Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz odcina sygnał

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

witam. niedawno stałem sie szczesliwym posiadaczem wzmacniacza Yamaha ax-900 który wspołpracuje (niestety) z Altusami 200. Wzmacniacz jest naprawde fantastyczny ale ma jedna malą wade. Na dużych poziomach głosnosci potrafi odciąc sygnał (np gdy ma nastapic udeżenie basu). nastepuje odciecie sygnalu na ok 4 sekundy poczym slyszalne jest charakterystyczne pykniecie i muzyka znowu gra. czym moze byc to spowodowane?zaczynam sie niepokoic czy oby wzmacniacz jest sprawny??sprawdzalem jeszcze na innych kolumnach gdyz podejzewalem ze spięcie wystepuje gdzies na głosniku i niestety to samo:( czy te yamahy tak maja ze sie wylaczają??z gory dziekuje za pomoc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/17919-wzmacniacz-odcina-sygna%C5%82/

ale temu wzmacniaczowi mialo by brakować prądu??ona ma 600 wat poboru mocy i 130 W prze 8 ohm a kolumny tylko 110 mocy nominalnej i dalej jak na 12 godzine nie mozna przekrecic.czy to napewno to??

• 1 rok później...

zauważyłem coś innego. mianowicie gdy kolumny grają na obu kanałach odcięcie wystepuje, nie wystepuje natomiast gdy grają na jednym kanale? raczej wykluczam transformator i kondensatory gdyż ten wzmacniacz grał z czterema kolumnami i odcięcie występowało przy takich samych poziomach głośności jak przy jednej parze kolumn. wzmacniacz również odcina sygnał na słuchawkach. waszym zdaniem co jest nie tak?? z góry dzieki za pomoc

Wzmacniacz nie wyrabia jak napisał bitrate, przy "chęci" wpompowania duzej ilości prądu dla niskich częstotliwości i dużej głośności powstaje spłaszczona (ucięta) sinusoida, efekt przesterowania końcówki mocy, którą system zabezpieczen moze odbierac jako stałą składową na wyjściu, efektem tego jest klik... cisza, klik znowu gra...

Wbrew pozorom, jeśli słuchasz głośno muzyki typu wooboodooboo, i do tego używasz korekcji (bas na nastaw ile fabryka pozwoliła) to maksymalną moc wzmacniacza bardzo szybko osiągniesz a nawet przekroczysz a z efektem tego zjawiska już się zapoznałeś.

pzdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

"... gdy kolumny grają na obu kanałach odcięcie wystepuje, nie wystepuje natomiast gdy grają na jednym kanale..."

Gdyby układ był dual mono, takie cos nie miało by miejsca, a tak zasilanie obydwa kanały mają wspólne i nawzajem podbierają sobie prąd aż zasilacz dostaje zadychy :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wszytko się zgadza. Wzmacniacz gra już wtedy z pełna mocą. Daj mniej basu lub ciszej, ewentualnie bez loudness i wszytko będzie w porządku.

Może też się przegrzewa za wcześnie bo jest źle ustawiony i nie ma dobrej wentylacji a w środku jest zakurzony.

Panowie nie mówcie że on jest sprawny. kolega ma ax-700 i on mu sie nigdy nie wyłączył....wyłącza sie nawet zaraz po odpalenie(gdy jest zimny). nie wiem czy to jest spowodowane. moim zdaniem to jakies przepiecie, jakie sprzężenie wewnatrz wzmacniacza przy dużym impulsie. nic innego nie przychodzi mi do głowy

Nie wierze, że AX-900 nie daje sobie rady z Altusami 200... Nie ważne czy Bass i reszta podbić będzie jest na pałe... to za mocny wzmacniacz żeby miał problemy z tymi kolumnami... 3-setki napędzi bez większych problemów.

Może po prostu przesterowujesz kolumny i one nie wytrzymując generują duże zniekształcenia? Wtedy sam wzmacniacz ma przed takim czymś zabezpieczenie i się wyłączy.

nie ma mowy o przesterowaniu kolumn, nie słucham zniekształconego dzwięku. gra czysto, dość głośno ok 11 godzina na gałce głośności i jak przychodzi moment na bass no jest... cisza ...(2 s.) i potem znowu gra i zalezy bo czasem gra juz dobrze na tym naterzeniu (przyzwyczaja sie jakby do tej głośności ) albo trzeba przyciszyc. wiadomo, zalezy od piosenki. tak samo sie wyłaczał gdy podpięte były altusy i voyagery 200. tez sie na tej samej piosence wyłączał przy tych samych ustawieniach. wiec chyba trafo i kondzioły są ok....

w środku takie cuś ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam miałem juz 3 egzemplarze tego wzmaka, obecnie jeden wciaz robi u mnie za pędzidło, i z tego co wiem jeden z klientów ma JBL e-80, jak wiadomo w rzeczywistosci zamiast 8 ohm mają 4. YAMAHA dostępną ma 8. I z tego co mi wiadomo wali tym na full (az strach sie bac o te skrzyneczki, przy 4 ohmach yamaha ma chyba 200watt), i nie skarzył sie na nic takiego, a jak znam zycie, wali ile wlezie. Jego wzmak ma sie swietnie, pewnie doskonale sie czuje w roli niszczyciela JBLi.

ja obstawiałbym na jakies nieprawidłowosci we wzmaku, mozliwe, ze gdzies cos nie styka, jakies luciki, lub cos lekko zwiera. warto dac do przeglądu, ale takiego gdzie za zimny lut nie skasuja 50 zł.

oddam go w takim razie do serwisu, bo mam znajomego to mo chociaż może nic nie wykręca.....:P a swoją drogą to znam pare osób którym w nieautoryzowanych serwisach pare części pozamieniano. wiec drodzy audiofile, patrzcie sie na rece tym, co naprawiają Wasze cacka. pozdraiwam

udanej zabawy sylwestrowej :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak pisze denon.dcd.2560 ten wzmak potrafi napedzic wszystko i zadyszki raczej nigdy nie dostaje. Jest bardziej wydajny od Denona PMA 1560 (2x150 watt 8 ohmow). Jest to na pewno spowodowane usterka. Potrafi naglosnic nawet 100 metrowe pomieszczenie. Zasilacz ma rzeczywiscie pobor 600 watt.

-->discomaniac71, ja po prostu piszę że na moje oko pod tą prostopadłoscienną skrzyneczką z napisem yamaha, nie siedzi transformator większy jak 250VA(góra jakis nieciekawy 400VA).

No może że tam wsadzili zasilacz impulsowy, wtedy przy tych wymiarach to i z kilowat mocy może mieć ;)

Acha, niech się nikt moją pisaniną nie sugeruje, to są tylko takie moje gdybania ;)

PANOWIE PANOWIE!! MOJA ZROBIłA TAK SAMO:d chodziłą sobie kilka godzinek, cieplutka, dałem bardzo głośno,, pograła, i ptyk!!! :)) i za chwilke gra dalej:)) moze poprostu problem polega na tym, ze czasami w sieci są jakies zakłocenia, które przy kiepskiej listwie dajajakies trzaski i chroiboty w głośnikach. moze gdy takie cos sie pojawia, a wzmacniacz gra duzą mocą, odcina sygnał, kltóry przez ten ułamek sekundy gdy jest takie przepiecie staje sie zniekształcony? moze w tm tkwi dowcip? poza tym zauwazyłęm, ze po zrezygnowaniu z Bi-wiring gra ładniejszą góra,

no i NIE JEST TAKI MOCNY!!! tzn przy tym samym ustawieniu Vol na tym samym kawałku jest jakby ciszej. moze to zasługa przytępionych w tym momencie trebli>? co o tym sądzicie?

w kazdym razie od razu rozkręciłem i wygnałem kilka milimetrów zalegajacego na końcówkach i radiatorze kurzu.

ja mam czysto w środku i wzmacniacz grał juz w kilku domach i wszedzie to samo. ale nie ciagne pradu z listwy(tylko prosto z sieci). czy to moze byc przyczyna tego wyłączania sie wzmaka??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.