Skocz do zawartości
IGNORED

CD,a preamp czy preamp,a końcówka- kable

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

W moim przypadku na roznych zestawach wychodzilo roznie. Statystyka jest raczej po stronie polaczenia zrodlo-pre, tzn. wydaje mi sie, ze czesciej widzialem wiekszy wplyw tego polaczenia. To jest regula.

Gutekbull->Zgadza sie, Mac'i wykazuja zadziwiajaca nieczulosc na okablowanie, w tym szczegolnie interkonekty. Kable glosnikowe pokazuja roznice ale nie taka jak np. w przypadku ML'a...

Mam w preampie taką funkcję , że każde źródło mogę mogę ustawić w pre. jakby takie wzmocnienie stałe w skali ( + ) lub ( -) 6dB.

Czyli mogę ,zanim będę kręcił gałką głośności ustawić takie niewielkie wzmocnienie lub obcięcie dla każdego źródła niezależnie.

Nie mam zdania w tej kwestii.

Po co to jest ??

Czy ktoś mi fachowo odpowie na powyższe pytanie, PLEASE

qb_1 =>

tak zgadzam się dlatego sprzedałem XLO Referenc 2 - nie było sensu trzymać , a był do tego na RCA,

doskonały kabel , ale na MACu nie robił wrażenia.

Porównywałem go z Gothamem za 4zł. tylko na XLR i ten drut wypadł lepiej,

a z kolei na Gainclonie była przepaść na kożyść XLO ?

Gutekbull -> nie mam pojecia dlaczego. Jutro na innym forum (audiokarma) zadam to pytanie Ron'owi Corneliusowi, ktory regularnie tam pisule (jest cala zakladka poswiecona Mac'om).

Wydaje mi sie, ze zjawisko sie poglebia kiedy dopnie sie do MC252 albo MC 402 przedwzmacniacz Maca np. C46. Mozna zrobic slepy test uzywajac 2 wejsc/wyjsc i przelaczac sie przelacznikiem z jednego kabla na 2-gi. Tak zrobilem (3 sztuki niezlych XLR'ow i 2 tanie RCA). Ja rozpoznawalem je stosunkowo najlepiej (lepsza polowka przelaczala, ja zgadywalem) - zdarzalo mi sie 8 prob na dziesiec wskazac, na ktorym toto gra kablu. W przypadku wszystkich innych sluchajacych wyniki ksztaltowaly sie 4-6 na 10 prob :-) Szczerze mowiac to ewenement, jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem. Z kablami glosnikowymi juz tak nie jest - np. miedzy TA Ultra a Reference slychac roznice jak na dloni.

Spojrzmy na np. Levinson'a albo Halcro, ktore roznice miedzy interkonektami potrafia calkiem dobrze pokazac (dla mnie nie jest ona nadal ogromna ale zazwyczaj wyraznie wyczuwalna).

qb-1

Zawsze twierdziłem, że szybkie przełączanie interconektów czy czegoś innego, nawet jak robi to lepsza połowa nie wiele daje.

Ja muszę mieć czas, im szybciej przełączam tym mniej słyszę różnic.

Zydelek

"Najwyraźniejszą poprawę wnosi kabel o najsubtelnieszym sygnale ( teoria Elberotha). "

Jak dobrze się zastanowić to sygnał z pre jest subtelniejszy niż z CD (niższy poziom)

"Pozostałe przekażą sygnał pierwotny, czyli?! Jak dasz gówniany zniekształcony sygnał na samym początku, to dalej, zeby nie wiem co podłączyć, to nie zagra prawidłowo."

Nie do końca. Różne komponenty mogą być różnie wrażliwe na kable. Dajmy na to mój lampowy pre wymaga by sygnał z niego szedł najwyższej jakości kablem by nie zatracił harmonicznych, które powiedzmy wytwarza.

qb_1 => trochę nie to miałem na myśli codziło mi o twój wczesniejszy wpis ;-)

Nie bawiłem się w ślepy test, ale podejrzewam, że u mnie byłby dużo większy problem z rozpoznaniem.

namelessclub -> Mc402, C42, MEridian 508.24. Interkonekty rozna.

Jak juz wspomnialem - na innych zestawach koncowka + pre roznica byla slyszalna duzo wyrazniej i wskazywalem 9-10 razy w 10 probach.

Maci na wszystkich kablach graly podobnie - czyli bardzo dobrze.

Cles ma racje ,ja też uważam że największe zmiany daje głosnikowy ,a potem pre-końcówka,połączenia CD-pre czy nawet gramofon -pre nie dają tak dużych zmian ,oczywiście słychać różnice.

Namelessclub -> C42 to solid state preamp Maca (teraz w ofercie na jego miejscu jest C46).

Kolumny byly 2 pary:

1. Dynaudio Contour 3.0;

2. Specjalnie przytachane w celu posluchania z Maciem JMLab Elektra 926.

C - 42 - nie ma takich dunek, w serii Audience jest jednak model 42.

C w Dynaudio kojarzy sie zazwyczaj z seria Confidence.

qb_1 - a widzisz coś mi dobrze te 42 chodziło po głowie (jak wymieniasz system myślałem że podasz również kolumny) ale dziwne że na opisywanych zestawach znikome różnice były

no cuda, cuda - ale pewnie jest jak mówisz (niemam możliwości zrewidować na tą chwile takiego podejścia ale jak się dostanę do podobnej konfiguracji to pomieszam z kablami)

pozdro

-> gutekbull: zaskakujesz mnie. Przecież słychać, który ma więcej do powiedzenia ;) A jak sam nie słyszysz, uważam nie ma sensu odpowiadać. Sorry.

Pozdrawiam.

PS. Myślałem, że to każdy wie, a takie pytanie z Twoich ust brzmi co najmniej dziwnie.

andrea29 => nie odrobiłeś lekcji i nie przeczytałeś wszystkiego,

Powtarzam - cytuje siebie ;-)

"ktoś z boku by powiedział, że wystarczy przełączyć i sprawdzić,

ale to nie takie proste bo u mnie jest to związane z przelutowaniem (-) i (+) w XLR,

między pre ,a końcówką jest ok. ,ale CD ma już zamienione."

Po prostu nie chciało mi się lutować.

Namelessclub - no tak, mnie jako przeciwnika kablarskiego szalenstwa to nawet ucieszylo. Zawsze uwazalem, ze roznice w kablach da sie wyslyszec, ale wplyw na brzmienie systemu nie jest jak na moj gust porownywalny z inwestycja tych samych pieniedzy w lepsza elektronike...w swietle tego, raczej mnie wyniki prob z Maciem ucieszyly niz zasmucily.

I please - nie chce rozpoczynac watku 5000cznego na temat 'czy kable wplywaja czy nie' :-)) wiec czesc mojej wypowiedzi prosze pozostawic bez komentarza :-))

Błąd w kalkulacji:) Powiedzmy "nijaki" kabel to 500pln. Cardas Golden Ref. można czasami upolować za 2-2,2kpln. Wzmak za 6500 pln plus nijaki kabel zagra gorzej niż wzmak za 5000 pln plus Cardas. Gwarantuję to i każdy usłyszy różnicę.

Pzdr.

qb_1 => zdrowe podejście - całkowicie się pod tym podpisuję, też uważam ,że zainwestowane spore pieniądze w kable nie dadzą takiej różnicy na plus co dołożenie tej kasy np. do kolumn.

Nie zmienia to faktu, że jakieś kable trzeba posiadać, ale w granicach rozsądku.

Arek -> mowisz, ze wzmak za 5kzl + Cardas?? I nie potrzebuje zrodla ani kolumn?? Rewelka - kupie wzmak za 20 kzl i IC za 10 k i i tak zaoszczedze w porownaniu do wielu drogich systemow :-)))

A tak ba powaznie. Sluchalem wielu zestawow, w ktorych kazdy klocek byl zdecydowanie powyzej 5kzl. Nie twierdze, ze nie slychac wplywu kabli. Wydaje mi sie, ze prawie zawsze sprowadzal sie do malych wyzszego rzedu w porownaniu do zmiany klockow. Konluzja jest taka - warto zainwestowac w niezly kabel ale bez przesady - tutaj chyba zreszta zgadzamy sie z Gutkiem. Zreszta, jesli ktos ma duzo kaski na inwestycje w kable i czuje sie dzieki temu lepiej, a co wiecej w jego systemie roznica jest wyrazna to czemu nie.

A co do Neutral Reference - niezly wybor, zreszta sadze, ze znam ten kabel lepiej niz jakikolwiek inny IC :)

qb_1 - przeciwniku kablarskiego szaleństwa - nikt nie chce wszczynać 5000 wątku bo nie ma o czym :)

dlatego też nic nie mówię :) ale prawda że lepiej kupować sprzęt potem kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.