Skocz do zawartości
IGNORED

Jak liczyć powierzchnię pokoju?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jak liczyć powierzchnię pokoju odsłuchowego w sytuacji gdy jedna ze ścian otwiera się na kuchnię?

Plan pomieszczeń jest w załączonym obrazku.

Czy ważna jest powierzchnia samego pokoju czy trzeba ją zsumować z powierzchnią drugiego pomieszczenia?

Jak sądzicie?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jejku zle przygotowalem rysunek.

W rzeczywistosci nie ma kawalka scianki oddzialajacej pomieszceania - od prawej strony przy oknie, a zatem przeswit w scianie ma ok. 2m.

Zalaczam nowy rysunek.

post-48-100008378 1170267089_thumb.jpg

A co robić jak sš skosy?

Norma budowlana mówi, że do wysokoci 2,20m liczymy 100% powierzchni, między 2,20m a 1,40m 50% za poniżej 1,40m 0%.

Jeli kto ma pokój na poddaszu to metraż na wysokoci 1m (zgodnie z normš) rózni się od metrażu wg ww reguł. Nie mówišc juz o tym, że ma się mniejsze mozliwoci ustawienia kolumn.

drodzy panowie - polska norma określa powierzchnie dla poddaszy jak napisał mieczyslawz. jednak nie ma to żadnego znaczenia dla audio. liczy się przede wszystkim rzeczywista kubatura. jeśli chodzi o fale niskiej częstotliwości to po prostu zmierz najdłuższą przekątną, w tym przypadku wspólną dla obu pomieszczeń.

możesz pobawić się matematyką i wyliczyć proporcje otworu i całej ściany, tylko... po co?

to wynika z tego że jestem ciemny jak tabaka w rogu. Myslałem że powierzchnię pokoju mierzy się mnożąc długość przez szerokość. czyli mój pokój który ma 3,28 na 3,50 ile ma powierzchni, bo normalnie wychodzi mi że 11,48m ale czytam tu coś o jakichś przekątnych i juz zglupiałem

Ja mam identyczną sytuację jak Ty i tez nie wiem do konca jaka jest to powierzchnia. Tzn oczywiscie znam powierzchnie pokoju, ale nie wiem czy liczyc tylko pokoj czy razem z kuchnia... Ja caly czas zakladam jednak sam pokoj, czyli jakies 21 m2...

rochu,

mozesz mi powiedzieć po co ci te dokladne obliczenia ? Myslisz że kilka m2 w górę lub dół pomoże ci w doborze sprzętu ? Zastanawiałeś się że nie tyle powierzchnia co nierównomierne odbicia będą większym problemem w takim pomieszczeniu w przypadku otwartej kuchni ? Zastanawiałeś się w jaki sposób i czy w ogóle uda cię się odpowiednio wytłumić tylną ścianę (tą od wejścia do kuchni), tak aby zrównoważyć odbicia z lewej strony i prawej (tył) ? Czy masz zamiar dobierać sprzęt i jego moc dokładnie pod te kilka marnych m2 zajętych przez kuchnię ? Czy nie stawia się z reguły sprzętu z zapasem "mocy" , czy dobiera się moc pod "kalkulator" ?

Wyjasnij proszę o co ci chodzi w twoim poście - bo jak na razie zarówno twój post jak i odpowiedzi nic nie wnoszą, a skoro już chcesz zaprezentować rozkład twojego nowego M, to może pochwal się całym, co ty na to ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

eskwadrat>

Bardzo proszę.

Moim ulubionym gatunkiem muzycznym jest opera.

Wg mnie do tego typu muzyki potrzeba sporej nadwyżki mocy tak aby prawidlowo zreprodukowac dynamike nagrania.

Do niedawna w pokoju 18 m2 / bez otwartych ścian na inne pomieszczenia / wykorzystujac moje Zoller Tempation i Amplifona WT40 miałem co najmniej prawidłowy odsłuch.

Po przeprowadzce do nowego domu o czyms takim moge tylko pomarzyć.

Otwarta przestrzeń na kuchnie oraz na hol i sporą klatke schodową spowodowały że moc po prostu uciekła. Próbuje sie ratowac 200W wzmacniaczem Uhera ale jakość dzwięku nie jest ta sama.

Czeka mnie więc zakup nowego wzmacniacza i do tego wlasnie jest mi potrzebna znajomosc obliczania powierzchni w przypadku mojego domu.

PS

Powierzchnią domu sie nie bede chwalil, ale jest wystarczajaca dla mojej skromnej osoby i moich płyt ; )

Wiem, że na otwarte przestrzenie jest wśród architektów moda od lat najmarniej kilkunastu. Tyle, że w konfrontacji z rzeczywistością te modne rozwiązania po prostu się nie sprawdzają. Tak zaprojektowane pokoje dzienne i salon okazują się zaskakująco nieustawne, a o ich poprawnym nagłośnieniu nie ma po prostu mowy. Miast liczyc powierzchnie zrób to co będzie najprostsze i najskuteczniejsze - zamknij te przestrzenie. I bądż konserwatystą - w tych sprawach to akurat się sprawdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.