Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL 1254, problem z wkładką!!!

bahlazamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem jakiś czas temu Duala 1254. Posiada on specyficzny ( jak się dowiedziałem, stosowany głównie przez firmę Dual) sposób mocowania wkładki. I tu się pojawia problem, ponieważ nie jest to mocowanie typu 1/2'', a takie wkładki można wszędzie bez prblemu nabyć. Wiem, że nic nie jest wieczne, więc i igła oraz system będą z pewnością za jakiś czas do wymiany ((a nie ukrywam, że chodzi mi przede wszytkim o uzyskanie lepszej jakości dźwięku)) dlatego może ktoś się orientuje, czy można i w jaki sposób, zrobić, bądź uzyskać powiedzmy przejściówkę z tego systemu mocowania na klasyczny pół calowy. Kiedyś spotkałem taki model 1254, właśnie ze standardową wkładką Foniki, bodajże MF-100, więc wiem, że jest to możliwe, tylko kwestia jak. Załączam zdjęcie wkładki oraz główki, licząc, że może coś to da ;)

p.s. przepraszam za jakośc, ale to kwestia ograniczeń w rozmiarach załączników, jakby co, moge większe na miala posłac

Proszę o pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7295-100008265 1170267301_thumb.JPG

post-7295-100008266 1170267299_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17710-dual-1254-problem-z-wk%C5%82adk%C4%85/

Posiadam model 1224 i 1225. Maja takie same mocowanie. Mozna zamontowac wkladke 1/2 cala. Jest do tego specjalne mocowanie do ktorego przykrecasz wkladke 1/2 cala. Jest to kawalek plastiku z przewodami. Pozniej ten kawalek plastiku z przykrecona wkladka mocujesz do ramienia za pomoca blaszki z boku. Nie wiem czy dokladnie wyjasnilem.

Moze ty wlasnie nie posiadasz tego mocowania do ktorego przykrecasz wkladke...?

Wkładka, jak widać na zdjęciu, jest wsadzona w nazwijmy to 'koszyk', który nastepnie jest mocowany za pomocą widocznej z boku blokujacej blaszki. Do tego koszyka inne wkładki nie wejdą z powodu jego szerokości i długości, jest dopasowany, tak mi się wydaje, do konkretnie danego systemu. Jednakże tak sądziłem, że jest to własnie kwestia zdobycia takiego kawałka plastiku przystosowanego do 'półcalówek', który by się mocowało do ramienia, bo ono samo w sobie akceptuje wszelakie mocowania i, tak sądzę. Kwestia jet tylko taka, czy nie orientujesz się, gdzie coś takiego mógłbym zdobyc??

Z tego co widze jest to system tks380 robiony przez shura dla duala. Na dzien dzisiejszy jedyna mozliwoscia, aby zamontowac system do twojego gramofonu jest wymiana glowki ramienia na taka ze standardowym mocowaniem 1/2" lub dokupienie na ebay.de specjalnego adaptera. Do twojego gramofonu to chyba bedzie, albo tk126, albo tk230. Przykreca sie do niego wkladke i dopiero przypina do glowki ramienia.

Ten system to TKS 236, ale własnie o ten adapter mi chodziło, bo kiedys coś takiego widziałen chyba. Główki z tego co mi wiadomo nie da się zdjąc, jest przyklejona do ramienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.