Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłocenia w sprzecie audio

Sebba

Rekomendowane odpowiedzi

Na ten temat popisano w internecie tyle bzdur, ze az prosi sie o jakiejs rzeczowe wyjasnienie dlatego postanowilem troche napisac.

Zaklocenia, zarowno te z sieci zasilajacej, jak rowniez indukowane w kablach, czy tez bezposrednio indukowane i elementach urzadzen (np. nieoslonietych lampach) powoduja czesto w urzadzeniach analogowych np. wzmacniaczach , przedwznacniaczach-intermodulacje, wzrost szumów, trzaski itd a w urzadzeniach cyfrowych jak CD, DACwzrost jitteru czy powstanie bledów danych.

Najczesciej zaklocenia przedostaja sie droga sieciowa i poprzez promieniowanie eletromagnetyczne (przewaznie wyzsze czestotkiwosci) Siec w duzych skupiskach komputerow, telewisorow niesie za soba dwojakiego rodzaje zaklocen. Symetryczne, czyli takie jakie "plyna" 2 przewodami wraz z zasilaniem 50Hz i asymetryczne czyli "plynace" obu przewodami i zamukajace sie np. przewodem gklosnikowym czy uziemiajacym. Zaklocenia symetryczne bardzo dobrze tlumia nawet stosunkowo proste fillry LC w zakresie wyzszych czestotkiwosci. Taki kabel sieciowy (audiofilski) z ekranem jest niczym innym jak filtrem sieciowym i stalych rozlozonych. TAKIE SAME a nawet lepsze bo kable audiofilskie tlumia zaklocenia wylacznie RF ze zgledu na mala pojemnosc) efekty mozna jednak osiagac filtrem o stalych skupionych czyli dlawik (i0 i kondensatory)i zaoszczedzic mnostwo pieniedzy. Niektorzy audiofile wierza, ze jesli zasilimy sprzet czysta sinosoida 50 Hz, wydajac na kondycjoner-przetwornice kilka tys zl, to raz na zawsze pozbeda sie zaklocen. Nic bardziej mylnego. W kazdym urzadzeniu siedzi zlosliwy , element kroryz naszej pieknej sinusoidy zrobi znowu siejaca harmonicznymi karykature. To nic innego jak nieodzowny PROSTOWNIK, pracyjacy przeciez impulsowo, doladowujac kondensator. Tak wiec nie wiele to pomorze.

Ale jak wspomialem sa o wiele grozniejsze zaklocenia asymetryczne.

Glownym ich tlumnikiem jest transformator sieciowy. Odcina on galwanicznie cala siec od urzadzenia pomiedzi siecia (dowolnym jej przewodem) a np.obudowa, ukladami, zaklocenia sa znacznie oslabiane. Niestety, kazdy transformator ma miedzy uzwojeniami pojemnosc. Czy m wyzsza czestoltliwosc, tym izsze jedi tlumienie zaklocen asymetrycznych. AUDIOFILSKIE KABLE SIECOWE NE TLUMIA W OGOLE ZAKLOCEN ASYMETRYCZNYCH. Aby je soslabic nalezy zastosowac odpowiedni filltr sieciowy i na prawdze nie musi to byc za 2000 al wystarczy za 100.

Zalozmy ze mamy juz zalozone filtry i chcemy sie cieszyc czustym zasilaniem. I tu okazuje sie, ze wiekszosc urzadzen audiofilskich ma otwartea furtke dla zaklocen. A jest to przewod uziemiajacy (blec ochronny) UWAGA PODAJE TE INFORMACJE TYLKO W CELACH EDUKACYJNYCH WSZELKIE PRZEROBKI GROZA PORZAZENIEM PRADEM ELEKTRYCZNYM !!!

Pzrewod uziemiajacy wiekszosc z uzytkownikow traktuje jako "ziemie " do ktorej "splywaja" zaklocenia. Tymvczasem przewod ten prowadzony jest na duzej odleglosci rownolegle do pozostalych przewodow, jego impedancja zmienia sie z czestotliwoscia i dlugoscia. Np Jesli od skrzynki bezpiecznikowej do urzadzena audio odleglosc wynosi cwierc dlugosci fali to np. 15 m to zaklocenia o czestotliwosci np. 5 MHz (wystepuje w urzedzeniach cyfrowych) nie beda poprzez uziemienie tlumione w ogoe a so wiecej, Przewod sieciowy bedzie ANTENA zbierajaca zaklocenia. W tym pzrypadku pomogloby rozlaczenie w ogole bolca uziemiajacego spzret albo polaczenie uziemienia poprzez dlawik. Uziemienie podlaczone bezposrednio do ziemi ma sens jesli jest krotkie (kilka metrow) np . dla 14 MHZ 5 metrowe uziemienie ma impedancje kilka tysiecy ohm!

I to nie wszystko. Do urzadzen tzw, audiofilskich nie wolno podlaczac telewizorow, tunetow z antena zewnetzrna (poprzez kabel np anteny zbiorczej czesto zamyka sie petla zaklocen) ani DVD z pzretwornicami.

Dobrze, ze w Polsce nie przyjal sie system PLC czyli internet poprzez siec energetyczna, bo to mogloby spowosowac ogromne zaklocenia w sprzecie audio i nie tylko.

Reasumujac:

1.Nie wydawac niepotrzenie pieniadze na kable sieciowe bo one bardzo malo tlumia zaklocenia o nizszych czestotliwosciach i w ogole nie tlumia zaklocen asymetryczmych

2.Zalozyc, jesli nie ma fabrycznie -dobry filtr preciwzakloceniowy, zarowno zrowno zaklocen symetrycznycj jak i asymatrycznych.

3. Rozlaczyc wszelkie urzacdzenia i anteny od sprzetu audiofilskiego.

4. Rozwazyc zalozenie dlawika do bolca uziemiajacego.

5.Sprawdzic czy uziemienie nie wnosi wiekszych zaklocen niz jego brak

https://www.audiostereo.pl/topic/17908-zak%C5%82ocenia-w-sprzecie-audio/
  • 2 lata później...

fajny temat ale to nawet nie czubek góry lodowej. dochodzi np. sprawa projektowania PCB, wszechobecnych pętli, odpowiedniego odsprzęgania czy nawet położenia elementów. napewno ważna sprawa była ze zwróceniem uwagi na trafo i mostek diodowy; np. toroid "szerzej" przenosi zakłócenia, choć wytwarza mniejsze pole.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

O kablach zasilających już było, o tym jak działają też. Kolega ani słowa nie wspomniał o pętli masy, a to tutaj najbardziej daje w kość.

Co do harmonicznych - ja zawsze mówię, że im wyższa częstotliwość tym łatwiej się ona filtruje w kondensatorach odsprzęgających zasilanie, a zniekształcenia pradu w sieci to nie jest problem tych wyższych harmonicznych, tylko zaburzenia współczynnika kształtu sinusoidy w kierunku nieraz niekorzystnym dla transformatora. Jeśli ten wpadnie w indukcję nasycenia, będzie buczał, siał jak głupi i brał dużo prądu jałowego. Bierze się to stąd, że indukcja maksymalna zależy w rdzeniu od całki napięcia, a ta dla danej wartości skutecznej napięcia (mierzonej miernikiem, istotnej dla elektroniki) może być w innych proporcjach do tejże wartości skutecznej, jeśli tylko przebieg przestanie być sinusoidą. Poza tym ktoś niedawno pisał - im wyższa częstotliwość zakłócenia radiowego, tym mniejsza jego głębokość wnikania, i łatwiej ją wytracić na ekranowaniach. Tyle że ekranowanie może narobić więcej złego niż dobrego, np. obniżyć skuteczność transformatora zasilającego i zepsuć jego warunki pracy. Itd., itp. EMC/EMI/ESD to kopalnia wiedzy i zasad, od których też często zdarzają się odstępstwa, czyli... patrz początek niniejszego zdania. Kolega w jednym wpisie poruszył kilka tematów na raz, choć i tak nie wszystkie, a i tak każdy z nich zasługuje na oddzielny wątek i takowe w dużej mierze już na tym forum zaistniały.

O kablach zasilających już było, o tym jak działają też. Kolega ani słowa nie wspomniał o pętli masy, a to tutaj najbardziej daje w kość.

Co do harmonicznych - ja zawsze mówię, że im wyższa częstotliwość tym łatwiej się ona filtruje w kondensatorach odsprzęgających zasilanie, a zniekształcenia pradu w sieci to nie jest problem tych wyższych harmonicznych, tylko zaburzenia współczynnika kształtu sinusoidy w kierunku nieraz niekorzystnym dla transformatora. Jeśli ten wpadnie w indukcję nasycenia, będzie buczał, siał jak głupi i brał dużo prądu jałowego. Bierze się to stąd, że indukcja maksymalna zależy w rdzeniu od całki napięcia, a ta dla danej wartości skutecznej napięcia (mierzonej miernikiem, istotnej dla elektroniki) może być w innych proporcjach do tejże wartości skutecznej, jeśli tylko przebieg przestanie być sinusoidą. Poza tym ktoś niedawno pisał - im wyższa częstotliwość zakłócenia radiowego, tym mniejsza jego głębokość wnikania, i łatwiej ją wytracić na ekranowaniach. Tyle że ekranowanie może narobić więcej złego niż dobrego, np. obniżyć skuteczność transformatora zasilającego i zepsuć jego warunki pracy. Itd., itp. EMC/EMI/ESD to kopalnia wiedzy i zasad, od których też często zdarzają się odstępstwa, czyli... patrz początek niniejszego zdania. Kolega w jednym wpisie poruszył kilka tematów na raz, choć i tak nie wszystkie, a i tak każdy z nich zasługuje na oddzielny wątek i takowe w dużej mierze już na tym forum zaistniały.

czytałem niedawno wywiad z jednym z właścicieli firmy audiofilskiej produkującej audio i aż się smiałem bo temat nieco znałem i stwierdziłem że po raz kolejny dochodzi do jego "odkrycia". Gość mówił, że bardzo dużo nauczyli się przy projektowaniu tunera jak ważne są wszelkiego rodzaju zakłócenia i jak mocno oddziałują na dźwięk. Nauczyli się jak skutecznie z nimi walczyć m.in. z RF, od transformatora itd. Musieli rozwiązać szereg problemów z zastosowaniem odpowiedniej masy,elementów itp. A jakby nie było to zespół inżynierów i .... raczej nie chwalą się tą wiedzą zbyt wylewnie. Dokładnie te same mechanizmy zastosowali później w dac`u (bo te mechanizmy są raczej stałe ). Jest to fajny przykład, że jak gościowie się przyłożą to nie bredzą jak na forum stereo o różnych voodoo, tylko są w stanie się z nimi zmierzyć, nawet wówczas gdy ich nie widać a grasują po naszych "klockach" audio ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wejdź na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam Łukasz Fikus podał rozwiązanie odnośnie filtra sieciowego. Zasadniczo ważne jest, aby był tam ten dławik do tłumienia sygnałów wspólnych - na jednym rdzeniu, bo zakłócenia niesymetryczne zjadają kondensatory i dławiki szeregowe, które zazwyczaj są już elementem sprzętu audio, choć nie upieram się, że najwyższych lotów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

michelangelo, 7 Lut 2008, 10:34

Prosty pomysł zapodał John Curl - poleca wywalenie wszelkich filtrów gotowych/fabrycznych i wstawienie dużego kondensatora MKP 10uF (takiego rozruchowego na AC) pomiędzy żyły zasilania i sprawdzenie czy jest poprawa. Jeśli jest poprawa to albo zostawić kondensator albo zaprojektować filtr od zera pod konkretne zakłócenia. Jeśli poprawy nie ma to radzi odpuścić sobie temat bo oznacza to że zasilanie jest na tyle dobre, że żaden kondycjoner nic nie poprawi.

Ja szczerze mówiąc olewam temat filtrów równo, gdyż kombinuję na wszelkie sposoby, żeby to sprzęt miał porządne zasilanie, a nie żeby musiał być karmiony czystą sinusoidą, co z drugiej strony wcale nie jest wcale takie krytyczne. To jest temat rzeka, a kondek mi tylko wyfiltruje zakłócenia asymetryczne, wspólnych względem masy nie da rady. Do tego musi być dławik z dwoma uzwojeniami znoszącymi strumień magnetyczny od przepływu prądu. Pytanie tylko to samo co poprzednio - czy jest to rzeczywiście potrzebne?

michelangelo, 7 Lut 2008, 12:51

Jak dotąd nie zauważyłem pozytywnego wpływu dodania filtru w żadnym klamocie - co więcej w DAC nawet go wywaliłem, przy czym zasilanie w DAC nie było optymalne (ale trafa to R-core i EI z dzielonym karkasem - pewnie dzięki temu mam mniej śmieci z sieci..)

[powyższe odnośnie gotowych filtrów wstawianych przez producenta, nie testowałem tipsa Curl'a jeszcze bo mam masę innych 'zagadnień' do rozwiązania najpierw]

Jedyne na co zwracam coraz bardziej uwagę do RF i EMI. Właśnie czytam jeden z długich wątków na diyaudio.com z udziałem Boba Cordell'a i on tam podaje ciekawe spojrzenie na sposób podłączenia mas wtyków RCA poprzez rezystor 4R7 do mas lokalnych na pcb (każdy wtyk tak traktuje) - traktując masę wtyku RCA jako ekran - czy ktoś już to próbował?? Dodatkowo pozbywamy się możliwych pętli masy wewnątrz urządzenia.

Dodatkowo temat masy star-on-star (Pass nazwał je hierarchicznymi) i robi się ciekawie:)

Z tym rezystorem 4R7 od masy wtyku RCA do masy PCB to ma chyba dopiero sens jako ekran RFI w momencie usunięcia izolacji między wtykiem RCA a metalową obudową....

- może ktoś testował takie wyczary?

mad_z - tak, to znany sposób, częściej jednak posługują się kondensatorem - zobacz na stronie TentLabs - najnowsze cd Guido (zdjęcia z manuala) albo (zbliżona koncepcja choć nie dotyczy RCA) na www.diyhifi.org jak uczyli carlosa fm projektować pcb do rekockingu na 4 szt. 74c74. Zastosowano właśnie ten patent (jakiś gość o krótkim nicku go podpowiedział mocarz, choć się później rąbnął przez roztargnienie i chciał split masy zrobić).

>Jedyne na co zwracam coraz bardziej uwagę do RF i EMI

I słusznie bo sygnaly RF moga dostawac sie róznymi drogami, rowniez bezposrednio (np. na nieosloniete ekranem lampy)

Bylem kiedys w salonie audio gdzie bardzo drogi sprzet byl dolaczony wymyslnymi kablami i kondycjonerami. Akurat byl odsluch a ja mialem przy sobie radiotelefon o mocy 2.5 W na pasmo 145 MHz. Dla ciekawosci wlaczylem nadawanie (odleglosc 2-3m od sprzetu) Wszystko zaczelo buczec i warczeci !

Co do nizszych czestotliwosci to bym sie nie przejmowal. Sprawdzalem pare odtwarzacy CD na tłumienie asymetrycznych zakocen sieciowych o czestotliwosciach akustycznych. Szeregowo z zaasilaniem był podłaczony transformator do ktorego pierwotnego uzw. byl podlaczony wzmacniacz i generator akustyczny. Napiecie "zaklocen"ustawialem nawet 20 V Takie przesadzone zaklocenoa nie wystepuja chyba w praktyce. Do wyjcia odtw CD byl dolaczony analizator widma i słuchawki.

W prawie calym pasmie sygnal z genetarora byl na pozieome ponizej -120 dB Zreszta nic dziwnego, zasilacz ma tlumienie dla skladowej zmiennej (ripple rejection) kilkadziesiat dB do tego stabilizatory,i wiekszosc ukladow typu DAC, opampow maja PSRR tez rzedu dziesiatek dB.

Co innego wspomniane RFI nawet przyblizajac telefon komorkowy czy jakiejs inne zrodlo w.cz (gasząc lampe, wlaczajac cos do sieci) juz w wiekszosci urzadzan słychac trzaski i inne zaklocenia. A skoro słychac sygnał w cz w sprzecie audio to znaczy ze sygbal byl tak duzy ze nastapila detekcja na elemencie nieliniowym)

Z mojego doswiadczenia najlepiej pomaga (najprostsze i najtansze chyba rozwiazanie) zwiniecie kabli zasilajacych na pałkach od anten ferytowych. Maja one duza przenikalnosc i w stanowia duza impedancje dla sygnalow >ok 100kHz

Rambo, 7 Lut 2008, 14:28

albo (zbliżona koncepcja choć nie dotyczy RCA) na

>www.diyhifi.org jak uczyli carlosa fm projektować pcb do rekockingu na 4 szt. 74c74

znalazłbyś może chwilę by to jakoś 'zobrazować' przeczytałem ten wątek na .org z 3 razy i nic podobnego nie znalazłem .... tzn jest tam moment gdzie chyba 'Gordon' poleca połączyć 100nF od śrub mocujących do obudowy ale nie pisze czy od BNC czy od ground plane....

jednym słowem zamota:-)

Gordon to bardzo dobry fachowiec i wie co mówi :) . tak to właśnie o to chodziło. BNC raczej tak samo, bo co za różnica. Same gniazda to jednak jeszcze mało, to tylko fragment łamigłówki.

• 5 lat później...

W dobie komputerów i wielu urządzeń zakłócających otoczenie może jednak warto spróbować poniższych rozwiązań?

Po znalezieniu strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem ten temat,

chciałem aktywować temat filtrów.

.. na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tam Łukasz Fikus podał rozwiązanie odnośnie filtra sieciowego. Zasadniczo ważne jest, aby był tam ten dławik do tłumienia sygnałów wspólnych - na jednym rdzeniu, bo zakłócenia niesymetryczne zjadają kondensatory i dławiki szeregowe, które zazwyczaj są już elementem sprzętu audio, choć nie upieram się, że najwyższych lotów.

Link bezpośrednio do strony z układami prostych filtrów proponowanych przez Fikusa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "Silk 230 AC filter

This is the final iteration - a result of 1/2 year of testing and listening.

Comments:

C1 = any size from 0,1 to 0,22 uF / 250 V x rated or 630 V non-x rated. Soldered directly to IEC socket.

L4 - finger type ferrite rod, 10 wire turns. 2,5 mm solid copper wire (green/yellow stripes). Tinted copper ends.

L1 - ferrite ring, preferrably 3001 material. From C1 to L1 - wires tightly twisted (2,5 mm solid core).

L1 Winding: two wires wound tightly around core together 3 1/2 times) (not like on the drawing, but both wires side by side).

L2 and L3 - finger sized ferrite rods - 3 turns of each wire. OMIT (skip) these for amplifier outlets.

C3, C4 - 0,01 uF (10nF) X or Y rated foil caps (wima is very good). or 630 V non x rated.

MOV - 275 or better 300 V DC, biggest energy you can find. (big and thick look is a good sign). MOV directly on the AC outlet.

Earth continuity switch: put in on all outlets except one, which must be allways in use (be it an amp or mono amp).

Everywhere possible the N-L wires should be twisted.

If making more than 1 outlet, the C1 and L4 are common. Everything else duplicate.

remember to solder-tin all copper ends to prevent corrosion. Use tons of hot melt glue to secure everything.

I recommend at least 24 hr burn in and break in under real (or much bigger) load before critical evaluation."

silk220.JPG

Poniżej kilka zdjęć z komercyjnej wersji kitu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , można spróbowac wykonać podobnie, interesująca przezroczysta rurka między listwami we wnętrzu, z czego to jest?

_MG_9479.jpg

IMG_8302.jpg

IMG_8298.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślę że może być szklana, jest tam chyba żeby szyny nie latały jak żyd po sklepie, więc nie jest specjalnie ważna, poszukaj sobie ferrytów niklowo-cynkowych, bo takich właśnie powinno się używać przy wysokich częstotliwościach.

Wszystko fajnie tylko to będzie działać na wysokich częstotliwościach ...

A najwięcej zakłóceń jest mniej więcej do 30 MHz ...

A tym filtrem tych nie pożądanych zakłóceń nie wyeliminujesz ...

A jeszcze gorzej z zakłóceniami z zakresu kHz .... tutaj filtry musiały by być potężne :) po prostu rozmiar cewek ....

A i kondensatory ... uF z foli :) też nie małe nie powiem już o cenie ...

Powiem szczerze prościej ?

Kup UPS On-line a jak masz dom lub możesz zaadaptować jakieś pomieszczenie gospodarcze .... wciskasz tam UPS-a i cieszysz się prawie idealną sinusoidą i prawie nie zakłóconą (dla purystów, można filtrować powyżej 100 kHz ...) a to już dużo lepiej (taniej) wykonać ....

Pytanie czy pod ups można podłączyc wzmacniacz? Do listew przeciwzakłóceniowych zwykle zaleca się podłączanie żródła,, ew napędu, czy daca, ale wzmacniacza zwykle nie.

W UPS jest zwykle kilka wyjść, ale są zmostkowane, więc jeśli chcemy wpiąć kilka urządzeń to i tak będą wspólnie na jednej linii.

Ma ktoś widmo napięcia z takiego UPS tak do kilkudziesięciu/set Mhz? Czy ten sinus rzeczywiście tam jest taki dobry? Bo czuję, że o ile niskie harmoniczne lepiej wypadają (lepsze odwzorowanie sinusa) to dalej jest masakra.

100 razy lepszy niż sieci

po za tym te pow ok 10 - 100 kHz lepiej łatwiej i taniej wyeliminować (zresztą sa eliminowane przez filtry w samym upsie)

no ale tu lepiej eliminują zakłócenia voodooaudiocable niż rzeczywista elektronika

Większość zwykłych i tanich zasilaczy UPS wali prostokątem na wyjście. Ponieważ i tak odbiorniki typu komputer lub monitor mają zasilacze impulsowe. Do tego są przeznaczone. Dlatego do pomiaru napięcia wyjściowego powinno się stosować mierniki z możliwością pomiaru prawdziwej wartości skutecznej, czyli true RMS. Pomysł z UPSem dość kiepski, chyba że postawimy agregat za naście tysięcy. Po za tym, zwykłe małe UPSy puszczają sieć przez przekaźnik, dopiero jak w ścianie prądu braknie to startuje generator.

Ukryta Zawartość

Czyli za 5Kzł mamy jakąś sensowną zabawkę :)

Ukryta Zawartość

Popatrz na używane APC z serii Smart można takowego kupić za ok 2 kPLN a czasami jak się trafi mniej

Jedyna wada to ze w takim UPSe sa went które pracują non stop (czasem dość głośno)

PS nie każdy smart jest onlinowy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.