Skocz do zawartości
IGNORED

proszę o poradę odnoścnie iPodów.

konrad12211

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

Może ktoś ma jakieś doświadczenia związane z iPodami CREATIVE ZEN MICRO 5GB za 899zł oraz APPLE MINI 4GB za takąż samą cenę. Jakieś uwagi, porady, zalety wady, a może warto w ogóle kupić coś zupełnie innego??

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi, w końcu to 899 zł, nie przelewki..wolę więc popytać o doświadczenia.

Pozdr.

hej

Mam Creativa Zen Micro. Fajne "malenstwo" :) Tez sie wachalem miedzy iPodem a Creativem Micro. Teraz po jakims czasie uzytkowania widze ze to naprawde fajny sprzecik z malym ale ... no moze dla niektorych to bedzie wieksze ale ... mianowicie bateria. Producent przewiduje ze wpelni naladowana powinna wystarczyc na okolo 12 godzin grania ... oczywiscie to tylko teoria przy zalozeniu odtwarzania plikow mp3 o bitrate 128 przy srednim natezeniu dzwieku, bez wlaczonych innych funkcji i z gory wiedzialem ze ten czas jest czysto teoretyczny. Praktycznie wytrzymuje okolo 9 godzin. Wszystko bylo by dobrze gdyby nie to ze te 9 godzin grania to granie non stop. W czasie gdy player jest wylaczony bateria niestety tez ulega rozladowywaniu. W stopinu powiedzmy srednim. Wiadomo ze w stanie spoczynku kazdy player o tej budowie pobiera energie, ale ten pobiera jej wyjatkowo duzo. Z moich obserwacji wynika ze przy odtwarzaniu po okolo 1 godz dziennie (ostanio slycham go tylko w drodze do pracy) bateria rozladowuje sie calkowicie w trzeci lub czwarty dzien, czyli czas odtwarzania to okolo 3-4 godz/3-4 dni. Wiec nie jest to czas rewelacyjny a mozna powiedziec ze jest fatalny :). Nowy firmware mial poniekad rozwiazac sprawe. Na stronie creativa w opisie nowego firmware jest wzmianka o problemie rozladowywania bereri z tym ze wedlug nich problem wystepuje tylko wtedy gdy podczas ladowania w pierwszej kolejnosci wlaczamy ladowarke do sieci a pozniej podlaczami odtwarzacz. Upgradowalem nowy firmware i pomimo tego ze nigdy nie ladowalem playera w sposob "niewlasciwy" "wyciekanie baterii: i tak ma miejsce. Mozna miec jedynie nadzieje ze nastepny firmware rozwiaze problem w sposob bardziej skuteczny. Pewnym rozwiazeniem jest wyjmowanie bateri na czas "spoczynku" playera ale niestety jest to tylko polsrodek ktorego szczerze mowiac nie akceptuje.

Pod wzgledem baterii iPod jest zdecydowanie lepszy. Za creativem przemawia radio, dyktafon, przjezyste menu i latwa obsluga. Szczerze mowiac kupujac Zena Micro nie wiedzialem ze problem baterii jest tak znaczacy. Mi nie dokucza to az tak bardzo jako ze nie mam sytuacji w ktorej nie moglbym podladowac baterii.

Podsumowujac Creative Zen Mikro to dobry player z dobra jakoscia dzieku mp3, z radiem, z dyktafonem i z mila obsluga i z przydatnymi dodatkami tj pokrowiec - torebka, klips do paska no i z nieszczesna bateria :)

Co do iPoda to wiem ze ma lepsza bateria (ponoc wystrcza na 12 godzin realnego odtwarzania i nie "wycieka" w stanie spoczynku), nie ma radia i dyktafonu. Co do obslugi to nie bede sie wypowiadal bo nie wiem.

Wszystko zalezy od tego na czym Ci zalezy :) Jesli chcialbys miec mozliwosci posluchania oprocz mp3 radia,skorzystania z dyktafonu i jesli nie przeraza Cie koniecznosc czestego doladowywania baterii oraz nie jestes w sytuacji gdzie chcesz sluchac odtwarzacza ponad 9 godzin i nie masz go gdzie podladowac to polecam Zen Micro. Ja jestem z niego zadowolony nawet pomimo tej niedogodnosci. Jesli jednak prioryterem w wyborze jest dla Ciebie wydajnosci baterii to nie Zen Mico. Dlatego pisze "nie Zen Micro" poniewaz jest jeszcze iRiver (moim zdaniem najlepszy ze wszystkich jesli chodzi o mp3 - tylko ze drogi), Philips i pewnie inne :).

Mam nadzie ze nie zamieszalem zabardzo :). W razie dalszych pytan pisz.

pozdrawiam Przemek

Jeszcze zapomnialem o jednej rzeczy. Z tego co czytalem w opisie Ipoda Mini ma on wbudowany akumulator i nie wiem jak jest z pozniejsza jego wymiana. Akumulator li-ion po 2 -3 latach niestety traci znacznie swoja wydajnosc wiec jesli mozna wymienic go po 3 latach nawet sposobem "pogrzebania" w odtwarzaczu to ok (jeszcze sprawa mozliwosci dokupienia nowego aukmulatora). Zen Micro ma akumulator wymienny i jest mozliwosc jesto dokupienia - okolo 160 - 140 zl na dzien dzisiejszy (podejzewam ze z czasem cena sie obnizy)

Przemek

Podzielam zdanie poprrzednika. Słuchałem ipoda oraz iRiver wiele godzin starając się o obiektywną ocenę brzmienia. W iRiver podobał mi się dźwięk oraz stopień gagżetowości oraz uroda. Moim zdaniem dźwięk w iRiver jest nieco lepszy a to ze względu na jakość słuchawek zastosowanych w modelu. Po kilku godzinach testów na oryginalnych słuchawkach , zacząłem podłączać słuchawki studyjne. I tu też nie było niespodzianki iRiver na HD 600 grał dużo lepiej. To , jeśli chodzi o dźwięk. Nie wypowiadam się o urodzie obu , ponieważ o gustach się nie dyskutuje :)

• 1 miesiąc później...

No to teraz takie pytanie...

noszę się z kupnem zen'a micro i nie wiem czy warto, bardzo zależy mi na funkcji dyktafonu, a ponieważ za 2 lata kończe studia to chciałabym żeby oprócz dyktafonu cos mi zostało "na potem" ( w domyśle 5gb na mp3 to miła perspektywa)

Problem mam taki - jak z jakością nagrywanych przez zen'a micro plików?

nie chodzi mi o to by było super extra hiper... potrzebuje go do nagrywania 1,5h wykładów... wiem, że często pod funkcją dyktafonu kryją się może 2-minutowe "notatki głosowe" a nie ciągłe nagrywanie

no i czy mikrofon dobrze "ściąga" dźwięk - czy ja coś tym zapiszę trzymając go nie przy ustach wykładowcy ? ;)

• 4 tygodnie później...

witaj, 10 dni temu kupilem za 199$ ZEN'a MICRO 5GB i poczatkowo zachwycony bylem jego wygladem, funkacjami itp itd... gdy emocje opadly, zaczalem wsluchwiwac sie w jakos dzwieku. 5cio pozycyjny EQ daje sporo ale moim zdaniem ZEN nie jest w stanie zapewnic dobrego bassu - tak tez wczoraj oddalem go do sklepu i mysle nad kupnem iPod Mini lub ( po przeczytaniu jednej z opinii ) iRivera. Nie mam pojecia czy tamte odtwarzacze daja cos wiecej czy poprostu chcac miec kilkaset piosenek w jednej kieszeni trzeba zrezygnowac z dobrego dzwieku. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.