesniejszego amplitunera KODa 660. Pokuj 14metrow kwadratowych. W stereo dobrze sobie radzi. Sporo ustawien. Jak ustawisz tak Ci zagra. Programów sporo. To jaki dzwiek usłyszysz zalezy od tego jak ustawisz bas/treble itp.

Dla mnie amplituner starczy na 10lat. Wymienie go wówczas jak wyjdzie jakis nowy dekoder dzwieku przestrzennego typu Dolby digital 2 ,DTS 2- no i jesli bedzie znacząca roznica miedzy 1 ,a 2. W innym przypadku sprzet na wiele lat.

Kolumny tez nie ma co nazekac. Teraz bym kupił kolumny KODA 702.

Natomiast w filmach odlot.

Subwofer spełni wymaganie kinomana! (SW850). Nie pierdzi nawet podczas mocnych filmach. np. dobrze sobie radził podczas filmu "kroniki ridricka" sam początek filmu. Sub ustawiony mam na 50% i jest ok.

Do stereo wyłaczam suba.

w skali od 1-10

Amplituner Yamaha 457 -stereo ocena:(zalezy od kolumn) / radio -10/obsluga,bajery -10/wygląd-10/filmy-10

Koda f51: stereo - 8/filmy -10/bas-8/dialogi-8

Subwofer- stereo -?/filmy -9,5/

Mam nadzieje ,ze pomoglem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.