Skocz do zawartości
IGNORED

A jednak Plazmy ? - co wy na to ?

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

> locololo napisał: "Wiem wiem /.../ że Kowalski ma 1000 zł , ale na świecie mieszka jeszcze Wiśniewski i JOHANSON . I Kowalski nigdy nie będzie wyrocznią dla rynku. /.../ Polska to nie tylko PGR-y i klasa robotniczo- chłopska ."

/.../ pomawianie mnie o wciskanie - czegoś - delikatnie mowiąc mija sie z prawdą./.../

Się zgadza. Trudno jest dostosowywać ofertę do najuboższej części odbiorców. Każdy produkt rynkowy ma jednak swój określony target. Targetem w przypadku plazm i LCD pan Kowalski ze swoimi zarobkami raczej nie jest, ale zgadzam się że będzie za kilka lat, bo CRT zginie. Odejdzie jak VHS. Tyle że wówczas płaskie ekrany będą w cenie CRT (bo nie oszukujmy się: produkcja LCD i plazmy jest O WIELE TAŃSZA niż w przypadku wydmuchiwania szklanych kineskopów, aplikacji skomplikowanych dział elektronowych itp...). Wysoką cenę płaskich ekranów tłumaczyć można tylko nowością tej technologii i koniecznością w miarę szybkiej amortyzacji miliardowych nakładów na fabryki. Gdy fabryka się zwróci - cena poleci na łeb!!!

I nikt przy zdrowych zmysłach nie chce pozostawać w skansenie.

Jednak... pisałeś o ś.p. Rubinach: czy wiesz że właśnie Rubin przyszedł mi na myśl gdy widziałem ostatnio w sklepie transmisje sportowe na LCD? Za każdym zawodnikiem biegała taka kolorowa plamka i pokazywała w jakim kolorze gość ma kombinezon!!!! :)))) Żądanie kilku tysięcy za taki mały gówniany ekranik to nieporozumienie i zwykła nieudczciwość!!! Dlaczego akurat JA mam finansować bajecznie bogatym koncernom rozwój niedoskonałej jeszcze (nie oszukujmy się)technologii??? Przecież, skoro już żąda się ode mnie dużych pieniędzy to niech proponowany produkt ma adekwatną jakość!

Plazmy czy LCD dostępne obecnie w sklepach (staniały ostatnio o 30% - nagle - ciekawe dlaczego? dlatego że są tak dobre?) nie proponują żadnej jakościowej przewagi nad CRT. Mogą być większe, to prawda - tym bardziej niedoskonałości są widoczne. Do tego nie zapominajmy o jednej upierdliwej wadzie LCD - one pracują tylko w jednej, nominalnej rozdzielczości. Przeskalowany sygnał rozdzielczości innej niż nominalna sprawia że obraz jest nie do przyjęcia! I każdy posiadacz monitora LCD doskonale o tym wie.

Natomiast odbiorniki plazmowe o lepszej jakości kosztują kwoty zupełnie horrendalne.

Teraz co do cen: tak! oskarżam polskich dystrybutorów i sprzedawców o pazerność. Może i jestem niesprawiedliwy i winna jest centrala albo generalny importer a detalista MUSI dołożyć swoja marżę do już wygórowanych cen z centrali ale... mnie jako klienta interesuje to niewiele! Zauważ, że wytworzyło się błędne koło - ludzie chodzą do sklepów na testy a potem kupują klocki na Allegro. Sklepy z powodu wysokich cen mają mały obrót, więc nie mogą zejść z marży - koniec! Kółko zamknięte.

Nie moją sprawą jest rozwiązanie tego problemu - moja sprawą jest kupić klocek X za cenę najniższą z możliwych. Nie twierdzę że omijam sklepy - ale tzw. ceny regularne tam proponowane nie interesują mnie. Natomiast gdy zobaczyłem w EURO interesujący mnie odtwarzacz DVD z rabatem... 70% (!!!) - nie zastanawiałem się ani sekundy! Powiedz sam - coś nie jest w porządku, jeśli zestaw kolumn firmy Y kosztuje w sklepie 1499 złotych zaś na Allegro jest po 999 złotych - nie od sprowadzacza na lewo, tylko z legalnego sklepu, z polską gwarancją i fakturą VAT!!! Czy ci ludzie na Allegro robią akcję Pajacyk i karmią głodnych videfilów czy schodzą z kretyńsko wywindowanej marży na rzecz większego obrotu?

Byłem pewien ,że na tak zacnym forum jak AUDIOSTEREO.PL - najbardziej interesują się nowymi technologiami./.../Nie spodziewałem się ataku na sprzęt wysoki technologicznie /.../

Nikt nie atakuje sprzętu wysokiego technologicznie - rzecz w tym, że technologia plazmowa i LCD wciąż jest w powijakach a ludziom proponuje się wyroby wątpliwe pod względem jakości obrazu za niedorzeczne pieniądze.

Natomiast z całą mocą zamierzam atakować sztuczne wytwarzanie popytu na tego typu wyroby - w Polsce nie ma HDTV i długo jeszcze nie będze a w klasycznej rozdzielczości obraz z dobrego CRT bije te plazmy i LCD na głowę! Do tego: skoro mamy być gotowi na HDCD to mam wrażenie (a może się mylę? jesteś fachowcem to mnie popraw!) że nowe TV PAnasonica przyjmują sygnał o podwyższonej rozdzielczości...?

>locololo napisał:Walczymy , czasami popełniamy błędy , ale walczymy na argumenty na wiedzę na rozwój a nie na Łacinę i Grekę.

Bardzo przepraszam jeśli w czymkolwiek Cię uraziłem, żywię nadzieję że do propagatorów tych pięknych martwych języków na tym szacownym forum mnie nie zaliczasz! :)

Chętnie się z Tobą dalej pokłócę ;) , mówiąc nawet gorzką prawdę w oczy ale staram się odróżniać ostre opinie od inwektyw, o co i Ciebie proszę!

Jeśli jednak uchybiłem Ci w czymkolwiek to proszę o wybaczenie i publicznie walę się w klatę: MEA CULPA! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

---> il Dottore "skoro mamy być gotowi na HDCD" chyba miałeś na myśli HD DVD :-)

A teraz sedno sprawy, jako że nie lubię się powtarzać to pozwolę sobie wkleić moją wypowiedź z innego postu nt. plazm a mianowicie :

... zauważyłem że większość z was mówiąc HDTV ma na myśli tylko przekaz satelitarny i czy będzie dostępny, jesli tak to kiedy i za ile. A jest przecież jeszcze jeden aspekt: HD DVD - przecież już powoli pojawiają się takie płyty a jak sądze to przyszłość, przecież DVD nie będzie wieczne. Dlatego już teraz kupując sprzęt do oglądania lepiej się przygotować niż za kilka chwil zdziwić się że monitor ( obojętnie czy to plazma czy crt czy costamjeszcze ) nie akceptuje sygnału HD i nic nie widac. ... koniec cytatu :-P

I właśnie pod tym kątem rozpatruje HDTV. Jako nowy format zapisu na srebrnym krązku a nie przekaz satelitarny - przecież nikt nie zaprzeczy że takie płyty dotrą do nas wcześniej niż powstaną polskie stacje nadające w tym systemie.

----> locoloco w poprzedniej wypowiedzi chciałem wyrazić tylko mój sceptycyzm do plazm ( a niestety taki mam do nich stosunek biorąc od uwagę relację cena/możliwości ) a nie do technologi HDTV ( na którą, nie da się zaprzeczyć czekam z niecierpliwością - ale podkreślam jeszcze raz CZEKAM NA PŁYTY HD DVD a nie na przekaz satelitarny ) a przy okazjii czy mógłbm Cię prosić o podanie linków do opisów odtwarzaczy hdtv o których wspominałeś wyżej.

vader44 napisał:

>---> il Dottore "skoro mamy być gotowi na HDCD" chyba miałeś na myśli HD DVD :-)

Przepraszam!

Oczywiście było to przejęzyczenie - na HDCD są przygotowani już dziś właściciele nieraz zaskakująco tanich odtwarzaczy! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore napisał:

> [...]- rzecz w tym, że technologia plazmowa i LCD wciąż jest w powijakach

> a ludziom proponuje się wyroby wątpliwe pod względem jakości obrazu za niedorzeczne pieniądze.

Przepraszam skąd ty bierzesz te rewelacje ? Z faktu a może z Super Expressu ?

Widziałeś kiedys na oczy LCD albo plazmę, co się zowie ? Z tego co piszesz jasno wynika, że chyba tylko w gazecie. Po co piszesz bzdury i do tego po co w tak długich postach ?

;-))))))))))

->eskwadrat

Ja mam styczność ze studiami graficznymi i lcd nie używa się tam gdzie kolor jest najważniejszy. Ich zalety to mniejsze obciążenie oczu i ostrość. Gorzej z czernią, zakresem i regulacją barw. Fakt że trudno jest dzisiaj kupić monitor do prywatnej dyspozycji i do wyboru zostają lepsze i gorsze panele. Drogie monitory profesjonalne na lampie Barco czy coś z LaCie zawsze można wliczyć sobie w koszty firmy czy odliczyć vat.

W poprzednich postach wspomniano o dlp - moim zdaniem dobra aplikacja "lusterek" daje duużo lepszy obraz niż plazma czy lcd ale odpowiednia aplikacja kosztuje - z Thomsonami mogą być problemy a jeden ustawiony w sklepie egzemplarz nie musi pokrywać się z tym co będzie w domu u klienta. W USA od lat telewizory projekcyjne są dość popularne i u nich nie ma problemu ze zbytem. Nie wyobrażam sobie jednak przy naszych zarobkach, dodatkowych kosztach (cła, marże), cenie i gabarytach telewizora firmy STX ustawienie go w nawet sporym jak na polskie warunki pokoju. 50"-70" to kawał grzmota, dobre projektory z lampami o pełnym zakresie bieli i sprawnymi funkcjami auto/kalibracji nie są u nas spotykane bo są drogie i nasz rynek jest za płytki.

Jeszcze długo nie będzie u nas wysokiej jakości produktów wizyjnych bo ich sprzedawanie w Polsce wygląda na razie jak sprzedaż samochodów Lotus w Afryce. Klientów malutko i zatrzymują się na pierwszej dziurze a stacje benzynowe od święta :-) Najpierw musimy być bogatsi - wystarczy spojrzeć jak wygląda oferta JVC, LG czy Toshiby w USA - potem w Europie zachodniej a na końcu u nas. Japonia czy Szanghaj jak zwykle z przodu ale inaczej tam zarabiają.

>>>eskwadrat

Będzie krótko:

1/ Co to jest LCD czy plazma "co się zowie"?

2/ Ile kosztuje powyższe?

3/ Widziałem (ma się rozumieć w Fakcie i Super Ekspresie) plazmy i LCD do max 20 tys złotych. Obraz był do niczego. Rozumiem z twojego postu że za tak nędzne pieniądze mogę spodziewać się wyłącznie badziewia - o to ci chodzi? Czy wyłącznie o opluwanie kogoś z kim się nie zgadzasz?

Ponieważ mamy zgodę na kolejne pokazy plazm i LCD, za kilka dni ruszamy .Z chęcią spotkam się z tymi ktorzy mówią ,że TV LCD i Plazmy można wrzucić do kosza ,a telewizory to 1000 razy lepsze odbiorniki.

Telewizory z tylną projekcją są Hitem w USA . Posiadają najlepszy odbiór . Ale u nas się nie przyjmą bo przecież każdy w domu nie postawi znów "kolumbryny" .

Chciałbym bardzo podziękować za rzeczową dyskusję . W większości byliście wspaniali i kompetentni.

Jeśli podacie miasta w ktorych mieszkacie nie zapomnę Was poinformować o pokazach .

Razem weźmiecie udział w wyborach najlepszej plazmy i najlepszego TV LCD - Waszym zdaniem -oczywiście.

pozdrawiam

Piotr, il Dottore,

Nie bardzo rozumiem wasze aluzje. Rozpisuje cię nad rzeczami na które was najwyraźniej nie stać.

Czy to jednak podstawa do tego aby opowiadać głupoty w stylu "technika LCD jest w powijakach" albo

że telewizor z kinolem za 1000 zł jest lepszy od LCD albo plazmy ?

Wg. waszego podziału, wychodzi że Łada to auto "lepsze" niż Volvo, że

Pytam się, w czym "lepsze" ? W technologii, bezpieczeństwie czy cenie ?

Krótko mówiąć ja mówię o zupie... a wy o d... (przepraszam za kolokwializm, ale najlepiej pasuje do polemiki z wami).

Pzdr

P.S. ilDottore, nie bądź taki delikatny jak płatek śniegu, to że napisałem że napisałęś głupotę to fakt i nie ma powodu aby zaraz mieć do mnie pretensje że ci to wytknąłem. Po prostu pisz o tym o czym masz pojecie. Wszystkim - a najbardziej tym mniej zorientowanym na forum - wyjdzie to na dobre bo nie będą wprowadzani w błąd przez "znafców" takich jak Ty. Pozdr.

"Rozpisuje cię nad rzeczami na które was najwyraźniej nie stać"

Powiedz mi skad masz tak dokladne informacje na temat zasobnosci portfeli innych uczestnikow tej dyskusji na temat plazm i lcd ?

>kamon

>"Rozpisuje cię nad rzeczami na które was najwyraźniej nie stać"

>

>Powiedz mi skad masz tak dokladne informacje na temat zasobnosci portfeli innych uczestnikow tej

>dyskusji na temat plazm i lcd ?

Zostaw - to biedny człowiek w gruncie rzeczy.

Leczy swoje kompleksiki, próbując obrażać innych. Każde forum dyskusyjne ma takich na składzie i nic się nie poradzi... jak napisał locololo: jest demokracja.

Zauważ że chłopina nie odpowiedział na ŻADNE moje pytanie - on nie ma argumentów, ma tylko obelgi... cóż... nawet mi go nie żal.

A sam pieprzy jak potłuczony zomowiec o Ładzie i Volvo zamiast o konkretach.

Tymczasem każdy kto ma oczy, może pójść do sklepu i porównać TEN SAM obraz z dowolnego TV kineskopowego z dowolną, trzy- cztero- pięcio- krotnie droższą plazmą czy LCD. I wyciągnąc samodzielnie wnioski.

Jeszcze raz: POLAKOM WCISKA SIĘ KICHĘ! Za kolosalne pieniądze sprzedaje im się badziew i wmawia (to jest najgorsze) potrzebę posiadania rzeczy droższych i psu na budę potrzebnych przy obecnym stanie technologii CRT, zapewniającej LEPSZY (choćby monsieur eskwadrat zjadł własny krawat) obraz od kilka razy droższych plazm.

Być może są plazmy dorównujące jakością CRT (czyli "kinolom" w narzeczu eskwadrata) może są i takie, które CRT przewyższają - może... ja takiej w sklepie (np. Media Markt - eskwadrat tam z pewnością nie zagląda.. ;))) ) nie widziałem. Jeśli ktoś widział, to proszę o info - najbardziej interesująca będzie oczywiście cena! :))))

>kamon

>"Rozpisuje cię nad rzeczami na które was najwyraźniej nie stać"

>

>Powiedz mi skad masz tak dokladne informacje na temat zasobnosci portfeli innych uczestnikow tej

>dyskusji na temat plazm i lcd ?

Zostaw - to biedny człowiek w gruncie rzeczy.

Leczy swoje kompleksiki, próbując obrażać innych. Każde forum dyskusyjne ma takich na składzie i nic się nie poradzi... jak napisał locololo: jest demokracja.

Zauważ że chłopina nie odpowiedział na ŻADNE moje pytanie - on nie ma argumentów, ma tylko obelgi... cóż... nawet mi go nie żal.

A sam pieprzy jak potłuczony zomowiec o Ładzie i Volvo zamiast o konkretach.

Tymczasem każdy kto ma oczy, może pójść do sklepu i porównać TEN SAM obraz z dowolnego TV kineskopowego z dowolną, trzy- cztero- pięcio- krotnie droższą plazmą czy LCD. I wyciągnąc samodzielnie wnioski.

Jeszcze raz: POLAKOM WCISKA SIĘ KICHĘ! Za kolosalne pieniądze sprzedaje im się badziew i wmawia (to jest najgorsze) potrzebę posiadania rzeczy droższych i psu na budę potrzebnych przy obecnym stanie technologii CRT, zapewniającej LEPSZY (choćby monsieur eskwadrat zjadł własny krawat) obraz od kilka razy droższych plazm.

Być może są plazmy dorównujące jakością CRT (czyli "kinolom" w narzeczu eskwadrata) może są i takie, które CRT przewyższają - może... ja takiej w sklepie (np. Media Markt - eskwadrat tam z pewnością nie zagląda.. ;))) ) nie widziałem. Jeśli ktoś widział, to proszę o info - najbardziej interesująca będzie oczywiście cena! :))))

"Tymczasem każdy kto ma oczy, może pójść do sklepu i porównać TEN SAM obraz z dowolnego TV kineskopowego z dowolną, trzy- cztero- pięcio- krotnie droższą plazmą czy LCD. I wyciągnąc samodzielnie wnioski.

Być może są plazmy dorównujące jakością CRT (czyli "kinolom" w narzeczu eskwadrata) może są i takie, które CRT przewyższają - może... ja takiej w sklepie (np. Media Markt - eskwadrat tam z pewnością nie zagląda.. ;))) ) nie widziałem. Jeśli ktoś widział, to proszę o info - najbardziej interesująca będzie oczywiście cena! :))))"""

Niestety nie zgadzam się z kilkoma stwierdzeniami:

1.Nie znalazłem telewizora CRT - rozmiaru 42 " - a bardzo lubię duży ekran /i pewnie już nie zobaczę/

2.Telewizory 36 " w MM - za 9999 to nie wyjątek - plazma 9999 to cena kilku producentów / nie wspomnę ceny za granicą Polski/

3.Nie widziałem wciskania plazm przez sprzedawców jak również wciskania CRT - cokolwiek to może znaczyć.

4.Ktoś chce kupić plazmę - bo lubi - kupuje i nawet Ty tego nie powstrzymasz. Ktoś chce kupić telewizor CRT - kupuje .

5.W MM nie widzialem jeszcze - dobrego sygnału .Sprawdź w innych sklepach.

6.Ja widziałem kilka plazm i LCD znacznie przewyższających jakość CRT. Gotów jestem przyjąć zakład i zapraszam do Olsztyna. Cena - dotrzymuje cenie CRT . NP. Loewe 32 TV w MM 7999,- TV LCD 32 " Loewe 8999

pozdrawiam

Pozwól locoloco, że Twoje argumenty nazwę beznadziejnymi

Ad.1) CRT fakt, ale jak lubisz duży to sory 42" to pryszcz z kinem niemający nic wspólnego. Rozmawiamy o TV a tak się składa, że najczęściej ogląda się na nim wiadomości/kanały muzyczne/ kanały przyrodnicze itd. w zależności od gustów. Do filmów czy to z TV czy DVD tańsze i 1000 razy lepsze rozwiązanie to projektor. Dobry sprzęt za 6000 wyświetli Ci 100". Bez porównania

Ad.2) A ja Ci i telewizor za 15 000 pokażę i plazmę za 80 000 więc sory. A plazma za 9999 to jeszcze badziew technologiczny i jak by na to nie patrzeć po 3 latach użytkowania (możliwe ze nie doczeka HDTV) biedzie już bardzo zużyta. No chyba, że TV wymienia się, co 3 lata to przepraszam. U mnie TV stoi 7 rok i nadal działa dobrze, chociaż wymiana nieunikniona, ale napewno nie teraz. Teraz projektor, bo do wiadomości i innych programów zdecydowanie wystarcza.

Ad.3)A ja widziałem nie raz. Żyjemy w innych miastach i to jest powód, chociaż wątpię.

Ad.4)"Ktoś chce kupić plazmę - bo lubi" co lubi?? Chyba kasę wydawać na niedopracowany sprzęt

Ad.5)Nie kupuję w MM, więc nie komentuję. Wolę oryginalne firmowe salony. Tam sygnał jest zazwyczaj z DVD. Ale zakupy zazwyczaj u zachodnich sąsiadów

Ad.6)"Ja widziałem kilka plazm i LCD znacznie przewyższających jakość CRT." Ja również, ale nie przy zwykłym sygnale z kablówki/satelity czy analoga. Nawet DVD, chociaż tutaj jakość jest w niektórych (czyt. droższych) modelach bardzo widoczna.

Aha, co do wad, które mi przeszkadzają w LCD to te kąty widzenia. Pisze przy monitorze LCD i jest ok, bo siedzę naprzeciwko ale TV nie ogląda się tylko przy koncie 90 chociarz napewno przy kinie domowym jest to wskazane.

Niby producenci podają jakieś wysokie kąty patrzenia, ale ja w LCD Sony (w firmowym salonie źródło DVD cena 12999) już przy lekkim odchyleniu czułem dyskomfort ze względu na blaknące kolory i utratę ostrości.

og0r, 22 Kwi 2005, 20:38

>Pozwól locoloco, że Twoje argumenty nazwę beznadziejnymi

locololo przynajmniej ARGUMENTUJE a nie OBRAŻA - warto brać z Niego przykład. Dyskusja nie polega na oblewaniu się kubłem pomyj (o czym nie każdy tu pamięta).

Argumenty locololo:

>1.Nie znalazłem telewizora CRT - rozmiaru 42 " - a bardzo lubię duży ekran /i pewnie już nie zobaczę/

OK - zgoda. No i ile taki CRT by zajmował miejsca? :) Choć (jako fachowiec) na pewno słyszałeś już o nowej propozycji Samsunga - "krótkie" CRT do TV a nie tylko do monitorów komputerowych.

Ale wielkością ekranu nowe technologie górują nad CRT i tu dyskusji nie ma. Ja wolę jednak obraz lepszy choć mniejszy! :) A do WIELKIEGO formatu są projektory (ze wszystkimi wadami które już z locololo rozebraliśmy na czynniki pierwsze! ;) )

>2.Telewizory 36 " w MM - za 9999 to nie wyjątek - plazma 9999 to cena kilku producentów / nie wspomnę ceny za granicą Polski/

Znów zgoda - tyle że jeśli porównamy obraz z dobrego i drogiego (9999) CRT a taniej (9999)plazmy... itd ;)

>3.Nie widziałem wciskania plazm przez sprzedawców jak również wciskania CRT - cokolwiek to może znaczyć.

Oj przestań! :))) Gdyby sprzedawca nie wciskał plazmy, CRT, jajek, gwoździ, dachówek, dywanów to byłby d*** nie sprzedawca. Dobry sprzedawca MA WCISKAĆ! :) Taka jest rola sprzedawcy - oczywiśc ie nie mówię o ordynarnym oszukiwaniu tylko o entuzjastycznym zachwalaniu swojego towaru. Wciskanie to skrót myślowy. A klient musi być po prostu świadomy pułapek i kupować z głową.

>4. Ktoś chce kupić plazmę - bo lubi - kupuje i nawet Ty tego nie powstrzymasz. Ktoś chce kupić telewizor CRT - kupuje .

Przepraszam - nie zamierzam nikogo powstrzymywać ani namawiać do zakupu czegokolwiek. Przedstawiam wyłącznie swoje prywatne opinie - nie będę ich bronić jak niepodległości i zawsze przyznam rację każdemu, kto mnie przekona że się mylę. Opinii tych nie wyssałem z brudnego palucha - powstały one na podstawie własnych wnikliwych obserwacji. Rozmawiamy tutaj o dużych kwotach pieniędzy za pojedyncze rzeczy - doradzam po prostu dobrze się zastanowić, zdjąć klapki z oczu, przypatrzeć się samemu krytycznie czy "nowe"= "lepsze" i dopiero wówczas wydać pieniądze - z SENSEM. A czy to będzie plazma czy CRT czy LCD - nie moje małpy, nie mój cyrk!

Posłuchajmy jednak "zadowolonych" klientów co w MM kupili sobie TV LCD... warto przeczytać coś takiego PRZED ew. zakupem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>5.W MM nie widzialem jeszcze - dobrego sygnału .Sprawdź w innych sklepach.

A co mnie obchodzi jakość sygnału w MM??? CRT i plazma i LCD dostają w MM ten sam sygnał - i z tym samym sygnałem je oceniam.

To ja mam wydawać kupę forsy a potem martwić się, jaki mam sygnał i jak jest zrealizowana audycja? Bo wszyscy w TV mają zielone ryje jak jakieś Shreki (vide post "zadowolonego nabywcy") ??? No przepraszam bardzo!

Niech się pokaże LCD niewrażliwe na przeskalowanie (czy to w ogóle możliwe???) i na drobne wahania jakości sygnału żródłowego - wtedy pogadamy. Na CRT masz zawsze dobrze a LCD na razie wypada najlepiej - jak to słusznie napisano w pl.rec.kino.domowe - na reklamowych filmikach przygotowanych przez wytwórców (specjalnie spreparowany materiał).

>6.Ja widziałem kilka plazm i LCD znacznie przewyższających jakość CRT. Gotów jestem przyjąć zakład i zapraszam do Olsztyna. Cena - dotrzymuje cenie CRT . NP. Loewe 32 TV w MM 7999,- TV LCD 32 " Loewe 8999

Tak? A co mi puścisz? Spreparowany filmik z rozdzielczością dopasowaną do LCD czy zwykły sygnał TVP1 z naziemnej? ;) Bo jeśli to drugie to masz u mnie flaszkę 12-letniej single malt, jeśli LCD wygra z CRT. Aha - i pod jakim kątem będziemy oglądac? ;) Coś mi się wydaję że szkocką sam wypiję! :)

>og0r, 22 Kwi 2005, 20:38

Ad.5)Nie kupuję w MM, więc nie komentuję. /.../

Drogi ogOr... NIGDY ALE TO NIGDY nie przyznawaj się do tego PUBLICZNIE! :))))))))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uprzedzając ew. nieporozumienia... Oczywiście mówiąc o oblewaniu się pomyjami nie miałem na myśli postu ogOr'a, który jest rzeczowy i zawiera treściwe argumenty.

Muszę powiedzieć ,że jestem dumny . Dumny jestem , że po raz pierwszy wśród poratali / za co mi się dostało - że ten sam wątek na różnych portalach/ znajduję ludzi ktorzy mają agrumenty na tak lub na nie .Do tego potrafią je poprzeć przykładami . Więc się opłacało . Inni w innych portalach wyłącznie się obrażają podkreślając swoje wykształcenie.

Ale ja zostanę przy swoim z nowymi argumentami.

O projektorach /przeszedłem wojnę w innym wątku na tym portału/ już się wypowiadałem . Obraz rewelacja. Ale projektor nie zastąpi dużego ekranu przy świetle dziennym.Po prostu nie mam żadnej przyjemności . Nie mam zamiaru ,gdy świeci słońce załlaniać okien - taki jest mój wybór. Jeśli już chcę kina idę do kina. Nawet mają świeższy repertuar. A propo - JVC wprowadza nowy projektor zatwierdzony przez Hollywood pod nazwą 4kx2k, pokazy odbyly się w Los Angeles , A omawiany był trzy dni temu na konwencji dealerów w Bronisławowie. Czterokrotnie lepsza jakość niż w dotychczasowych projektorach.

Uwielbiam programy discovery , nie gardzę wiadomościami oraz wspaniałe filmy HDTV - na moim LCD ./Rewelacja/

Plazma zużyta po trzech latach ? Co to znaczy ?

Producent podaje 60.000 godzin / mówimy o obecnej generacji/ badania prowadzi wiele niezleżnych instytucji którzy potwierdzają te dane. Oczywiście wszystko można podać w wątpliwość , szczególnie gdy to tylko słowa. Bo na wlasne badania w Polsce zapewne nikogo nie stać .Więc można tylko powtarzać za innymi . A gdzie dowody ?

Rożnice faktycznie występują , przy bardzo słabym sygnale. Ale proszę pamiętać ,że jeśli ktoś dziś kupuje odbiornik , to kupuje go na kilka lat. Więc wskazane jest aby kupił przydatną rzecz . Ponadto przy nowych odtwarzaczach dvd WMVHD - rozdzielczość już w tym roku w szerszym zakresie zapuka do drzwi.

Ale tylko tych ktorzy mają nowej /bieżącej/ generacji plazmy lub LCD/ są również trzy telewizory crt /.

Na telewizorach innych będą tylko paski .

Dlatego ważne jest aby ludzie / a tylko niewielu - może jeden procent zna info -poza Wami/ byli informowani o portalu HDTV .Żeby sami decydowali że jest pora na zakup nowej technologii lub nie. Nie można tu liczyć na sprzedawców - zapewne będą w opozycji , gdyż muszą się pozbyć starych stokow /CRT/

Robiłem test na dobrych TV LCD i Plazmach oraz telewizorach /przy sygnale HDTV/ i rożnica kąta oglądania była minimalna / mogę rzec -prawie żadna/ Ale oczywiście to moja ocena. Zawsze zapraszam na osobisty eksperyment .

Przy komputerowych LCD różnica jest bardzo duża - FAKT.

Il Dottore

Co do wciskania - są różne określenia tego problemu. Ja zakazałem używania takich słów wszystkim pracownikom . Argumenty - to słowa ktore przejawia się u nas. Argument to zasób wiedzy i doświadczenia oraz znajomości rynku . Sprzedawcy spełniają / bądź nie/ czyjeś marzenia i oczekiwania. Każdy człowiek ma swoje potrzeby . I to jest najpiękniejsze.

A to zadowolony klient

Ukryta Zawartość

jest też wiele innych maili b.zadowolonychn klientów - których nie wolno mi rozpowszechniać.

Oczywiście ,że klient który kupił najtańszy model z wyprzedaży z najstarszą matrycą / ba tanio!!!! / nie może być zadowolony z zakupu. Ale to był jego wybór . Sam oglądał i akceptował. Zasze bedzie ktoś kto kupi Matiza , ale nie może oczekiwać od niego komfortu, bezpieczeństwa Mercedesa. Podobnie jest z TV LCD . Dobry - niestety kosztuje więcej. Któregoś dnia przyszedł biznesmen ktory stwirdził ,że kupuje wszystko najtńsze bo w rzeczywistości wszystko jest podobne. Zapytałem czym jeździ - mowi ,że Mercedesem . Pytam dlaczego nie Małym fiatem ? Odpowiada przecież ja tam się nawem nie zmieszczę .

Ale przy telewizorach czy plazmach - cena to tylko widzimisię producenta. No cóż każdy ma prawo własnej oceny .Szkoda że nie zawsze prawdziwej.

Dla obrony dobrej jakości Plazmy i LCD - przy telewizorze - puszczę Ci sygnał, który wchodzi bardzo szerokim frontem do Europy . Zademonstruję Ci możliwości sprzętu który kupujesz. Bo przecież dobrze jest wiedzieć, co będzie za kilka lat i czy Twój ulubiony sprzęt jest przystosowany.

Ja nie widziałem ,żeby porównując doskonałą jakość np. telewizora wkładało się antenę pokojową bez dobrego zasięgu .Przecież to nie wszystko jedno jaki jest sygnał nawet na dziesięciu telewizorach z anteny pokojowej. Ja wolę swój test . Test jakości .

Ten może - ten nie może .Twój nie może .

I tak prędzej czy później przejdziesz na MOJA stronę.

Zaręczam CI ,że już dziś straciłeś swoją butelkę . Zapraszam na pokaz .Będą w różnych miejscach kraju. Więc nie musisz jechać do Olsztyna.

Ja stawiam w zakład TV LCD. Ale test prowadzimy na renomowanych produktach .

Nie na Yigi ,elemisach.i innych wynalazkach / bo tanio/ z MM . Znam wielu ludzi ktorzy bardzo narzekają na wynalazki LCD ktore kupili w sklepie dla idiotów./Wówczas zaczarowani reklamą nie dali się przekonać ,że najtańsze nie zawsze znaczy dobre/

Ukryta Zawartość

Och strasznie mi sie Wasza dyskusja podoba... zazarta...dobrze...do czegos to prowadzi...jakies zdanie juz sobie wyrobilem...niektorzy zasiali watpliwosci...

Jestem zupelnym laikiem...mysle ze stac mnie na plazme i takowa chce kupic...dla szpanu?...dla technologii?...dla jakosci obrazu?....dla ergonomii?

kurde po prostu mi sie podoba i tyle...mysle ze nie ma co identyfikowac po co ludzie kupuja plasmy i czy powinni... po prostu kupuja plazmy jak chca i moga wydac pieniadze...albo kupuja CRT jak chca i maja mniej pieniedzy...

Ja naleze do grona klientow, ktorzy chca kupic plazme, chce miec dobra...robie od kilku dni rozeznanie i wszedzie sie rozpisuja o Pionnerze pdp-434 HDE...jestem zdecydowaby na 85 % kupic...Prosze o pomoc... nie wiem jakie sa najlepsze ceny na ten model i gdzie mozna najtaniej kupic...czy oplaca sie bardziej szukac w Polsce czy moze kupic za granica...OgOr, Gustaw, Locoloco, Il Dattore, Vader 44...pomozcie...doradzcie lub odradzcie...

Bede wdzieczny...ja nie mam o tym zielonego pojecia...ale ten sprzet mi sie podoba...

Czy mozecie tez mi powiedziec o Pioneerze DVR 920 pls??

Bede szczerze zobowiazany...szukalem na internecie ale wiecej jest sprzedawcow niz krytykow lub analitykow...potrzebuje Waszej pomocy...

Fajna dyskusja, no to strzaleczka ;-)

Ja jeszcze tylko jedno...a propos ostatniego posta locoloco...ja nie mam zadnych argumentow merytorycznych i techniczbych za czy przeciw...oprocz argumentow klienta...podoba mi sie plazma i koniec!!! Ale w cholere sa drogie...ale niektorych stac...a Ci ktorych nie stac moga pomarzyc ze kiedys beda mieli...tak jak ja marzylem kiedys a teraz jestem blisko zakupu...i to wlasnie dzieki klientom i temu co im sie podoba, technologia idzie do przodu i oplaca sie rozwijac nowa technologie...dlatego promujmy nowosci a te ktore sie nie sprawdza, same odejde do lamusa...no to teraz juz wogole strzaleczka...jade na narty...ale szybko tu wroce, co by Was posluchac ;-)

Poświęciłem wiele wiele godzin na analizę technologii Plazm oraz na testy tychże z sygnału HDTV. Sygnał ten daje faktyczne możliwości oceny najwyższych możliwości odbiornikow. Moją ocenę znasz . Zgadza się ona też z opiniami wielu użytkowników. Najlepszą plazmą na naszym rynku jest zdecydownie Pioneer. Ale też najdroższą.

Super obraz , żywotność , możliwości , jakość ma - JVC . Inne /Panasonic ,Philips,Thomson,Samsung,LG/ idą w dalszej kolejności. JeŚli masz wątpliwości zapraszam na pokaz . Jeśli będziesz zdecydowany pokaz możemy zrobić u Ciebie w domu. Cały czas jestem gotow do pokazów i zakładu - co lepiej chodzi nowa czy stara technologia. Ruszamy z nowymi pokazami po Polsce .

Loco, zapomniales o Hitachi, ale byc moze one nie sa w polskiej dystrybucji, wiec niewiele o nich wiesz. Natomiast poniewaz jestes tak gleboko w tych plazmach, wskaz mi prosze dobry tuner PALowski do plazmowego monitora z wyjsciem sygnalu VGA opcjonalnie +composite+component, oczywiscie wszystko w SD.

Hitachi nie mam dostępu. Mam telewizory ale to trudna marka w Polsce .Chodzą b. dobrze ale W tej klasie JVC 36 PB 38 chodzi lepiej. Źrodłem hd - jest kilka urządzeń .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tuner HDTV z satelity .Jadyny producent w Europie - na razie . Wkrótce Humax , Peace i pewnie inni.

Drugie źródło WMVhd - płyty z UAS. Trzecie magnetowid "Victor" z Japonii + nagrane kasety video.

Wkrótce odtwarzacze WMV HD dostepne w większej ilości oraz blueray. Filmy dostępne są już w USA , Niemczech wktrótce w Polsce.

Ukryta Zawartość

Tak mamy tunery. A karta na HD1 kosztuje ok. 500 zł do roku 2010. Mówią , że będzie odkodowywać też inne ich programy , ma być ich kilka w przyszłym roku. Muszę się posilić linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W tym roku rozpoczyna też Primera z trzema kanalami oraz wiele innych stacji rusza w przyszłym roku.

Obecnie chodzą cztery programy

HD1

Astra HD

PRO 7 - wybrane

TF!

Zapowiedzi znajdziesz na załączonym linku. Extra są koncerty i zawody sportowe. Rownież super - bo za kilka dni na świecie ruszają z odtwarzaczami WMV HD . Mamy kilka extra filmów. Dopiero wtedy można mowić o super zadowoleniu z zakupu z plazmy lub LCD.

Ukryta Zawartość

Loco, wiec jestem zainteresowany. Chce zakupic tuner HD, ale oczywiscie satelitarny, potrzebna mi bedzie rowniez antena zewnetrzna, jestem w centrum Warszawy na 9-tym pietrze i mam mozliwosc wrzucenia jej na dach, pietro wyzej (napisz jak jest z instalacja/kosztem z twojej strony). Magnetowidem zainteresowany nie jestem, chce miec jedynie odbior HD z satelity/kabla. A propos kabla, kiedy bedzie HD w Polsce na kablu? Realizacja zakupu jestem zainteresowany w drugiej polowie czerwca. Ile to bedzie kosztowalo?

Witam.

Bardzo interesująca jest Wasza dyskusja na temat HDTV. Jest to oczywiście przyszłość TV i to wcale nie tak odległa. Musimy jednak pamiętać o kilku rzeczach przy zakupie nie tanich klocków do HDTV. Tuner sat. HDTV powinien obsługiwać MPEG4, bo inaczej wydamy kasę być może na darmo. Oczywiste jest że aby w pełni te walory odczytać należy połączyć poprzez DVI/HDMI i wówczas jest autentycznie bez strat. Swoją drogą to ciekawe dlaczego nie stosuje się wyjść cyfrowej wizji w tunerach "obecnych", skoro można w MPEG2 "puścić" sygnał z DVD player'a i przeskalować do odpowieniej rozdzielczości. Kolejną rzeczą o której wspomnę to jeszcze te różne wynalazki firm dot. wzbogacenia obrazu; pixel plus itp. Np. pixel +, moim zdaniem, jest bardzo efektowny lecz obraz jest mało naturalny. A wszystkim zależy na tym aby uzyskać obraz jak najbardziej naturalny. Loewe chyba jest najbliżej prawdy i to już w najtańszych swych modelach.

Lococo, napisz coś więcej o tym nowo czytanym standardzie przez dvd i czy widziałeś już gdzieś HDDVD player- to będzie full-wypas-total.

Pozdr, i życzmy sobie HDTV w swoich chatkach.

Zapomnialem. Oczywiście masz rację . Wszystkie nowe programy będą chodzić w MPEG 4 . Nasz Tuner chodzi w MPEG 2 - pózniej trzeba będzie go wymienić . Musisz więc z zakupem trochę się wstrzymać. My sprzedajemy ale główni odbiorcy to są sklepy które muszą pokazywać przyszłe technologie. Nie mogę Cię wpuścić w kanał . HD1 oczywiście będzie chodzić tak jak podałem .Ale to tylko jeden wlaściciel kilku programów. A przecież nie długo bedzie ich znacznie , znacznie więcej .

Normalnie to jest tak .Kupujesz tuner -montujesz czaszę n dachu i wszystko. Po Polsce wysyłamy tylko tuner. W Olsztynie montażysta robi wszystko. Bez sensu żeby jechał do W-wy. Ten tuner udbiera oczywiście wszystkie inne kanały telewizji niekodowanych . Ale rzeczywiście poczekaj .Naprawdę wkrótce pojawią się odbiorniki z MPEG 4. Zresztą jutro zadzwonię do Holandii , może już też są dostepne.

Ukryta Zawartość

dotyczy WMV HD - podobno już w sprzedaży. Jutro sprawdzę jeśli to prawda - oczywiście kupię kilka sztuk na próbę.

HD DVD i Blu-ray - dochodzą do porozumienia . Zresztą sam sprawdź .

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.