Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widze na zdjeciach gutka to terminale nie sa nowe, ale wiadomo kable sa odsluchiwane,

a moze sie zdazyc i porownanie z MIT technology. Widze rowniez ze to deltron, zdecydowanie lepszy od legendarnego neutrika i to sie nadaje do prasy! ;-)

Andrea- za godzinę zadzwonię!

AndrzejW.jest byłym konstruktorem z Radmora. Jest specjalistą odkolumn, wzmacniaczy, pre-power,kabli i czego tam jeszcze. Człowiek ze słuchem, wiedzą itd.

Ojego wielkich umiejętnościach niech swiadczy faktjakgra muzykau niego.Ci którzy słuchalina miejscu wiedzą o czym piszę.

Ad. ekranowania.

Zawsze wersje bez ekranu będą lepsze. Ekran stosuję u siebie do gramofonu. Lub wtedy, gdy w domu jest sporo zakłuceń. Wersje z ekranem mają mniejszą selektywność i rozdzielczość.

-> Zydelek: Hehe, a nie mogłeś od razu napisać kim jest i jaką przeszłość zawodową ma pan A.W. ? To wiele mówi i wyjaśnia, a na pewno buduje większe zaufanie do człowieka. (W naszym światku i tak najważniejszy jest odsłuch, wiem... ;)

Pozdrawiam i dziękuję za pamięć i telefon.

Piter

Najgrubszy ( 3-ci już model ) mam dopiero od wczoraj,niech trochę poprzepuszcza prądu. Ale w istocie co do wysokich tonów zadałeś ciekawe pytanie. I dobrze się składa,bowiem mam również a właściwie na razie jeszcze i szczuplejszą wersję.

Andrea

Oczywiście nie zawsze grubość ma znaczenie - vide znakomity do trnazystorów AUDIOGRADE Perceptionism. Dwa cienkie kabelki a jakie wypełnienie i bas ! Jednak od czasu jak mam lampowy pre musiałem poszukać czegoś innego. Na podstawie moich "doświadczeń" pozwalam sobie stwierdzic,że jest cośna rzeczy w przypadku kabli srebrnych vide Siltech czy Argentum.

Nt ekranu - podpisuję się pod tym co napisał Zydelek. Podobne odczucia miałem,gdy dostałem drzewiej Perceptionism quasi(Panie Przemku?)-ekranowany ? W pierwszej chwili spodobał mi się ,ale potem zabrakło tej zwiewności......

Hmm a sa ogolnie jakies zalecenia badz testy latwe do wykonania czy stosowac ekran czy nie?

Ja np. teraz mieszkam w bloku 4pietrowym, i muzyka bedzie szla z kompa przez karte (moze bedzie emu0404, w tej chwili SS) do DAC Peter'a jak go zloze wraz z wzmakiem sluchawkowym wg Bryan'a

I bym moze teraz wzial kabelek zamowil aby byl gotowy na system, patrzac na tak ilosc pozytywnych opin na pewno sie nim nie zawiode (a uszy musze trenowac dopiero wie cniekoniecznie moje osady bylyby teraz sprawne, a dodac jeszcze Burn in sluchawek i sprzetu, kabli itd.

Są zalecenia. Ekran stosować tam, gdzie są słabe sygnały i/lub długie połączenia niesymetryczne. Lub w przypadku szczególnie silnych zakłóceń. W dziedzinie systemów audio oznacza to (w praktyce):

* połączenia gramofon – pre,

* długie - to znaczy powiedmy ponad metr - kable RCA

* gdy łączówka przebiega tuż (!) obok źródła załóceń, np. komputera (z kiepskim zasilaczem).

Jeśli już ekran, to spełniający swoje zadanie, co oznacza podwójny, np. oplot z drucików plus folia (miedź, aluminium, napylany mylar...).

Kabel ekranowany ma większą pojemność między żyłą gorącą a powrotną/masą, a więc bardziej tłumi wysokie częstotliwości.

Inżynier-święta racja. Dlatego na oceanie trzeba dobrze wypatrywać skutecznych izolacji do kabli głośnikowych:):):)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-773-100005944 1170270758_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasciwie interkonekt juz kupilem

musi dojsc i poczekac

Ale pytanie sie nasuwa czy pan Witek robi kable cyfrowe

Bo bede musial tez jakis skombinowac (do DAC Petera) i slyszalem ze HDSE Stereovoxa jest b. dobry

Jesli tak to jak sie ma do niego?

P.S. Widze ze wzieles dystrybucje na powaznie i w tych linach przemycasz na zachod duze ilosci kabli SO, tak zeby obejsc te procedury celne :>

:):):) liny są nasączane bezakcyzowym i bezcłowym rumem z Martyniki (najlepszy na świecie).

Zorro ma cyfrowego Stereovoxa. Wkrótce do swojego DAca Petera wepnę cyfrówkę Sonusa i będę mógł coś powiedzieć.

Muza grała w mesie- brak głośników w kokpicie. Pływam pod żaglami. Tozdjęcie zrobiła mi żona na tle zachodu słońca. Uwielbiam takie widoki. Potem nocka.Wiało 30-34 węzły a my płynęliśmy średnio 8 węzłów na bajdewindzie. łódka miała 20m długości.

witam mam pytanie do sób które używaja sonusa od dłuższego czasu, w jakim kierunku ida zmiany wraz z wygrzewaniem kabelka , mam od wczoraj wersję grubszą RCA z ekranem . na razie jest duzo dolu ,dosyc zroznicowanego, srodek nieżle wypelniony ale gora ,a co za tym idzie przestrzen i powietrze malo czytelne, gdyby połaczyc dobre cechy stereovoxa i sonusa bylby chyba ideal

lemo

słuchałem wygrzanego sonusa, o sterefonie możesz sie nie martwić , jest bardzo dobra. Mam wątpliwosci co

góry, ale w kategoriach bezwzględnych, generalnie też nie powinna być zła.

lemo => dokładnie tak było u mnie !!! CZEKAJ !!!!

Mam B&W 804(nie brakuje im góry) i też tak było ,słaba przestrześ i góra średnia - CZEKAJ A NIE UWIERZYSZ.

2-3 dni z tym ,że ja w system wrzuciłem dwa kable odrazu do pre -CD-Końcówka i jeden był wygrzany bobył kablem prywatnym pana Witka, a drugi był nie wygrzany.

Wiem od konstruktora ,ze dwa tygodnie potrzebują, dźwięk zmienia się w kierunku zwiewności - lekkości, subtelnieje.

Zidijan twierdził, że ma perkusję na balkonie, ja tego nie zaobserwowałem.

W tego typu przewodach zawsze ciekawi mnie na ile są one powtarzalne ?

Góra u mnie jest czytelna z tym ,że kabel przenosi wszystko i może nie za bardzo to co bym chciał słyszeć,

pisałem o tym ,że chciałbym w nim więcej czarnego tła, aby odizolować dźwięki - właśnie w tej górze !!

No cóż ideału nie ma ;-)

piter => żebyś mnie źle nie zrozumiał był bardzo dobry ,poprawny dźwięk ,pewnie wielu by było zachwyconych ,gdyby tak u nich grało.

Ale było to trochę beznamiętne, bez uczucia zbyt sterylne i to na lampach ?!

A na jakich kolumnach słuchałes u niego ?

Mialem okazję porównywać na prywatnych kolumnach A. W na Accutonach i na wstępnie wykończonych kolumnach na SS. Ku mojemu zaskoczeniu na kolumnach A. W było gorzej, właśnie nie było tego czaru,

barwy, a na SS pomimo niedostrojenia tonalnego było pod tym względem świetnie.

Chodzi mi o to, że jak słuchałem tego całego zestawu na kablekach p. Witka , nie odniosłem wrażenia jakiegoś zubożenia czy przekłamania na wysokich. Przeciwnie, było bardzo płynnie i szczegółówo.

Tak ze może po prostu jeszcze Ci sie IC nie rozgrzały ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.