Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Musical Fidelity E11?

bemol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Pytanie swoje zawarlem w tytule.Na kolumny chcialbym wydac do 3 kzl. inie musza byc nowe.Zrodlo to Sony

SCD 770,pokoj 20 m2,muzyka rozna od rocka po nastrojowe ballady.Zalezy mi na brzmieniu raczej relaksujacym,

niemeczacym,pozbawionym wyostrzenia,natarczywosci,agresji z obszernym,kontrolowanym ale niekoniecznie twardym basem,dobrym stereo i przestrzenia.Czy sa kolumny,ktore Musical lubi i gra z nimi swietnie?Moje wstepne typy to:

Wharfedale Diamond 9.6 lub 9.5(nowe) lub Infinity Kappa 6.2(uzywane)Wiem,ze i tak bede musial brac wzmacniacz

pod pache i jechac do Warszawy ale chcalbym miec wstepne rozeznanie czego szukac.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17685-jakie-kolumny-do-musical-fidelity-e11/

Z E11 jest o tyle dobrze, że nawet z grających zazwyczaj dość ostro kolumn potrafi wydobyć przyjemne brzmienie. U Annywroc gra bardzo przyjemnie z leciwymi ale bardzo przyzwoitymi Elacami 121 i Nadem 541i. Brzmienie systemów w których gra E11 można modelować kablami, z tym że trudno w nich o suchość czy ostrość - na ogół brzmienie jest dość barwne, sporadycznie lekko brakuje konturów. Generalnie trudno dźwięk spieprzyć mając taki wzmak. Sądzę że przy odpowiedniej konfiguracji zagrałby dobrze z bardzo różnymi (dobrymi) kolumnami - skoro lubisz dobrą przestrzeń możesz poszukać uzywanych monitorów Dynaudio 52 (w ogłoszeniach są 50 ale ich nie słuchałem). Fajnie też grał z nieśmiertelnymi JMLab PS 5.1 - słuchałem tego ładnych parę lat temu więc mógł mi się trochę gust zmienić, ale było to dobre granie, tyle że bas może ci nie podejść. Pamiętam też brzmienie systemu E601/E101 (oczko wyższe MF) z Dali 450 - bardzo dobrze to grało.

bemol>

Ja z trochę innej beczki.

Kilka dni wcześniej pytałeś o MF A2 i Audiowave 141.

Zrezygnowałeś z A2 (jeżeli tak, to dlaczego?), czy tylko zastanawiasz się nad inną opcją?

Pytam bo chcę kupić właśnie A2.

Pozdrawiam.

BRob.

Niedawno wymieniłem (zrobił to świetnie Dreamer_1) w swojej Elektrze11 wszystkie kondensatory na Panasonic FC, w tym dwie 10-tysiączki (były Jamicony) oraz przewody na płytce i wychodzące na kolumny na XLO ER-11. Brzmienie stało się przede wszystkim dużo klarowniejsze, dzwięk bardziej otwarty i czystszy, ale także złagodniał co osobom słuchających mocnego roka może nie przypaść do gustu, choć tacy raczej nie wybiorą E11. Ale do klimatów, klasyki i jazzu, super. I kontrola basu - to najsłabsza strona Elektry - bas jest za rozciągnięty i jakiś przyciemniony... a obecnie na swoim miejscu, kończy sie jak trzeba, gładszy lchoć nadal miękki i ciepły. Całość brzmienia nie sprawia już takiego wrażenia spowolnienia jak przedtem. Bez wątpienia charakter brzmienia JEDENASTKI się nie zmienił, ale poprawił sie w wielu aspektach, stał sie klarowniejszy i szlachetniejszy. Na wymianę czeka jeszcze mizerny stalowo-miedziany przewód sygnałowy (niestety wszystkie w Elektrze są takie) , będzie Sheller Professional Microphone Cable, powinno jeszcze sie poprawić.

Pozdr.

>BRob

Do kupna zestawu MF A2 przymierzalem sie ale odpuscilem.Nie dlatego,ze sa to zle klocki,wrecz przeciwnie,opinie

maja entuzjastyczne.Obawialem sie,ze monitorki Audiowave beda brzmialy zbyt lekko.Natomiast E11 kupilem(mam

nadzieje,bo jeszcze do mnie nie dojechal).Wybralem E11 bo jest to mocniejszy wzmacniacz i jak zapewnial wlasciciel

jest w stanie sklepowym.

Zegarmistrz,

nie znam tego wzmacniacza, ale co myślisz o czymś ze słuchanych ostatnio w Delta Studio monitorów? Np: tańsze RLS/RSL? Nereida, chyba się to nazywało lub podłogowe Mimasy AA, albo Diony, zależy do jakiej muzyki ma to grać.

Wszystko mocno poniżej 3kzł.

>bemol

Ok. 150 zł - wszystkie kondensatory 120 zł, przewód XLO ER-14 kupiłem na wymianę do kolumn, wziąłem więc 0.5 m więcej, czyli plus 35zł, Sheller na sygnał to grosze (możesz też wziąć pod uwagę Gothama lub Klotza).

I robocizna, jeśli sam nie robisz musisz kogoś znaleźć i się dogadać, jeśli jesteś z W-wy to polecam Dreamera.

Podpiętymi kolumnami są Paradgimy Monitory 3 ale kompletnie przerobione - została tylko obudowa i woofer - z lepszymi wszystkimi częściami,w tym głośnikiem wysokotonowym pierścieniowo-kopułkowym Vify DX25TG05 i zaślepionym otworem basrefleks, więc niewiele ci to powie o brzmieniu "Trójek", teraz to zupełnie inne brzmienie, całkiem przyzwoite.

Pozdr.

Nereida to były te droższe RLS (kole 5kzł). Te mniejsze (też nie pamiętam nazwy) są jak najbardziej fajne tyle, że w ponad 20m2 na dłuższą metę bemol może miec zastrzezenia do basu (vide opis upodobań). Ja bym je polecał raczej zwolennikom bardziej konturowego grania na basie. Poza tym za 3kzł z drugiej ręki można coś lepszego wyhaczyć - właściwie prawie wszystkie proponowane prze ze mnie to 2nd hand :))

A2 to zupełnie inna bajka od E11 - u mnie poległ całkowicie na tak prostych kolumnach do wysterowania jak Dali 450 - zapewne potrafi on grać dobrze, ale trzeba mu bardzo ostrożnie dobierać kolumny. Poza tym nawet w korzystnych zestawieniach jest jak na mój gust cokolwiek za miękki - za dużo cukru w cukrze :)))

Zegarmistrz

>A2 to zupełnie inna bajka od E11 - u mnie poległ całkowicie na tak prostych kolumnach do

>wysterowania jak Dali 450 - zapewne potrafi on grać dobrze, ale trzeba mu bardzo ostrożnie dobierać

>kolumny. Poza tym nawet w korzystnych zestawieniach jest jak na mój gust cokolwiek za miękki - za

>dużo cukru w cukrze :)))

Lubię brzmienie relaksujące, lekko sodkie, ale ulepek - blee.

Muszę gdzieś się uśmiechnąć i spróbować połączenia z moimi Chorusami, było by miło gdyby się polubili.8-)

Pozdrawiam.

Fakt JMlLab to na tyle inna para kaloszy że może być ok, z tym że w ciemno to bym się bał w A2 wchodzic nawet na korzystnych warunkach, poza tym do Straitsów i Floydów przydałoby się solidne waty. To jest taki gatunek muzyki na którym mam wątpliwości czy mój obecny system jest lepszy od poprzedniego, momentami na pewno jest ale czasami... No ale jeszcze się taki nie urodził...:))

• Redaktorzy

Swojego czasu kilkukrotnie słuchałem E11 w połączeniu z Trianglami i było to nader udane combo. Zarówno z Titusami, Comette jaki droższymi podłogowcami nie grzeszączymi przecież nadmiarem basu grały jedwabistymi wysokimi i wcale nie zamulonym basem. Warto posłuchać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>annawroc.

W rozmowie telefonicznej gosc twierdzil,ze kolega kupil mu ja w Anglii ,w sklepie na wyprzedarzy.Zeby bylo smieszniej

to jeszcze wzmacniacz do mnie nie dojechal,choc gosc dzwonil trzy dni temu,ze go wyslal .Mam nadzieje,ze nie wyjdzie z tego jakas kiszka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.