Skocz do zawartości
IGNORED

pomysły na upgrade systemu

Arek

Rekomendowane odpowiedzi

• 33 lat później...

W związku z powtarzającymi się zapytaniami na priva, publikuję odnośniki ad. posiadanych przeze mnie listw sieciowych:

ACAR AXON 504 WF

oraz polecanej przez producenta m.in do ochrony sprzętu audio:

ACAR XProtection ULTRA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

www.hsk.com.pl

Pozdrawiam.

PS. Traktuję je zgodnie z porzekadłem ludowym (?):"Lepszy rydz, niż nic."

Ukryta Zawartość

Myślałem, że wszystko już było, a jednak nie. Oto cytat z innego forum:

Ja od dawna stosuje odwracanie fazy z tym ze tylko przy kolumnach.Osobiscie lubie gleboka scene i przez zmane polaryzacji przy kolumnach mozna w wielu przypadkach duzo poprawic lecz czasami jast odwrotnie-w zaleznosci od typu kolumn,ostawienia i pomieszczenia.Uwazam ze prostym wytlumaczeniem jest ze przy normalnym podlaczeniu w czasie impulsu membrana pracuje do przodu a puzniej wstecz po zmianie fazy jest odwrotnie.Wiecej kombinacji przy bi-wire.Mozna samemu sprawdzic bateria 1.5 V najlepiej na glosniku basowym .Zycze udanych poszukiwan

Autor: Artur

a co ma odwrót fazy całej do jakości dźwięku ? Przecież kolumna gra tak samo tyle tylko, że w zmienionej względem poprzedniej fazie o 180st.

Przecież to "jeden gwint"

Inaczej natomiast ma się zmiana fazy tweetera wzgledem woofera. Jak wiadomo filtry o różnym kącie nachylenia i różnego typu wprowadzają mniejsze lub większe zniekształcenia fazowe dla czestotliwości, które obcinają. Dlatego część producentów odwraca fazę tweeterów względem woofera w swoich kolumnach. Kosztem charakterystyki częstotliwościowej poprawiają w ten sposób charakterystykę fazową.

Cokoły pod kolumny - zgoda - mogą wpłynąć na brzmienie. Nawet pomimo tego, że dużo większa masa kolumny może więcej przynieść szkód niż pożytku może wpłynąć również pozytywnie. Raz - stabilizacja kolumny, dwa - powód nie związany z masą acz dający chyba najwięcej - to że kolumna jest "ciut" wyżej. Znacząca część kolumn jest stosunkowo niska, ma nisko umieszczony tweeter i przez to przydałoby się je lekko "podnieść" do góry. Tu się zgodzę

ale jak czytam coś takiego :

"ja pod swoje podstawki granitowe pod kolumnami podłożyłem gumki "myszki" wiem że niektórzy ludzie nabijaja sie z takich ulepszen ale te gumki zmieniły brzmienie.

nie wiem jak ale znikneło rozjasnienie na górze( o ktorym pisałem w innym poscie)

pojawiła sie równowaga tonalna brzmienie ciut ciemniejsze i miekszy bas naprawde jestem zdziwiony wczesniej kable za kilkaset zl nie dawały takiego efektu"

To chyba jakieś żarty. Nie chodzi tu maleo o to, że śmieję się w ogóle z różnych dziwnych "patentów", ale to...

Zgoda w jednym - może i jest możliwa lekka zmiana w zakresie niższych czestotliwości, wiadomo - mniejsza stabilizacja zespołu, pochłanianie części energii ze ścianek w nieco inny sposób, ale ingerencja w górną część pasma ? :)..

Nie widzę żadnego naukowego uzasadnienia takiego zjawiska, może ktoś ma jakieś pomysły, :) jestem otwarty na różne pomysły/sugestie - może zmienię zdanie :)

>Axel - re.odrócenie fazy

Niestety nie jest to do końca prawda, ja Ci nie wyjaśnię tego zjawiska, czytałem tylko kiedyś na audiosylum.com że ma to związek z masteringiem płyty w odwróconej o 180 stopni fazie, dlatego niektóre preampy mają własnie phase switch montowany przez producenta, w szczególności problem dotyczy analogów, poszukaj może jakiś dyskusji na ten temat na audioasylum.com albo może ktoś z bardziej technicznie zorientowanych kolegów Ci to wyjaśni

Pzdr.

Próbowałem znaleźć jakieś "twarde" informacje na ten temat w necie i znalazłem jedynie papier wyprodukowany przez AES

Observations on the Audibility of Acoustic Polarity

Vol. 42, Number 4 pp. 245 (1994)

Author: R. A. Greiner

Author: Douglas E. Melton

Abstract: A number of experiments are described which show that absolute acoustic polarity is clearly audible in certain select cases of reproduced sound from acoustical instruments.

AES sprzedaje w necie swoje dokumenty po jakieś 5 USD za sztukę.

Pzdr.

hmm.... być może to co piszesz lolo to prawda. Dla mnie ciężko sobie wyobrazić wpływ na zmiany poprzez odwrócenie fazy w kolumnach. Ale sam fakt umieszczania przycisku, który zmienia fazę przez producentów może dać nieco do myślenia.

Więc sam będę musiał spróbować choć jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego.

Chciałbym usłyszeć jeszcze jakieś opinie kogoś biegłego w "te klocki".

Sam zastanawiałem się nad sposobem umieszczenia takiego odwracacza w preampie. Wydaje mi się, że jest to możliwe jedynie na drodze wzmacniacza operacyjnego. Jednoczesna zamiana pinów wejściowych ze sobą oznaczonych jako in+,in-, Zamiana sygnału z masą mogłaby tylko doprowadzić do uszkodzenia sprzętu.

Hmm... ciekawe - będę musiał posłuchać.

tak btw to jestem właśnie w trakcie robienia preampa. Na razie wszystko w teorii, ale jeśli to faktycznie pożyteczne to może i sam umieściłbym taki switch

Chciałbym Ci pomóc jednak tak jak napisałem wiedzy mi nie staje :( Cały ten temat wydaje się być mocno dyskusyjny...coś takiego jak testy ABX...nie mnie jednak zwracam uwagę na podsumowanie tego dokumentu z AES w którym jest napisane że w "pewnych wybranych przypadkach" jest to słyszalne...trzeba by przeczytać cały dokument, ale AES to zbyt poważna organizacja aby puścić "bąka". Powodzenia!

więc jednak to chyba prawda. Osobiście jest to dla mnie szok.

W wolnym czasie sprawdzę to odsłuchowo, ciekawe jak duża jest różnica. Być oże dla mnie będzie na pograniczu sugestii. Szkoda, że nie mam takiego pstryku, bo zmiana polaryzacji kabelków zajmuje trochę sporo czasu. Tym bardziej jest to nieprzyjemne jeśli przykładowo ja bardzo lubie słuchać muzyki w ciemnym pomieszczeniu.....i zapalać lampkę, wyrywać się ze stanu upojenia myzyką to raczej nieciekawa rzecz :)

Będę najpierw musiał przygotować się nerwowo.

Acz stało się to dla mnie ciekawe.

Tylko pytanie - jeśli podczas masteringu dźwięk został odwrócony w fazie o 180st. to przecież nie ma takiej informacji umieszczonej na płytce (czy jest ? - ja się z tym nigdy nie spotkałem) i za każdym razem gdy chcemy sobie posłuchać płytki to musimy ją testować na dwa sposoby ? :)

Trochę wqr......ące :) nieprawdaż ?

Mam przelacznik fazy w przedwzmacniaczu. Czasami jest roznica gdy przelacze, a czasami zastanawiam sie dluzsza chwile co lepiej brzmi. Chyba nie bez powodu niektorzy producenci padaja czy dany komponent odwraca faze czy nie. Wedlug mnie zgodnosc fazy powinna byc zachowana w systemie. Nigdy jednak nie bedziemy wiedziec czy zostala zachowana podczas produkcji plyty.

Więc odpuszczam całkowicie z oporem. Takie firmy chyba nie robiłyby takich gadżetów bezcelowo.

Więc w swoim pre postaram się też zaimplementować tę funkcję. Ktoś z tego forum udziela mi wsparcia logistycznego :)

Ja to na pewno stestuję u siebie. Jest to tylko kwestia czasu. Na pewno nie zrobię tego dzisiaj czy jutro bo przyznam, że odsłuchy mogą się okazać nużące i mogę nie wytrzymać, także zanim co muszę się wystarczająco odprężyć :) i zapomnieć co się dookoła mnie dzieje.

Najłatwiej byłoby wykonać testy z pre z taką funkcją. Mam nadzieję, że szybko uda mi się skończyć swój - za pół roku (?)

:)

Nie chcę po prostu z niczym wtopić :) stąd sporo czasu na przygotowania samego projektu. Piotrek608 dał mi bardzo ciekawą bazę.

>>axel cpu

he,he to było dawno temu

miałem bardzo rozjaśniony system,NAD +Phonar P20s

-zastosowanie miękkich podkładek pod kolumy zaowocowało dźwiękiem mniej ostrym -po prostu było przyjemniej przy odsłuchu- efekty były lepsze niż zastosowanie kabli Cable Talka Proffessional +Concert 2.1 za które dałem ponad 600zł...

a miękkich podkładek używam do dzisiaj - obecnie pod standami(monitory), z których wywaliłem

kolce...

pozdrawiam

Cały czas rozmawialiśmy o ogólnym odwracaniu fazy, czyli np, przez zmianę polaryzacji kabli przy obu kolumnach. Jeśli zaś odwracanie fazy miałoby być wykonywane "sprzętowo" np, w preampie to musiałoby być realizowane na drodze wzmacniacza operacyjnego. Taki wzmacniacz ma dwa wejścia oznaczone zwykle jako In+ i In- - normalne i odwracające. Z technicznego punktu widzenia jest to wsio ryba gdzie zostanie dołączony sygnał, więc zmiana sygnału na drodze OpAmpu jest raczej niemożliwa.

• 1 miesiąc później...

Znalazłem coś na temat absolute polarity ...

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.