Skocz do zawartości
IGNORED

Zbuduj CD samodzielnie - źródło DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ja skorzystalem z Pioneera PD9700(który nadaje sie do tego celu prawie idealnie) wyrzucając z niego połowe elektroniki tzn. filtr cyfrowy ,przetwornik, stopnie analogowe i zasilacz.Zostala tylko płytka ze sterowaniem , serwem i dekoderem.W to miejsce wstawiłem calkowicie nową plytke z : filtr cyfrowy- BB DF1704 , DAC- 4szt.BB PCM1704-K , konwerter I/V i stopien wyjsciowy na tranzystorach , filtr LPF pasywny LCL i rozbudowany zasilacz. Sporo bylo przy tym pracy i długo trwało,ale warto było po porównania ze znajomego Wadią 16 :-). Muszy jeszcze tylko wstawic jakiś konkretniejszy zegar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7080-100006667 1170269660_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No pięknie - jakiś CD-ROM za 60zł. plus Układ sterowania za 80zł. - zasilacz... - nie wiem czy był w tym komplecie. Napęd CDP już jest.

A teraz reszta.

Co jeszcze trzeba tam dołozyc żeby to grało?

Arczi35>

Zdradź nam może troszkę więcej szczególów i pochwal się ;-)

Czy transmisja z układu serwa do filtra jest w formacie I2S?

W jakim układzie pracują te 4szt.BB PCM1704-K ?

A konwerter I/V i stopien wyjsciowy na tranzystorach, to jaki układ? Może D1 Passa? A może diamond transistor?

A filtr LPF pasywnym LCL gdzie? Po konwerterze I/V?

Może testowałeś kilka alternatywnych układów? Myślę, że nie tylko ja chciałbym, żebyć podzielił się z nami doświadczeniami z ich "implementacji" i odsłuchu?

Dzieki z góry,

mi$kin

Sygnały(LRCK,BCK,WCK i SDATA) do DF1704 są doprowadzone z dekodera Sony CXD2500. Nie jest to I2s Philipsa, tylko dokładnie według danych katalogowychDF1704 -16 Bit,Standar,MSB-First,Right-Justified. Czyli standardowe sygnały wychodzący z CXD2500 które przyjmie kazdy filtr cyfrowy.Pcm1704 pracują po dwa na kanał równolegle,aczkolwiek jest zrobione tak,że można tez ustawic je w tryb róznicow, dorzucić drugi tor analogowy i mieć całkowicie zbalansowany tor sygnałowy od przetwornika do gniazd XLR. Tor analogowy jest zrobiony na tranzystorach Fet(podobnie jak w Marantzu Cd-7), bez kondensatorów w torze sygnałowym i jest oparty na schematach z Audio Elektronics autorstwa E.Borberly i z jego stronki internetowej gdzie sa zamieszczone ciekawe opisy.Tor analogowy z D1 Passa też bralem pod uwage, moze jak będe mial czas to poeksperymentuje z nim. Filtr jest pasywny miedzy konwerterem I/V i buforem wyjściowym -dwie cewki i dwa kondensatory.Dużo części jest SMD z powodu małej ilości miejsca , a płytka dwustronna. Każdy układ ma oddzielne zasilanie dwustopniowe-najpierw preregulatr na lm317/337 lub Lt1086 , a potem drugi stabilizator na: wzm.opAD825,żródło napiecia referencyjnego REF02 plus tranzystor. Kondensatory to Panasonicki FC i HFQ , Rubycon ZL i Sanyo OS-CON. W sumie ogolnie to co najciekawszego udalo mi sie wyczytac i znaleść na necie. Jakby ktoś cos jeszcze chcial wiedziec to prosze pytać.

Tylka opamp wymieniony na OP2604 i kilka kondziorów. A400X też chce wybebeszyć i zrobić nowy wzmacniacz, albo sam preamp lampowy lub hybrydowy.O ładne obudowy trudne ,więc wole wyrzucić elektronike z fabrycznej skrzynki.A poluje teraz na jakąś uszkodzona(aby taniej) końcowke mocy Sony TA55ES na sama obudowe.

Witam serdecznie !

Ilość bebechów, jakie widzę w tym Pionierze jest zachwycająca!

Ale do rzeczy, przecie miało być o zrobieniu ze starego CDRoma nowego Marka Levinsona lub Ancient Audio itp.

A kolega Arczi przerobił CD STACJONARNY !

Nie na to czekam, bo taki mam (Cambridge Audio TRAC 1). Mam też całą kupę komputerowych CD, wśród nich jeden o pędkości x4 Acer, może ten się nada, ponieważ on najlepiej czyta porysowane płyty.

Jakieś 12 lat temu miałem dziwne zlecenie na kompa: mianowicie młody człowiek zażyczył sobie 2 napędy CD,

co było wtedy dziwne (nie było jeszcze nagrywarek CD).

Ten jeden miał być współczesny (chyba wtedy było to x32), a drugi x1.

Po co ten drugi, pytam ?

Do odtwarzania porysowanych płyt, których ten pierwszy nie chce. Zdobyłem, sprzedałem, zadowolony był.

Jakieś 3 lata temu zamówił następnego kompa, ale już bez takiego napędu, czyli coś się zmieniło, co trzeba by wziąć pod uwagę. Może te współczesne napędy są jednak lepsze...

Albo zmiana sposobu przesyłania danych lub zwiększenie bufora?

Zauważyłem że w napędach komputerowych cały zespół napędowy i odczytujący dociskany jest z płytą to górnej tacki. W CDP zwykle tacka dociskała płytę do napędu.

Inna sprawa to najtańsze Samsungi strasznie wyją i słychać jak zwalniają obroty, a np. LG mają wyważenie dynamiczne na osi i prawie nie słychać zmiany obrotów (albo utrzymują stałe?). Programowo chyba można jakoś ustawić prędkość x1.

Myślę że to nie problem. Cena CD-ROM i tego modułu sterowania z AVT zmieści się w 150zł. więc można wybierać i przebierać w różnych starych napędach.

Raczej jak czym to zasilać i przetwarzać na D/A? A może sygnał od razu na wzmacniacz cyfrowy?

apasio, 28 Maj 2005, 01:03

Aleś dociekliwy :)

Po czesci LeStatowi i po części Tobie.

Ale możesz też traktować mój wpis jako luźną uwagę na temat ;)

Myślę że jakość CD-ROM to nie problem. Mozna znaleźć lepszy, mozna go zwolnić programowo (choc wydaje mi się że CDA zawsze odczytywane jest z prędkością x1 więc nie ma tu problemu), albo przy tak niskich cenach uzywanych wymienić kilka eksperymentalnie i dojść do tego najlepszego odczytującego porysowane płyty. W całej zabawie mamy juz kompletny napęd ze sterowaniem do niego z kitu AVT za 150zł. plus jakaś obudowa antywibracyjna.

A dalej powinniśmy zastanawiać się nad resztą elektroniki i zasilaniem (dla mnie to już czarna magia :)))

Witam.

Odnośnie samodzielnej budowy CD był kiedyś opis w Elektorze który oparty był na cdromie ale dane czytane były przez kabel ATA obrabiane przez procesor sterujący i wysyłane do DAC.Niepamiętam dokładnie ale kiedyś jak czytałem

to było bardzo obiecujące.Można to znaleźc na mule w pliku Elektor Audio Collection tak mi się wydaje ale dokładnie nie pamiątam.Niestety nie mam już tego artykułu po padnięciu dysku.

Pozdrawiam.

Marcin

Arczi35>

Mam prośbę odnośnie tunningu Twojego Pionka - czy mógłbyś zdradzić szczegóły konstrukcji zasilacza na AD825 i REF02 w układzie Borbely'ego. Na jego stronce jest schemat ale nie wszystkie szczegóły są podane ;-)

Wiem, że jest to znany układ Sulzer-Borbely lekko zmodyfikowany do tranzystorów polowych (mam pełny schemat ale na bipolarnych), ale właśnie taki układzik mnie interesuje ;-)

Może napisać na priva ("w o mnie") jeżeli wolisz ;-)

Dzięki z góry.

mi$kin

• 2 tygodnie później...

znalazłem coś takiego na ebayu. czy warto? jakie są szanse na wykorzystanie tego przy budowie transport czy playera?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i jeszcze pytanko ile to jest warte jeśli chodzi o części, wartość kolekcjonerską i tuning?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

jest jeszcze coś takiego. cena jak najbardziej atrakcyjna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

a tu coś dla zaintersowanych nieco bardziej ekstremalnym DIY:

Ukryta Zawartość

prawdziwym wyczynowcom zdecydowanie polecam

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Gdyby nie kiepska jakosc CD Creativa to byblby to swietny tani model do rozpoczecia jakies projektu DIY:) W zasadzie nie trzeba by bylo kupowac kitu AVT. Mozna by na bazie tego Creativa stworzyc calkiem buzdzetowo dobrze brzmiacy sprzet za max 50 zl:) i do tego z pilotem!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps.

a tak to może wyglądać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.