Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz odcina sygnał

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

Wasze opisy wskazują na zadziałanie układu zabezpieczającego przed przesterowaniem. Identycznie zachowywał się wzmacniacz STRUSS 140, którego przyniósł do mnie kolega do testowania. W opisie STRUSSA jest wyraźnie zaznaczone działanie tego zabezpieczenia. Jest to bardzo dobre rozwiązanie chroniące głośniki (i uszy) przed nadmiernie zniekształconym dźwiękiem. W przypadku opisywanego tu wzmacniacza pewność można mieć dopiero po analizie schematu elektrycznego układu.

jutro napisze Wam czy tak robiawszystkie czy tylko moja i autora postu. spytałem jednego z klientów który ode mnie ax-900 kupował czy jemu tez tak sie dzieje, wiec jutro sie dowiemy, czy to fabryczny bajer, czy cos trzeba wyregulowac.

Witam. Fachowcem nie jestem, ale trzeba zastanowić się czy:

1. Problem nie tkwi w przebiegu realnej impedancji Altusów 200 (niższa niż 8 omów i nierównomierna- jeszcze bardziej nieciekawa ni…ż w opisywanych wyżej JBL. Producent w instrukcji nie kwapi się z podaniem mocy RMS dla ax-900 przy 4 omach). A tak ogólnie to sprawa mocy we wzmacniaczach tej marki jest dla mnie conajmniej dziwna: mój poprzedni wzmacniacz Yamaha AX-1070 przy poborze z sieci 370 wat oddawała 2x145 rms dla 8 omów, a ax-900 przy poborze 550w daje: 2x 130. (Przy tym ax 1070 jest o ponad 1 kg cięższa i transformator ma nie mniejszy!:) A taki transformator+ lekko już zmęczone kondensatory(ax-900 najnowsza na pewno nie jest)=lekka zadyszka wzmacniacza.

2. Może być jeszcze inna przyczyna opisywanego problemu. A mianowicie jak 7 lat temu kupiłem całą, używaną wieżę Yamahy, to sprzedawca dorzucił mi w cenie 2 podłogówki tejże firmy. Gdy sprawdzałem na nich wzmacniacz to przy głośności na godzinie dziewiątej wzmacniacz się rozłączał, po ściszeniu wracał do normalności. Usłyszałem odpowiedź, że wzmacniacz „broni” kolumny przed spaleniem. Bardzo bym się z tego powodu cieszył gdyby nie to, że kolumny wyłączały się przy niezbyt głośnym graniu. Sprawa okazała się banalna w domu: jedna z kolumn nie posiadała zwrotnicy: wszystkie 3 głośniki były połączone równolegle (że ja nie słyszałem różnic w brzmieniu obu kolumn:)) i impedancja całej kolumny była w granicach 1 oma! A sprawę wykryłem mierząc opór zwykłym miernikiem elektrycznym na gniazdach kolumn.

Pozdrawiam

>i impedancja całej kolumny była w granicach 1 oma! A sprawę wykryłem mierząc opór zwykłym miernikiem elektrycznym na gniazdach kolumn.

impedancji nie mozna mierzyc zwyklym miernikiem!!!

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

AX900 ma 600W poboru 200W w 4ohm. Altusa 200 i 300 to byle wzmak pociągnie, np technicsy su a600,700 V300 itp gnioty.Te kolumny są niewrażliwe na przester. Mi tam się nigdy nic nie wyłączyło. A krew się już z nosa lała :)

AX1090 to już inna bajka. Piszesz że AX900 ma 550W poboru-chyba masz wersję AX900u (ale na taj podawano 260W przy 100V). Tak na koniec to szczerze polecam odsłuch tego wzmaka. Ciężkie siano można oszczędzić :D

xajas, 2 Sty 2007, 14:55

>impedancji nie mozna mierzyc zwyklym miernikiem!!!

Tak, ale jeżeli miernik na zaciskach wskazuje 1 ohm, to jest to chyba mocno niepokojące?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Spoczynkową można (ale to w sumie rezystancja anie impedancja :) Ja mierzyłem z ciekawości swoje E80 i nie wychodziło inaczej niż 5,2 ohm przy podawanym nominale 8.

P.s. Do tej jamaszki podpinałem taki fajny dwucewkowy głośnik monacora (2x300/600W 2x3,2ohm) 30cm i ciągła go bez problemu. Nic się nie wyłącza

kgarap, 2 Sty 2007, 14:43

>A tak ogólnie to sprawa mocy we wzmacniaczach tej

>marki jest dla mnie conajmniej dziwna: mój poprzedni wzmacniacz Yamaha AX-1070 przy poborze z sieci

>370 wat oddawała 2x145 rms dla 8 omów, a ax-900 przy poborze 550w daje: 2x 130.

Pewny nie jestem ale to są chyba jakieś inne normy, często o tym wspominano na Forum.

> A taki transformator+ lekko już

>zmęczone kondensatory(ax-900 najnowsza na pewno nie jest)=lekka zadyszka wzmacniacza.

Może i do najnowszych nie należy ale elementy które w niej zastosowano są bardzo wytrzymałe. Jeśli wzmacniacz był używany "normalnie" to takie motywy nie powinny mieć miejsca... Chyba, ze ona rzeczywiście była mocno katowana...

>Tak, ale jeżeli miernik na zaciskach wskazuje 1 ohm, to jest to chyba mocno niepokojące

to nie jest niepokojace

>Spoczynkową można (ale to w sumie rezystancja anie impedancja :)

yep, ale jaki sens ma taki wynik/pomiar? zaden!!!

>Ja mierzyłem z ciekawości swoje E80 i nie wychodziło inaczej niż 5,2 ohm przy podawanym nominale 8.

zakladajac ze zwrotnica toru niskotonowego zawiera jedynie cewki w szeregu (uzwojenie zwrotnicy + uzwojenie glosnika), skad by sie mialo wziac te 5,2 ohma?

>AX900 ma 600W poboru 200W w 4ohm. Altusa 200 i 300 to byle wzmak pociągnie, np technicsy su a600,700 V300 itp gnioty.

widze ze ciagle nie rozrozniamy miedzy moca a wrazliwoscia na obciazenia niskimi impedancjami -> na chlopski rozum: 40V x 5A daje 200W, 5V x 40A tez daje 200W, tyle ze te ostatnie sa zabojcze dla wiekszosci koncowek mocy!!!

>Te kolumny są niewrażliwe na przester. Mi tam się nigdy nic nie wyłączyło. A krew się już z nosa lała :)

tu nie chodzi o to czy kolumny sa wrazliwe. To wzmacniacz jest wrazliwy!!!

masterofdeath6, 2 Sty 2007, 15:35

>Ciężko wykatować ten wzmak w warunkach domowych. Na godzinie 8 jest już przyzwoicie głośno, a

>godzina 9 to praktycznie raczej max do wytrzymania na kilka godzin

Nie musiał grać w domu ;)

Panowie ja nie znam całej przeszłości tego wzmaka(był sprowadzany z belgii z jakiegos komisu, ale chyba napewno nie był katowany i raczej używany przez jakiegos normalnego osobnika bo nie ma na nim najmniejszej ryski, świecie sie do dzisiaj jak nówka-nawet w srodku jest nienagannie czysto). ja mam go przez 2 lata. w domu raczej słucham cicho - gdy są domownicy w domu, przyłoje tylko gdy ich nie ma a to nie zdarza sie czesto. wiec nie można tego raczej nazwać katowaniem :) obecnie nie mam kolumn ale grał on już z wieloma produktami i na wszystkich kolumnach sie wyłączał. jeżeli chodzi o odsłuchy domowe to ostatnio ( 2 dni temu na sylwestra) brał u kumpla z vayagerami 350 prawie przez całą noc na godzinie 12. wyłączył sie chyba ze 2 razy na takiej "przebasowanej" piosence....to sie nazywa szacunek do sprzętu:P ale sprawdzałem w miedzy czasie-nie był gorący.

jarek_1987, 2 Sty 2007, 17:45

>chyba napewno nie był katowany i raczej używany przez jakiegos normalnego osobnika bo nie ma na nim

>najmniejszej ryski, świecie sie do dzisiaj jak nówka-nawet w srodku jest nienagannie czysto).

To raczej, tak jak piszesz, świadczy, ze dbano o niego.

Ciężko coś jeszcze wykminić z tym problemem...

--> discomaniac71

a kto powiedział ze ja słuchałem ax 1090?? nie słuchałem i pewnie nie bede słuchał bo mam zajebisty wzmacniacz i nie potrzebuje szukać innego. powiedz mi co Ci sie nie podoba w tym co napisałem, co nazywasz bzdurami?? nie wypowiadam sie na temat ax 1090 ale wiem czym pachnie nowa gama wzmacniaczy yamahy. jeden plus ze maja pilot. mam znajomego elektonika i wiem z jakich podsespołów są one robione. wszechobecny plastik, tranzystory którym do sankenów daleko i jakieś telefoniczne kabelki. zrozum że ta firma nie stawia juz na jakość tylko na ilość, masówa made in china. pozdro

jAREK-- on to napisał do MASTEROFDEATH:)

a tak wracając do tematu, to nikt jeszcze nie wspomniał o CD direct. skoro o dziwacznych rzeczach- to moze skrajnie dziwnie? moze zeby walic na maksa trzeba poodlączac wszelkie filtry?

o przepraszam w pospiechu przeczytałem Jarek....:P sorka. Ale to co ja tam napisałem to niestety prawda:) ja mam włączony subsonic filter(odciecie poniżej 16 Hz). jest jeszcze Loudness ale ja tego nie używam. to działa jakoś podobnie do regulatora odciecia pasma w subwooferze. powoli ścina góre aż dojdzie do najniższego pasma. nie wiem na co komu taka funkcja no ale niech bedzie. pozdrawiam

jarek_1987, 2 Sty 2007, 23:07

Subsonic filter przydaje się zdaje się przy niektórych lampach (chroni głośniki nisktonowe).

>jest jeszcze Loudness ale ja tego

>nie używam. to działa jakoś podobnie do regulatora odciecia pasma w subwooferze. powoli ścina góre

>aż dojdzie do najniższego pasma. nie wiem na co komu taka funkcja no ale niech bedzie. pozdrawiam

Jeśli to całe powyżej jest odnośnie Loudness, to nie tylko nic z tego nie rozumiem ;) ale i jest całkiem inaczej ;)

Loudness jest filtrem dostosowania przebiegu ch-ki do izofony (ktoś to zamieszczał taki wykresik), czyli ch-ki słyszenia przy różnych poziomach głośności. Otóż im ciszej, tym mniej basów i sopranów odbieramy - tak działa nasz zmysł słuchu. Gdyby nie zniekształcenia, jakie wprowadza KAŻDY filtr w torze, funkcja byłaby warta stosowania.

oj Panowie, Panowie ;)

Rzecz jest banalnie prosta (sam mam Yamahę, tyle że ampli) i jest dokładnie to samo gdy gałę daje sie na godz 4 (max godz 5, tylko po co komu tak głośno tego słuchać?) Jest "pyk" wzmacniacz się wyłącza i po sprawie. To zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Wszystko jest OK. Ampli mam od nowości i sprawdzałem go od kupienia (w salonie). Nigdy nie słucham na tych poziomach głośności (max zdarzyło się na godz 12)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.